Pyxis 20.05.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Dla w miare standardowego zuzycia CWU rzyjal bym 100mb odwiertu jako absolutne minimum, zakladajac srednio-optymistyczna jakosc gruntu, ale zrobilbym (robiac dla siebie) nie mniej niz 120mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.05.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Z tym przewymiarowaniem to był inny kontekst, ale to przecież nie ważne teraz. Faktycznie, moc DZ zależy od czasu jego eksploatacji w roku i to rzeczywiście może zmieniać trochę postać rzeczy. To inaczej zapytam. Jak Wy byście przyjęli długość odwiertów dla moich danych. Powtórzę: Obciążenie cieplne budynku - 4000W Ilość osób na potrzeby CWU - 4 Planowana PC - ecopower C7 Ja bym dobrał do pompy ciepła a nie do domu, pompa ze zbyt małym dolnym źródłem pracuje na kiepskich parametrach. A tutaj jest ogromna różnica 4kW a 7kW. ...Ale Pyksi pewnie ma większe "doświadczenie teoretyczne" Najmniejsza sprężarka Copeland scroll będzie miała około 4,6kW przy 0/35 a kolejna w szeregu około 6 kW, więc nie rozumiem dlaczego upierasz się koniecznie przy tej siódemce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 20.05.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Dla w miare standardowego zuzycia CWU rzyjal bym 100mb odwiertu jako absolutne minimum, zakladajac srednio-optymistyczna jakosc gruntu, ale zrobilbym (robiac dla siebie) nie mniej niz 120mb. No to różnymi drogami doszliśmy do tego samego. 120 m wyszło mi z wyliczeń - taka moc DZ odpowiada pompie C7 . Chciałem przewymiarować DZ tylko o 10 metrów na odwiert. Poza tym wyczytałem gdzieś, żeby pierwszych 10 m odwiertów nie brać pod uwagę do obliczeń, więc biorąc to pod uwagę wychodzi mi 140 m odwiertów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 20.05.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Ja bym dobrał do pompy ciepła a nie do domu, pompa ze zbyt małym dolnym źródłem pracuje na kiepskich parametrach. A tutaj jest ogromna różnica 4kW a 7kW. ...Ale Pyksi pewnie ma większe "doświadczenie teoretyczne" Najmniejsza sprężarka Copeland scroll będzie miała około 4,6kW przy 0/35 a kolejna w szeregu około 6 kW, więc nie rozumiem dlaczego upierasz się koniecznie przy tej siódemce? Nie uparłem się, ale ecopower nie ma mniejszych w swojej ofercie. Poza tym 5kW bedzie na styk, a ja na styk nie chcę mieć . A może polecisz coś ciekawego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.05.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Ja przyjalem zapotrzebowanie jako 4kW na CO + 1kW na CWU a wiec sumarycznie "nominalna" moc jako 5kW. Nie wiem czy slusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.05.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 No to różnymi drogami doszliśmy do tego samego. 120 m wyszło mi z wyliczeń - taka moc DZ odpowiada pompie C7 Jesli tylko nie zrobisz za malego, to wszystko bedzie OK. Tutaj wazne jest okreslenie tego minimum ponizej ktorego z odwiertami zejsc nie mozesz. W gore to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.05.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Nie uparłem się, ale ecopower nie ma mniejszych w swojej ofercie. Poza tym 5kW bedzie na styk, a ja na styk nie chcę mieć . A może polecisz coś ciekawego? Zobacz na pompy SmartHeat z modulowaną mocą. Są jak znalazł dla tak małego zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 21.05.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Zobacz na pompy SmartHeat z modulowaną mocą. Są jak znalazł dla tak małego zapotrzebowania. A ta modulowana moc nie jest przypadkiem kłopotliwa gdy chcemy grzać głównie w taniej taryfie? Czytając ten wątek ktoś postawił taką tezę. Sam dobrze nie wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.05.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Wszystko zależy od funkcji sterownika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.05.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Najczesciej sterowniki sa "madrzejsze" od uzytkownika, wiec przy grzaniu w 2T taka modulacja mocy to tylko niepotrzebny klopot i dodatkowa kasa. To CWU sie spokojnie przeboleje jakos. Zreszta CWU to ~20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.05.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Bądźmy dobrej myśli, może nowa pompa PPC z modulacją będzie miała nowy sterownik, który w 2T grzeje na maxa a w 1T będzie modulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 23.05.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 . Zreszta CWU to ~20%. Przy zapotrzebowaniu budynku około 4 kW CWU dla 4 osób będzie stanowić około 50 % a nie 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 23.05.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Bądźmy dobrej myśli, może nowa pompa PPC z modulacją będzie miała nowy sterownik, który w 2T grzeje na maxa a w 1T będzie modulować. Ale takie coś nie będzie zdrowe, bo temperatura podłogi może wzrosnąć znacznie ponad 29 C i potem ludzie się dziwią, że mają problemy z krążeniem i nogi mają opuchnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.05.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Przy zapotrzebowaniu budynku około 4 kW CWU dla 4 osób będzie stanowić około 50 % a nie 20% Racja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knittwiktoria 17.07.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Zapytanie ! dostałam ofertę na wykonianie kotłowni z PC Ecopower o mocy 6KW 31.000 za kolektor poziomyczy to jest rozsądna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Zapytanie ! dostałam ofertę na wykonianie kotłowni z PC Ecopower o mocy 6KW 31.000 za kolektor poziomy czy to jest rozsądna cena? A jest taka? http://www.ppcpompy.eu/cennik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knittwiktoria 18.07.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 pomyłka "pompy polskiego producenta Ecopol-System"ale chyba podobne są, hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 17.08.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Pojawił się u mnie problem z pompą C9:otóż pompa podczas pracy zaczęłą wydawać dzwięk ( pikanie), następnie wyłączyła się jednak temperatura PC wyjścia rosła. Nie wiem jak długo to trwało, gdyż musiałem pilnie wyjechać z domu a jak wróciłem po 4 h pompa wywaliła bezpiecznik na rozdzielni.Do instalatora nie mogłem się dodzwinić ( wiem niedziela nie musi odbierać). Miał ktoś taki przypadek ? co może byc przyczyną ? jak temu zaradzić ? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 14.09.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Ponieważ samemu wybrałem pompę z inwerterem (odliczając soft-start który jest zbędny w modeli z inwerterem różnica była niewielka), a teraz wpadłem na powyższe posty, to czy mógłbym Was prosić o rozwinięcie rzekomych problemów z grzaniem w 2T przy modulacji mocy które były poruszane w maju? Tak na logikę, to wydaje mi się, że przy maksymalnych mrozach pompa i tak powinna pracować z maksymalną mocą, natomiast gdy jest cieplej obniżenie mocy przy odpowiedniej krzywej i tak powinno wystarczyć do załadowania podłogi w 2T a pompa nie będzie taktować od nadmiaru mocy - czy może coś przeoczyłem? Oczywiście za jakiś czas samemu będę mógł się o tym przekonać, ale temat mnie zainteresował. Na razie podoba nam się kultura pracy pompy z inwerterem, a nasz instalator który do tej pory montował modele bez inwertera stwierdził u nas, że różnica w tym względzie jest kolosalna. Edytowane 14 Września 2014 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.09.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 To zalezy od sterowania. Jesli mozesz zmusic pompe do pracy z moca moaksymalna, to OK. Jesli nie, to juz gorzej, bo wyobraz sobie, ze masz 2h taniego pradu w dzien a pompka slimaczy sie z CWU na 70% modulacji i potem zaczyna grzac CO z podobnym stopniem modulacji, bo sterownik zaklada, ze sobie spokojnie dogrzeje do 19:00 a tu pozwolisz tylko na prace do 16:00, bo tani prad sie konczy. Co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts