Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCIEPLENIE ŚCIAN FUNDAMENTÓW: Styrodur czy styropian FS20?

Martinezzz

Recommended Posts

Rozglądam się za ociepleniem fundamentów i po wielu przeczytanych wątkach i danych o styropianach stwierdziłam że najlepszy będzie hydromax - STYROPOL gdyż ma prakycznie właściwości styroduru i można go obsypać bezpośrednio ziemią i cena jest w miarę dostępna w porównaniu do styroduru. O ile styrodur kosztuje m3 ok. 490-600 zł brutto to Hydromax ok 350 - 390 zł :)

Jeżeli już dokonałaś takiego wyboru to ja bym kupił odpowiednik Hydromax z firmy Yetico.

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My kładziemy styrodur 255zł/ m2. Koszt jest NIESTETY wyższy niż EPS200, ale podobno na fundamentach nie można zbytnio oszczędzać bo może się to okazać tylko pozorną oszczędnością :)

:o

My kupilismy styropian URSA specjalny na fundamenty (XPS N-III-L). Koszt to 46 zł za m2 (grubośc płyty 8 cm).

pozdrawiam,

Dzięki za podpowiedzi :)

Jeżeli już dokonałaś takiego wyboru to ja bym kupił odpowiednik Hydromax z firmy Yetico.

Dziś pytając się o Hydromaxa to powiedziano mi w hurtowni że STYROPOL nie ma "dobrego" styropianu i zaproponowali Organikę - fundament za m3/450 zł i nie wiem jeszcze co zrobić... zapytam jeszcze o AQUA z Yetico :roll: i o tego Knaufa też..

Knecka styrodur 255 zł za m2 :o

• 1 year później...

Hej , od Waszych wypowiedzi minął rok. Chciałam się spytać czym rzeczywiście ociepliliscie fundament?

Styrodurem ?

Styropianem AQUA ?

Hydromaxem STYROPOL?

Hydrothermem Knaufa ?

czy może jeszcze coś innego.

Mamy ten sam dylemat - jak ocieplić fundament, z tym, że u nas jest ściana piwnicy z bloczków betonowych, a nie wiem czego dotyczyły te rozważania - samego fundamentu czy sciany piwnicy? A może dla ocieplenia to jedno i to samo ? A i jeszcze piwnica ma być ciepła. Chcielibyśmy też zasypać bezpośrednio gruntem - spieszy nam sie z robotą a jak byśmy mieli jeszcze tynkować to dłużej by to trwało - tak nam się wydaje

Chcielibyśmy też zasypać bezpośrednio gruntem - spieszy nam sie z robotą a jak byśmy mieli jeszcze tynkować to dłużej by to trwało - tak nam się wydaje

Tynkowanie zajęło mi 1 dzień - idzie niespodziewanie szybko - piwnica 120m2 więc spora. Niestety tynkowałem na jesieni i nie zdążyłem zaizolować i zasypać - mam "lekką" lipę, ale czekam na ciepełko, to pół dnia starczy na poprawki.

Na razie ciepełko w dzień jest ale mają być nocami przymrozki do soboty i budowa stoi :(

Hej , od Waszych wypowiedzi minął rok. Chciałam się spytać czym rzeczywiście ociepliliscie fundament?Styrodurem ? Styropianem AQUA ?Hydromaxem STYROPOL? Hydrothermem Knaufa ?czy może jeszcze coś innego.

Mamy ten sam dylemat - jak ocieplić fundament, z tym, że u nas jest ściana piwnicy z bloczków betonowych, a nie wiem czego dotyczyły te rozważania - samego fundamentu czy sciany piwnicy? A może dla ocieplenia to jedno i to samo ? A i jeszcze piwnica ma być ciepła. Chcielibyśmy też zasypać bezpośrednio gruntem - spieszy nam sie z robotą a jak byśmy mieli jeszcze tynkować to dłużej by to trwało - tak nam się wydaje

Fundament z bloczków betonowych. Rapowany, obsmarowany, oklejony styrodurem 5 cm, na to folia kubełkowa i dopiero zasypany ziemią. Przy okazji drenaż.

Rapowania wymagał kierbud, choć ekipa planowała odpuścić.

Hydromaxem STYROPOL

bardzo twardy i wzorowo równy....

cena przystępna była - ale już nie pamiętam jaka.. :(

izolacja samego fundamentu czy piwnicy też ?

Fundament z bloczków betonowych. Rapowany, obsmarowany, oklejony styrodurem 5 cm, na to folia kubełkowa i dopiero zasypany ziemią. Przy okazji drenaż. Rapowania wymagał kierbud, choć ekipa planowała odpuścić.

My właśnie nie chcemy mieć drenażu (wydaje nam się że nie musimy) a ten styrodur to na fundamenty czy ścianę piwnicy ? Jak na piwnicę to czy zakładana była ciepła czy zimna piwnica?

mam takie pytanie czy ktos wie dlaczego mam biale wykwity na wewnatrz w piwnicy sciany zrobione z bloczka betonowego przez zime byla zalana plyta nad piwnica sciany sa mimo tego ze byly z zewnatrz zabezpieczone czarna mazia i styrodurem i zasypane mokre czy cos moglo zostac wykonane nie tak? ze sciany sa mokre i gdzie niegdzie sa takie biale wykwity na cemencie?

mam takie pytanie czy ktos wie dlaczego mam biale wykwity na wewnatrz w piwnicy sciany zrobione z bloczka betonowego przez zime byla zalana plyta nad piwnica sciany sa mimo tego ze byly z zewnatrz zabezpieczone czarna mazia i styrodurem i zasypane mokre czy cos moglo zostac wykonane nie tak? ze sciany sa mokre i gdzie niegdzie sa takie biale wykwity na cemencie?

kochani, prosba o rade, stawiam fundamenty, bez piwnicy, sciana fundamentowa z bloczkow; teren sredni pod wzgledem wodnym, tnz. woda jest sredniowysoko ale nie jest to jakies bagno :)

w projekcie mam 10 cm styroduru... z tego co poczytalem to troche taka zabawa by mnie kosztowala wiec zaczynam sie zastanawiac czy:

- nie zmniejszyc grubosci styroduru lub zastapic ja innym, tanszym materialem...

jesli macie jakies pomysly serdecznie prosze o rade :)

Pozdrawiam

Bombel

Hm już sam nie wiem za styrodur zaśpiewano mi 650 zł za m3 a potrzebuję 2 metry. Zwykły styro jakies 150 zł za m3. Czyli 1000 zł różnicy choć jeszcze ktoś wspominał o kleju siatce itd , że nie trzeba robić. Tylko czy dysperbitu można kleić ten styrodur czy jak on tam. I zastanawiam się dlaczego styro do bloczków idzie na kołki to ten lepik go nie utrzyma???