Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Myślałem że stać cię na więcej. Nie wiem co chciałeś pokazać takim postem. A wyniki podałem nie dla jaj tylko po to by ktoś kto się na tym zna to ocenił.

Chodziło mi konkretnie czy te delty są ok.

Przepraszam jeżeli poczułeś się urażony moją szybką odpowiedzią - z telefonu nie chce mi się rozpisywać nie otwarłem tez załącznika.

Twoje parametry są prawidłowe nie słuchaj pierdoł o zaworze i zalewaniu tu masz tabelę wydajności

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH26K4E-PFJ&RID=4&Tab=2

Twoje parametry zgadzają się temp. parowania -5oC skraplanie 40oC

Niestety gruntowe pomimo marketingowego +4oC dz pracują na minusowym odparowaniu cały sezon ;)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może sprawdzić, czy rurka od wymiennika do sprężarki się szroni ?

Rurka jest zaizolowana lecz raczej się nie szroni, zamontowany termometr wskazuje ok. 3st. gdzieś w połowie długości od wymiennika do sprężarki.

Vld

Zrobiłem dokładne pomiary. Zwiększyłem deltę do ok 8 st.

GZ 38 za spr. 44 przed spr. 2,8 DZ 4,2/1,6 moc 2,8/7,7 cop 2,75

GZ 40 za spr. 45,8 przed spr. 2,7 DZ 4,2/1,8 moc 2,86/7,6 cop 2,66

GZ 43 za spr. 48 przed spr. 3,0 DZ 4,2/2,0 moc 3,01/7,4 cop 2,46

GZ 46 za spr. 51 przed spr. 3,1 DZ 4,2/2,2 moc 3,24/7 cop 2,16

GZ 47 za spr. 51,8 przed spr. 3,2 DZ 4,4/2,4 moc 3,26/6,9 cop 2,13

GZ 48 za spr. 52,4 przed spr. 3,4 DZ 4,5/2,6 moc 3,33/6,8 cop 2,06

Rurka jest zaizolowana lecz raczej się nie szroni, zamontowany termometr wskazuje ok. 3st. gdzieś w połowie długości od wymiennika do sprężarki.

Vld

Zrobiłem dokładne pomiary. Zwiększyłem deltę do ok 8 st.

GZ 38 za spr. 44 przed spr. 2,8 DZ 4,2/1,6 moc 2,8/7,7 cop 2,75

GZ 40 za spr. 45,8 przed spr. 2,7 DZ 4,2/1,8 moc 2,86/7,6 cop 2,66

GZ 43 za spr. 48 przed spr. 3,0 DZ 4,2/2,0 moc 3,01/7,4 cop 2,46

GZ 46 za spr. 51 przed spr. 3,1 DZ 4,2/2,2 moc 3,24/7 cop 2,16

GZ 47 za spr. 51,8 przed spr. 3,2 DZ 4,4/2,4 moc 3,26/6,9 cop 2,13

GZ 48 za spr. 52,4 przed spr. 3,4 DZ 4,5/2,6 moc 3,33/6,8 cop 2,06

Nie jest źle

Zauważ, że wraz ze zmniejszaniem się mocy chłodniczej i wzrastaniem t parowania, t na ssaniu też rośnie. Więc rozprężny trzyma przegrzanie.

Możliwe, że wystarczy jego regulacja. Sprawdź też jak jest zamontowania bańka czujnika. Czy poziomo, czy ma dobry kontakt z rurą i czy jest odizolowana od otoczenia.

Nie jest źle

Zauważ, że wraz ze zmniejszaniem się mocy chłodniczej i wzrastaniem t parowania, t na ssaniu też rośnie. Więc rozprężny trzyma przegrzanie.

Możliwe, że wystarczy jego regulacja. Sprawdź też jak jest zamontowania bańka czujnika. Czy poziomo, czy ma dobry kontakt z rurą i czy jest odizolowana od otoczenia.

Wydaje mi się że właśnie ta bańka jest źle zamocowana, tzn zamontowana jest opaską na boku rury wizualnie zaizolowana lecz coś mnie podkusiło i zerwałem więcej izolacji i okazało się że tuż za bańka nad rurą przechodzi fragment stelaża stalowego zbyt blisko rury że nie było na niej żadnej izolacji na tym fragmencie oraz odkryta była część bańki która praktycznie dotykała stelaża. Dodatkowo w miejscu zamontowania bańki, w rurę wlutowana jest cieńsza rurka śr. ok. 5-6mm doprowadzona do zaworu termostatycznego. Mam pytanie czy mogę tę bańkę przesunąć trochę dalej od parownika delikatnie za miejsce wlutowania tej cienkiej rurki patrząc od strony parownika, czy lepiej jak najbliżej samego parownika i czy musi on być na boku rury.

Dokładnke nie widać, ale jak jest tam kawalek poziomej rury, to spokojnie możesz cofnąć czujkę dalej od stelaża.

Ale to pewnie nie wiele da. Na TZR od góry masz pod nakrętką śrubę do regulacji. Próbuj wkręcać w prawo ją po 1/4 obrotu i obserwuj temperatury.

Dokładnke nie widać, ale jak jest tam kawalek poziomej rury, to spokojnie możesz cofnąć czujkę dalej od stelaża.

Ale to pewnie nie wiele da. Na TZR od góry masz pod nakrętką śrubę do regulacji. Próbuj wkręcać w prawo ją po 1/4 obrotu i obserwuj temperatury.

Mówisz że odkryta część bańki ma mały wpływ na pracę zawory rozprężnego? Podczas grzania CWU w środku PC jest dość ciepło. Nie wiem czy to ruszać bo ciężko się tam dostać .

Na jakich temp GZ to sprawdzać, ok. 35 czy lepiej 45.

Jakiś ma, ale nie aż taki. Jak możesz to poluzuj obejmę i cofnij bańkę czujnika niezmieniając jej położenia względem rurki ( po obwodzie).

Efekt regulacji sprawdzaj raczej na CO na tych 33C, tak byś mógł tę samą temperaturę utrzymać przez dłuższy czas np 30 min pracy. Całość musi się wygrzać i ustabilizować.

• 3 weeks później...

Nie mam czasu na doświadczenia a temp zewn. sprawiają że niema potrzeby grzać na CO. Wnioski po przekręceniu zaworu 3x po 1/4. Kręcenie zaworem rozprężnym nie wiele wpływa na pobór prądu przy odpowiedniej temp. GZ. Temp za sprężarką cały czas jest w okolicy 5-6 st wyższa niż GZ. Temp przed sprężarką jest niższa max o 0,5 st niż wejście DZ a po dłuższej pracy (pow. 1h) praktycznie jest taka sama. Ostatnie wyniki sprzed kilku dni.

GZ 33 za spr. 38,5 przed spr. 2,8 DZ 3,2/0,1 moc 2,43/9,0 cop 3,7

GZ 35 za spr. 39,5 przed spr. 2,9 DZ 3,1/0,4 moc 2,5/8,8 cop 3,52

GZ 36 za spr. 40,5 przed spr. 2,9 DZ 3,1/0,4 moc 2,59/8,7 cop 3,36

GZ 38 za spr. 42,5 przed spr. 3,0 DZ 3,1/0,5 moc 2,67/8,6 cop 3,22

GZ 42 za spr. 47,5 przed spr. 3,1 DZ 3,1/0,6 moc 2,83/8,5 cop 3,0

po ok. 15min przerwy

GZ 44 za spr. 50 przed spr. 3,5 DZ 3,7/1,2 moc 3,0/8,6 cop 2,87

GZ 45 za spr. 51 przed spr. 3,5 DZ 3,7/1,2 moc 3,08/8,6 cop 2,78

GZ 46 za spr. 52 przed spr. 3,5 DZ 3,7/1,2 moc 3,15/8,4 cop 2,67

GZ 47 za spr. 53 przed spr. 3,5 DZ 3,7/1,3 moc 3,20/8,2 cop 2,56

GZ 48 za spr. 54 przed spr. 3,6 DZ 3,8/1,4 moc 3,26/8,2 cop 2,48

GZ 49 za spr. 55 przed spr. 3,6 DZ 3,8/1,5 moc 3,33/8,0 cop 2,40

GZ 50 za spr. 55,5 przed spr. 3,7 DZ 3,8/1,6 moc 3,36/8,0 cop 2,38

GZ 51 za spr. 56 przed spr. 3,7 DZ 3,8/1,6 moc 3,46/8,0 cop 2,31

Nie wiem czy dalej kręcić czy tak zostawić. Na razie nie widzę możliwości zwiększenia temp za sprężarką o 15 czy 20 st niż temp GZ.

Obserwacje prowadziłem przy grzaniu CWU (zbiornik ok 750l - przepływowo). Średni COP z jednego cyklu to ok.2,8

Koledzy czytam ten wątek i mam wątpliwosci: Jestem laikiem potrzebuję niezawodnego urzadzenia do ogrzewania domu a tutaj niuanse np o TZR których prawdopodobnie bym nie zauważył. Pytanie JAk jest z przeglądami Ecopowera? Jak często ?Jaki koszt? JAk długo trzeba czekać na serwisanta?

Nigdy takiego nie miałem.

Koledzy czytam ten wątek i mam wątpliwosci: Jestem laikiem potrzebuję niezawodnego urzadzenia do ogrzewania domu a tutaj niuanse np o TZR których prawdopodobnie bym nie zauważył. Pytanie JAk jest z przeglądami Ecopowera? Jak często ?Jaki koszt? JAk długo trzeba czekać na serwisanta?

Miałem dwa przeglądy, bo wymagała tego gwarancja jaką dawała firma montażowa. Teoretycznie przegląd raz w roku. Przegląd sprowadzał się do oczyszczenia sitka filtrującego, kontroli równomierności ciśnienia w DZ (mam aż 5 odwiertów), analizy stopnia stężenia glikolu i weryfikacji stopnia zużycia anody magnezowej w zbiorniku CWU. W tym roku przeglądu nie robiłem, sprawdzam tylko ogólne ciśnienie w GZ i DZ co by nie spadło za bardzo.

Cena i czas oczekiwania zapewne zależy od tego jaka firma ciebie serwisuje. U mnie za przegląd brali 250zł i wizyta praktycznie z dnia na dzień.

• 3 weeks później...

Sądząc po zaawansowaniu dyskusji może moje pytanie niektórym wyda się śmieszne lub dziwne no ale poza profesjonalistami oraz amatorami-dłubaczami są też laicy i trochę się podłączę pod pytanie użytkownika sędłaki - jak ma się COP pomp PPC Ecopower (podawane katalogowo jako 4,3-4,4 - na stronie http://www.ppcpompy.eu bo na innej ich stronie: ppcpompy.pl podane są inne niższe) do COP innych uznanych firm - np. Vaillant zależnie od modelu ma od 4,4 do 4,9 (srednio 4,6-4,7) - pytam oczywiście bardziej o praktyczne wyniki a nie teorię katalogową. Czy ktoś to sprawdził i ma jakieś dane na ten temat? A jeśli nie to jakie są doświadczenia praktykujących instalatorów?

Jednocześnie prosiłbym o ryczałtowe/intuicyjne porównanie aspektu opłacalności (jakość+sprawnosc/cena) dla właśnie pomp PPC, Vailant i ewentualnie innych.. mam bowiem dylemat jakie urządzenie wybrać mimo całej przeczytanej wiedzy w obliczu rozbieżności w cenach ale również pewności i stabilności marki i samych urządzeń.

Przegląd sprowadzał się do oczyszczenia sitka filtrującego, kontroli równomierności ciśnienia w DZ (mam aż 5 odwiertów), analizy stopnia stężenia glikolu i weryfikacji stopnia zużycia anody magnezowej w zbiorniku CWU.

[...]

U mnie za przegląd brali 250zł i wizyta praktycznie z dnia na dzień.

Sitko filtrujce po pierwszym okresie eksploatacji mozna wyciagnac i zakladac tylko po jakis pracach na instalacji (awarii) jesli nie daj Boze wystapia. Na nim i tak sie nic pozniej nie osadza, bo niby skad. "Rownomiernosc" cisnienia na DZ? Przeciez to jest jedna instalacja i cisnienie jest jednakowe w calej. Jesli masz manometr, to kontola polega na zerknieciu na niego. Zarowna na GZ jak i DZ. U siebie kazalem zalozyc dodatkowe manometry poza pompa ciepla. Nie trzeba otwierac obudowy, zeby sprawdzic cisnienia. Analiza stopnia stezenia glikolu to jaka metoda robili? Organoleptycznie? ;) Jesli nie masz nieszczelnego DZ i nie dolewasz wiadra wody miesiecznie, to przeciez glikol sam nie odparuje. Jak ma sie to stezenie zmieniac w czasie? Weryfikacja zuzycia anody magnezowej to nastepny ciekawy podpunkt. Anode(y) wymieniasz co 3 lata. Jak juz je wyciagniesz, to wymieniasz i kropka. Nic tam nie "analizujesz".

Opis przegladu bardzo "obfity", ale do konkretnej roboty w zasadzie nic. Po co placic 250 zl za nicnierobienie?.:)