Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym przewymiarowaniem to był inny kontekst, ale to przecież nie ważne teraz.

Faktycznie, moc DZ zależy od czasu jego eksploatacji w roku i to rzeczywiście może zmieniać trochę postać rzeczy.

To inaczej zapytam. Jak Wy byście przyjęli długość odwiertów dla moich danych.

Powtórzę:

Obciążenie cieplne budynku - 4000W

Ilość osób na potrzeby CWU - 4

Planowana PC - ecopower C7

Ja bym dobrał do pompy ciepła a nie do domu, pompa ze zbyt małym dolnym źródłem pracuje na kiepskich parametrach. A tutaj jest ogromna różnica 4kW a 7kW.

...Ale Pyksi pewnie ma większe "doświadczenie teoretyczne" ;)

Najmniejsza sprężarka Copeland scroll będzie miała około 4,6kW przy 0/35 a kolejna w szeregu około 6 kW, więc nie rozumiem dlaczego upierasz się koniecznie przy tej siódemce?

Dla w miare standardowego zuzycia CWU rzyjal bym 100mb odwiertu jako absolutne minimum, zakladajac srednio-optymistyczna jakosc gruntu, ale zrobilbym (robiac dla siebie) nie mniej niz 120mb.

No to różnymi drogami doszliśmy do tego samego. 120 m wyszło mi z wyliczeń - taka moc DZ odpowiada pompie C7 :). Chciałem przewymiarować DZ tylko o 10 metrów na odwiert. Poza tym wyczytałem gdzieś, żeby pierwszych 10 m odwiertów nie brać pod uwagę do obliczeń, więc biorąc to pod uwagę wychodzi mi 140 m odwiertów :D

Ja bym dobrał do pompy ciepła a nie do domu, pompa ze zbyt małym dolnym źródłem pracuje na kiepskich parametrach. A tutaj jest ogromna różnica 4kW a 7kW.

...Ale Pyksi pewnie ma większe "doświadczenie teoretyczne" ;)

Najmniejsza sprężarka Copeland scroll będzie miała około 4,6kW przy 0/35 a kolejna w szeregu około 6 kW, więc nie rozumiem dlaczego upierasz się koniecznie przy tej siódemce?

Nie uparłem się, ale ecopower nie ma mniejszych w swojej ofercie. Poza tym 5kW bedzie na styk, a ja na styk nie chcę mieć :p. A może polecisz coś ciekawego?

No to różnymi drogami doszliśmy do tego samego. 120 m wyszło mi z wyliczeń - taka moc DZ odpowiada pompie C7 :)

Jesli tylko nie zrobisz za malego, to wszystko bedzie OK. Tutaj wazne jest okreslenie tego minimum ponizej ktorego z odwiertami zejsc nie mozesz. W gore to nie ma problemu. :)

Bądźmy dobrej myśli, może nowa pompa PPC z modulacją będzie miała nowy sterownik, który w 2T grzeje na maxa a w 1T będzie modulować.

Ale takie coś nie będzie zdrowe, bo temperatura podłogi może wzrosnąć znacznie ponad 29 C i potem ludzie się dziwią, że mają problemy z krążeniem i nogi mają opuchnięte.

• 1 month później...
  • 5 weeks później...

Pojawił się u mnie problem z pompą C9:

otóż pompa podczas pracy zaczęłą wydawać dzwięk ( pikanie), następnie wyłączyła się jednak temperatura PC wyjścia rosła. Nie wiem jak długo to trwało, gdyż musiałem pilnie wyjechać z domu a jak wróciłem po 4 h pompa wywaliła bezpiecznik na rozdzielni.

Do instalatora nie mogłem się dodzwinić ( wiem niedziela nie musi odbierać).

Miał ktoś taki przypadek ? co może byc przyczyną ? jak temu zaradzić ?

PZDR

• 4 weeks później...

Ponieważ samemu wybrałem pompę z inwerterem (odliczając soft-start który jest zbędny w modeli z inwerterem różnica była niewielka), a teraz wpadłem na powyższe posty, to czy mógłbym Was prosić o rozwinięcie rzekomych problemów z grzaniem w 2T przy modulacji mocy które były poruszane w maju?

Tak na logikę, to wydaje mi się, że przy maksymalnych mrozach pompa i tak powinna pracować z maksymalną mocą, natomiast gdy jest cieplej obniżenie mocy przy odpowiedniej krzywej i tak powinno wystarczyć do załadowania podłogi w 2T a pompa nie będzie taktować od nadmiaru mocy - czy może coś przeoczyłem? Oczywiście za jakiś czas samemu będę mógł się o tym przekonać, ale temat mnie zainteresował.

Na razie podoba nam się kultura pracy pompy z inwerterem, a nasz instalator który do tej pory montował modele bez inwertera stwierdził u nas, że różnica w tym względzie jest kolosalna.

Edytowane przez bacardi

To zalezy od sterowania. Jesli mozesz zmusic pompe do pracy z moca moaksymalna, to OK. Jesli nie, to juz gorzej, bo wyobraz sobie, ze masz 2h taniego pradu w dzien a pompka slimaczy sie z CWU na 70% modulacji i potem zaczyna grzac CO z podobnym stopniem modulacji, bo sterownik zaklada, ze sobie spokojnie dogrzeje do 19:00 a tu pozwolisz tylko na prace do 16:00, bo tani prad sie konczy. Co wtedy?