Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napewno utrudni jak grzejesz w 2 taryfach, ale można to obejść podbiciem temp o np 5 st w odpowiednim zakresie temp

Wtedy PC będzie chodziła na 100% mocy, tak zakładam

Ale po co ma pracować na 100%? Przecież ogrzewanie akumulacyjne nie polega na ładowaniu w podłogę 50st w czasie taniej taryfy. I tak ustawiasz sobie, że ma podawać np 30st i w takie ciepłe dni jak dziś zakładam, że pompa nie będzie potrzebowała 100% mocy żeby to osiągnąć a jakieś 30%. skoro będzie pracować na 30% -osiągając to samo założenie to będzie zużywać mniej prądu - tak ja to rozumiem i tak mniej więcej to działa u mnie.

Witam

Falownik w pompach Ecopower C9i (jak również w pozostałych mocach) będzie firmy LG, sprężarka scroll o zmiennej wydajności 30-120Hz na czynnik 407c.

Obniżenie częstotliwości pracy poniżej 30Hz jest możliwe ale odbija się niekorzystnie na COP pompy (sprężarka wychodzi z optymalnego zakresu pracy).

Dzięki zmiennej mocy pompa będzie mogła pracować na lepszym współczynniku COP (przy obniżonej mocy w drogiej taryfie) lub jeżeli użytkownik preferuje taki rodzaj ogrzewania z podniesioną mocą w czasie taniej taryfy energii el. Pompy C14i oraz C18i będą dostępne w II połowie roku.

Ale po co ma pracować na 100%? Przecież ogrzewanie akumulacyjne nie polega na ładowaniu w podłogę 50st w czasie taniej taryfy. I tak ustawiasz sobie, że ma podawać np 30st i w takie ciepłe dni jak dziś zakładam, że pompa nie będzie potrzebowała 100% mocy żeby to osiągnąć a jakieś 30%. skoro będzie pracować na 30% -osiągając to samo założenie to będzie zużywać mniej prądu - tak ja to rozumiem i tak mniej więcej to działa u mnie.

witam

tak jak piszesz:yes: - na tym polega przewaga inwertera nad ON/OFF

pozdrawiam

witam

tak jak piszesz:yes: - na tym polega przewaga inwertera nad ON/OFF

pozdrawiam

Jesli starowanie pompy umozliwia prace w z priorytetem taniego pradu, to i owszem, tylko cos mi sie wydaje, ze to trudne do osiagniecia. Jesli sterowanie tego nie uwzglednia, to o kant doopy wtedy rozbic jej modulacje i wyzszy COP w 2x drozszym pradzie.

Niech może producent wypowie się na temat możliwości sterownika w nowych pompach i wszystko będzie jasne.

Coś tam już wcześniej napomknął: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106670-Polskie-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopower&p=6387220&viewfull=1#post6387220

Być może jest to jakiś gest w kierunku wielbicieli G11 lub wylewek anhydrytowych:D

Mam pytanie dotyczące eksploatacji , otóż zauważyłem spadek temperatury na wyjściu z pc. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni ( po ok. 2 godzinach pracy). Temperatury zasilania z DZ marzec 2013 1,8 C (powrót -1,2C), luty 2014 3,1 C (powrót -0,2C). Przyznam się,że nie śledzę na bieżąco parametrów pracy pompy, ale ostatnio gościłem u kolegi, który ma pc Vaillant i u niego na wyjściu było 39 stopni. Filtry DZ i GZ wyczyszczone.

Mam pytanie dotyczące eksploatacji , otóż zauważyłem spadek temperatury na wyjściu z pc. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni.

Przez dwa/trzy sezony dom schnie, wygrzewa się (stabilizuje).

Zapotrzebowanie spada, Ot tyle.

Ciesz się.:bye:

Mam pytanie dotyczące eksploatacji , otóż zauważyłem spadek temperatury na wyjściu z pc. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni ( po ok. 2 godzinach pracy). Temperatury zasilania z DZ marzec 2013 1,8 C (powrót -1,2C), luty 2014 3,1 C (powrót -0,2C). Przyznam się,że nie śledzę na bieżąco parametrów pracy pompy, ale ostatnio gościłem u kolegi, który ma pc Vaillant i u niego na wyjściu było 39 stopni. Filtry DZ i GZ wyczyszczone.

W zeszłym roku o tej porze były tęgie mrozy to i temperatura GZ musiała być wyższa.

zauważyłem spadek temperatury na wyjściu z pc. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni ...

ostatnio gościłem u kolegi, który ma pc Vaillant i u niego na wyjściu było 39 stopni

nic tylko zepsuło się cholerstwo...

za to u kolegi śmiga że aż miło ;)

A czy nie jest tak, że temperatura zasilania z DZ ma bezpośredni wpływ na temperaturę na wyjściu z PC ? Spotkałem się gdzieś z taką informacją , że przy zasilaniu z DZ 0°C na wyjściu z PC powinno być 35°C (więc przy moich 3°C na wyj. powinno być 38°C?). Chociaż jednak w kontekście Waszych wypowiedzi, chyba faktycznie nie mam co się martwić, ale trochę zazdroszczę mu tej cieplejszej podłogi (5°C daje się odczuć).