Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po ilu dniach od wylania ścian fundamentowych (beton B20)zdejmowaliście szalunek.

Mam szalunek drewniany (nie akra).

Chcę wibrować ziemię, piasek wsypywane do fundamentu a nie chciałbym naruszyć jego spójności.

Przy takiej pogodzie jak obecnie szalunki ścian fundamentowych możesz rozebrać po 2-3 dniach od zalewania - jeżeli masz rzeczywiście beton B-20 nic nie powinno się stać.

Z zasypywaniem fundamentów i wibrowaniem poczekałbym ok. 7 dni od zalewania.

Przez te 7 dni beton powinien być pielęgnowany (polewany wodą).

https://forum.murator.pl/topic/9785-fundament-kiedy-zdj-szalunek/#findComment-147571

• 2 years później...

Mam bardzo pilne pytanie wczoraj o 14.30 przywieźli mi z betoniarni beton na fundament B15 druga grucha przyjechała koło 17. Szalunki były zrobione nad ziemią z jednej strony na wysokość 90 z drugiej 60 z takich metalowych płyt w środku wkładało się tak zwane lasze i w czym jest problem właśnie zadzwoniła facet z betoniarni abyśmy dziś ściągnęli te blachy i szybciutko je przywieźli bo mają następnych klientów ( blachy są w cenie betonu tylko za lasze się płaci 1 zł za sztukę i przywóz 80zł, blachy są w opłakanym stanie ale nie mieliśmy wyjścia trzeba było z nich robić, podobno że betoniarnia kupiła je po cenie złomu ) ale w czym rzecz czy my możemy je dziś ściągną czy to nie za wcześnie nie minęło nawet 24 godziny, pyzatym możemy i tak zacząć po 15 jak wrócimy z pracy

Ratunku czy ten fundament się nie rozpadnie jak ściągniemy.

https://forum.murator.pl/topic/9785-fundament-kiedy-zdj-szalunek/#findComment-853773

Mam bardzo pilne pytanie wczoraj o 14.30 przywieźli mi z betoniarni beton na fundament B15 druga grucha przyjechała koło 17. Szalunki były zrobione nad ziemią z jednej strony na wysokość 90 z drugiej 60 z takich metalowych płyt w środku wkładało się tak zwane lasze i w czym jest problem właśnie zadzwoniła facet z betoniarni abyśmy dziś ściągnęli te blachy i szybciutko je przywieźli bo mają następnych klientów ( blachy są w cenie betonu tylko za lasze się płaci 1 zł za sztukę i przywóz 80zł, blachy są w opłakanym stanie ale nie mieliśmy wyjścia trzeba było z nich robić, podobno że betoniarnia kupiła je po cenie złomu ) ale w czym rzecz czy my możemy je dziś ściągną czy to nie za wcześnie nie minęło nawet 24 godziny, pyzatym możemy i tak zacząć po 15 jak wrócimy z pracy

Ratunku czy ten fundament się nie rozpadnie jak ściągniemy.

Nic się nie powinno stać - nie chodzić jedynie po ławie bo odłupiecie krawędzie.

https://forum.murator.pl/topic/9785-fundament-kiedy-zdj-szalunek/#findComment-854082