arozo 13.09.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Elektryk zaproponował mi położenie kabli elektrycznych w peszlach w podłodze tak jak rury od wody i co, mówi że będzie dużo mniej pracy niż przy układaniu na ścianach (część kabli oczywiście będzie musiała iść po ścianach) ale czy jest to dopuszczalne rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 13.09.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 ................. czy jest to dopuszczalne rozwiązanie ? oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 13.09.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 pewnie że tak, tak się robi , zaleta - mniej przewodów pod tynkiem a zatem mniejsze ryzyko uszkodzenia np. przy wierceniu . idą sobie po poszdzce i odrazu do gniazdka , a normalnie musiałyby iść od puszki na górze do gniazdka na dole przez całą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Czy ktoś może mnie oświecić jak powinno się prawidłowo wykonać prowadzenie instalacji elektrycznej w podłodze?W tej chwili mam tylko chudy beton, bez folii i styropianu , zaszłam dziś na budowę i zdębiałam: przy obwodzie ścian zewnętrznych i środkiem mam zacementowane peszle na przewody. Wydaje mi się że najpierw powinna iść folia, styropian i dopiero na styropianie peszl i to zalane wylewką, przeszukałam forum ale nigdzie nie znalazłam klarownej odpowiedzi na moje pytanie. Czy ja mu mam kazać to wszystko skuć? Teraz nie mam szans połączyć izolacji podłogi z tą pod ścianami, proszę upewnijcie mnie że dobrze myślę...) I jeszcze przy okazji: czy najpierw na styropianie układać hydraulikę? Mam czas do poniedziałku, podpowiedzcie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 08.03.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 daj izolacje podłogi(papa) na to idzie elektryka i hydraulika(najlepiej hydraulik po tynkach) potem styropian i wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 dzięki za odpowiedź , ale tak na chłopski rozum to trochę trudno będzie układać styropian na takiej pajęczynie? skrobać od spodu??? a ogrzewanie podłogowe? chyba raczej na a nie pod.. a co z piętrem? elektryk rozprowadził mi tam w peszle po podłodze do oświetlenia parteru, będzie ten sam problem z układaniem izolacji nadmienię, że robimy dom inteligentny więc tych kabli jest trochę... podzielcie się własnym doświadczeniem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.03.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 dzięki za odpowiedź , ale tak na chłopski rozum to trochę trudno będzie układać styropian na takiej pajęczynie? skrobać od spodu??? a ogrzewanie podłogowe? chyba raczej na a nie pod.. a co z piętrem? elektryk rozprowadził mi tam w peszle po podłodze do oświetlenia parteru, będzie ten sam problem z układaniem izolacji nadmienię, że robimy dom inteligentny więc tych kabli jest trochę... podzielcie się własnym doświadczeniem!!! Nad podłogami jeszcze nie pracuje i caly czas rozmyślam czy nie kuć w chudziaku właściwych kanałów. Że też nie pomyślałem wcześniej, budując drugi dom W pierwszym nie myślałem bo miałem piwnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 człowiek się uczy całe życie a najlepiej na własnych błędach. oj, czuję że chyba będzie kucie! to się facet załamie... a może ja przesadzam? może tak się robi??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlozak 08.03.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 kable elektr. prowadzi sie po ścianach a nie po podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 o są różne szkoły, podobno teraz się nie robi puszek u góry...tylko jakieś głębokie na dole cokolwiek to znaczy..tak słyszałam ale co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 08.03.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 kable elektr. prowadzi sie po ścianach a nie po podłodze. Pardon, a niby dlaczego nie po podłodze ? Nie można ? Nie mogę zrozumieć do końca o co chodzi autorce wątku. Jak to peszle są po podłodze na zewnetrznych ścianach i pośrodku ? Czy kable już są w peszlach, czy to same peszle są zabetonowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 08.03.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 dzięki za odpowiedź , ale tak na chłopski rozum to trochę trudno będzie układać styropian na takiej pajęczynie? skrobać od spodu??? a ogrzewanie podłogowe? chyba raczej na a nie pod.. a co z piętrem? elektryk rozprowadził mi tam w peszle po podłodze do oświetlenia parteru, będzie ten sam problem z układaniem izolacji nadmienię, że robimy dom inteligentny więc tych kabli jest trochę... podzielcie się własnym doświadczeniem!!! Nad podłogami jeszcze nie pracuje i caly czas rozmyślam czy nie kuć w chudziaku właściwych kanałów. Że też nie pomyślałem wcześniej, budując drugi dom W pierwszym nie myślałem bo miałem piwnice. Krzysztofik, nie żartuj z tym kuciem chudziaka, bo ktoś naprawdę Ci uwierzy. I nie nabijaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 08.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 kable elektr. prowadzi sie po ścianach a nie po podłodze. Pardon, a niby dlaczego nie po podłodze ? Nie można ? Nie mogę zrozumieć do końca o co chodzi autorce wątku. Jak to peszle są po podłodze na zewnetrznych ścianach i pośrodku ? Czy kable już są w peszlach, czy to same peszle są zabetonowane ? Ja tam zrozumiałem: zabetonowane są same peszle, które rozłożone są na podłodze zarówno przy ścianach jak i środkiem podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 W pierwszym nie myślałem bo miałem piwnice. I słusznie - w końcu mogłeś nadwyrężyć strop nad piwnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 08.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 dzięki za odpowiedź , ale tak na chłopski rozum to trochę trudno będzie układać styropian na takiej pajęczynie? skrobać od spodu??? a ogrzewanie podłogowe? chyba raczej na a nie pod.. a co z piętrem? elektryk rozprowadził mi tam w peszle po podłodze do oświetlenia parteru, będzie ten sam problem z układaniem izolacji nadmienię, że robimy dom inteligentny więc tych kabli jest trochę... podzielcie się własnym doświadczeniem!!! ogrzewanie podłogowe to na gorze styropianu. ja u siebie robiłem w styropianie rowki na kable,troche zabawy ale nie jest zle. na pietrze raczej nie ma sensu dawac izolacji przeciw wilgoci bo niby skad ona ma byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 to proste: stojąc w środku np. salonu mam pajęczynę zabetonowanych peszli (czy są w nich kable - rzecz w tej chwili nieistotna) również pod ścianami dookoła. Powstały wałki o wysokości ok. 5 cm. Chodzi o izolację a właściwie jej brak.Wyjścia są 2:1. układać folię'papę na te wałki, na to styropian 5 cm pomiędzy te wałki i następne 5 na to lub2. ściągnąć wszystko i dać ... co? folię, 2 warstwy styropianu? i na to peszle? to pytanie do mądrzejszych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 08.03.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 to proste: stojąc w środku np. salonu mam pajęczynę zabetonowanych peszli (czy są w nich kable - rzecz w tej chwili nieistotna) również pod ścianami dookoła. Powstały wałki o wysokości ok. 5 cm. Chodzi o izolację a właściwie jej brak. Wyjścia są 2: 1. układać folię'papę na te wałki, na to styropian 5 cm pomiędzy te wałki i następne 5 na to lub 2. ściągnąć wszystko i dać ... co? folię, 2 warstwy styropianu? i na to peszle? to pytanie do mądrzejszych... Wg mnie nie ma sensu tego niszczyć, zrób jak w pkt 1 i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 08.03.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 to proste: stojąc w środku np. salonu mam pajęczynę zabetonowanych peszli (czy są w nich kable - rzecz w tej chwili nieistotna) również pod ścianami dookoła. Powstały wałki o wysokości ok. 5 cm. Chodzi o izolację a właściwie jej brak. Wyjścia są 2: 1. układać folię'papę na te wałki, na to styropian 5 cm pomiędzy te wałki i następne 5 na to lub 2. ściągnąć wszystko i dać ... co? folię, 2 warstwy styropianu? i na to peszle? to pytanie do mądrzejszych... Bardzo istotne, czy tam sa kable !Bo jak nie ma to ....... nie wiem jak je tam ktoś wciągnie. Ściągać wszystko ?. Całą elektrykę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 08.03.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 (czy są w nich kable - rzecz w tej chwili nieistotna) Istotna. Jak myśliż, że później ktoś wciągnie w to to z 5 zakrętami przewód 3x2,5 to sie zdziwisz. Dopiero będzie kucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 08.03.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 W peszlach znajdują się druciki do przeciągania przewodów. Żadnych kabli na tym etapie nie musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts