Tomaszs131 05.06.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) uklada sie po prostu... nie zwazajac specjalnie na zaklady "styrodur" to nazwa wlasna, produkt z basf-a, dokladnie: polistyren ekstrudowany - obojetnie jakiego producenta. w zasadzie nie ma istotnych roznic poza kolorem i palnoscia. Z cala pewnoscia odmiane 300kPa ile kosztuje - obecnie okolo 88euro netto/m3 przy srednim kursie euro w NBP na dzien zlozenia zamowienia, czyli dzisiaj: 374,18 netto/m3 Dzieki. Czy bezposrednio na ten produkt kladziemy folie kubelkowa? Nie potrzeba siatki i kleju? Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.06.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 uklada sie po prostu... nie zwazajac specjalnie na zaklady "styrodur" to nazwa wlasna, produkt z basf-a, dokladnie: polistyren ekstrudowany - obojetnie jakiego producenta. w zasadzie nie ma istotnych roznic poza kolorem i palnoscia. Z cala pewnoscia odmiane 300kPa ile kosztuje - obecnie okolo 88euro netto/m3 przy srednim kursie euro w NBP na dzien zlozenia zamowienia, czyli dzisiaj: 374,18 netto/m3[/quote Witam Dzwonilem do siedziby BASF i nikt nie odbiera. Moze znasz innych dystrybutorow? Moze byc na PW. Buduje pod Lublinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.06.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 A po co dzowniles do Basf-a? Wow... chciales kupic styrodur z basfa bezposrednio?Powiem Ci tak.... duze hurtownie budowlane nie maja umowy bezposredniej z Basfem (jezeli chodzi o Styrodur), w tym spolki akcyjne... a Ty jako Kowalski chciales z Basfa kupic kilka m3 ?! Ile Ty tego potrzebujesz i jaka grubosc ... i na kiedy.moze byc na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jungalski 08.06.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Cześć wszystkim. Mam 8 wiader Izolbetu powłokowego Dp http://cdn9.pb.smcloud.net/t/files/thumbnails/ae/a3/97/a70f023b5e/masa-asfaltowa-izolbet-dp_294x240_rozmiar-niestandardowy.jpg Zamysł był taki: Na bloczek fundamentowy nakładam dwie warstwy Izolbetu, na to idzie styrodur 8cm lub 10cm. Problem w tym, że Izolbet ma napisane na opakowaniu, że posiada rozpuszczalnik organiczny, który rozpuszcza styropian. Stąd moje pytanie: 1. Czy rozpuszcza też Styrodur?2. Czy jeżeli na wyschnięty Izolbet przykleje Styrodur na "jakiś klej" to nie będę musiał się o niego martwić. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.06.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Cześć wszystkim. Mam 8 wiader Izolbetu powłokowego Dp http://cdn9.pb.smcloud.net/t/files/thumbnails/ae/a3/97/a70f023b5e/masa-asfaltowa-izolbet-dp_294x240_rozmiar-niestandardowy.jpg Zamysł był taki: Na bloczek fundamentowy nakładam dwie warstwy Izolbetu, na to idzie styrodur 8cm lub 10cm. Problem w tym, że Izolbet ma napisane na opakowaniu, że posiada rozpuszczalnik organiczny, który rozpuszcza styropian. Stąd moje pytanie: 1. Czy rozpuszcza też Styrodur? 2. Czy jeżeli na wyschnięty Izolbet przykleje Styrodur na "jakiś klej" to nie będę musiał się o niego martwić. Z góry dzięki za pomoc rozpuszcza i styrodur. poloz teraz, zostaw niezasypane na 2 lata i ewentualnie wtedy przyklej styrodur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.06.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 rozpuszcza i styrodur. poloz teraz, zostaw niezasypane na 2 lata i ewentualnie wtedy przyklej styrodur Czy wszystkie tego rodzaju produkty zawieraja rozpuszczalniki organiczne, czy moze jest jakas alternatywa dla izolbetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jungalski 09.06.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 rozpuszcza i styrodur. poloz teraz, zostaw niezasypane na 2 lata i ewentualnie wtedy przyklej styrodur Niestety nie mogę zostawić bez zasypywania, ponieważ mam teren gliniasty i boję się, że zimą będzie problem. (grunt wysadzinowy) Istnieje jeszcze jakaś inna metoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.06.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 odpowiadajac na oba powyzsze pytania: stosowac materialy bezrozpuszczalnikowe: Pecimor2K, BM92, Isolan 2K itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.biruta 10.06.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Robię teraz podbitkę fundamentów i chcę od razu je ocieplić. Problem w tym, że ława fundamentowa nie jest równa (są górki i dolinki). Nie bardzo wiem jak to ocieplić styropianem/styrodurem, skoro będzie problem z jego przyleganiem. Podpowie ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.06.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 odpowiadajac na oba powyzsze pytania: stosowac materialy bezrozpuszczalnikowe: Pecimor2K, BM92, Isolan 2K itp... Dieki za odpowiedz i wiadomosc, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro422 11.06.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Napisał m. biruta "Robię teraz podbitkę fundamentów i chcę od razu je ocieplić. Problem w tym, że ława fundamentowa nie jest równa (są górki i dolinki). Nie bardzo wiem jak to ocieplić styropianem/styrodurem, skoro będzie problem z jego przyleganiem. Podpowie ktoś coś?" Mam podobny przypadek. Ławy lane w gruncie, po odkopaniu ściany ławy są nierówne. Jak podejść do ich ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.06.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 (edytowane) doogie10 Ty kretynie....Wyslij mi taka oferte na maila z warunkami dostawy i masz zamowienie na 1000m3 na przedplate w 10min... albo najlepiej wystaw taka oferte na allegro....Co za kretyn.... wiesz jaka jest roznica miedzy m2 a m3? I jeszcze piszesz ze po co placic 250zl za styrodur jak sam przy 10cm podajesz cene 493,70/m3....co za imbecyl... zrobiles wlasnie antyreklame swojej firmie, czlowiek ktory Cie zatrudnil powinien Cie jutro zwolnic i samego siebie tez zreszta... bo jak mozna takiego glupka zatrudnic i pozwolic mu sie reprezentowac...a poza tym....ojoj... drogawo troszku... o jakies 30zl/m3 za drogo za Urse 300kPa .... 88eur/m3 jest obecnie rozsadna cena... a Ty spiewasz sobie "pińcet" za m3? Edytowane 18 Czerwca 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 24.06.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Czy ktoś z Was coś wie lub korzystał ze styropianu HYDRO STYROMAX? Zastanawiam się nad wykorzystaniem go do ocieplenia fundamentu, jako alternatywy do droższego XPSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 24.06.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Wszelkie hydromaxy, styromaxy, aqua styro etc to nadal EPS. Ma kuleczki co powoduje, że nasiąka wodą. Jego "przystosowanie" do mokrych zastosowań to najczęściej kanaliki na jednej ze stron (mające odprowadzać wodę) i przygładzona (najczęściej obróbką cieplną) struktura wierzchnia (ma to ograniczać (pozornie) chłonność). Teoretycznie słabo nadaje się do fundamentów, ale karty techniczne i praktyka mówią coś innego. Spotyka się go często na budowach, ale ja wiem jedno. Taki styropian znacznie nasiąka! IMO to alternatywa dla zwykłego EPS200 a nie dla XPS, bo nie posiada jego zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 tak wygląda izolacja fundamentów - tylko PO CO JE GRZAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.06.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 [ATTACH=CONFIG]197328[/ATTACH] tak wygląda izolacja fundamentów - tylko PO CO JE GRZAĆ Nie po co je grzać tylko po co grzać grunt wokół nich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Nie grzeje się ściany i fundamentu . Izolacja termiczna jest miedzy tym co chcemy ogrzewać a tym czego ogrzewanie nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 25.06.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A czy w przypadku zastosowania XPS Basf'a, lub Hydrotermica XPS trzeba stosować folię kubełkową?Teren dość mokry, fundament ma być obsypany piaskiem zmieszanym z rodzimą ziemią.Budynek niepodpiwniczony, docelowo będzie drenaż. Pytanie 2. Czym najlepiej kleić XPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Jeżeli jest folia kubełkowa i fundament nie jest ogrzewany "od góry' to daje się styropian dla polepszenia cyrkulacji powietrza pod hydroizolacją. http://www.isola.no/assets/Norway/Installation%20instruction/PlatonXtra_montering.pdf Widać to na stronie 5 Działa to tak: Prawidłowo izolowany termicznie fundament, ma temperaturę gruntu, czyli jest przy ławie najcieplejszy. Powietrze między membraną kubełkową a fundamentem podgrzane od ławy idzie w górę wentylując i oddając ciepło fundamentowi wyżej ( po to styropian - by jak najwięcej ciepła szło do fundamentu. To tak działa jak wentylacja kalenicowa w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.06.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Nie grzeje się ściany i fundamentu . Izolacja termiczna jest miedzy tym co chcemy ogrzewać a tym czego ogrzewanie nie ma sensu. Człowieku wiesz co wklejasz? Na tym zdjęciu które przesłałeś izolacja jest między ławą a gruntem czyli grzejemy ławy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts