Liwko 05.03.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A czy nie jest tak, że temperatura zasilania z DZ ma bezpośredni wpływ na temperaturę na wyjściu z PC ? Spotkałem się gdzieś z taką informacją , że przy zasilaniu z DZ 0°C na wyjściu z PC powinno być 35°C (więc przy moich 3°C na wyj. powinno być 38°C?). Chociaż jednak w kontekście Waszych wypowiedzi, chyba faktycznie nie mam co się martwić, ale trochę zazdroszczę mu tej cieplejszej podłogi (5°C daje się odczuć). Jeżeli przy takich temperaturach zewnętrznych nie czujesz podłogi to znaczy... ...że masz bardzo dobrze zrobioną podłogówkę i ocieplony dom. Ja podłogę zaczynam lekko wyczuwać dopiero przy -10 Temperatura GZ nie zależy od temperatury DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Dobrze, ze mu nie zadroscisz wyzszych kosztow. Przy cieplejszym DZ temp zasilania GZ nieco wzrasta, bo wzrasta moc cieplna pompy (wieksza sprawnosc - COP) a przeplyw przez skraplacz jest staly, ale nie jest to zaleznosc 1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.03.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A czy nie jest tak, że temperatura zasilania z DZ ma bezpośredni wpływ na temperaturę na wyjściu z PC ? Spotkałem się gdzieś z taką informacją , że przy zasilaniu z DZ 0°C na wyjściu z PC powinno być 35°C (więc przy moich 3°C na wyj. powinno być 38°C?). Chociaż jednak w kontekście Waszych wypowiedzi, chyba faktycznie nie mam co się martwić, ale trochę zazdroszczę mu tej cieplejszej podłogi (5°C daje się odczuć). Wierzę, że Twoja wypowiedź ma charakter satyryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 06.03.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 A czy nie jest tak, że temperatura zasilania z DZ ma bezpośredni wpływ na temperaturę na wyjściu z PC ? Spotkałem się gdzieś z taką informacją , że przy zasilaniu z DZ 0°C na wyjściu z PC powinno być 35°C (więc przy moich 3°C na wyj. powinno być 38°C?). Chociaż jednak w kontekście Waszych wypowiedzi, chyba faktycznie nie mam co się martwić, ale trochę zazdroszczę mu tej cieplejszej podłogi (5°C daje się odczuć). W zeszłym roku znajomy kupił szeregówkę. Przylatuje do mnie jakoś tak na jesieni, że ma chyba zepsutą podłogówkę bo nie czuje ciepła bijącego z podłogi Był baaardzo zdziwiony kiedy go uświadomiłem, że temperatura podłogi przy dobrze działającej podłogówce powinna oscylować wokół dwudziestu paru stopni czyli temperatur praktycznie niewyczuwalnych lub słabowyczuwalnych a już na pewno nie "bijących" ciepłem. Co do zalezności temp. na wyjściu PC od temp. DZ to takiej bezpośredniej zależności nie ma. To co podają producenci czyli 0/35 to wartość teoretyczna pokazująca jaki COP uzyskuje pompa przy takich parametrach. W rzeczywistości temp zasilania CO zależy od zewn. czynników i parametrów nastaw na sterowniku pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.03.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Co do zalezności temp. na wyjściu PC od temp. DZ to takiej bezpośredniej zależności nie ma. Tak jak napisalem w poscie wyzej taka zaleznosc jest. Powiazane jest to z moca cieplna pompy. Ona nie nie jest stala i rosnie wraz ze wzrostem temperatury DZ, wiec przy stalym przeplywie na GZ MUSI podniesc sie temperatura GZ. Fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.03.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Mu chodzi o ciepłą podłogę, a taką będzie miał dopiero przy większych mrozach, gdzie pompa będzie pracowała dłużej i na wyższych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.03.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Moze i o podloge. Pisal w sumie o "wyjsciu z PC", wiec uznalzem, ze chodzi o temperature zasilania GZ, a nie temperature podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 06.03.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Tak jak napisalem w poscie wyzej taka zaleznosc jest. Powiazane jest to z moca cieplna pompy. Ona nie nie jest stala i rosnie wraz ze wzrostem temperatury DZ, wiec przy stalym przeplywie na GZ MUSI podniesc sie temperatura GZ. Fizyka. W roku ubiegłym w okolicach luty/marzec temperatura oscylowała w granicach 37 stopni, natomiast ostatnio zauważyłem, że spadła ona do ok. 34 stopni.... Coś mi tu nie gra. Powinno być tak jak pisze Pyxis, a wg deratusa jest odwrotnie. Prawdopodobnie pompa szybciej nagrzewa pomieszczenia i STOP, albo działa ograniczenie od krzywej grzewczej i też STOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 09.03.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 No i stało się. W końcu zamontowałem ciepłomierz. Pierwsze jeszcze ciepłe wyniki. Szczerze mówiąc - szału nie ma, cycków nie urywa. Miałem nadzieję że będzie lepszy COP przynajmniej o 0,5. Pierwsze wnioski jakie mi się nasuwają to że pobór prądu jak ,,9" a wydajność jak ,,7". Chyba że ze sprężarką coś nie tak. Dodatkowo pomierzyłem temp. czynnika przed sprężarką ok. 2-2,5 st niższa niż wejście DZ i za sprężarką ok. 4-5 st w wyższa niż wyjście z PC przy temp do 40 st i 5-6st powyżej 40 st.Pomiar PC.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 09.03.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 No i stało się. W końcu zamontowałem ciepłomierz. Pierwsze jeszcze ciepłe wyniki. Szczerze mówiąc - szału nie ma, cycków nie urywa. Miałem nadzieję że będzie lepszy COP przynajmniej o 0,5. Pierwsze wnioski jakie mi się nasuwają to że pobór prądu jak ,,9" a wydajność jak ,,7". Chyba że ze sprężarką coś nie tak. Dodatkowo pomierzyłem temp. czynnika przed sprężarką ok. 2-2,5 st niższa niż wejście DZ i za sprężarką ok. 4-5 st w wyższa niż wyjście z PC przy temp do 40 st i 5-6st powyżej 40 st. He he a co myślałeś że wymiennik może działać bez delty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 09.03.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 He he a co myślałeś że wymiennik może działać bez delty Myślałem że stać cię na więcej. Nie wiem co chciałeś pokazać takim postem. A wyniki podałem nie dla jaj tylko po to by ktoś kto się na tym zna to ocenił. Chodziło mi konkretnie czy te delty są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.03.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 No i stało się. W końcu zamontowałem ciepłomierz. Pierwsze jeszcze ciepłe wyniki. Szczerze mówiąc - szału nie ma, cycków nie urywa. Miałem nadzieję że będzie lepszy COP przynajmniej o 0,5. Pierwsze wnioski jakie mi się nasuwają to że pobór prądu jak ,,9" a wydajność jak ,,7". Chyba że ze sprężarką coś nie tak. Dodatkowo pomierzyłem temp. czynnika przed sprężarką ok. 2-2,5 st niższa niż wejście DZ i za sprężarką ok. 4-5 st w wyższa niż wyjście z PC przy temp do 40 st i 5-6st powyżej 40 st. 2,5C na ssaniu + 6C przegrzania, to razem parowanie masz ok 8,5C mniejsze niż wejście DZ. Czyli przy 4C zasilania DZ masz parowanie ok -7C Przeczy tej wersji temperatura gazu za sprężarką. bo zamiast 44-45C tam powinno być ok 60C. Jak faktycznie tam masz 45C, to masz "podlewaną" sprężarkę, tzn parowanie czynnika kończy się właśnie w niej. Kolejne spostrzeżenie, to duża różnica mocy grzewczej miedzy 47C, a 32C. W dobrze wyregulowanej instalacji moc grzewcza spadnie nie wiele, za to mocno wrośnie prąd pobierany. Reasumując wszystko, moim zdaniem twój zawór rozprężny może być zablokowany i nie utrzymuje właściwego przegrzania. Przy wyższych temperaturach masz większe ciśnienie, więc przelewa bardziej, przy niższych odwrotnie. PS: witamy kolejnego pompiarza na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 09.03.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 No i stało się. W końcu zamontowałem ciepłomierz. Pierwsze jeszcze ciepłe wyniki. Szczerze mówiąc - szału nie ma, cycków nie urywa. Miałem nadzieję że będzie lepszy COP przynajmniej o 0,5. Pierwsze wnioski jakie mi się nasuwają to że pobór prądu jak ,,9" a wydajność jak ,,7". Chyba że ze sprężarką coś nie tak. Dodatkowo pomierzyłem temp. czynnika przed sprężarką ok. 2-2,5 st niższa niż wejście DZ i za sprężarką ok. 4-5 st w wyższa niż wyjście z PC przy temp do 40 st i 5-6st powyżej 40 st. Wyleczyłeś mnie z kompleksów. Też mam ciepłomierz i COP (czy raczej SPF) mam na podobnym poziomie. Finalnie ogrzewanie i cwu wychodzi nieco taniej niż węglem (wszystko jedno jakim "eko" czy zwykłym ). COP-y wyliczane jakoś wszędzie lepsze - a ja jestem przynajmniej pewny swojego i wcale nie jest źle. A z perspektywy trzeciego sezonu z ciepłomierzem mogę Cię pocieszyć, że lepszy COP będziesz miał na początku sezonu grzewczego - mniej więcej o to 0,5 co Ci go brakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.03.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 To właściwie jaki COP Wam teraz wychodzi przy grzaniu CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 09.03.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 2,5C na ssaniu + 6C przegrzania, to razem parowanie masz ok 8,5C mniejsze niż wejście DZ. Czyli przy 4C zasilania DZ masz parowanie ok -7C Przeczy tej wersji temperatura gazu za sprężarką. bo zamiast 44-45C tam powinno być ok 60C. Jak faktycznie tam masz 45C, to masz "podlewaną" sprężarkę, tzn parowanie czynnika kończy się właśnie w niej. Kolejne spostrzeżenie, to duża różnica mocy grzewczej miedzy 47C, a 32C. W dobrze wyregulowanej instalacji moc grzewcza spadnie nie wiele, za to mocno wrośnie prąd pobierany. Reasumując wszystko, moim zdaniem twój zawór rozprężny może być zablokowany i nie utrzymuje właściwego przegrzania. Przy wyższych temperaturach masz większe ciśnienie, więc przelewa bardziej, przy niższych odwrotnie. PS: witamy kolejnego pompiarza na ziemi Dzięki za odpowiedź. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jeśli zasilanie DZ ma 4 st a parowanie mam o 8,5 st mniej to parowanie mam ok -4,5 st a nie -7. Jaka powinna być temp na ssaniu przy DZ ok 4 st. i jaka za sprężarką przy GZ 33-35 st. i 45-46 st. Czy ten zawór rozprężny można jakoś domowym sposobem odblokować czy trzeba wzywać chłodniarza. Za sprężarką mam ok 53-53,5 przy GZ ok.48 st. Napisałeś:,,W dobrze wyregulowanej instalacji moc grzewcza spadnie nie wiele, za to mocno wrośnie prąd pobierany." Czy nie powinno być :,, ... .. mocno spadnie prąd pobierany" i czy miałeś na myśli regulację samej PC czy instalacji po za nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 09.03.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 To właściwie jaki COP Wam teraz wychodzi przy grzaniu CO? Podałem kilka postów wcześniej w załączniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.03.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Już znalazłem, dzięki. Ciekawe co na to producent, bo ten pobór mocy el. jest powyżej tego co deklaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.03.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Przy 4C zasilania z DZ powinno być ok -2, -3C parowania. Przy tym 33C za zasilaniu CO powinno odpowiadać ok 51C za sprężarką. Przy 45C na CWU, ok 66C za sprężarką.Nie znam sposobu na zablokowany zawór rozprężny - takie rzeczy się po prostu wymienia. Przy zwiększaniu skraplania, moc grzewcza nie wiele spada, za to mocno rośnie prąd popierany i tym samym spada COP.Miałem na myśli całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.03.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 to masz "podlewaną" sprężarkę, tzn parowanie czynnika kończy się właśnie w niej. Może sprawdzić, czy rurka od wymiennika do sprężarki się szroni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.03.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Może sprawdzić, czy rurka od wymiennika do sprężarki się szroni ? Ona nie musi być w tej syt zaszroniona. 407 jest na tyle g....ym czynnikiem, że ma 6-7C poślizg temperaturowy. Może mieć parowanie -5C, na ssaniu 1,5C i krople czynnika w oleju. Na drugiej flance jest bomowy r-290. Wystarczy 1-2C przegrzania, byle TZR był w stanie je utrzymać bez oscylacji i nie ma obawy o podlewanie. Z drugiej strony sprężarki nie ma możliwości uzyskać Tks 4-5C ponad temperaturę zasilania. Samo skraplanie jest 2-3C ponad, czyli na Tks zostaje 1-2C! Nie ma bata, albo jest zalana czynnikiem, albo pomylił się podczas pomiaru o 20C Edytowane 9 Marca 2014 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts