tomekk7 09.03.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam ! A jak jest z degradacją biologiczną. Kiedyś widziałem jak odpadła elewacja z bloku 10 piętrowego. Wyglądała jak ser. Pełno było kanałów wygryzionych przez myszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.03.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Może warto może nie - przy takim podejściu przy zadawaniu pytań może chyba tylko wróżka odpowiedzieć. I tu się w pełni zgadzamy. Niektórzy nawet stwierdzą, że dyskutować nie warto (i oni też mogą mieć rację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.03.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Może warto może nie - przy takim podejściu przy zadawaniu pytań może chyba tylko wróżka odpowiedzieć. Jeżeli warto to jakie należy postawić pytanie Sam ma ten dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 09.03.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Wełna tak i owszem - ale trzeba się trzymać określonych technologii aby mogła "oddychać" - niezbędny jest odpowiedni tynk itd podobnie jest w osławioną ceramiką Więc jeżeli decydujemy się na wełnę i ceramikę to warto strop również dać ceramiczny itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.03.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 o do tłumienia dźwięków, to styro na elewacji zachowuje się jak pudło rezonansowe. Pewnie, można powiedzieć, że przy małych budynakach ma to niewielkie znaczenie, ale zawsze. A czy wełna zachowuje się lepiej? Oto cytat z Dr. hab. inż. Barbara Szudrowicz - Akustyka budowlana (Budownictwo ogólne tom 2) Ustroje izolacyjne z warstwami izolacyjnymi z materiałów o większej sztywności dynamicznej (np. ze styropianu zwykłego, z wełny mineralnej o uporządkowanym układzie włókien), szczególnie przy zastosowaniu tynku cienkowarstwowego jako okładziny zewnętrznej, charakteryzują się częstotliwością rezonansową mieszczącą się w przedziale częstotliwości średnich. Powoduje to obniźenie wszystkich wskaźników jednoliczbowych izolacyjności akustycznej właściwej ściany. Omawiane rozwiązanie jest charakterystyczne dla ścian zewnętrznych z ociepleniem wykonywanym metodą lekką mokrą Jak pokazują badania Zakładu Akustyki ITB izolacyjność akustyczna ścian ocieplonych metodą lekką mokrą jest taka sama dla styropianu jak i płyt z wełny z włóknami ułożonymi prostopadle do powierzchni płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 09.03.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 o do tłumienia dźwięków, to styro na elewacji zachowuje się jak pudło rezonansowe. Pewnie, można powiedzieć, że przy małych budynakach ma to niewielkie znaczenie, ale zawsze. A czy wełna zachowuje się lepiej? Oto cytat z Dr. hab. inż. Barbara Szudrowicz - Akustyka budowlana (Budownictwo ogólne tom 2) Ustroje izolacyjne z warstwami izolacyjnymi z materiałów o większej sztywności dynamicznej (np. ze styropianu zwykłego, z wełny mineralnej o uporządkowanym układzie włókien), szczególnie przy zastosowaniu tynku cienkowarstwowego jako okładziny zewnętrznej, charakteryzują się częstotliwością rezonansową mieszczącą się w przedziale częstotliwości średnich. Powoduje to obniźenie wszystkich wskaźników jednoliczbowych izolacyjności akustycznej właściwej ściany. Omawiane rozwiązanie jest charakterystyczne dla ścian zewnętrznych z ociepleniem wykonywanym metodą lekką mokrą Jak pokazują badania Zakładu Akustyki ITB izolacyjność akustyczna ścian ocieplonych metodą lekką mokrą jest taka sama dla styropianu jak i płyt z wełny z włóknami ułożonymi prostopadle do powierzchni płyty. a jak wełna ma włókna nie ułożone prostopadle do powierzchni płyty? To co wtedy? Co tam piszą cytowane przez "Jeziera" podręczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 10.03.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Jak taką kupisz to możesz sobie od razu odpalić przewód doktorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 10.03.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 no dobra. Załóżmy że decydujemy sie na wełnę po to zeby oddychała. (co jest kompletną pomyłką bo dom ma oddychać za pomocą sprawnej wentylacji) Ale załóżmy tak na chwię że ściana ma oddychać, czyli odprowadzamy przez sciane z domu nadmiar wilgoci. Zgadnijcie teraz jaki współczynnik lambda ma wilgotna wełna mineralna i co warta jest zawilgocona izolacja. Argument o oddychaniu wełny jest chybiony. Wełna może mieć dwie zalety: niepalność i tłumienie hałasu. Ja uważam że te dwie zalety nie są współmierne do różnicy w cenie pomiędzy wełną i styropianem. Więc wybieram styropian. Też tak podobnie rozumowałem jednak obecnie zrewidowałem swój pogląd na temat wełny. Zakładając że ok 1,5% dyfuzji pary wodnej z pomieszczeń odbywa się poprzez ściany, tak więc ulegają one w związku z tym w dłuuuższym okresie czasu zawilgoceniu. Zawilgocona ściana traci diametralnie swoje właściwości izolacyjnie. Wełna jest paroprzepuszczalna więc jakim sposobem ma zawilgotnieć. Jeśli ścianę zakryjemy styropianem nie oczekujmy od niej zbytniej suchości. Na narty wybrałbyś się w kurtce ortalionowej czy z goratexu. A tak w ogóle o jakich pieniądzach mówimy jeśli chodzi o różnicę w kosztach dwóch systemów dociepleń dla typowego domku. Czy ktoś to przeliczał ??!!. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.03.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 A jak wełna ma włókna nie ułożone prostopadle do powierzchni płyty? To co wtedy? To jest odrobinę lepiej ale nadal słabo. Ten typ izolowania termicznego (metoda lekka mokra) nie jest sposobem na izolowanie akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.03.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 A tak w ogóle o jakich pieniądzach mówimy jeśli chodzi o różnicę w kosztach dwóch systemów dociepleń dla typowego domku. Czy ktoś to przeliczał ??!!. pzdr Np. 0,2 m3 wełny: http://www.icmarket.pl/product_info.php?cPath=22_1567&products_id=12655 Kosztuje tyle co 1m3 styropianu: http://www.icmarket.pl/product_info.php?manufacturers_id=49&products_id=10595 Za wełnę musiałbym zapłacić 22750 a za styropian 4750 zł. Przy 150 m2 ścian zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.03.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 A tak w ogóle o jakich pieniądzach mówimy jeśli chodzi o różnicę w kosztach dwóch systemów dociepleń dla typowego domku. Czy ktoś to przeliczał ??!!. pzdr Np. 0,2 m3 wełny: http://www.icmarket.pl/product_info.php?cPath=22_1567&products_id=12655 Kosztuje tyle co 1m3 styropianu: http://www.icmarket.pl/product_info.php?manufacturers_id=49&products_id=10595 Za wełnę musiałbym zapłacić 22750 a za styropian 4750 zł. Przy 150 m2 ścian zewnętrznych. A czy do wełny nie trzeba jeszcze jakiś rusztów (styropian to tylko klej i kołki)....no i koszty ekipy? Za m2 robocizny styro (2*klej i siatka życzą sobie teraz 20-35 pln). Przy wełnie nie będzie drożej to wychodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 10.03.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Myślę, że te ceny kupy się nie trzymają. Może nie taki diabeł straszny.http://allegro.pl/item319664086_rockwool_megarock_100welna_mineralna_cena_z_trans.htmlpzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 10.03.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Z tego co słyszałem od wykonawców to wełna jest jakieś 30% drozsza przy wykonaniu całosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.03.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Myślę, że te ceny kupy się nie trzymają. Może nie taki diabeł straszny. http://allegro.pl/item319664086_rockwool_megarock_100welna_mineralna_cena_z_trans.html pzdr. To nie jest wełna do elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 10.03.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wiem, ale chyba tamta nie jest przetykana złotą nitką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 10.03.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wiem, ale chyba tamta nie jest przetykana złotą nitką. Wieksza gestosc - wiec wiecej amteriału etc http://allegro.pl/item322310601_welna_rockton_10cm_rockwool_15_20zl_brutto_za_1m.html a to tylko welna gr 10cm - ot taka przykładowa[/code] edit - zauwazcie w tym linku powyzej 9nie moim) ze sprzedawca sobie rosci odsetki za wpłące po 1 dniu od wylicytowania w wys. 1% lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.03.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wiem, ale chyba tamta nie jest przetykana złotą nitką. Wieksza gestosc - wiec wiecej amteriału etc http://allegro.pl/item322310601_welna_rockton_10cm_rockwool_15_20zl_brutto_za_1m.html a to tylko welna gr 10cm - ot taka przykładowa[/code] edit - zauwazcie w tym linku powyzej 9nie moim) ze sprzedawca sobie rosci odsetki za wpłące po 1 dniu od wylicytowania w wys. 1% lol To też nie jest do ścian 2W. Tu jest odpowiednia http://www.rockwool.pl/sw60757.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.03.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wiem, ale chyba tamta nie jest przetykana złotą nitką. Jak zrobisz z wełny z Twojego linka ścianę 2W z tynkiem strukturalnym to ja za 9 miesięcy urodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 10.03.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 ah racja - nie na ta strone budynku na schemaciku spojazalem - taa ten Ecorock to pod 77PLN/m2 dla gr 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 10.03.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wiem, ale chyba tamta nie jest przetykana złotą nitką. Jak zrobisz z wełny z Twojego linka ścianę 2W z tynkiem strukturalnym to ja za 9 miesięcy urodzę. Dlaczego rozumujesz w sensie dosłownym. Nie to miałem na myśli pisząc i podając tą cenę. Więcej obiektywizmu Geno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts