odaro 28.03.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Rozglądam się za ociepleniem fundamentów i po wielu przeczytanych wątkach i danych o styropianach stwierdziłam że najlepszy będzie hydromax - STYROPOL gdyż ma prakycznie właściwości styroduru i można go obsypać bezpośrednio ziemią i cena jest w miarę dostępna w porównaniu do styroduru. O ile styrodur kosztuje m3 ok. 490-600 zł brutto to Hydromax ok 350 - 390 zł Jeżeli już dokonałaś takiego wyboru to ja bym kupił odpowiednik Hydromax z firmy Yetico. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knecka 28.03.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 My kładziemy styrodur 255zł/ m2. Koszt jest NIESTETY wyższy niż EPS200, ale podobno na fundamentach nie można zbytnio oszczędzać bo może się to okazać tylko pozorną oszczędnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 28.03.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 My kładziemy styrodur 255zł/ m2. Koszt jest NIESTETY wyższy niż EPS200, ale podobno na fundamentach nie można zbytnio oszczędzać bo może się to okazać tylko pozorną oszczędnością My kupilismy styropian URSA specjalny na fundamenty (XPS N-III-L). Koszt to 46 zł za m2 (grubośc płyty 8 cm). pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.03.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Ja tam wziąłem właśnie styropian Hydrotherm Knaufa. 10cm. Mam nadzieję, że j-j wie, co mówi Różnica w cenie - 237 vs 355 netto. Czyli dość duża. Razy 120m2 - już znacząca. Jakoś w budżecie sie trzeba zmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 28.03.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Dzięki za podpowiedzi Jeżeli już dokonałaś takiego wyboru to ja bym kupił odpowiednik Hydromax z firmy Yetico. Dziś pytając się o Hydromaxa to powiedziano mi w hurtowni że STYROPOL nie ma "dobrego" styropianu i zaproponowali Organikę - fundament za m3/450 zł i nie wiem jeszcze co zrobić... zapytam jeszcze o AQUA z Yetico i o tego Knaufa też.. Knecka styrodur 255 zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.03.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie wierzę w styrodur za 255zl/m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.03.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie wierzę w styrodur za 255zl/m2... Pewnie jest z telewizorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 31.03.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Hej , od Waszych wypowiedzi minął rok. Chciałam się spytać czym rzeczywiście ociepliliscie fundament? Styrodurem ? Styropianem AQUA ?Hydromaxem STYROPOL?Hydrothermem Knaufa ? czy może jeszcze coś innego. Mamy ten sam dylemat - jak ocieplić fundament, z tym, że u nas jest ściana piwnicy z bloczków betonowych, a nie wiem czego dotyczyły te rozważania - samego fundamentu czy sciany piwnicy? A może dla ocieplenia to jedno i to samo ? A i jeszcze piwnica ma być ciepła. Chcielibyśmy też zasypać bezpośrednio gruntem - spieszy nam sie z robotą a jak byśmy mieli jeszcze tynkować to dłużej by to trwało - tak nam się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 31.03.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Chcielibyśmy też zasypać bezpośrednio gruntem - spieszy nam sie z robotą a jak byśmy mieli jeszcze tynkować to dłużej by to trwało - tak nam się wydaje Tynkowanie zajęło mi 1 dzień - idzie niespodziewanie szybko - piwnica 120m2 więc spora. Niestety tynkowałem na jesieni i nie zdążyłem zaizolować i zasypać - mam "lekką" lipę, ale czekam na ciepełko, to pół dnia starczy na poprawki. Na razie ciepełko w dzień jest ale mają być nocami przymrozki do soboty i budowa stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 31.03.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Hydromaxem STYROPOL bardzo twardy i wzorowo równy.... cena przystępna była - ale już nie pamiętam jaka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 31.03.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Hej , od Waszych wypowiedzi minął rok. Chciałam się spytać czym rzeczywiście ociepliliscie fundament?Styrodurem ? Styropianem AQUA ?Hydromaxem STYROPOL? Hydrothermem Knaufa ?czy może jeszcze coś innego. Mamy ten sam dylemat - jak ocieplić fundament, z tym, że u nas jest ściana piwnicy z bloczków betonowych, a nie wiem czego dotyczyły te rozważania - samego fundamentu czy sciany piwnicy? A może dla ocieplenia to jedno i to samo ? A i jeszcze piwnica ma być ciepła. Chcielibyśmy też zasypać bezpośrednio gruntem - spieszy nam sie z robotą a jak byśmy mieli jeszcze tynkować to dłużej by to trwało - tak nam się wydaje Fundament z bloczków betonowych. Rapowany, obsmarowany, oklejony styrodurem 5 cm, na to folia kubełkowa i dopiero zasypany ziemią. Przy okazji drenaż. Rapowania wymagał kierbud, choć ekipa planowała odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 01.04.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Hydromaxem STYROPOL bardzo twardy i wzorowo równy.... cena przystępna była - ale już nie pamiętam jaka.. izolacja samego fundamentu czy piwnicy też ? Fundament z bloczków betonowych. Rapowany, obsmarowany, oklejony styrodurem 5 cm, na to folia kubełkowa i dopiero zasypany ziemią. Przy okazji drenaż. Rapowania wymagał kierbud, choć ekipa planowała odpuścić. My właśnie nie chcemy mieć drenażu (wydaje nam się że nie musimy) a ten styrodur to na fundamenty czy ścianę piwnicy ? Jak na piwnicę to czy zakładana była ciepła czy zimna piwnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.04.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Na fundament, budynek nie jest podpiwniczony. Kierbud powiedział, że lepiej dać styrodur 5 cm niż styropian 8-10cm. Węższa warstwa i i mniej elastyczna. Jak zapytałem go czy zwykły styro może być, powiedział że może tylko po co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 01.04.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 sam fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete75 05.04.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 mam takie pytanie czy ktos wie dlaczego mam biale wykwity na wewnatrz w piwnicy sciany zrobione z bloczka betonowego przez zime byla zalana plyta nad piwnica sciany sa mimo tego ze byly z zewnatrz zabezpieczone czarna mazia i styrodurem i zasypane mokre czy cos moglo zostac wykonane nie tak? ze sciany sa mokre i gdzie niegdzie sa takie biale wykwity na cemencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete75 05.04.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 mam takie pytanie czy ktos wie dlaczego mam biale wykwity na wewnatrz w piwnicy sciany zrobione z bloczka betonowego przez zime byla zalana plyta nad piwnica sciany sa mimo tego ze byly z zewnatrz zabezpieczone czarna mazia i styrodurem i zasypane mokre czy cos moglo zostac wykonane nie tak? ze sciany sa mokre i gdzie niegdzie sa takie biale wykwity na cemencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 07.04.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 kochani, prosba o rade, stawiam fundamenty, bez piwnicy, sciana fundamentowa z bloczkow; teren sredni pod wzgledem wodnym, tnz. woda jest sredniowysoko ale nie jest to jakies bagno w projekcie mam 10 cm styroduru... z tego co poczytalem to troche taka zabawa by mnie kosztowala wiec zaczynam sie zastanawiac czy: - nie zmniejszyc grubosci styroduru lub zastapic ja innym, tanszym materialem... jesli macie jakies pomysly serdecznie prosze o rade Pozdrawiam Bombel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 09.04.2009 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 No mnie też budowlane naciskają na FS20 -8cm ale nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 09.04.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Czyli co, nie może być zwykły styropian EPS 70 odizolowany folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 09.04.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Hm już sam nie wiem za styrodur zaśpiewano mi 650 zł za m3 a potrzebuję 2 metry. Zwykły styro jakies 150 zł za m3. Czyli 1000 zł różnicy choć jeszcze ktoś wspominał o kleju siatce itd , że nie trzeba robić. Tylko czy dysperbitu można kleić ten styrodur czy jak on tam. I zastanawiam się dlaczego styro do bloczków idzie na kołki to ten lepik go nie utrzyma??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts