kalya55 08.03.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 może są tam kable, nie miałam czasu zapytać , elektryka już nie było jak przyszłamzałóżmy, że są, co z izolacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 08.03.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 o są różne szkoły, podobno teraz się nie robi puszek u góry...tylko jakieś głębokie na dole cokolwiek to znaczy.. tak słyszałam ale co lepsze? ...super rozwiązanie w budownictwie jednorodzinnym, znikają ze ścian dekielki od puszek rozgałęźnych , czesto zalepianych gipsem dla estetyki ...malowane...potem przychodzi elektryk bo czasem trzeba zrobić popraweczkę, szuka puszki, znajduje , odkrywa dekielek, naprawia... i wiadomo jak to potem wygląda ...a tak odkręca się wyłącznik a pod nim jest kostka łączeniowa ... czysto i jasno jak na dłoni ...ja tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.03.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 W pierwszym nie myślałem bo miałem piwnice. I słusznie - w końcu mogłeś nadwyrężyć strop nad piwnicą Mialem na myśli drogie ciepełko. W pierwszym piwnica była ciepłym przytulnym miejscem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 no i jeszcze nie mam doprowadzenia powietrza do kominka, wiecie jaka jest grubość takiej rury? musiałaby się przeciąć z którymś peszlem na hundertprozent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 08.03.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 może są tam kable, nie miałam czasu zapytać , elektryka już nie było jak przyszłam załóżmy, że są, co z izolacją? Kalya, chyba martwisz się na zapas Wrzuć na luz. Elektrykę robi Ci elektryk, czy ....... murarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 o są różne szkoły, podobno teraz się nie robi puszek u góry...tylko jakieś głębokie na dole cokolwiek to znaczy.. tak słyszałam ale co lepsze? ...super rozwiązanie w budownictwie jednorodzinnym, znikają ze ścian dekielki od puszek rozgałęźnych , czesto zalepianych gipsem dla estetyki ...malowane...potem przychodzi elektryk bo czasem trzeba zrobić popraweczkę, szuka puszki, znajduje , odkrywa dekielek, naprawia... i wiadomo jak to potem wygląda ...a tak odkręca się wyłącznik a pod nim jest kostka łączeniowa ... czysto i jasno jak na dłoni ...ja tak robię to poradź jako fachowiec: gdzie te rurki mają być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 może są tam kable, nie miałam czasu zapytać , elektryka już nie było jak przyszłam załóżmy, że są, co z izolacją? Kalya, chyba martwisz się na zapas Wrzuć na luz. Elektrykę robi Ci elektryk, czy ....... murarz? elektryk ma się rozumieć ale on może trochę starej daty jest, solidnie robi nie powiem swoją robotę, ale o domu energooszczędnym to on na pewno nie słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 08.03.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 osobiście nie dawałbym instalacji przez środek czy tam po skosie...mogą być w podłodze ale zaraz przy ścianach.... łatwiej kłaść styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 08.03.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 może są tam kable, nie miałam czasu zapytać , elektryka już nie było jak przyszłam załóżmy, że są, co z izolacją? Kalya, chyba martwisz się na zapas Wrzuć na luz. Elektrykę robi Ci elektryk, czy ....... murarz? elektryk ma się rozumieć ale on może trochę starej daty jest, solidnie robi nie powiem swoją robotę, ale o domu energooszczędnym to on na pewno nie słyszał no widzisz , starej daty to ok. Gorzej z tymi z nawej daty Dom energooszczedny to taki gdzie nie ma peszli na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 widzę, że na razie nikt nie optuje za rozwiązaniem nr 1 ?murarz też stwierdził, że tak się często robi i że połozy folię na to ale ja już widzę te Himalaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 może są tam kable, nie miałam czasu zapytać , elektryka już nie było jak przyszłam załóżmy, że są, co z izolacją? Kalya, chyba martwisz się na zapas Wrzuć na luz. Elektrykę robi Ci elektryk, czy ....... murarz? elektryk ma się rozumieć ale on może trochę starej daty jest, solidnie robi nie powiem swoją robotę, ale o domu energooszczędnym to on na pewno nie słyszał no widzisz , starej daty to ok. Gorzej z tymi z nawej daty Dom energooszczedny to taki gdzie nie ma peszli na podłodze a dlaczego? jak by były w wylewce to nie miałoby to żadnego wpływu; teoretycznie jak kujesz w ścianie zewnątrznej to też staje się cieńsza?/zimniejsza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 08.03.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 może są tam kable, nie miałam czasu zapytać , elektryka już nie było jak przyszłam załóżmy, że są, co z izolacją? Kalya, chyba martwisz się na zapas Wrzuć na luz. Elektrykę robi Ci elektryk, czy ....... murarz? elektryk ma się rozumieć ale on może trochę starej daty jest, solidnie robi nie powiem swoją robotę, ale o domu energooszczędnym to on na pewno nie słyszał no widzisz , starej daty to ok. Gorzej z tymi z nawej daty Dom energooszczedny to taki gdzie nie ma peszli na podłodze a dlaczego? jak by były w wylewce to nie miałoby to żadnego wpływu; teoretycznie jak kujesz w ścianie zewnątrznej to też staje się cieńsza?/zimniejsza?? Tak masz rację powstają Mostki termiczne. Dlatego nie wolno robić gniazd eklektrycznych na ścianach "zewnętrznych". Dobra , żartuję teraz. Masz mały problem i dużo stresu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.03.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 ........... jak kujesz w ścianie zewnątrznej to też staje się cieńsza?/zimniejsza?? Matka Ziemia pod domem ma stałą temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 no ale może niekoniecznie taką jaka mi odpowiada... ja to lubię ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.03.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 no ale może niekoniecznie taką jaka mi odpowiada... ja to lubię ciepło. Uzupełnisz ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 08.03.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 no ale może niekoniecznie taką jaka mi odpowiada... ja to lubię ciepło. no to albo ciepło, albo dom energooszczędny. Musisz się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalya55 08.03.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 a to się wyklucza???dużo ciepła, mało kasy - taka mi przyświeca myśl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 08.03.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 ...pocieszę Was i powiem, że wg. Wytycznych Pomiarów w Elektroenergetyce zgodne z nowym prawem budowlanym, nowym prawem energetycznym ecetera, ecetera... kable w domu powinny być na ścianach...mogą być również układane w podłodze w wiązkach kablowych w korytkach, ale pod nimi musi być wylewka betonowa min.60mm... tyle podaje Biblia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.03.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 no ale może niekoniecznie taką jaka mi odpowiada... ja to lubię ciepło. no to albo ciepło, albo dom energooszczędny. Musisz się zdecydować Już tyle było kolokwializmów na forum, że jeszcze jeden nie zaszkodzi. Zimno do domu spada z nieba a nie wchodzi spod ziemi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 08.03.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 a to się wyklucza??? dużo ciepła, mało kasy - taka mi przyświeca myśl... Właściwie to sie nie wyklucza. Jest taka zależność im więcej ciepła tym mniej kasy. Ale w domu energooszczędnym powinno być odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts