Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ścian- styropian czy wełna?

Recommended Posts

Wiem, ale chyba tamta nie jest przetykana złotą nitką.

Jak zrobisz z wełny z Twojego linka ścianę 2W z tynkiem strukturalnym to ja za 9 miesięcy urodzę.

Dlaczego rozumujesz w sensie dosłownym. Nie to miałem na myśli pisząc i podając tą cenę. Więcej obiektywizmu Geno :wink:

Można inaczej? Rozmawiamy o konkretnym rozwiazaniu technicznym i o alternatywach.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze - dla mnie oszczednosc rzedu 15000 pln to sporo - a zalety welny watpliwe (niech nawet beda ''male'').

Rozumiem, ze teraz czas napisac - za 15k pln zakupie sobie.... 8)

...a nie potem siedziec na starych meblach w nowym salonie i napelniac serce radoscia scian ocieplonych welna. :wink:

A skąd te 15tyś oszczędności :o My ocieplaliśmy wełną (budujemy z porothermu i styro jakoś nam nie pasowało..) Za welnę Paroca zaplaciliśmy ok. 8tyś na cały domek- powierzchnia ścian ok. 150m2.

Szczerze - dla mnie oszczednosc rzedu 15000 pln to sporo - a zalety welny watpliwe (niech nawet beda ''male'').

Rozumiem, ze teraz czas napisac - za 15k pln zakupie sobie.... 8)

...a nie potem siedziec na starych meblach w nowym salonie i napelniac serce radoscia scian ocieplonych welna. :wink:

A skąd te 15tyś oszczędności :o My ocieplaliśmy wełną (budujemy z porothermu i styro jakoś nam nie pasowało..) Za welnę Paroca zaplaciliśmy ok. 8tyś na cały domek- powierzchnia ścian ok. 150m2.

Tamta cena odnosiła się do wełny 20 cm :o

"ściana musi oddychać"

"ceramika jest ciepła"

"paroizolacja tylko w łazienkach"

jest kilka fajnych "prawd" w budownictwie...

Masz racje - moją wełne do poddasza chyba udusili w tej folii transportowej - po rozpakowaniu wzieła ostatni wdech i od tej pory nie daje znaku życia ...

Teraz musisz pamiętać abyś nie dawał jej pić, nawet gdyby prosiła.

My ocieplaliśmy wełną (budujemy z porothermu i styro jakoś nam nie pasowało..).

no tak, w pewnych kręgach to nie wypada :D

co by znajomi powiedzieli

Nasze"kręgi" nie odrozniają welny od styrpianu :D Zwłaszcza po otynkowaniu :wink: Wieść gminna niesie, że jak powiedziało się "A" przy ceramice poryzowanej, to trzeba powiedzieć "B" przy welnie a nawet "C" przy tynkach...

Nasze"kręgi" nie odrozniają welny od styrpianu :D Zwłaszcza po otynkowaniu :wink: Wieść gminna niesie, że jak powiedziało się "A" przy ceramice poryzowanej, to trzeba powiedzieć "B" przy welnie a nawet "C" przy tynkach...

Gminni fachowcy tę wieść chyba stworzyli.

"ściana musi oddychać"

"ceramika jest ciepła"

Masz racje - moją wełne do poddasza chyba udusili w tej folii transportowej - po rozpakowaniu wzieła ostatni wdech i od tej pory nie daje znaku życia ...

Nie piszczy? Nic nie mówi? Wygląda jak Przemysław Edgar Gosiewski? Jak masz parogon to reklamuj.

"ściana musi oddychać"

"ceramika jest ciepła"

Nie piszczy? Nic nie mówi? Wygląda jak Przemysław Edgar Gosiewski? Jak masz parogon to reklamuj.

Jasne bede reklamował, tylko cieżko jest spowrotem w takie ciasne rolki pozwijać bidulke ...

Gminni fachowcy tę wieść chyba stworzyli.

Chyba nie.... :roll: O kurcze dałam się wciągnąć w jedną z tych bezsensownych dyskusji forumowych. Jedni wierzą, że wełna dycha, inni (przeważnie właściciele styropianu), że nie dycha i niech tak pozostanie. Ja tylko chciałam zaznaczyć, że róznica w cenie nie jest makabryczna i dla mojego własnego dobrego samopoczucia uważam, że warto było. Przyszłość i tak zweryfikuje trafność naszych decyzji :wink:

Wieść gminna niesie, że jak powiedziało się "A" przy ceramice poryzowanej, to trzeba powiedzieć "B" przy welnie a nawet "C" przy tynkach...

Aż się boje pomyśleć co będzie przy "Z" :D

I tak najważniejsze jest nasze samopoczucie.

Nie bardzo rozumiem Twoj sarkazm. Takie posty chyba nikomu nie slużą. Chcialam tylko odnieść się do nieprawdziwej informacji o rożnicy w cenie przy ocieplaniu wełną i styro. Rozmowa o tym co jest lepsze toczy się już w innym wątku na wieeelu stronach i należy do raczej jalowych.

Wieść gminna niesie, że jak powiedziało się "A" przy ceramice poryzowanej, to trzeba powiedzieć "B" przy welnie a nawet "C" przy tynkach...

Aż się boje pomyśleć co będzie przy "Z" :D

I tak najważniejsze jest nasze samopoczucie.

Nie bardzo rozumiem Twoj sarkazm. Takie posty chyba nikomu nie slużą. Chcialam tylko odnieść się do nieprawdziwej informacji o rożnicy w cenie przy ocieplaniu wełną i styro. Rozmowa o tym co jest lepsze toczy się już w innym wątku na wieeelu stronach i należy do raczej jalowych.

Naszą bronią jest sarkazm i fanatyczna miłość do styropianu. Inaczej nie umiemy. Nie miej nam tego za złe.

Naszą bronią jest sarkazm i fanatyczna miłość do styropianu. Inaczej nie umiemy. Nie miej nam tego za złe.

Taa i trzeba przyznac ze styropian sie bardziej przysłużył podczas przemian ustrojowych czyli w tzw historii wspolczesnej

i teraz nalezy mu sie szacunek ...

na wełnie minerlnej śpi sie nie najlepiej ;)

..........

Omijaj teorie.