Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Anoda to kawalek preta z odpowiedniego stopu metalu. Masz ja zapewne w zasobniku CWU. Jej niski potencjal elektrochemiczny ma za zadanie chronic zasobnik przed korozja (ona koroduje pierwsza). W moim zasobniku 300l jest u gory zasobnika i we flanszy rewizyjnej na dole. Kosztuje stosunkowo niewiele, ale sama wymiana jest .... klopotliwa, a producent zaleca wymiane co 1,5-2 roku uzytkowania. :)

BTW: Google przestaly Ci dzialac?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
wymiana jest .... klopotliwa, a producent zaleca wymiane co 1,5-2 roku uzytkowania. :)

BTW: Google przestaly Ci dzialac?

We właściwym momencie się o tym dowiedziałem, pompa pracuje u mnie od grudnia 2012 czyli zbliża się okres wymiany.

W Googlach faktycznie jest też o tym ale dzięki za kilka słów wyjaśnienia.

A zbiornika nie ruszyło po takim okresie?

Pewnie nie da się tak łato sprawdzić, może jakaś kamerka ...

TRZEBA O TYM TRĄBIĆ BO WIELU NIE WIE, tak jak ja..

WYMIENIAJCIE ANODY!!!

to w sumie nie zależy chyba od tego czy masz pompę czy inne źródło, zbiornik to zbiornik...

Zamierzałem kupić jakąś polską PC, ale z tego co widzę, to producent zawyża wartości COP i to znacznie. Pośledzę temat, do jesieni muszę podjąć decyzję.

A z mojej pompy sie jeden gosciu smial, ze producent podaje niski COP (SPF). Moze podal realny i dlatego nie pasowal do reszty. :)

Najpierw wykonaj dobrze DZ i GZ, a potem przejmuj się ułamkami w COP.

GZ będzie w płycie fundamentowej - 150 m2 grzanej płyty grubości 25 cm. Rury Kan-Therm Blue Floor fi 18 mm układane jak leci co 10 cm. W sumie 16 obwodów w podłodze i dwa na ścianę. Będzie dobrze???

DZ to dwa odwierty po 70 m każdy w skale (melafir). Z OZC wynika, że projektowane obciążenie cieplne to 3600 W, ale z uwagi że to już górki (641 m n.p.m) przyjmuję 4000 W.

Hehe... moze wpisac 4,8. Wtedy bedzie OK? :D

Tylko zebys nie pisal znowu: "ale z tego co widzę, to producent zawyża wartości COP i to znacznie".

Hehe :), życie złudzeniami nie jest takie złe dopóki nie zaczniesz sobie zdawać sprawy że to złudzenia :).

A serio, to faktycznie COP gruntowej PC waha się pomiędzy 3,5 a 4? U innych (światowych) producentów również? Myślałem że COP 4 jest spokojnie osiągalne w polskich pompach.

Hehe :), życie złudzeniami nie jest takie złe dopóki nie zaczniesz sobie zdawać sprawy że to złudzenia :).

A serio, to faktycznie COP gruntowej PC waha się pomiędzy 3,5 a 4? U innych (światowych) producentów również? Myślałem że COP 4 jest spokojnie osiągalne w polskich pompach.

Powiem tak. Najpierw musisz odroznic COP od SPF. COP mozna sobie podawac, ale on de facto niewiele nie mowi. My jako uzytkownicy jestesmy zainteresowani SPFem. Jesli ilosc zuzytej energii przez pompe ciepla w sezonie grzewczym (wraz z obiegowkami, sterownikiem, w przypadku PW defrostami i grzala karteru) przemozysz przez SPF, to dostaniesz jako wynik ilosc wyprodukowanej energii na GZ. To jest ten wspolczynnik ktory odbija sie na naszym portfelu. Producent podajac COP jako faktyczny COP czesto podaje sprawnosc bez "czegostam". Delikatnie zawyza na ile normy i przyzwoitosc pozwala.

Teraz co do sprawnosci pompy w instalacji. Jesli facet pomierzyl na stanowisku testowym, ze dla B0/W35 SPF dla pompy to 3,48 to tak widocznie mu wyszlo z pomiarow. Czy w domu tez bedziesz mial tyle? Pewnie nie, bo baaardzo rzadko (albo NIGDY) DZ ma temp. 0*C a GZ jeszcze rzadziej grzejesz do 35*C. U mnie np w glebokim sezonie grzewczym DZ ma w granicach +2 do +3*C a GZ grzeje przy koncu cyklu do max 33-34*C. Podkreslam, ze to przy "dolku" DZ w okolicach marca. Srednie parametry pracy pompy to DZ na poziomie +5*C a GZ najczesciej 31-32*C albo i nizej w krotkich cyklach. Przy takich parametrach przez wiekszosc seonu spokojnie powinno sie udac oscylowac z COP (w znaczeniu SPF) ~4. Te kilka K ronicy wplywa naprawde mocno na sprawnosc pompy.

Powiem tak. Najpierw musisz odroznic COP od SPF. COP mozna sobie podawac, ale on de facto niewiele nie mowi. My jako uzytkownicy jestesmy zainteresowani SPFem. Jesli ilosc zuzytej energii przez pompe ciepla w sezonie grzewczym (wraz z obiegowkami, sterownikiem, w przypadku PW defrostami i grzala karteru) przemozysz przez SPF, to dostaniesz jako wynik ilosc wyprodukowanej energii na GZ. To jest ten wspolczynnik ktory odbija sie na naszym portfelu. Producent podajac COP jako faktyczny COP czesto podaje sprawnosc bez "czegostam". Delikatnie zawyza na ile normy i przyzwoitosc pozwala.

Teraz co do sprawnosci pompy w instalacji. Jesli facet pomierzyl na stanowisku testowym, ze dla B0/W35 SPF dla pompy to 3,48 to tak widocznie mu wyszlo z pomiarow. Czy w domu tez bedziesz mial tyle? Pewnie nie, bo baaardzo rzadko (albo NIGDY) DZ ma temp. 0*C a GZ jeszcze rzadziej grzejesz do 35*C. U mnie np w glebokim sezonie grzewczym DZ ma w granicach +2 do +3*C a GZ grzeje przy koncu cyklu do max 33-34*C. Podkreslam, ze to przy "dolku" DZ w okolicach marca. Srednie parametry pracy pompy to DZ na poziomie +5*C a GZ najczesciej 31-32*C albo i nizej w krotkich cyklach. Przy takich parametrach przez wiekszosc seonu spokojnie powinno sie udac oscylowac z COP (w znaczeniu SPF) ~4. Te kilka K ronicy wplywa naprawde mocno na sprawnosc pompy.

Doskonale rozumiem o czym mówisz, ale żeby móc porównać różne urządzenia trzeba znaleźć wspólny mianownik. Tym mianownikiem dla pomp ciepła jest norma albo PN-EN 14 511 albo starsza PN-EN 255. Problem polega na tym, żeby dane podane przez producenta były rzetelne i prawdziwe. W przypadku Ekopower C7 producent podaje COP 4,3 liczony wg normy PN-EN 14 511 czyli razem ze wszystkimi pompami obiegowymi dla 0/35 st C. I jak się to ma do rzeczywistości?

Doskonale rozumiem o czym mówisz, ale żeby móc porównać różne urządzenia trzeba znaleźć wspólny mianownik. Tym mianownikiem dla pomp ciepła jest norma albo PN-EN 14 511 albo starsza PN-EN 255. Problem polega na tym, żeby dane podane przez producenta były rzetelne i prawdziwe. W przypadku Ekopower C7 producent podaje COP 4,3 liczony wg normy PN-EN 14 511 czyli razem ze wszystkimi pompami obiegowymi dla 0/35 st C. I jak się to ma do rzeczywistości?

Doczytałem trochę o normie PN-EN 14 511 i COP podaje się owszem, z pracą pomp obiegowych, ale opory wzięte do obliczeń obejmują wyłącznie skraplacz i parownik. Reszta oporów DZ i GZ, a co za tym idzie, zużycie energii, nie jest brana pod uwagę. Możliwe jest, że producent podaje COP bez żadnego oszustwa, a mniejszy COP liczony przez użytkowników tych pomp wynika z całej energii zużytej przez pompy obiegowe.

GZ będzie w płycie fundamentowej - 150 m2 grzanej płyty grubości 25 cm. Rury Kan-Therm Blue Floor fi 18 mm układane jak leci co 10 cm. W sumie 16 obwodów w podłodze i dwa na ścianę. Będzie dobrze???

DZ to dwa odwierty po 70 m każdy w skale (melafir). Z OZC wynika, że projektowane obciążenie cieplne to 3600 W, ale z uwagi że to już górki (641 m n.p.m) przyjmuję 4000 W.

DZ będzie więc przewymiarowane. Osobiście zrobiłbym mniej.

A GZ wszędzie co 10cm to przesada. Myślę że poza łazienkami, co drugą pętle będzie można przy tym zapotrzebowaniu całkowicie zamknąć :)

DZ będzie więc przewymiarowane. Osobiście zrobiłbym mniej.

A GZ wszędzie co 10cm to przesada. Myślę że poza łazienkami, co drugą pętle będzie można przy tym zapotrzebowaniu całkowicie zamknąć :)

DZ liczę po 50 W/m więc całość będzie miała 7000 W. Jak wezmę pompę C7 to będzie przewymiarowane ale leciutko. 2 x 60 m byłoby na styk. Oczywiście może być tak (i tak pewnie będzie), że prawie cały odwiert będzie zalany wodą i z metra wyciągnę 70 W, ale czy można tak liczyć?

Z kolei GZ, to krótkie pętle (60 -70 m) i średnica fi 18 = małe opory = mała pompa obiegowa = większy COP :D. Mały rozstaw rurek = możliwość grzania do mniejszej temperatury = większy COP :D

Tak to sobie wydumałem, rury i rozdzielacze już zakupiłem, ale krytykujcie, krytykujcie :). Z każdej krytyki staram się wynieść coś dobrego ;).

Z kolei GZ, to krótkie pętle (60 -70 m) i średnica fi 18 = małe opory = mała pompa obiegowa = większy COP :D. Mały rozstaw rurek = możliwość grzania do mniejszej temperatury = większy COP :D

Mały rozstaw rur dla małego obciązenia cieplnego = dławienie na rotametrze = zbędny koszt rury i powiekszonego rozdzielacza = brak zmiany temp zasilania i COP