Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Witam. Mam problem z moją pompą a raczej z jej zużyciem prądu. od połowy listopada do 27 lutego na podliczniku wskazuje mi zużycie prądu 3600 kwh przy średniej temp 23,5-24 stopnie. Co daje nam średnio 1000 kwh miesięcznie. 27 lutego dostałem rachunek za prąd za 2,5 m-ca 1750 zł i w tym okresie wskazują mi zużycie 3500 kwh , jest to łaczne zuzycie w całym domu. Coś mi tu mocno nie gra, mam na myśli zużycie tego prądu. Dodam jeszcze że 70 % zużycia jest w taryfie drogiej, a mam taryfę G12. Mie ma tu mowy o zużyciu domowym bo żona zwraca uwagę kiedy włącza pralkę i zmywarkę zresztą jej generalnie nie ma i mieszka w trybie tzw hotelowym. Jest ktoś mądry na tym forum albo jakiś sprytny magic z okolic trójmiasta co mi sprawdzi ustawienia pompy, sprawdzi czujki wszystkie prądy i zrobi taką histereza jaka powinna być?Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Mam problem z moją pompą a raczej z jej zużyciem prądu. od połowy listopada do 27 lutego na podliczniku wskazuje mi zużycie prądu 3600 kwh przy średniej temp 23,5-24 stopnie. Co daje nam średnio 1000 kwh miesięcznie. 27 lutego dostałem rachunek za prąd za 2,5 m-ca 1750 zł i w tym okresie wskazują mi zużycie 3500 kwh , jest to łaczne zuzycie w całym domu. Coś mi tu mocno nie gra, mam na myśli zużycie tego prądu. Dodam jeszcze że 70 % zużycia jest w taryfie drogiej, a mam taryfę G12. Mie ma tu mowy o zużyciu domowym bo żona zwraca uwagę kiedy włącza pralkę i zmywarkę zresztą jej generalnie nie ma i mieszka w trybie tzw hotelowym. Jest ktoś mądry na tym forum albo jakiś sprytny magic z okolic trójmiasta co mi sprawdzi ustawienia pompy, sprawdzi czujki wszystkie prądy i zrobi taką histereza jaka powinna być?Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

ile czasu już mieszkacie ? czy to może pierwszy sezon grzewczy ?

23,5 stopnia to dosyć duża temperatura , część zużywanej energii na pewno jest przez takie ustawienie. Próbowałeś obniżać do 22 ? jakie masz temperatury na zasilaniu i powrocie ?

Z uwagi, że każdy ma z Was pompę i każdy w całym domu ma ogrzewanie podłogowe, mam pytanie odnośnie posadzek.

Na piętrze chcemy zastosować panel i mam pytanie jak one spisują się przy tego typu ogrzewaniu, na co zwrócić uwagę przy kładzeniu, zakupie itd.

Drugie pytanie dotyczy połączenia płytek z panelami, deskami itp. Na parterze mamy połączoną kuchnię z salonem, jadalnią i przedpokojem i wszędzie tam chcemy zastosować płytki, z tym, że w salonie na środku mamy w zamyśle wstawić prostokąt z paneli, lub desek i nasuwa się pytanie jak połączyć płytkę z drewnem nie stosując listew łączeniowych ponieważ one poprostu nam się nie podobają, a musi być zastosowana jakaś przerwa z uwagi, że podłoga drewniana pracuje, więc ktoś z Państwa ma może takie połaczenie i mógłby podpowiedzieć jak ten temat rozwiązać, aby było estetycznie, ale i bezpiecznie do użytkowania.

Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

Panel nie przeszkadza w ogrzewaniu podłogowym, jedynie zwróć uwagę na podkład

Myślę że nie ma się co za bardzo przejmować podkładem, ja mam zwykły pianomat 3mm i spisuję się bardzo dobrze. Oczywiście są specjalne podkłady typu mata kwarcowa ( około 3 razy droższa) więc jeśli masz kasę to śmiało.

• 2 months później...
w standardzie chyba nie ma takiej opcji (wyłączenia obiegówek - przynajmniej nie udało mi się znaleźć) i jak tylko pompa przełączy się w tryb zima, to załącza obiegówki. Fajnie gdyby sterownik pozwolił odciąć obiegówki przy wyłączonej sprężarce i określonym spadku delty górnego źródła. Z tego co słyszałem, to niektórzy podpinają obiegówkę pod sterownik temperatury pokojowej, sam chciałbym to rozpracować przed kolejną zimą...

• 1 month później...

Dawno nie zaglądałem tutaj ale napiszę coś o mojej pompie c11. Pracuje od 12-2012, dom z ogrzewanym garażem około 190mkw. Sciany poroterm plus 20 styropianu, strop gorny 12cm styropianu plus 15cm wełny w połaci-pełne piętro bez skosów. Temperatura w domu w okresie grzania 23st,podłogówka całość.

Wszystko na prąd,2 taryfa, rachunek za 6 miesiecy zimowych około 2700zl. Ile w tym pompa ma udzialu tego nie wiem ale pewnie jakieś 60-70%. Może takie dane komuś coś podpowiedzą. Dolne źródł 3x90m pionowe.

Jestem bardzo zadowolony z tej pompy, różne rzeczy bym w domu poprawił ale ogrzewanie zrobiłbym tak samo.

Dawno nie zaglądałem tutaj ale napiszę coś o mojej pompie c11. Pracuje od 12-2012, dom z ogrzewanym garażem około 190mkw. Sciany poroterm plus 20 styropianu, strop gorny 12cm styropianu plus 15cm wełny w połaci-pełne piętro bez skosów. Temperatura w domu w okresie grzania 23st,podłogówka całość.

Wszystko na prąd,2 taryfa, rachunek za 6 miesiecy zimowych około 2700zl. Ile w tym pompa ma udzialu tego nie wiem ale pewnie jakieś 60-70%. Może takie dane komuś coś podpowiedzą. Dolne źródł 3x90m pionowe.

Jestem bardzo zadowolony z tej pompy, różne rzeczy bym w domu poprawił ale ogrzewanie zrobiłbym tak samo.

Jakie masz nastawy temperatur w sterowniku i w jakich godzinach? Zmieniasz je w trakcie sezonu grzewczego czy są te same od września do maja?

Chyba czujki temperatury trochę oszukują bo u mnie na noc jest nastawiona 25 a na dzień 22 na zwykłym termometrze pokazuje mi 23 w domu, krzywa grzania nr 1,

temperatury w zbiorniku wody użytkowej, noc 47, dzień 45 + cyrkulacja około 20 godzin na dobę.

Temperatur nie przestawiam. Tryb pracy zima przełącza się od 14 stopni.