haker 26.02.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 A jaka jest największa zaleta względem starej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Właśnie ten inwerter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 27.02.2014 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 A ten inwerter przekłada się na PLN-y podczas użytkowania jakoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.02.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Jeśli będziesz korzystał z G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.02.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 A ten inwerter przekłada się na PLN-y podczas użytkowania jakoś? Tak. Utrudni grzanie w tanim pradzie i per saldo zaplacisz za CO drozej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 27.02.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Czyli szału nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 27.02.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Napewno utrudni jak grzejesz w 2 taryfach, ale można to obejść podbiciem temp o np 5 st w odpowiednim zakresie tempWtedy PC będzie chodziła na 100% mocy, tak zakładam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.02.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Napewno utrudni jak grzejesz w 2 taryfach, ale można to obejść podbiciem temp o np 5 st w odpowiednim zakresie temp Wtedy PC będzie chodziła na 100% mocy, tak zakładam Ale po co ma pracować na 100%? Przecież ogrzewanie akumulacyjne nie polega na ładowaniu w podłogę 50st w czasie taniej taryfy. I tak ustawiasz sobie, że ma podawać np 30st i w takie ciepłe dni jak dziś zakładam, że pompa nie będzie potrzebowała 100% mocy żeby to osiągnąć a jakieś 30%. skoro będzie pracować na 30% -osiągając to samo założenie to będzie zużywać mniej prądu - tak ja to rozumiem i tak mniej więcej to działa u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompa ciepła 27.02.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 WitamFalownik w pompach Ecopower C9i (jak również w pozostałych mocach) będzie firmy LG, sprężarka scroll o zmiennej wydajności 30-120Hz na czynnik 407c.Obniżenie częstotliwości pracy poniżej 30Hz jest możliwe ale odbija się niekorzystnie na COP pompy (sprężarka wychodzi z optymalnego zakresu pracy).Dzięki zmiennej mocy pompa będzie mogła pracować na lepszym współczynniku COP (przy obniżonej mocy w drogiej taryfie) lub jeżeli użytkownik preferuje taki rodzaj ogrzewania z podniesioną mocą w czasie taniej taryfy energii el. Pompy C14i oraz C18i będą dostępne w II połowie roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.02.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Ale po co ma pracować na 100%? Przecież ogrzewanie akumulacyjne nie polega na ładowaniu w podłogę 50st w czasie taniej taryfy. I tak ustawiasz sobie, że ma podawać np 30st i w takie ciepłe dni jak dziś zakładam, że pompa nie będzie potrzebowała 100% mocy żeby to osiągnąć a jakieś 30%. skoro będzie pracować na 30% -osiągając to samo założenie to będzie zużywać mniej prądu - tak ja to rozumiem i tak mniej więcej to działa u mnie. witam tak jak piszesz:yes: - na tym polega przewaga inwertera nad ON/OFF pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.02.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 witam tak jak piszesz:yes: - na tym polega przewaga inwertera nad ON/OFF pozdrawiam Jesli starowanie pompy umozliwia prace w z priorytetem taniego pradu, to i owszem, tylko cos mi sie wydaje, ze to trudne do osiagniecia. Jesli sterowanie tego nie uwzglednia, to o kant doopy wtedy rozbic jej modulacje i wyzszy COP w 2x drozszym pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.02.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Niech może producent wypowie się na temat możliwości sterownika w nowych pompach i wszystko będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.02.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Niech może producent wypowie się na temat możliwości sterownika w nowych pompach i wszystko będzie jasne. Coś tam już wcześniej napomknął: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106670-Polskie-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopower&p=6387220&viewfull=1#post6387220 Być może jest to jakiś gest w kierunku wielbicieli G11 lub wylewek anhydrytowych:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 02.03.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Jak wygląda sprawa z chłodzeniem tą pompą? W karcie katalogowej znalazłem "opcjonalnie również chłodzenie", ale w cenniku już takiej opcji nie widzę. Ktoś widział, ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deratus 03.03.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Mam pytanie dotyczące eksploatacji , otóż zauważyłem spadek temperatury na wyjściu z pc. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni ( po ok. 2 godzinach pracy). Temperatury zasilania z DZ marzec 2013 1,8 C (powrót -1,2C), luty 2014 3,1 C (powrót -0,2C). Przyznam się,że nie śledzę na bieżąco parametrów pracy pompy, ale ostatnio gościłem u kolegi, który ma pc Vaillant i u niego na wyjściu było 39 stopni. Filtry DZ i GZ wyczyszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.03.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 W domu jaka temperatura? Taka jak być powinna? Jeśli tak to proponuję iść i zająć się Swoim hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 03.03.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Mam pytanie dotyczące eksploatacji , otóż zauważyłem spadek temperatury na wyjściu z pc. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni. Przez dwa/trzy sezony dom schnie, wygrzewa się (stabilizuje). Zapotrzebowanie spada, Ot tyle. Ciesz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.03.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Mam pytanie dotyczące eksploatacji , otóż zauważyłem spadek temperatury na wyjściu z pc. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni ( po ok. 2 godzinach pracy). Temperatury zasilania z DZ marzec 2013 1,8 C (powrót -1,2C), luty 2014 3,1 C (powrót -0,2C). Przyznam się,że nie śledzę na bieżąco parametrów pracy pompy, ale ostatnio gościłem u kolegi, który ma pc Vaillant i u niego na wyjściu było 39 stopni. Filtry DZ i GZ wyczyszczone. W zeszłym roku o tej porze były tęgie mrozy to i temperatura GZ musiała być wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.03.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 zauważyłem spadek temperatury na wyjściu z pc. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni ... ostatnio gościłem u kolegi, który ma pc Vaillant i u niego na wyjściu było 39 stopni nic tylko zepsuło się cholerstwo... za to u kolegi śmiga że aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deratus 05.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A czy nie jest tak, że temperatura zasilania z DZ ma bezpośredni wpływ na temperaturę na wyjściu z PC ? Spotkałem się gdzieś z taką informacją , że przy zasilaniu z DZ 0°C na wyjściu z PC powinno być 35°C (więc przy moich 3°C na wyj. powinno być 38°C?). Chociaż jednak w kontekście Waszych wypowiedzi, chyba faktycznie nie mam co się martwić, ale trochę zazdroszczę mu tej cieplejszej podłogi (5°C daje się odczuć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts