Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCIEPLENIE ŚCIAN FUNDAMENTÓW: Styrodur czy styropian FS20?

Martinezzz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jestesmy na etapie ocieplania fundamentow. Zdecydowalismy sie ocieplic styropianem tylko jakim? Aqua a moze zwykly? Jaka firma? Chcielibysmy jak najlepszy o jak najmniejszym wspolczynniku przewodzenia ciepla. Pomoze ktos ? :) Dodam, ze generalnie nie ma problemow z woda na dzialce (jestesmy na gorce). Pozdrawiam

Daj Aqua lub Hydro jak zawał tak zwał. Maja dobry współczynnik. Na to siatkę i klej, później folia kubełkowa.

Widze, ze rozmowa rozgorzala na dobre...Czy jednak moglby ktos mi pomoc w doborze styropianu? Prosilbym rowniez pominac komentarze typu "po co ogrzewac fundament i grunt". Skoro chce ogrzac to chce, tylko nie wiem co bedzie odpowiednie. Pozdrawiam

Jak Pan chce ogrzewać - to należy - wtedy odpowiednie będzie izolacja fundamentu.jpg coś takiego -

Jeżeli Pan chce tylko tracić ciepło przez fundament do gruntu - to może przykleić Pan styropian od frontu - TO I TAK NIE JEST IZOLACJA.

Znacie jakieś firmy z Wielkopolski handlujące Styrodurem? :( Nie mogę znaleźć

Szukam Styroduru 8cm najlepiej firmy Basf do 480zł

Długość fundamentu 60m. Wysokość 140cm.

Płyta ma bodajże 1250/600, więc wyjdzie mi 100 płyt czyli ok 6 m3 (ocieplam na wysokość płyty, czyli 125cm, wyżej już pójdzie styropian)

Dobrze liczę?

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez Jungalski

• 2 years później...
  • 7 months później...

Podbijam wątek, bo po przeczytaniu mam jednak kilka wątpliwości -ściana fundamentowa betonowa, monolityczna.

1. W projekcie mam styropian EPS200 g=10 cm bez folii bąbelkowej. Po przeczytaniu wątku stawiam na Styrodur XPS 300SL też g=10cm. Czy na dole wystarczy dać 5cm, a góra 10cam?

2. Projekt sugeruje też izolację od wewnątrz - czy Styrodur XPS 300SL g=5 cm wystarczy?

3. Działka nachylona (3% - 30cm/10m), KR powiedział, że drenaż nie jest potrzebny - mam obawy, bo zawsze słyszałem o drenażach -co Wy na to?

4. Co z izolacjami poziomymi? W projekcie nie mam izolacji pomiędzy ławą a ścianą fundamentową...