Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Posiłkowałem się stacją pogody ustawioną w tym samym pomieszczeniu. Korektę o 0,5C robiłem po to, żeby obniżyć temp zadaną o 0,5C. Tak jest dla mnie bardziej komfortowo. To czy wskazanie jest prawidłowe nie ma w tym przypadku dla mnie znaczenia. Teraz jak PCi widzi 23C - ja widzę 22,5C. Przedtem wskazania się pokrywały. A czy jest 22C, czy 21,8C, czy 22 i ileś tam na n-tym miejscu - tego nie wiem. Jest nie za zimno i nie za ciepło. I oto chodziło :cool:.

Wg mnie u szuwex-a jest tak, że zanim temperatura w chałupie osiągnie zadany poziom woda "kotłowa" (albo "pompowa" ;)) osiąga temperaturę wynikającą z krzywej i następuje STOP. Po zadanym czasie postoju PCi próbuje znowu nagrzać chałupę i znowu krzywa ogranicza temp wody w układzie c.o. I tak w kółko Macieju.....

Tylko w moim przypadku było odwrotnie. Efekt "piły" występował przy temp. ekonomicznej, więc gdy temperatura w chałupie była wyższa niż zadana. W tym momencie widać, że sterownik dążył do utrzymania stałej temp w obiegu CO (wynikającej pewnie z krzywej pogodowej).

Mam taką teorię. Następuje przełączenie na temp. ekonimiczną -> sprężarka, pompka CO zatrzymują się -> temperatury mierzone w obiegu CO spadają do temperatur panujących w kotłowni -> sprężarka i pompka obiegowa na chwilę się załączają, jednak temperatura mierzona w obiegu CO szybko wzrasta bo podłoga jest jeszcze nagrzana -> pompa i sprężarka wyłączają się -> ... i tak w koło

Wniosek taki, że czujnik powinien być nie w pompie, a gdzieś w podłodze.

Ja zrobiłem tak:

- walnąłem krzywą grzewczą z sufitu, żeby zrezygnować z ograniczenia temp c.o. w funkcji temperatury na zewnątrz (przy pompie ciepła sterowanej pokojowo i bezwładności ogrzewania powierzchniowego ten parametr nie daje nic)

- na wszelakij słuciaj ustawiłem ograniczenie TcoMax (czy jakoś tak) na 40C

- ustawiłem temp komf. i eko. 21/23

Teraz coś co obala powyższą teorię, a więc w jednym posicie zaprzeczę sam sobie :).

Ustawiłem wyższą krzywą grzania (tą "z kosmosu" - 6) tak jak podpowiadał rwxw efekt "piły" ustąpił. Według mojej powyższej logiki w momencie przejścia na temp. ekonomiczną pompa powinna załączać się równie często starając podtrzymać temp. wynikającą z krzywej.

I dochodzę do momentu, że nie mam pojęcia jak działa ten sterownik, a zaczął działać tak jak tego chciałem.

Czyli "w praktyce wszystko działa ale nie wiadmo jak, a w teorii nic nie działa ale wiadomo jak powinno działać"

Nie szkodzi, prawdopodobnie można podłączyć do tego sterownik pokojowy jeśli bardzo byś potrzebował - wystarczy oszukać czujnik zewnętrzny podłączając do niego szeregowo odpowiednio dobrany rezystor bocznikowany czujnikiem pokojowym.

I tutaj muszę serdecznie tobie podziękować :yes:

Mam PC z serii A z starszym typem sterownika, który ma tylko sterowanie pogodowe. Po konsultacji z rwxw zakupiłem Auraton 2005 i rezystorki (200szt bo tak było taniej :D). Oświadczam wszem i wobec, że to działa i mam koniec utrapienia z taktowaniem! rwxw, jesteś wielki :bye:

Muszę to teraz spokojnie tylko wyregulować. Najważniejsze, że u mnie teraz za oknem +45 stopni :D

Jak by ktoś chciał rezystorki to kilkadziesiąt mu sprezentuje :D

A ja mam pytanie odnośnie pomp ciepla czy tylko dwie marki na polskim rynku są godne uwagi ( Ecopower i Ecopol - System )?

Czy są jescze inne marki polskich pomp ciepla. A jeśli nie to którą z tych firm wybrać do domku jednorodzinnego ( w calości podłogówka ) Szukam jeszcze innych preoducentów godnych uwagi na polskim rynku

szuwex

dwa pytania:

1. masz czujnik temp. wewn?

2. Jaka wersja programu sterownika?

I pytanie dodatkowe: jak masz sterowanie pokojowe, to czy pompka obiegowa c.o. pracuje non-stop?

Czujnik temperatury wewnętrznej oczywiście jest.

Sterownik to dokładnie RX910-S981. Przy sterowaniu pokojowym i układzie 0 pompka obiegowa pracuje non stop wbrew temu co napisano w instrukcji. Ten pozorny błąd to ok 3-4% moich rocznych kosztów ogrzewania :/ Kontaktowałem się z Frisko, mogą poprawić ale trzeba wysłać do nich sterownik (narazie, przy tych temperaturach sobie tego nie wyobrażam).

Czujnik temperatury wewnętrznej oczywiście jest.

Sterownik to dokładnie RX910-S981. Przy sterowaniu pokojowym i układzie 0 pompka obiegowa pracuje non stop wbrew temu co napisano w instrukcji. Ten pozorny błąd to ok 3-4% moich rocznych kosztów ogrzewania :/ Kontaktowałem się z Frisko, mogą poprawić ale trzeba wysłać do nich sterownik (narazie, przy tych temperaturach sobie tego nie wyobrażam).

U mnie przy sterowaniu pokojowym i układzie 0 pompka obiegowa wyłącza się. Może w twoim wypadku jest to kwestia błędu w oprogramowaniu.

Dostałem dzisiaj z PPC taką wycenę na pompę i instalacje. Cena wydaje mi się dość wysoka i tu prośba na fm. Poradźcie, doradźcie czy to atrakcyjna propozycja czy racej próba wyciągnięia kasy od inwestora. Może macie propozycje jak to zrobić taniej.

Za wszystkie uwagi i propozycje z góry wielkie dzięki.

Typ obiektu:

Powierzchnia użytkowa obiektu: 146[m2](160 m2 ze strychem)

m2 liczone po podłodze bez garażu

Zapotrzebowanie na moc dla ogrzewania: 50[W/m2]

Ciepła woda użytkowa: tak

Rodzaj dolnego źródła: kolektor pionowy 2 x 88 mb

Rodzaj instalacji CO: podłogowa

Ilość domowników 4

Średnia temperatura wewnętrzna 20ºC

Opis przygotowanego zakresu oferty

Dane techniczne instalacji

Moc grzewcza pompy: 9 [kW]

Dolne źródło ciepła: kolektor pionowy 2X88m

Zapotrzebowanie ciepła na CO 8 kW

Zapotrzebowanie ciepła na CWU 1 kW

Zapotrzebowanie łączne CO+CWU 9 kW

Maksymalna temperatura górnego źródła CO do45[°C]

Temperatura ciepłej wody użytkowej CWU do 50 [°C]

Wycena pompy ciepła i elementów kotłowni

W skład instalacji wchodzą:

pompa ciepła dwuwymiennikowa o mocy cieplnej 9 kW - Ecopower C 9 ( sprężarka typu scroll firmy Copeland, wymienniki płytowe Thermokey, osprzęt Danfoss, z regulatorem pogodowym, pompy obiegowe, zbiorniki wyrównawcze)

zasobnik CWU 300 l z grzałką

Wycena prac montażowych i wykonawczych dolnego źródła ciepła

W skład prac wchodzą:

Wykonanie kolektora pionowego 2 X 88m

Wykonanie rozdzielacza ze studnią

Połączenia rurowe między kolektorem, rozdzielaczem i kotłownią

Próba ciśnieniowa

Łączny koszt inwestycji

Kotłownia z pompą ciepła + dolne źródło

Kwota łączna 21 900 PLN NETTO + (8 % VAT) 1752 = 23 652 PLN

18 000 PLN NETTO + (23 % VAT)4140= 22 140 PLN

Wycena ogrzewania podłogowego oraz grzejników łazienkowych.

W skład instalacji wchodzą:

Rura PP do ogrzewania podłogowego 1460mb (1600 mb)

Płyta systemowa 160 m2 ( 176 m2)

Taśma dylatacyjna 120 mm

Rozdzielacze obiegowe 2 szt.

Szafki podtynkowe. 2 szt.

Zawory grzejnikowe

Wylewka betonowa

Zakres prac i materiałów nie ujęty w ofercie:

- ułożenie izolacji i folii izolacyjnej

- żwir i cement do wylewki

Cena prac i materiałów 119,00 PLN/m2 BRUTTO

Edytowane przez Kasieńka i Piotr

Trochę dziwne jest wrzucać ofertę w net i pisać dokładnie od kogo... Czy odbiorcą oferty są wszyscy i miała być upubliczniona w zamierzeniu wysyłającego ofertę ?

Co oznacza "próba wyciągnięcia kasy od inwestora"? Dość mocne słowa w stosunku do producenta i to jeszcze bardzo niepewnie powiedziane.

Dość wysoka - napisz proszę na jakiej podstawie. Masz inne oferty, przemyślenia? Napisz coś.

Skoro podajesz ceny i piszesz zakres, napisz tak żeby było jasne o co chodzi, bo myślę że ciężko będzie się komukolwiek odnieść. Ja nie do końca rozumiem co ile kosztuje.

Gość Arturo72
Dostałem dzisiaj z PPC taką wycenę na pompę i instalacje. Cena wydaje mi się dość wysoka i tu prośba na fm. Poradźcie, doradźcie czy to atrakcyjna propozycja czy racej próba wyciągnięia kasy od inwestora.

Normalna cena.

To jest tak jak naczyta się głupot rozpowrzechnianych przez niektórych użytkowników na forum,że polskie pompy gruntowe to taniocha.

Najlepiej wg nich to samemu złożyć pompę ciepła i samemu zamontować,będzie tanio ;)

Podłogówkę można zrobić taniej,powiedzmy za 60-70zł/m2 +wylewka 13zł/m2=73-83zł/m2

Skoro podajesz ceny i piszesz zakres, napisz tak żeby było jasne o co chodzi, bo myślę że ciężko będzie się komukolwiek odnieść. Ja nie do końca rozumiem co ile kosztuje.

Po to jest takie forum , żeby konsultować różne oferty , wiem że niektórych to boli .

Ale ja też nic nie rozumiem z wyliczeń.

Normalna cena.

To jest tak jak naczyta się głupot rozpowrzechnianych przez niektórych użytkowników na forum,że polskie pompy gruntowe to taniocha.

Najlepiej wg nich to samemu złożyć pompę ciepła i samemu zamontować,będzie tanio ;)

Podłogówkę można zrobić taniej,powiedzmy za 60-70zł/m2 +wylewka 13zł/m2=73-83zł/m2

Daj namiar na firmę która zrobi mi wylewkę za 13zł/m2:lol2:

Przestań pierniczyć głupoty