Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Dobra rada. Wylicz najpierw jaką moc potrzebujesz. Poszukaj firmy która zrobi ci odwierty (np. z allegro). Zadzwoń do kilku firm i zapytaj o PC z instalacją ale bez odwiertów. Chyba że przedstawią dobrą ofertę na nie.

Musisz negocjować, inaczej zapłacisz dużo wiecej.

Skąd jesteś?

Jestem z okolic Łodzi

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,dom stoi w okolicy łodzi,pompa jakiej dobrej firmy,nie znam się na pompach,działka 300m2,na pewno pampa gruntowa,jeżeli chodzi o finanse to na pewno jak najmniejsze.

truskawek36, powiem tak: kolektor poziomy nie wchodzi w grę, bo masz za małą działkę, więc z rozwiązań gruntowych pozostają Ci odwierty. I tu jest problem, bo dobrze wykonane odwierty są drogie:( Masz sporą chałupę, więc tych odwiertów też będzie niemało mb - tak na oko minimum 200m, co nawet przy bardzo wyważonej cenie 70zł/mb da już 14tys.:( A gdzie pompa, zasobnik, instalacja:confused: Jednym słowem taniej niż 40tys się nie zamkniesz:no:

Na Twoim miejscu mocno rozważyłbym pompę powietrzną, którą kupisz i zainstalujesz już spokojnie za 25-27tys. Pompa powietrzna ma oczywiście mniejszą sprawność, ale w praktyce przy metrażu takim jak Twój różnice w rocznych rachunkach mogą dochodzić do 500zł, więc różnica w zakupie wystarczy na prawie 30lat

pokrywania tych "strat", a co będzie za 30lat to nawet boje się pomyśleć:D

Wejdź w kontakt z forumowiczem i nicku asaselllo - On jest z m. Warta, to blisko Łodzi i spytaj go o jego doświadczenia. Może zgodzi się pokazać Ci instalację i rachunki żebyś widział na czym stoisz. Z tego co wiem, to "załatwił" też sobie niezłą dotację, bo pompę ma taką jak moja, tyle, że "uboższą" wersję;)

Kozt pompy powietrznej u mnie 13000 zł z montażem. Koszt roczny 1800 zł za dom 300m2. W życiu olej nie wyjdzie lepiej. Acha od pomp ciepła viessmana trzeba trzymać się z daleka.

map78, sprzedajesz pompy PW? :cool:

Nie, ale za to jedną kupiłem:yes: i tak jak kolega truskawek stałem przed wyborem odwierty albo powietrzna, bo na poziomy nie było miejsca, a węgiel już miałem;)

Wybrałem powietrzną i po roku eksploatacji wiem, że te wszystkie głupoty, które wcześniej czytałem na temat pomp PW to były tylko głupoty, podobne do tych co wypisują sprzedawcy ekogroszku. Pewnie, że chciałoby się porządna gruntówkę na odwiertach, ale z czysto matematycznego punktu widzenia nie ma to sensu.

Może i nie, ale jeżeli przyjmiemy ich trwałość...

Do tego odwierty możemy wykorzystać do chłodzenia domu.

Różnica trwałości jest na razie wartością iluzoryczną, bo jak na razie ani jedne ani drugie nie psuja się jakoś często;) Przynajmniej w internecie o tym dość cicho.

Trwałość powietrznych, szczególnie tych z nowymi sprężarkami Twin Rotary będziemy mogli oceniać za kilkanaście lat, ale juz sądząc z faktu, że producenci udzielają gwarancji nawet na 7lat to są raczej pewni ich niezawodności.

Co do chłodzenia pasywnego odwiertami to pewnie jest to jakaś wartość dodana, ale i wymagająca pewnych ingerencji w instalacje i czynnik nośny. Pompą PW za to można chłodzić aktywnie, bez żadnej łaski i uwierz mi, że nie rujnuje to portfela. Za cały sezon wyszło mi tego może z 200kWh, czyli do 80zł - jest to do przeżycia;)

Wybrałem powietrzną i po roku eksploatacji wiem, że te wszystkie głupoty, które wcześniej czytałem na temat pomp PW to były tylko głupoty, podobne do tych co wypisują sprzedawcy ekogroszku.

Nic do pomp PW nie mam, sam biore ja pod uwage, ale z tak kategorycznym stwierdzeniem wypadaloby poczekac troche dluzej, niz jeden dosc lagodny sezon grzewczy.

Nic do pomp PW nie mam, sam biore ja pod uwage, ale z tak kategorycznym stwierdzeniem wypadaloby poczekac troche dluzej, niz jeden dosc lagodny sezon grzewczy.

Odniosłem się tu jedynie do głównych oskarżeń kierowanych pod adresem PW, mianowicie: że strasznie hałasuje, że niedogrzewa, że non stop chodzi na grzałkach, itp. Na temat tego typu epitetów można wyrobić sobie zdanie już po paru dniach;) Poza tym to, że sezon był łagodny nie ma tu dużego znaczenia, bo przynajmniej na pomorzy styczeń był dość wyjątkowo chłodny, gdzie przez 2tyg. temp oscylowały w granicach -10,-15st, a minimalną zanotowałem -19st. Więc mam też jakiś obraz jak zachowuje się pompa w "cięższych" warunkach.

A co do tego, że ma się ponoć prędzej popsuć bardzo ciężko mi się będzie odnieść, czy teraz, czy za 5lat - no chyba, że się popsuje;)

Co jeszcze Twoim zdaniem może mnie zaskoczyć:confused: I ile czasu musi minąć zanim będę mógł stwierdzić, że PC-PW jest dobra:rolleyes:

Czyli chcesz powiedziec- nie halasuje ? Bo to dla mnie krytyczna informacja.

Jeśli mieszkasz niedaleko zapraszam na prezentację. W domu jej definitywnie nie słychać - NIGDY i w żadnym miejscu. Na dworze, w szczególności przy dużych mrozach słychać ją oczywiście, ale w mrozach nie przesiaduje się na zewnątrz. Latem pracuje 1h na dobę, wiec nie ma prawa to przeszkadzać.

Tu masz filmik jaki nakręciłem przy temp +3st.

potwierdzam - nie hałasuje - sprężarka stoi pod wiatą gdzie często w upalne dni przesiadujemy przy stole, siedzimy 2 metry od sprężarki i w zasadzie jej nie słychać w ogóle, a poza tym daje miły chłód w upalne dni (podczas grzania CWU) :)

inna sprawa, że sprężarka dla Aquarea >7KW to brzydkie, duże urządzenie i lepiej to jakoś mądrze zagospodarowac aby nie szpeciło elewacji (ja po roku przenosiłem w inne miejsce)

pozdrawiam, Artur

potwierdzam - nie hałasuje - sprężarka stoi pod wiatą gdzie często w upalne dni przesiadujemy przy stole, siedzimy 2 metry od sprężarki i w zasadzie jej nie słychać w ogóle, a poza tym daje miły chłód w upalne dni (podczas grzania CWU) :)

inna sprawa, że sprężarka dla Aquarea >7KW to brzydkie, duże urządzenie i lepiej to jakoś mądrze zagospodarowac aby nie szpeciło elewacji (ja po roku przenosiłem w inne miejsce)

pozdrawiam, Artur

Sprężarka w tych pompach jest w części zewnętrznej ?

Wczoraj zamontowałem ciepłomierze osobno na cwu i co, i mam problem bo przy obecnych temp. DZ 13-14 st moc PC to ponad 12kW i delta wzrosła do ponad 10 st. Ma m dwa wyjścia:

1 założyć mocniejszą pompkę i tu moje pytanie czy takie są coś warte.

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-cyrkulacyjna-omis-25-80-180-c-o-i4653188113.html

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-25-80-180-do-c-o-pompy-kotla-2lgw-i4630307873.html

2. dołożyć pompę na wspólnym zasilaniu, obecne dwie są na powrotach. Co o tym myślicie?