Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Codziennego zmagania z Codziennym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Zgadza się, taras jest dwustronny i dwie pary drzwi tarasowych (w miejsce okna). Mamy ogród od północy i chcieliśmy trochę doświetlić salon, a dwustronny taras daje nam możliwość siedzenia w słońcu lub w cieniu :D

Osobiście podobają mi się wnętrza w których jest dużo przeszkleń. Moim zdaniem wygląda to bardzo fajnie, a po tarasie bardzo wygodnie się spaceruje (wyjście na taras blisko kuchni też jest atutem).

Nad aranżacją wnętrza jeszcze się specjalnie nie zastanawiałam, ale myślę że dodatkowe okno tarasowe zastąpi jakieś "graty" :lol: To akurat kwestia gustu :wink:

Pozdrawiam

cześć

My tez mieliśmy problem z wykonaniem daszków, ale to prawdopodobnie przez błąd w druku w zestawieniu więźby. Zadzwoniłam do pracowni pana B.,

dostałam nr tel do konstruktorki i szybko wyjaśniłam problem.Tez mozesz spróbować, może coś Ci doradzi sensownego. Najlepiej, żeby zobaczyła Twoje fotki.

Sprawdź może jeszcze jakiej szerokości macie okap na dużym dachu, podawana odległość w projekcie jest do styropianu, a nie do muru.

Może tu "uciekło" 12 cm. Te murłaty gankowe w projekcie mocowane są blisko nad stropem, więc jeśli podnieśliście ściankę kolankową 10 cm, to one tez powinny być wyżej tylko 10 cm, a są w górnej części ścianki kolankowej.

Dachówkę mamy z tej samej firmy, ale inny kształt. Skrajne miały uszczerbki i dodali mi 2 op farby. Przyda się do zamalowania cięc w koszach i przy oknach :wink: .

Jaki koszt zakupu samej dachówki ?

Pozdrawiam :)

Celtorek dzięki za podpowiedź.

Zależy nam na czasie więc, postanowiliśmy wspólnie z naszymi nieocenionymi murarzami i kierownikiem budowy, że będą betonowe stopy o mniejszym obwodzie niż słupy, (obijemy je później drewnem), a poprzeczne belki będą obniżone o 25 cm. Nie wiem jak to będzie wyglądało jak wykończymy, ale teraz jest ok.

Dachówki są już częściowo na dachu, jak narazie ok.

Pozdrawiam

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Witaj !

Wspólnie z żoną jesteśmy pod wrażeniem waszej budowy. Ekipa pracuje schludnie i całość wygląda bardzo estetycznie. Śmiało można powiedzieć że ze zdjęć wynika iż jest to najlepiej poprowadzona budowa C117 :)

Po długich poszukiwaniach natrafiliśmy na ten projekt i jesteśmy zdecydowani wybudować "codziennego". Domek ma wszystko co nam do życia potrzebne a z waszych zdjęć już się wiele dowiedzieliśmy jako że będziemy budowali praktycznie bez większych zmian w projekcie.

Nie wspominasz nic o kosztach budowy w swoim dzienniku więc pozwolę sobie zadać pytanie. Działkę mamy już kupioną i na budowę na początek przeznaczone 200tyś zł. Z perspektywy waszego doświadczenia jak myślisz na jaki zakres prac wystarczy taka kwota? Czy będzie to stan surowy zamknięty ?:)

Wielkie dzięki i pozdrawiam

Witam,

Miło czytać takie opinie! Duża załuga naszej ekipy. Jest naaaajlepsza!!!! Co do dachu to niestety mamy trochę zastrzeżeń. Wystarczy spojrzeć na słupy podtrzymujące daszki.

Koszty oczywiście zależą od wielu czyników. Stan surowy zamknięty wyniósł nas poniżej 150 tys. Postaram się wrzucić do dziennika dokładny kosztorys poszczególnych etapów.

Domek jest funkcjonalny i bardzo ładny. To był dobry wybór!

Pozdrawiam i życzę szybkich postępów.

• 1 month później...
  • 3 months później...

Witaj

Zastanawiamy się czy z waszego punktu widzenia gdy macie już wybudowany dom wprowadzili byście jakieś zmiany? Nie doszukałem się info czy podnosiliście ściankę kolankową.

Czy uważacie że poddasze według projektu bez podwyższania ścianki kolankowej jest funkcjonalne?

Czy garaż nie wydaje się przymały ? Czy dobrym pomysłem jest poszerzenie domu tak aby garaż był szerszy?

Osobiście nic bym nie zmieniał w projekcie bo wydaje mi się że jest on dobrze zaprojektowanym małym domkiem a każda zmiana to dodatkowy problem. Moją żonę jednak nurtuje te kilka pytań więc zwracamy się do Ciebie. Jeśli możesz odpowiedzieć będziemy bardzo wdzięczni.

pozdrawiam

Witam,

Nasz codzienniak ma tylko kilka zmian, najlepiej jak jest ich najmniej.

- zamiast okna w salonie, okno tarasowe

- taras z dwóch stron budynku

- schody drewniane

- wejście do garderoby z korytarza

- brak ścianki odzielającej kuchnię od schodów (ale planujemy tu ściankę z luksferów.

Nie zmienialiśmy wymiarów domu, a ścianka kolankowa jest podniesiona o kilka centymetrów, tylko do pełnej wysokości pustaka.

Poddasze jest funkcjonalne, ale oczywiście zależy kto co lubi. Domek jest śliczny, ale nie jest zbyt duży, trzeba się z tym liczyć.

Mamy już tynki, więc wnętrza wyglądają inaczej. W wolnej chwili postaram się wrzucić zdjęcia.

Zapraszam do oglądania.

Pozdrawiam

Katerina

Czyli rozumiem że ścianka kolankowa jest wyższa niż te 70cm w projekcie ponieważ wysokość cegły była np: 238mm co daje jakieś 72cm wliczając spoinę. Czy dobrze rozumiem? Pytam o tą ściankę ponieważ wyczytałem że niektórzy inwestorzy decydują się na jej podwyższenie np: o 1 bloczek co da np ściankę kolankową o wysokości ponad 90cm. Ja uważam że taka ingerencja zmieni wygląd zewnętrzny domu - zmieni jego proporcje.

pozdrowionka

My jesteśmy przeciwnikami zmian, nie zamierzaliśmy podnosić ścianki kolankowej, tak wyszło ze względu na .wysokość pustaka. Nie wiem dokładnie o ile, ale możemy zmierzyć.

Polecam lekturę innych dzienników i zobaczenie zdjęć. Od razu widać różnicę pomiędzy domkami z wymiarami projektowymi, a tymi z podniesioną ścianką.

Sam oceń.

Pozdrawiam

Katerina