Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCIEPLENIE ŚCIAN FUNDAMENTÓW: Styrodur czy styropian FS20?

Martinezzz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

smarowałem 2x przed, czyli na betonową ścianę fund. piwnicy, potem styro EPS100 10cm, kołki na powierzchni powyżej gruntu gdzie jakieś płytki ew. mogą być obciążeniem, klej-siatka-klej, i na to dysperbit znowu 2x do wysokości obsypania, po wyschnięciu fundamenty obsypane

A jeżeli mam już folię kubeł i obsypane?

to chyba już po ptokach

piszesz:

Czy smarował ktoś z Was jeszcze np Dysperbitem styropian na fundamencie zaciągnięty już siatką i klejem? Zmierzem to zrobić tylko nie wiem czy ma to sens? Wcześniej zaczym dałem styropian to fundament był juą izolowany.

i

A jeżeli mam już folię kubeł i obsypane?

czyli co? masz na ścianie folię kubełkową, styropian, siatka z klejem i to obsypane? jakby trochę pomieszane...

Mam tak:

-bloczki posmarowane 2 razy dysperbitem z każdej strony

-później styropian 10cm

-siatka + klej na siatkę dwie warstwy

-folia kubełkowa obsypana już ziemią.

Zastanawiam się czy nie odkopać, wyciągnąć tą folię bo tak na prawdę jest ona tam psu na budę i posmarować powierzchnię tego otynkowanego styropianu izolacją i ew później to wszystko obłożyć jeszcze tą folią (aby ją do czegoś wykorzystać) i zasypać ponownie aby już było ok.

po co dziurawic sciany i styropian kolkami, lepiej przykleic na placki, a ziemia i tak to wszystko bedzie trzymac przy scianie, ja dalem styrodur nie przejmujac sie cena, i tak w skali kilkudziesięciu lat nie ma to zadnego znaczenia, a samopoczucie lepsze(wyglada bardzo solidnie, jest twardy i zbity) :lol: , mam dom podpiwniczony:

bloczek betonowy

2X dysperbit

papa asfaltowa wywinieta na fundament

10cm styrodur

folia babelkowa(moze niepotrzebnie,ale jest)

ziemia:)

drenaz opaskowy + odprowadzenie wody deszczowej daleko od domu, mam nadzieje ze bedzie ok

Czy na styropian i styrodur nalezy nalozyc na kleju siatke i posarowac preparatem hydroizolacyjnym, a nastepnie dac folie kubelkowa? Czy nie mozna polozyc styropianu z folia bez operacji nakladania siatki na kleju?

Na styrodur niby nie trzeba podobnie uważam na EPS200 aczkolwiek ... ja bym chyba gołego żadnego styro nie zostawił w ziemi.

FS20 to EPS100 i tu na 100% gołego bym nie zostawił.

pzdr

• 7 months później...

Ja osobiście polecam styrodur ze względu na do że to materiał przyszłościowy.

W przyszłości odejdzie się już od stosowania zwykłego styropianu gdyś jest on zbyt słabym materiałem i ma dużo słabszą izolacyjność.

Styropian EPS 90<.... (ES20 - Podłogowy) - Posiada lambde 38

Polistyren ekstrudowany EPS 300<.... (Styrodur XPS) - Posiada lambde ok. 33

Zauważalna różnica. :wink:

Ja osobiście polecam styrodur ze względu na do że to materiał przyszłościowy.

W przyszłości odejdzie się już od stosowania zwykłego styropianu gdyś jest on zbyt słabym materiałem i ma dużo słabszą izolacyjność.

Styropian EPS 90<.... (ES20 - Podłogowy) - Posiada lambde 38

Polistyren ekstrudowany EPS 300<.... (Styrodur XPS) - Posiada lambde ok. 33

Zauważalna różnica. :wink:

- SWISSPOR Lambda: λ : 0,031 W/mK

http://www.icmarket.pl/swisspor-plyta-styropianowa-lambda-fasada-p-12512.html

- Termoorganika PLATINUM PLUS fasada: λdekl=0,031 W/mK

http://www.termoorganika.com.pl/produkty/1/7/fasada/platinum_plus_fasada/

Zauważalna różnica !