Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy dobrym pomysłem jest dac co 10cm na dole a na górze co 15cm

Jak już to raczej na odwrót, przez dach/strop na piętrze zwykle są większe straty niż przez podłogę na gruncie na parterze o ile taką posiadasz i o ile jest przyzwoicie zaizolowana. Ale tak bez danych to trudno powiedzieć bo to też zależy od wielu innych czynników, a z danymi też niełatwo dopóki się nie przeliczy.

Ta.... Ogroooooooomne sa... grunt wysysa cieplo... 6-10 X..... sciany maja maly udzial w stratach ciepla.... a strop sie izoluje przed cieplem.... nie zimnem

Dom moze byc szklany... oby tylko bylo min 30 cm od gruntu... i takie tam...

A, to jednak dobrze skojarzyłem mimo późnej pory, albo wczesnej, jak kto woli, znaczy to, że moje zwoje mózgowe nie są jeszcze tak do końca wyprostowane niczym sondy głębinowe.

Zapomniałeś jeszcze o teorii izolowania za pomocą ekranów podobnych do folii aluminiowej, w którą zawija się pieczonego kurczaka zamiast xx cm styropianu lub wełny.

CWU - wilo 25/60 przepływ 850l delta ok. 12

CO - grundfos 25/65 przepływ 1300l delta ok 9

DZ ok 14st, moc PC ok 12kW

Dla 1,3m3/h wychodzi delta 7,9*C.

Jeśli faktycznie jest 1,3m3/h, to bazując na charakterystykach UPS 25/60 i UPS 25/70 (dla UPS 25/65 nie mam) wychodzą opory w CO ok. 46 - 50kPa.

Ja bym rozważył wymianę obydwu obiegówek na OMIS 25/80 (mam dwie Omnigeny w domu i do ich pracy nie mam zastrzeżeń).

Wpierw można wymienić tylko jedną i sprawdzić efekty.

Dla 1,3m3/h wychodzi delta 7,9*C.

Jeśli faktycznie jest 1,3m3/h, to bazując na charakterystykach UPS 25/60 i UPS 25/70 (dla UPS 25/65 nie mam) wychodzą opory w CO ok. 46 - 50kPa.

Ja bym rozważył wymianę obydwu obiegówek na OMIS 25/80 (mam dwie Omnigeny w domu i do ich pracy nie mam zastrzeżeń).

Wpierw można wymienić tylko jedną i sprawdzić efekty.

25/65 jest trochę mocniejsza. Zamieniając pompy przepływy były odpowiednio 1,15 wilo i 0.93 grundfos.

Ciekawe jakie wcześniej miał delty. Może na czujniku powrotu za duże opory? Jaki przetwornik w tym ciepłomierzu?

Szczerze mówiąc to latem nie zaglądałem i nie wiem. W sezonie grzewczym na co przy wilo było ok 6. Na CWU przy grundfosie podobnie. Bez ciepłomierzy.

Ciepłomierze - CO apator LQM przepływ nominalny 1,5 i ULTRAHEAT XS METRONA 2WR6 przepływ nominalny 0,6 max 1,2 na cwu. Dodatkowe czyjniki w specjalnych trójnikach 1/2 cala.

• 1 month później...