Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Konrad79

Jeśli samemu coś klecisz, to dobierzesz sobie taką jaka Ci wyjdzie z obliczeń.

Obejrzyj Wilo Star STG 25/7 lub 25/8 (dedykowane do glikolu, ciecz od -10 do 110*C, umiarkowana cena).

Porównując różne modele zwróć uwagę na charakterystyki i moce pobierane. Dla tej samej wydajności, moc pobierana może być różna.

Niedawno wihajster pisał o tańszych obiegówkach Hel - Wita U75-25. Co prawda w parametrach jest praca z cieczą od 5 do 110*C, ale ma je przetestowane i problemów w DZ z glikolem nie ma. Zatem też warte rozważenia.

Wypada wspomnieć jeszcze o Wilo Star RS 25/7 lub 25/8 (ciecz od -10 do 110*C, tańsza od STG). Katalog podaje, że również mogą pracować na mieszance glikol - woda, ale można znależć opisy mówiące tylko o czystej wodzie.

Edytowane przez Zigobar

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żeby dobrać pompę DZ muszę najpierw zdecydować się na konkretny model PC

Próbuję jeszcze uzyskać dane przepływów w Ekontech bo nie wykluczam jeszcze takowej 10kW (na razie mnie zlewają) (chociaż jako jedyni chcą takową u mnie uruchomić) a pytam o minimalny i zalecany przepływ na dolnym oraz górnym źródle- to pewnie również tajemnica firmy- bo na kartę katalogową będzie już 10 dni czekam i 3 x maila wysłałem z prośbą o te dane

Chciałem rozpocząć montaż kotłowni ten też zręcznie jest mi on uniemożliwiany Jak zadasz pytanie czy dostęp do pompy ma być od przodu / lewej czy prawej strony to już masakra żeby odpowiedzieć (najlepiej postawić ją centralnie na środku i po 1metr luzu żeby był z każdej strony dostęp) A ja tylko pytam czy mogę ją postawić pod ścianą np. z lewej strony a od prawej dostęp będzie

Ostatnio zaobserwowałem problem z otrzymywaniem informacji

A przecież te podstawowe dane można umieścić na stronie co by potencjalny klient nie zamęczał pytaniami z pozoru głupimi dla producenta

A nic mnie tak nie denerwuje jak zadane 5-7 pytań dla odpowiadającego banalnych czekasz 3-5dni na odpowiedź dostajesz na 1-2 odpowiedź

Pytanie o średnicę wyprowadzeń wszyscy mają 1" ale może oni 2" też się nie dowiesz

trudnych pytań jeszcze nie zadałem a już problem jest;) z łatwymi

Czy te dane przepływów są mi niezbędne do wyboru pomp obiegowych DZ i GZ?

Dzisiaj spędziłem trochę czasu na stronie PC Gamletu i zonk najbliżej ten sam instalator co mnie zlał z montażem PPC Ekopower a ja przecież pompę z wstawieniem i uruchomieniem chcę kupić (to tylko hobby dla niego- on na tym nie zarabia;) może vat nie odlicza)

Żeby dobrać pompę DZ muszę najpierw zdecydować się na konkretny model PC

Próbuję jeszcze uzyskać dane przepływów w Ekontech bo nie wykluczam jeszcze takowej 10kW (na razie mnie zlewają) (chociaż jako jedyni chcą takową u mnie uruchomić) a pytam o minimalny i zalecany przepływ na dolnym oraz górnym źródle- to pewnie również tajemnica firmy- bo na kartę katalogową będzie już 10 dni czekam i 3 x maila wysłałem z prośbą o te dane

A po co Ci to?

Podaj mi moc grzewczą wymarzonej pompy i wymarzoną deltę na dolnym źródle to Ci policzę jaki będzie potrzebny przepływ.

Pyksi, jeżeli może policzyć to po co pytanie o te dane? Przecież pompa ciepła to nie jest jakaś kosmiczna technologia, moc chłodnicza tej pompy nie różni się znacząco od jakiejkolwiek innej "normalnej" pompy innego producenta.

To nie apteka, wystarczy moc grzewczą pomnożyć przez 0,75 i mamy przybliżoną moc chłodniczą.

Jaką sobie deltę wymarzy? - podstawić do wzoru i gotowy przepływ.

No to faktycznie to bardziej skomplikowane nie jest?

Myślałem że chodzi o to aby pompa obiegowa DZ czy GZ na 1 biegu nie miała przepływu niższego niż dopuszczalna przez producenta wartość

a "wymarzona delta" jeszcze nie wiem jaka to jest na dniach się podedukuję:)

Jeżeli na 1 biegu osiągnę wartość zalecaną przez producenta PC to jest to dla mnie idealne rozwiązanie? bo pobór prądu najmniejszy?

A co daje zmiana biegu na 2-gi 3-ci Zwiększa się prędkość więc temperatura powrotu będzie niższa czyli zmniejsza deltę?

Kiedy zmieniacie bieg na wyższy a kiedy na niższy? A może obiegowa jest sterowana przez PC i sama reguluje tą prędkość

Czy posiada ktoś PC w której nic nie zmienia na pompach obiegowych przez cały sezon? Czy jest to konieczność

A może pompę obiegową dobiera się na bieg 2 aby móc zarówno zwiększyć jak i zmniejszyć prędkość przepływu?

Dolne źródło mam pewnie mocno przewymiarowane (kolektor spiralny 4x200 PE40- taki planuję (rurę mam)) ale jeżeli chodzi o powierzchnię gruntu już taki duży nie będzie max 450m2 wcisnę

Górne już normalne 1000mb pex16 12 obwodów najdłuższy obwód ma 93mb po podłogach 170m2

Szczerze już i tak więcej wiem niż nie wiem;)

Muszę przysiąść do lektury do wiosny już niedługo

Gdyby te pompki były dla pracy w warunkach -20*C 110*C to w 2tys już się nie zmieścisz a tym bardziej za 3 szt (np. Grundfos te srebrne tanie nie są)

wstępnie zerknąłem to na DZ 25-80N to 1800zł? a to 1 szt;) jeszcze policzę opory może uda się uruchomić DZ na pompie 25-60

Te czerwone są 2-110C i ceny już w miarę

W piątek przeszukując neta napotkałem się na wyposarzenie pomp ciepła Gamlet all in i tam właśnie są 3x srebrne Grundfosy (niby)

dla małych kW to DZ 25-60 a dla pomp o większej mocy 25-80 te już chyba powyżej 10kW i do 14kW nie wiem dokładnie bo nie wypisali która konkretnie w jakiej siedzi ale z analizy tak by wyglądało

Najpierw się dowiedz jakie na 100% ci zamontują. Bo to że są srebrne to nic nie znaczy . Ja też miałem srebrną na DZ 25/80 za dopłatą 500zł+VAT ale była za duża i sprzedałem, założyłem WILO RS 25/60 za niecałe 400zł brutto , pozostałe dwie też srebrne 25/65, jedną z CO też wymieniłem na WILO RS 25/60.

Moje pompki działają na najwyższym biegu cały rok, nic nie przestawiam. Z tego co wyczytałem to właśnie na najwyższym biegu są najsprawniejsze.

Edytowane przez mar1173

Konrad79

Zadaniem obiegówki jest zapewnienie stałego, dużego przepływu przez wymiennik PC g-w podczas jej pracy. Przepływ powinien być na tyle duży, aby otrzymana delta mieściła się (mniej więcej) w przedziale:

od 3 do 5*C dla DZ

od 4 do 6*C dla GZ

Jeśli będzie prawidłowy to nie widzę potrzeby go zmieniać. Nie widzę też sensu doboru obiegówki z tak dużym zapasem, aby uzyskać przepływ wymagany już na 1 biegu. Lepiej kupić mniejszą i tańszą, która poradzi sobie na 3 (optymalnie) lub 2 biegu.

Dla mniejszych wartości przepływu przez wymienniki, delty zaczną rosnąć, temperatura na wyjściu skraplacza zacznie rosnąć, a na wyjściu parownika - spadać.

Sprawność układu zacznie spadać.

Większość odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz czytając tematy na forum. Tu już chyba wszystko było omawiane (i to po wielokroć).

Nie znajdziesz - pytaj. Zawsze ktoś coś podpowie.

Tak, wynosi tyle samo czyli 5532W, w domu będzie dwoje dorosłych i dwoje dzieci.

Wiec to ten parametr.

Dobor pompy zalezy jak chcesz grzac. Czy w jednej taryfie, czy tylko w tanim pradzie. Do grzania jednotaryfowego spokojnie wystarczy 7mka. Jesli jednak zechcesz korzystac glownie (ze wskazaniem na calkowicie) z taniego pradu, to raczej ta 9tka.

Wiec to ten parametr.

Dobor pompy zalezy jak chcesz grzac. Czy w jednej taryfie, czy tylko w tanim pradzie. Do grzania jednotaryfowego spokojnie wystarczy 7mka. Jesli jednak zechcesz korzystac glownie (ze wskazaniem na calkowicie) z taniego pradu, to raczej ta 9tka.

Może ktoś jeszcze się wypowie? (raczej dwie taryfy). Roczne zużycie z OZC 8000 kWh