Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ścian- styropian czy wełna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niewarto pozdrawiam

ps. napisałem niewarto, aby w 2 postach od razu pokazac jak bedzie ten wątek wygladał

pomijajac ze zanim zdaze nacisnac wyslij - juz ktow napisze

1500 takich tematów juz bylo - nawet pewnie na tej lub nastepnej stronie ...

czy wrzystkie twoje 350 postów jest takie płytkie?

po co wchodzisz na to forum !

nie znasz sie to nie odpowiadaj :evil:

niewarto pozdrawiam

ps. napisałem niewarto, aby w 2 postach od razu pokazac jak bedzie ten wątek wygladał

pomijajac ze zanim zdaze nacisnac wyslij - juz ktow napisze

1500 takich tematów juz bylo - nawet pewnie na tej lub nastepnej stronie ...

czy wrzystkie twoje 350 postów jest takie płytkie?

po co wchodzisz na to forum !

nie znasz sie to nie odpowiadaj :evil:

A ty dzis swoich pigułek nie wziołes ? że wszystkich sie czepiasz ??

mysle ze to co powiedziałem jest głębsze od twojego 'zamknij sie' pomijajac ze nikogo nie obrażałem ...

chciałem tylko uwidocznic ze co fachowiec to opinia - nie ma jedynej słusznej odpowiedzi - to jak odwieczna walka masła z margaryną - co jest zdrowsze ?

napewno suchy chleb ...

aha a zeby było konstruktywnie to obie technologie poprawnie wykonane daja wzglednie podobny efekt - są różnice - ale najwiecej problemow powstaje na skutek błędów w wykonaniu a nie samej technologii...

Co sądziecie o ociepleniu wełną zamiast styropianerm? Czy warto inwestować w ocieplenie welną?

Wszytko jedno, to i to ogranicza w podobnym stopniu ucieczkę ciepła i nie wierz w żadne oddychanie wełny. Ja jednak osobiście jestem za styropianem.

pzdr

Wszytko jedno, to i to ogranicza w podobnym stopniu ucieczkę ciepła i nie wierz w żadne oddychanie wełny. Ja jednak osobiście jestem za styropianem.

pzdr

Wełna nie oddycha, tlko jest paroprzepuszczalna, w przeciwieństwie do styropianu, dlatego preferuję wełnę, ponadto jest niepalna i lepiej tłumi dźwięki.

pzdr

Wełna nie oddycha, tlko jest paroprzepuszczalna, w przeciwieństwie do styropianu, dlatego preferuję wełnę, ponadto jest niepalna i lepiej tłumi dźwięki.

- Welna "oddycha"- tak się potocznie mowi.

- No tak ważne że sie nie pali bo spalenie wełny to koszt największy jeśli nawet mi sie więźba spali i np. kuchia za 20 000 ;). Jesli się chata pali to na ocieplenie będę najmniej zwracał uwagę, ważne aby dom stal cały, czyt. konstrukcja.

- Co do tlumienia to od tego jest ściana aby tłumić m.in. i wystarczy.

Jedynie na strop jednak wolałbym wełnę choć podobno są styro od tlumienia ale jakoś nie wiem.

pzdr

Jesli się chata pali to na ocieplenie będę najmniej zwracał uwagę, ważne aby dom stal cały, czyt. konstrukcja.

Jedynie na strop jednak wolałbym wełnę choć podobno są styro od tlumienia ale jakoś nie wiem.

pzdr

W tym tkwi właśnie problem, że niewiele osób zdaje sobie sparwę, jak zachowuje się styropian, który się pali, a co do tłumienia dźwięków, to styro na elewacji zachowuje się jak pudło rezonansowe. Pewnie, można powiedzieć, że przy małych budynakach ma to niewielkie znaczenie, ale zawsze.

Co do kosztów, to jak sobie uświadomisz, jakim kosztem jest budowa całego domu, to różnica w cenie między styro, a wełną przestanie mieć już takie znaczenie, zwłaszcza, że nie wymienisz tego za szybko, gdy stwierdzisz, że może warto było zrobić coś innego.

Co do kosztów, to jak sobie uświadomisz, jakim kosztem jest budowa całego domu, to różnica w cenie między styro, a wełną przestanie mieć już takie znaczenie, zwłaszcza, że nie wymienisz tego za szybko, gdy stwierdzisz, że może warto było zrobić coś innego.

To jest jeden z moich 3 ulubionych tekstów ;)

zaznacze ze starałem sie budowac w miare 'z głową' i nie patrzec na to co najtańsze - tylko na toco rozsadzne

jednak teksty

1. robisz raz na całe życie

2. tylko sie dołozy

3. to stanowi mały procent ...

wszystkie pojedyncze elementy stanowia mały procent - nawet zamiana dachówki cement na ceramike - to tylko 3-4 tysiac wiecej - bo w koncu robocizna, obróbki etc sa takei same (nie mowie o karpiówce), czy parapety

i z tego małego procenta dochodzi do wydania 2-3x wiecej na całą budowe

wiec stwierdzam, ze tego typu teksty sa ponizej pasa ;p - zwroccie uwage ile kasy idzie na zakupy po 50PLN - tsmy ochronne, folie etc - a co dopiero mowic o takich dodatkach na wszystkie elementy ..

pozdrawiam

Piotrek

Jesli się chata pali to na ocieplenie będę najmniej zwracał uwagę, ważne aby dom stal cały, czyt. konstrukcja.

pzdr

W tym tkwi właśnie problem, że niewiele osób zdaje sobie sparwę, jak zachowuje się styropian, który się pali, a co do tłumienia dźwięków, to styro na elewacji zachowuje się jak pudło rezonansowe. Pewnie, można powiedzieć, że przy małych budynakach ma to niewielkie znaczenie, ale zawsze.

Jak się zachowuje styropian w czasie pożaru to wiemy ale powtarzam jakie to ma znaczenie gdy się chata pali. Jakoś mało by mnie interesowało ocieplenie, ważne aby konstrukcja przeżyła.

Styropian jak pudło rezonansowe, no tak ... ja akurat ścian nie mam tylko ze styropianu ale z materiału przeznaczonego do ścian konstrukcyjnych, więc izolacja akustyczna jako zaleta wełny na ścianach nośnych jak i "oddychanie" to między bajki włożyć.

Różnica ceny?? Jakoś gdy kupowałem wełnę na strop i styro to ceny byly bardzo podobne.

Jeszcze niedawno byłem za wełną bo mówi się że "oddycha". Ale zobaczcie na wszystkie zestawienia ile % tego oddechu przechodzi przez ścianę? Z tego co wiem to nie więcej ni 5%. Poza tym najlepszy efekt wełna daje z silką. Przy ceramice to oddychanie będzie pewnie jeszcze mniejsze.

no dobra. Załóżmy że decydujemy sie na wełnę po to zeby oddychała. (co jest kompletną pomyłką bo dom ma oddychać za pomocą sprawnej wentylacji) Ale załóżmy tak na chwię że ściana ma oddychać, czyli odprowadzamy przez sciane z domu nadmiar wilgoci. Zgadnijcie teraz jaki współczynnik lambda ma wilgotna wełna mineralna i co warta jest zawilgocona izolacja.

Argument o oddychaniu wełny jest chybiony. Wełna może mieć dwie zalety: niepalność i tłumienie hałasu. Ja uważam że te dwie zalety nie są współmierne do różnicy w cenie pomiędzy wełną i styropianem. Więc wybieram styropian.