truskawek36 29.09.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Dobra rada. Wylicz najpierw jaką moc potrzebujesz. Poszukaj firmy która zrobi ci odwierty (np. z allegro). Zadzwoń do kilku firm i zapytaj o PC z instalacją ale bez odwiertów. Chyba że przedstawią dobrą ofertę na nie. Musisz negocjować, inaczej zapłacisz dużo wiecej. Skąd jesteś? Jestem z okolic Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.09.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Witam,dom stoi w okolicy łodzi,pompa jakiej dobrej firmy,nie znam się na pompach,działka 300m2,na pewno pampa gruntowa,jeżeli chodzi o finanse to na pewno jak najmniejsze. truskawek36, powiem tak: kolektor poziomy nie wchodzi w grę, bo masz za małą działkę, więc z rozwiązań gruntowych pozostają Ci odwierty. I tu jest problem, bo dobrze wykonane odwierty są drogie:( Masz sporą chałupę, więc tych odwiertów też będzie niemało mb - tak na oko minimum 200m, co nawet przy bardzo wyważonej cenie 70zł/mb da już 14tys. A gdzie pompa, zasobnik, instalacja:confused: Jednym słowem taniej niż 40tys się nie zamkniesz:no: Na Twoim miejscu mocno rozważyłbym pompę powietrzną, którą kupisz i zainstalujesz już spokojnie za 25-27tys. Pompa powietrzna ma oczywiście mniejszą sprawność, ale w praktyce przy metrażu takim jak Twój różnice w rocznych rachunkach mogą dochodzić do 500zł, więc różnica w zakupie wystarczy na prawie 30lat pokrywania tych "strat", a co będzie za 30lat to nawet boje się pomyśleć Wejdź w kontakt z forumowiczem i nicku asaselllo - On jest z m. Warta, to blisko Łodzi i spytaj go o jego doświadczenia. Może zgodzi się pokazać Ci instalację i rachunki żebyś widział na czym stoisz. Z tego co wiem, to "załatwił" też sobie niezłą dotację, bo pompę ma taką jak moja, tyle, że "uboższą" wersję Kozt pompy powietrznej u mnie 13000 zł z montażem. Koszt roczny 1800 zł za dom 300m2. W życiu olej nie wyjdzie lepiej. Acha od pomp ciepła viessmana trzeba trzymać się z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.09.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 map78, sprzedajesz pompy PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.09.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 map78, sprzedajesz pompy PW? Nie, ale za to jedną kupiłem:yes: i tak jak kolega truskawek stałem przed wyborem odwierty albo powietrzna, bo na poziomy nie było miejsca, a węgiel już miałem;) Wybrałem powietrzną i po roku eksploatacji wiem, że te wszystkie głupoty, które wcześniej czytałem na temat pomp PW to były tylko głupoty, podobne do tych co wypisują sprzedawcy ekogroszku. Pewnie, że chciałoby się porządna gruntówkę na odwiertach, ale z czysto matematycznego punktu widzenia nie ma to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Może i nie, ale jeżeli przyjmiemy ich trwałość... Do tego odwierty możemy wykorzystać do chłodzenia domu. Edytowane 30 Września 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.09.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Może i nie, ale jeżeli przyjmiemy ich trwałość... Do tego odwierty możemy wykorzystać do chłodzenia domu. Różnica trwałości jest na razie wartością iluzoryczną, bo jak na razie ani jedne ani drugie nie psuja się jakoś często;) Przynajmniej w internecie o tym dość cicho. Trwałość powietrznych, szczególnie tych z nowymi sprężarkami Twin Rotary będziemy mogli oceniać za kilkanaście lat, ale juz sądząc z faktu, że producenci udzielają gwarancji nawet na 7lat to są raczej pewni ich niezawodności. Co do chłodzenia pasywnego odwiertami to pewnie jest to jakaś wartość dodana, ale i wymagająca pewnych ingerencji w instalacje i czynnik nośny. Pompą PW za to można chłodzić aktywnie, bez żadnej łaski i uwierz mi, że nie rujnuje to portfela. Za cały sezon wyszło mi tego może z 200kWh, czyli do 80zł - jest to do przeżycia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.09.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Poza tym kolega truskawek rozważa i to bardzo poważnie zakup kotła na ekogroszek - właśnie ze względu na nieprzystępną cenę pompy z odwiertami. W tej sytuacji nawet najbardziej obsmarkana pompa PW będzie lepsza niż śmierdziuch:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 A z tym się akurat całkowicie zgodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.09.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Wybrałem powietrzną i po roku eksploatacji wiem, że te wszystkie głupoty, które wcześniej czytałem na temat pomp PW to były tylko głupoty, podobne do tych co wypisują sprzedawcy ekogroszku. Nic do pomp PW nie mam, sam biore ja pod uwage, ale z tak kategorycznym stwierdzeniem wypadaloby poczekac troche dluzej, niz jeden dosc lagodny sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.09.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Nic do pomp PW nie mam, sam biore ja pod uwage, ale z tak kategorycznym stwierdzeniem wypadaloby poczekac troche dluzej, niz jeden dosc lagodny sezon grzewczy. Odniosłem się tu jedynie do głównych oskarżeń kierowanych pod adresem PW, mianowicie: że strasznie hałasuje, że niedogrzewa, że non stop chodzi na grzałkach, itp. Na temat tego typu epitetów można wyrobić sobie zdanie już po paru dniach;) Poza tym to, że sezon był łagodny nie ma tu dużego znaczenia, bo przynajmniej na pomorzy styczeń był dość wyjątkowo chłodny, gdzie przez 2tyg. temp oscylowały w granicach -10,-15st, a minimalną zanotowałem -19st. Więc mam też jakiś obraz jak zachowuje się pompa w "cięższych" warunkach. A co do tego, że ma się ponoć prędzej popsuć bardzo ciężko mi się będzie odnieść, czy teraz, czy za 5lat - no chyba, że się popsuje;) Co jeszcze Twoim zdaniem może mnie zaskoczyć I ile czasu musi minąć zanim będę mógł stwierdzić, że PC-PW jest dobra:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.09.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czyli chcesz powiedziec- nie halasuje ? Bo to dla mnie krytyczna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czyli chcesz powiedziec- nie halasuje ? Bo to dla mnie krytyczna informacja. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204272-Op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87-pompy-ciep%C5%82a&p=6588369&viewfull=1#post6588369 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.09.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czyli chcesz powiedziec- nie halasuje ? Bo to dla mnie krytyczna informacja. Jeśli mieszkasz niedaleko zapraszam na prezentację. W domu jej definitywnie nie słychać - NIGDY i w żadnym miejscu. Na dworze, w szczególności przy dużych mrozach słychać ją oczywiście, ale w mrozach nie przesiaduje się na zewnątrz. Latem pracuje 1h na dobę, wiec nie ma prawa to przeszkadzać. Tu masz filmik jaki nakręciłem przy temp +3st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 30.09.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 potwierdzam - nie hałasuje - sprężarka stoi pod wiatą gdzie często w upalne dni przesiadujemy przy stole, siedzimy 2 metry od sprężarki i w zasadzie jej nie słychać w ogóle, a poza tym daje miły chłód w upalne dni (podczas grzania CWU) inna sprawa, że sprężarka dla Aquarea >7KW to brzydkie, duże urządzenie i lepiej to jakoś mądrze zagospodarowac aby nie szpeciło elewacji (ja po roku przenosiłem w inne miejsce) pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.09.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 potwierdzam - nie hałasuje - sprężarka stoi pod wiatą gdzie często w upalne dni przesiadujemy przy stole, siedzimy 2 metry od sprężarki i w zasadzie jej nie słychać w ogóle, a poza tym daje miły chłód w upalne dni (podczas grzania CWU) inna sprawa, że sprężarka dla Aquarea >7KW to brzydkie, duże urządzenie i lepiej to jakoś mądrze zagospodarowac aby nie szpeciło elewacji (ja po roku przenosiłem w inne miejsce) pozdrawiam, Artur Sprężarka w tych pompach jest w części zewnętrznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.09.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Sprężarka w tych pompach jest w części zewnętrznej ? Tak:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.10.2014 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Tak:yes: I tak jest we wszystkich splitach PCPW, czy są też takie, które mają sprężarkę w ciepełku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.10.2014 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Ja mam tu i tu Czy tak jest we wszystkich LT, bo HT to mi się nie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.10.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Wczoraj zamontowałem ciepłomierze osobno na cwu i co, i mam problem bo przy obecnych temp. DZ 13-14 st moc PC to ponad 12kW i delta wzrosła do ponad 10 st. Ma m dwa wyjścia:1 założyć mocniejszą pompkę i tu moje pytanie czy takie są coś warte. http://allegro.pl/pompa-obiegowa-cyrkulacyjna-omis-25-80-180-c-o-i4653188113.htmlhttp://allegro.pl/pompa-obiegowa-25-80-180-do-c-o-pompy-kotla-2lgw-i4630307873.html2. dołożyć pompę na wspólnym zasilaniu, obecne dwie są na powrotach. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.10.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 A 4 ostatnie sezony moga byc jakas odnosnia? Czy tez byly cieple? mogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts