Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widze że nie ma reguły, dobiłem do 1,5 i czekam czy się ustabilizuje. Podobno ciśnienie powinno być 1,5-2 wtedy są najlepsze efekty , ale czy faktycznie

A jakie "efekty" masz na mysli?

Wg mnie wlasnie nie ma byc zadnych efektow, a juz na pewno nie takich jak zjawiska kawitacyjne i pienienie sie glikolu. Do tego przy DZ nie potrzeba 2 barow, ale nie powinno tez zaszkodzic. Dopasuj tylko cisnienie w naczyniu wzbiorczym.

A jakie "efekty" masz na mysli?

Wg mnie wlasnie nie ma byc zadnych efektow, a juz na pewno nie takich jak zjawiska kawitacyjne i pienienie sie glikolu. Do tego przy DZ nie potrzeba 2 barow, ale nie powinno tez zaszkodzic. Dopasuj tylko cisnienie w naczyniu wzbiorczym.

A to mnie zagiołeś jak to dopasuj ciśnienie w naczyniu wzbiorczym, jak ? nie mam manometru ani zaworu

Witam. Kto mi pomoże udzielić odpowiedzi mojej żonie odnośnie PC którą mamy w domu. Mianowicie mam pompę chyba C9 i ciągle żona się dopytuje kiedy ona się załączy. Pompa działa już prawie rok. Po zimie się sama wyłączyła. Przed zimą pewnie zrobi odwrotnie ale kiedy i na podstawie , że tak to ujmę, jakiego bodźca. Nie chcę już dzwonić do montera bo pewnie mi już to mówił ale nie pamiętam a i instrukcja się gdzieś zapodziała.

A swoją drogą to widzę że większość z was traktuje swoje pompy jak męskie gadzety. Zczytujecie różne dane, zmieniacie ustawienia, porównujecie zużycia kwh , sprawdzacie COP itp. Trochę mi wstyd że ja w swojej to tylko potrafię zmienić temperaturę w CWU i CO. Tak to umiejętnie robiłe w zeszłą zimę że temperatura w domu oscylowało w granicach 25-27 stopni. Jednego razu wpadłem jeszcze na pomysł aby napalić w kominku i ... miałem suchą saunę w całym domu.

Ech szkoda gadać.

• 1 month później...

Ok.

Ze wszystkim się zgadzam. Sam użytkuję pompę ciepła powietrze-woda innej polskiej firmy, która wyglądem przypomina wiekowe radio. Ale z działania i stosunku cena/jakość jestem bardzo zadowolony. Urządzenie ma poprawnie działać a u niektórych również dobrze wyglądać. :D

Ostatnie pytanie do miłych kolegów, na jakiej wysokości i w którym miejscu jest odþływ kondensatu. Nie ma żadnych danych i schematów na stronie .producenta. A muszę przygotować albo kratkę lub cokół pod pompę, bo przewód położony na środku kotłowni psuje estetykę. :p

chlodzenie pasywne w pompie C9

CZY KTOS TO uzytkuje i na czym polega?

Rozważam, ale jeszcze nie stosowałem. Zniechęciły mnie testy chłodzenia powietrza nawiewanego przez wentylację mechaniczną. Założyłem chłodnicę na ciągu z rekuperatora do budynku i niewiele to daje. Dla mnie wręcz nieodczuwalne. Testy polegały na chłodzeniu wodą wodociągową podłączoną wężem ogrodowym. Drugi koniec węża służył do podlewania :cool:). Docelowo przez chłodnicę powinien przepływać glikol z dz. Inna wersja chłodzenia pasywnego to wstawienie wymiennika (płytowego) w obwody dz i gz - tutaj mam obawy, czy przy moim ogrzewaniu ściennym nie zafunduję sobie ładnych grzybków w rogach pomieszczeń. Niektórzy twierdzą, że przy okazji wspomaga się regenerację dz, a inni, że to pic na wodę (za mało energii oddanej do dz).

Na wstępie witam wszystkich Forumowiczów. Od początku września jestem posiadaczem PPC C9 w moim domku http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Nikko/odbicie_lustrzane.html. DZ to 2 odwierty pion po 90m a w domu podłogówka po całości 140m2 rurki co 10cm. Czytając ten wątek natknąłem się na problem jaki i mnie spotkał po ok 2 tygodniach pracy to jest taktowanie PC. Instalator po analizie przeczyścił filtry wyłączył czujnik temperatury wew i zamienił czujnik Tco na rurę powrotu z podłogówki. I tu moje pytania do znawców tematu czy tak morze być zamieniony czujnik, i czy mając 0,4 bar na DZ (na początku było 2bar) pewnie się odpowietrzyło będzie dobrze pracowała PC czy należy dobić do 2bar ? Po zamianie czujnika na wejściu i powrocie z podłogówki mam różnicę ok 9stopni a na DZ ok 3stopni czy te parametry są prawidłowe ?

Ja też mam czujnik Tco na powrocie i jest ok., tylko krzywą odpowiednio wysoką min 5 bo w okresach przejściowych też ci może taktować, a jako zabezpieczenie daj Tmax co na np. 28 st. Co do delty -musisz sprawdzić prawidłowość wskazań termometrów najlepiej włączając na kilka minut pompę Dz i Gz. Temperatury na wyjściu z PC i powrotu z podłogówki powinny być takie same, tak samo z wejściem i wyjściem dolnego źródła. Sprawdź również czy w kalibracji czujników ci nie namieszali. Delta na DZ 3 st ok. na Gz 9 trochę za duża - wiekszy bieg albo większą pompę, sprawdź czy wszystkie pętle są odkręcone i odpowietrzone. Czujnik wewnętrzny możesz włączyć tylko pamiętaj że jest on mało precyzyjny, ale wg mnie jest lepiej jak jest, łatwiej sterowac pracą w taniej taryfie, ja w jego obwód wpiąłem sterownik pokojowy programowalny z histerezą -0,2st. sprawdza się bardzo dobrze. Pc grzeje kiedy ja chcę i temp wewn praktycznie jest na tym samym poziomie. Ciśnienie ja mam ok 1bar . Jak by co to pytaj.

Dzięki za odpowiedz, ja krzywą mam 1 bo jak dam wyższą to za gorąco w domu. Nie bardzo rozumiem jak mam dać Tmax 28st skoro woda na wyjściu z PC ma trzydzieści parę sto ? Ja mam wyłączony czujnik temperatury wew i wtedy pompa podłogówki chodzi cały czas i kiedy PC nie pracuje to delta na GZ jest ok 1,5 sto. W domu jest +/- 21 sto jak bym dał krzywą np. 5 to bym miał cieplej czy pompa chodziłaby krócej bo nie bardzo kumam z tymi krzywymi skoro teoretycznie nie mam czujnika Twew?

Jeśli nie masz pradu dwutaryfowego to możesz sterować krzywą. Tylko w takim przypadku Pc może się włączać kilkanaście razy na dobę. Krzywa reguluje temperaturę Tco i jeśli czujnik masz na powrocie to jest to temperatura powrotu a ona raczej 30 st nie osiąga, jeśli ustawisz Tco max=28 to będzie to max temperatura powrotu. Jak dasz czujnik wewnętrzny to PC bedzie pracować w dłuższych cyklach ale tylko wtedy gdy jej na to pozwolisz czyli musisz zwiększyć krzywą, a załączanie PC będzie inicjowane przez czujnik wewnętrzny. Chyba że masz inny typ sterownika - u mnie RX910SB21.ver.04.10.11.

Edycja.

Jeśli przy postoju PC czujniki pokazują delte 1,5 st tzn że ich wskazania są rozbieżne. Należałoby je zkalibrować.Jesli pompa obiegowa pobiera ok.120W/h to na dobę ok.2,8kWh. Przy czujniku wew miałbyś ok 2,3kWh mniej przy obecnych temp.

Sezon grzewczy to ok. 4800hx0,12kWh=576kWh

U mnie PC pracowała w sezonie 1169h x 0,12kWh=140,28kWh

Różnica 434 kWh. Może nie jest to dużo ale u mnie to jest grzanie CWU przez 5 letnich miesięcy.

Moja obiegówka pobiera ok. 85W

Edytowane przez mar1173