Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Pyxis i Sławek..., dzięki za rozjaśnienie pewnych wątpliwości. Jeśli chodzi o dolne źródło to tak jak jakiś czas temu pisałem będę miał wykonane dwa odwierty po 100m i w związku z tym pozwoliłem sobie skorzystać z programu doborowego Energeo. Według zadanych warunków tj. odwierty 2x100m pompa o mocy chłodniczej 6,9kW, sondy fi 40mm wyszedł mi opór w instalacji dolnego źródła około 23 kPa przy przepływie w rurze dobiegowej 2,18 m3/h .

Może ktoś podpowie jaka pompa np. Grundfosa typu UPS mogłaby być odpowiednia dla takich parametrów?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tzw inteligenty czyli elektroniczne pompy obiegowe do DZ sa problematyczne, mogą współpracować z PC ale tylko jeśli ich sterowanie idzie z automatyki PC. Inaczej zacznie samoistnie zmniejszać przepływy do minimum i całe COP stracisz. Kilku producentów ma to dobrze zrobione, inni całkowicie idiotycznie

Znalazłem zasobnik Hygienik IDM - rozwiązanie ciekawe piszą ze nie ma zagrożenia Legionellą - nie ma potrzeby systematycznego przegrzewania zbiornika CWU. Czy bedzie możliwe podłączenie tego zbiornika z Ecopower C + kominek z płaszczem wodnym

Jeśli ma dwa wymienniki to jak najbardziej. Sprawdź specyfikację.

• 3 weeks później...
Dlaczego na czworo? U mnie wymiennik gz ma większe opory od instalacji - sprawdzone empirycznie. W przypadku ecopower istnieje możliwość wyboru pompki obiegowej, tylko trzeba znać parametry gz.

Opór wymiennika płytowego PC wraz z rurami , węzami elastycznymi, filtrem często przekracza 20kPa. Aby dobrać odpowiednią pompę należy zsumować opory po stronie pompy ciepła + opory po stronie instalacji podłogowej lub ściennej (które często przekraczają 30kPa). Obecnie na GZ stosujemy pompy elektroniczne o reg. wydajności typu 25-80 o mocy max. 60W. W przyszłości będą one zastąpione pompami sterowanymi sygnałem PWM zadawanym przez sterownik pompy Ecopower. Wówczas problem niedopasowania prędkości obr. pomp obiegowych do mocy sprężarki oraz zmieniających się oporów instalacji zostanie rozwiązany.

Opór wymiennika płytowego PC wraz z rurami , węzami elastycznymi, filtrem często przekracza 20kPa. Aby dobrać odpowiednią pompę należy zsumować opory po stronie pompy ciepła + opory po stronie instalacji podłogowej lub ściennej (które często przekraczają 30kPa). Obecnie na GZ stosujemy pompy elektroniczne o reg. wydajności typu 25-80 o mocy max. 60W. W przyszłości będą one zastąpione pompami sterowanymi sygnałem PWM zadawanym przez sterownik pompy Ecopower. Wówczas problem niedopasowania prędkości obr. pomp obiegowych do mocy sprężarki oraz zmieniających się oporów instalacji zostanie rozwiązany.

U mnie całość podłogówki i dwie drabinki w łazienkach. Oryginały z Pc wymieniłem na mniejsze i tak na DZ pompka ma moc 83W(delta3-4 st) zamiast 160W a na GZ 65W (delta 5-6st)zamiast 125W.

Początkowo na GZ pompka pracowała na 3 biegu(83W) i delta była w granicach 7-8 st po ograniczeniu przepływu przez drabinki delta znacznie spadła.

Co do sterownika - kilka razy miałem przypadek że przy grzaniu cwu PC jakby ,,nie widziała" temp zadanej i grzała do osiągnięcia max temp wyjścia PC. Przy CO natomiast PC wyłączała się nie osiągając temperatury zadanej oraz grzała po jej przekroczeniu. Czy ktoś miał taki przypadek

Początkowo na GZ pompka pracowała na 3 biegu(83W) i delta była w granicach 7-8 st po ograniczeniu przepływu przez drabinki delta znacznie spadła.

Pewien jestes, ze to bylo przyczyna? Wg mnie jesli ograniczyles przeplyw to delta powinna wzrosnac liczbowo. Taka drabinka wpieta jako kolejny obwod podlogowki (zwlaszcza na krotkim dobiegu) dziala troszke jak bypass.

Pewien jestes, ze to bylo przyczyna? Wg mnie jesli ograniczyles przeplyw to delta powinna wzrosnac liczbowo. Taka drabinka wpieta jako kolejny obwod podlogowki (zwlaszcza na krotkim dobiegu) dziala troszke jak bypass.

Też byłem trochę zdziwiony. Na rotametrach miałem ok 2l/min na drabinkach 2,5-3. Zmieniając pompkę na większą delta praktycznie nie spadała tylko było słychać płynącą wodę w rurach.. Powrót z drabinek miał praktycznie ta samą temp. co zasilanie. Po prostu ciepły powrót z drabinek podnosił temp powrotu do PC. Teraz na drabinkach mam ok.0,7l/min. i jest ok.

Drugą wadą było szybkie osiąganie temp zasilania na poz 35st. po ok 1-1,5h. teraz takie temp osiągane są po 4-5h pracy.