gall86 06.01.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Czyżby sam producent Nas zaszczycił? Zapraszam do częstego udziału w dyskusjach prawie wygasłego wątku. Chciałbym u siebie zainstalować Waszą PCi, ale nikt nie chce tego robić w moim regionie. właśnie, może macie jakichs monterow, ktorych mozecie polecic do montazy waszych pomp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompa ciepła 07.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 właśnie, może macie jakichs monterow, ktorych mozecie polecic do montazy waszych pomp? W promieni do 250km montujemy pompy samodzielnie. Ostrowiec św i Rudę śl dzieli ok. 240km, więc możemy zamontować. W sprawie oferty z montażem proszę napisać zapytanie na e-mail; [email protected] W II połowie 2014 r będzie dofinansowanie do pomp ciepła ze środków NFOSiGW program "Prosument" więc warto poczekać do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 08.01.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 W promieni do 250km montujemy pompy samodzielnie... A co mam zrobić jeśli Wasz instalator, który na Waszej stronie www ma wpisany mój region pod "swoją" opiekę, nie odpowiada na zapytanie ofertowe już drugi miesiąc? Może te 250km naciągnelibyście do 370km? Ten jeden raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 19.01.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jak często robicie dezynfekcję (podgrzanie wody) zasobnika CWU aby zniszczyć ligonelle czy jakoś tak ?Do jakiej temperatury wtedy podgrzewać wodę ?PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Ja raz w miesiacu grzeje zasobnik do 72*C i odkazam tez termicznie wszystkie punkty biorcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 22.01.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 rwojtek Mam dokładnie ten sam problem co ty z "panem" który mógłby mnie uszczęśliwić sprzedażą i montażem PC (dolnośląskie)Myślałem co by pompę sam montować Pewnie dzięki dużej liczbie sprzedanych pomp a co za tym idzie montaży śpi na kasie;) Jak dzwoniłem z przypomnieniem to jeszcze się oburzył- robi wykończeniówkę a Pompy montuje tylko hobbistycznie Pojedzie taki na szkolenie PC wódki się nażłopie i już monter wielki;) od PC Człowiek czyta nocami fora sam parametry dobiera poda takiemu na tacy wszystko co potrzeba a on nie odpisuje Co najmniej gdybym go prosił o żmudne obliczenia OZC To wciska mi co zrobi kanalizację, podłogówkę, elektrykę, wentylację To mówię Panie dom już stoi pompę mi wmontuj;) Pompę wmontuj? A to przepraszam to mi się nie opłaca to tylko 2000-5000 za dzień pracy. Do widzenia (gdyby chociaż tyle powiedział)Przepraszam ale tak to odbieram Na początku budowy zleciłem kumpeli wycenę PC ze znanej stronki http://www.rek..pl zrobiła mi wycenę na 120tys! gdzie zaznaczałem że mam tylko albo aż 50tys. Po wymianie kilku maili z moim niezadowoleniem to jako że kumpela przesłałem jej zestawienie z wycenami (kiedyś złożyłem ofertę na portalu i dostawałem takowe od różnych firm) po analizie zeszła do 100tys z tym że nic nie wycięła z oferty To co nagle jej firma zrezygnowała z przytulenia 20tysPLNWięc pytam gdzie jest granica absurdu za montaż "lodówki" w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.01.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Instalator, z którym nie mogłem "podtrzymać" kontaktu mailowego tłumaczył się awarią firmowej skrzynki pocztowej. Zaproponował kontakt przez maila prywatnego. Na razie odpowiada na moje zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.01.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Po wymianie kilku maili z moim niezadowoleniem to jako że kumpela przesłałem jej zestawienie z wycenami (kiedyś złożyłem ofertę na portalu i dostawałem takowe od różnych firm) po analizie zeszła do 100tys z tym że nic nie wycięła z oferty To co nagle jej firma zrezygnowała z przytulenia 20tysPLN Więc pytam gdzie jest granica absurdu za montaż "lodówki" w kotłowni Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 22.01.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Instalator, z którym nie mogłem "podtrzymać" kontaktu mailowego tłumaczył się awarią firmowej skrzynki pocztowej. Zaproponował kontakt przez maila prywatnego. Na razie odpowiada na moje zapytania. Ja nie miałem tyle szczęścia może nie jestem dobrym klientem;) tzn. jestem za bardzo "wyedukowany" przez fora i zawsze przygotowuje się do tematu co by głupi nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 22.01.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 "Inwestor co Muratora czyta? a tam głupoty są i baby to piszą." to odpowiedź mojego kierbuda na zadane przez mojego ojca (powołującego się na Muratora) pytanie w czasie odbioru zbrojenia stropu gdzie komin powinien być odcięty (nie przyklejony) do płyty stropu np. styropianem a nie był. Kupuję i obrazki oglądam Jako że buduje się już długo to i kupka sporawa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.01.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 "Inwestor co Muratora czyta? a tam głupoty są i baby to piszą." to odpowiedź mojego kierbuda na zadane przez mojego ojca (powołującego się na Muratora) pytanie w czasie odbioru zbrojenia stropu gdzie komin powinien być odcięty (nie przyklejony) do płyty stropu np. styropianem a nie był. Kupuję i obrazki oglądam Jako że buduje się już długo to i kupka sporawa;) No niestety "fachowcy" nie przepadają za zbyt wyedukowanymi inwestorami. Ostatnio był u mnie kafelkarz na wycenę i mówi tak: jak robi w spokoju to 50zł/m2, jak klient siedzi i patrzy to 75zł/m2, a jak próbuje pomagać to 100zł/m2:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.01.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 To oddaj mu klucze od domu i wyjedź choćby do Egiptu. Może wtedy jeszcze dołoży się do wczasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 24.01.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jestem przed zakupem PPC Ekopower czy ktoś może coś powiedzieć czy zmieniło się coś w konstrukcji pompyTen wątek jest od 2008r są jakieś plusy i minusy modeli sprzedawanych w 2014r Jest tylko lepiej czy gorzej;) Czy warto dopłacić do modelu C (np. wybajerzone są tam pompy itp. ) czy lepiej kupić A bo w C to biedę montująRóżnica w cenie katalogowo 3500 czy to cena za ładniejszą obudowę - do pochwalenia się znajomym, czy warto? I wreszcie do użytkowników Są jakieś typowe usterki np. błędów konstrukcji pompy? Padający czujnik temperatury, stycznik czy przekaźnik?Czy macie "opiekę" pompy - coroczną wizytę serwisanta związaną np. wyświetla się błąd potrzebny serwis Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.01.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Różnice w wyposażeniu pomp serii A i C masz na stronie producenta. Główne pozycje to:- pompka obiegowa DZ grundfoss UPS - pompka obiegową CO Grundfoss UPS- pompka obiegową CWU Grundfoss UPS - naczynka przeponowe DZ, GZ- zawory bezpieczeństwa 3barTych elementów nie znajdziesz w serii A. Wyglądem bym się nie przejmował, ale wygłuszenie jest już istotne, a nie wiem czy jest identyczne. Mam C-9 i wszystkie pomki obiegowe (bez cyrkulacji cwu) są wewnątrz obudowy w cenie urządzenia. Dawniej w serii A był sterownik starszej generacji (RX77), obecnie w opisie pompy jest taki sam jak dla serii C. Obudowa serii C jest prosta, bez wyszukanych bajerów. Pompa pracuje u mnie trzeci sezon. Do tej pory miałem wymieniony sterownik i zawór zwrotny na gz (zacinał się). Sterownik nie zatrzymywał pomki obiegowej c.o. przy sterowaniu pokojowym, więc producent wymienił go na nowszy model i jest o.k. Obecnie mam RX910 w wersji oprogramowania SB21. Po 2 latach można było zlecić płatny przegląd skutkujący przedłużeniem gwarancji - nie wiem jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 W kwestii wygłuszenia to C jest dużo cichsza od A. (mam A, kolega ma C). Decyzja powinna zapaść w zależności gdzie będzie stała. Jeżeli boicie się o hałas to wybierzcie C. Co do awarii to jedną opisałem tutaj, co raczej jest reklamą tej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 24.01.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Niedowiarek Bardziej chodziło mi o to czy te elementy warte są tej ceny? Pompa będzie w kotłowni oddzielona ścianą 25cm + wełna 5cm więc o głośność się nie obawiam Co myślicie o tych pompkach grundfossa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.01.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Sam materiał możesz zdobyć taniej. Pozostaje kwestia montażu. Zrobisz sam - zaoszczędzisz. Zlecisz - niekoniecznie. Możesz nawet dopłacić. Pozbieraj oferty od lokalnych fachmanów i uruchom liczydło. Zostaje jeszcze kwestia wygody z kompleksową gwarancją. Ja dostałem zawór zwrotny w ramach gwarancji, bo był w pompie - wątpię, żeby po roku wymieli mi go w sklepie. Niby drobnostka, ale zawsze korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.01.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Ja póki co w instalacjach CO, które na oczy widziałem nie trafiłem na ani jeden problem z Grundfosem. Na Omnigenę i LPF się naciąłem (po jednej sztuce). Sam posiadam wszystkie pompy grundfosa w domu. Jedna z nich jest z tych nowych (Alpha2) i jestem z niej najbardziej zadowolony. W stresie nie pobiera więcej jak 13W, jak grzejniki się rozgrzeją idzie na 11W. Poprzednia pompa kręciła ze stałą mocą 50W, więc różnica jest odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 24.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Trochę się obawiam bo tym lokalnym fachmanem będę pewnie ja i tak myślę że im mniej części w obudowie pompy a więcej na zewnątrz tym łatwiej będzie mi zlokalizować późniejszą awarię (schemat hydrauliczny jest w miarę prosty )Jak już wcześniej pisałem (nie wiem czy tutaj) to pompę kupuję bez montażu (mam za daleko dla ekopowera) a dla ich instalatora montaż kotłowni się nie opłaca więc albo zlecę lokalnemu hydraulikowi który będzie się uczył albo sam spróbuję Jaszcze sprawdzam Ekontech to jest czy może oni zamontują swoją u mnie ale już z 4 dni nie odpisują w poniedziałek zadzwonię "błagać"Nadal poszukuję osoby do tzw. pierwszego uruchomienia i późniejszych serwisów Teraz się dowiedziałem że:W przypadku awarii pompy ecopowera musiałbym ją wysłać do siedziby firmy (tak pisze producent) celem naprawy a to już poważnie mnie odstrasza a awaria np. zaworu zwrotnego w czasie sezonu była by kosztowna i długotrwała (tylko jeszcze się zastanawiam skoro dają mi gwarancję, pompy nie montują tylko wyślą to chyba będę miał dostęp do środka pompy) Macie na swoich jakieś plomby zabezpieczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 24.01.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Konrad79 jak coś to mam namiary na fajnego instalatora/hydraulika z okolic wro, który montuje pompy PCC. Przez niego też zamawialiśmy pompę, montował też już u znajomej z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts