niedowiarek 24.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Podlicznik to ja posiadam 1,5 (6) A, a że pracuje na granicy możliwości w zapasie już czeka następny 5 (20) A. Leżały sobie z odzysku i czekały na okazję do pracy. Jak bym się uparł, to i energię bierną se pomierze A co?.... Problem w tym, że pompa nie jest eksploatowana w normalnych warunkach i wyniki nijak się nadają do porównań. Jedyne co to bez problemu mogę mieć COP-y w każdym momencie lub średnie za dowolne okresy A czy tabela z wartościami cop przydałaby się, bo to jest proste jak są odczyty en.el. i ciepłomierza? I czy można takie dane umieścić w tym arkuszu z Twojego podpisu? Edytowane 24 Stycznia 2011 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.01.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 I czy można takie dane umieścić w tym arkuszu z Twojego podpisu? Wszystko można. Dorób sobie do arkusza odpowiednie kolumny i umieszczaj, przyda się, a na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.01.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Pomyślałem sobie, że policzę ile tak naprawdę teraz kosztuje mnie ciepełko. Za 1 kWh płacę:mad:0,52 PLN. 1 kWh=3,6 MJ. COP>4 ale na pewno spadnie - przyjmuję że będzie 4. Czyli 0,52/3,6/4=0,036 PLN/MJ.Dobrze kombinuję? A teraz dla porównania ilość energii w paliwach: Gaz ziemny - 34 MJ/m3 - 1,8 PLN/m3 -> 0,053 PLN/MJWęgiel kamienny 24 MJ/kg - 0,60 PLN/kg -> 0,025 PLN/MJ Czyli wychodzi, że jak zmienię taryfę na G12 i cena średnia wyjdzie jakieś 0,4 PLN/kWh -> 0,028 PLN/MJ Dobrze to rachuję? Ciekaw jestem jaka może być faktyczna sprawność nowoczesnych kotłów gazowych i węglowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Prawie dobrze. Do gazu należy dodać jeszcze przesyłowe czyli wyjdzie około 2,2zł a do węgla przywóz i wywóz. Ile, tego nie umiem ci policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.01.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Węgiel 24 MJ/kg ???? w cenie 600 zł za tonę ?????? chciałoby się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.01.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ceny za konkurencyjne paliwa wziąłem ostrożnie, z tendencją na mniejsze. Tylko czy nie robię błędów w jednostkach. Bo jeżeli nie to byłoby taniej z prądu niż węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.01.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Co do węgla, to wychodzi ok. 0,040 zł/MJ niestety bez względu, czy to ekogroszek, czy zwykły kamienny (tu może troszkę mniej - 0,035zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Znaczy, że gotowa energia cieplna z koła o sprawności 70% z taniego węgla to będzie 0,035/0,7=0,05 PLN/MJ. Nie wychodzi mi na to, żeby to było taniej niż z porządnego kotła gazowego. A podobno jest:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.01.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Przy dzisiejszych cenach węgiel już nie wychodzi tak kolorowo jak dawniej. Palenie węglem wychodzi prawie 2 razy drożej niż drewnem.Przy węglu mniej się narobisz, lepiej ciepło trzyma ale więcej kosztuje i w tym przypadku pompiarze mają większe pole do popisu by przekabacić na swoją stronę kopiucha jeżeli chodzi o opłacalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Mój kolega też mówi że przez piec to tylko w alkoholizm wpadnie:)Nie ma co porównywać rzeczy nieporównywalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Pomyślałem sobie, że policzę ile tak naprawdę teraz kosztuje mnie ciepełko. Za 1 kWh płacę:mad:0,52 PLN. 1 kWh=3,6 MJ. COP>4 ale na pewno spadnie - przyjmuję że będzie 4. Czyli 0,52/3,6/4=0,036 PLN/MJ. Dobrze kombinuję? A teraz dla porównania ilość energii w paliwach: Gaz ziemny - 34 MJ/m3 - 1,8 PLN/m3 -> 0,053 PLN/MJ Węgiel kamienny 24 MJ/kg - 0,60 PLN/kg -> 0,025 PLN/MJ Czyli wychodzi, że jak zmienię taryfę na G12 i cena średnia wyjdzie jakieś 0,4 PLN/kWh -> 0,028 PLN/MJ Dobrze to rachuję? Ciekaw jestem jaka może być faktyczna sprawność nowoczesnych kotłów gazowych i węglowych?[/quote A co ze sprawnością kotłów gazowy to 95 % ale węglowy to 60-70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.01.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ja to wpadnę w alkoholizm z powodu grzania........ ale w gardło . Na budowie mam PC, u kochanej TEŚCIOWEJ, gdzie przyszło mi mieszkać jest kocioł żeliwny najlepiej by mu dać koksu, od biedy węgla, a dostaje najczęściej miał i inne badziewie, a ja się muszę wspomagać płynami , bo inaczej nici z alkoholizmu. Jakiś taki wybredny organizm:(. Acha - wrzuciłem do arkusza przeliczenie kosztu uzyskania 1 GJ energii cieplnej z mojej pompy. Zna kto może ceny na rynku dla porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.01.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 A co ze sprawnością kotłów gazowy to 95 % ale węglowy to 60-70% Dlatego właśnie porwałem się na tezę: Nie wychodzi mi na to, żeby to było taniej niż z porządnego kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 28.01.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Poprawka. Policzyłem dokładniej, zakładając realne ceny węgla, jego kaloryczność i sprawność kotła. Dobry Ekogroszek kosztuje 0,45-0,48 zł/MJ !!! Zwykły dobry węgiel - ok. 0,40 zł/MJ. Praktyka to potwierdza, bo rocznie na opał (drewno kominkowe+ ekogroszek) wydaję prawie 3500 zł, a dom po podłogach ma 130m2 + piwnica, ocieplenie 15 ściany (szkielet drewniany), 25 dach. Trochę przedmuchów jeszcze jest, z którymi walczę, ale na pewno nie zejdę z kosztem poniżej 3000 zł/rok przy ok. 20-21st.C w domu. I kto mi jeszcze powie, że węglem/drewnem jest tanio ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.01.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Mimo wszystko, aż tak drogo to chyba nie jest. Ja bym przesunął odrobinę przecinek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.01.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 W kwestii tematu:Czy są jakieś istotne różnice między pompami Ecopower i Ecopol. Miał ktoś możliwość porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.01.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 W Ecopowerze standard przewiduje sterownik Frisco RX700 (chyba). Ja za niewielką dopłatą wziąłem RX900 z pogodówką. Jeszcze nie wiem czy się przyda, ale jest możliwość sterowania pogodowego, z lub bez regulacji temp. wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 28.01.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Mimo wszystko, aż tak drogo to chyba nie jest. Ja bym przesunął odrobinę przecinek:) fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.01.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 W kwestii tematu: Czy są jakieś istotne różnice między pompami Ecopower i Ecopol. Miał ktoś możliwość porównania? Różnią się jeszcze miejsce pomp obiegowych. W Ecopower są one umieszczone w obudowie, w Ecopolu montowane są oddzielnie. Ecopol ma swój własny sterownik firmowy, do którego można podłączyć w zasadzie dowolny sterownik pokojowy lub pogodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 28.01.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 W kwestii tematu: Czy są jakieś istotne różnice między pompami Ecopower i Ecopol. Miał ktoś możliwość porównania? Ostatnio byłem na stronie PPC i aktualnie pompy Ecopower mają w standardzie nowy sterownik RX910 (wcześniej bodajże RX700) i dodali opcję monitoringu pracy pompy przez internet. Z analizy instrukcji tego sterownika wynika, że jest możliwość wpięcia w obwód pokojowego czujnika temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts