moreti 09.03.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam, zostały do wyboru dwa:1. Viessnan Vitodens 200 + Vitocell + Vitotronic 2002. VAILLANT 246/3-5 + VIH R 150 + C.M. 630 ceny sa podobne, zakladam zebyliscie przed podobnym wyborem kiedys, zakladajac jednofunkc, z zamknieta i kondensacyjny do sredniego domu 200-230 m.... Jakies za ? przeciw? Poczytalem o nich, prorownalem parametry, obejrzalem zdjecia, serwisy podobne... zupelnie nie wiem, co wybrać... Oczywiscie zasobnik moge dokupic jakis tanszy, niekoniecznie fabryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.03.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 kocioł kondensacyjny De Dietrich MCR 24 SR 130 6 174,97 zł termostat programowalny przewodowy Easymatic 516,17 zł moc 24 kW zasobnik firmowy 130 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 09.03.2008 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 No ta, ale juz przerabialem te inne firmy - i wybor ogranicziny jest do tych dwóch - nie biore pod uwagę innych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 09.03.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Mimo tego iz staram sie nie byc podatny na reklame przez handlowcow nauczeni jestemy (no mimo wszystko jakos tak wychodzi) ze Viessmann lepszy jest -- bo jest lepszy tzn napewno jest lepszy w produkcji kotłow średniej mocy... co do wisielcow to mysle ze poziom podobny. Viessmany jako jedne z pierwszych mialy automatyke na mikroprocesorach robione - jak inne firmy dlubaly na analogach - jednak neiwiem czy to plus czy minus doswiadczenia własne mam właścnie z Vitodensem 200 od hmm października - i na razie nie narzekam ... jedyne co to trzeba pomyslec od zaworze nadmiarowym na instalacji bo jak glowice term przymukaja sie to pompa daje znac o sobe - tak jak kazda 2 biegowa z reszta jak w wielu inych przypadkach jak bedzie prawidłowo zainstalowane i instalacja właściwie wykonana - to kociołek bedzie sobie wisiał i nie trzeba bedzie tam zagladac - tylko rachunki za gaz placic ... pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 09.03.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 kocioł kondensacyjny De Dietrich MCR 24 SR 130 6 174,97 zł termostat programowalny przewodowy Easymatic 516,17 zł moc 24 kW zasobnik firmowy 130 l. No a co jest w tych Dietrichach że tak wszyscy je polecaja na tym forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 09.03.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 jak w tej samej cenie to brałbym viessmanna... praktycznie bezawaryjny... sam kupiłem w niemczech taniej niż vaillant w polsce, świadomie zrezygnowałem z gwarancji i... nie narzekam... zastanowiłbym się tylko nad innym zasobnikiem... osobiscie polecam ACV smart w wersji z kwasówki z systemem zbiornik w zbiorniku... duzo lepszy niż vitocell i tańszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 09.03.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ja tez stalem przed tym wyborem Puki co nastawilem sie na Viessmanna Ja wybralem Vitodens 200 - W - jednofunkcyjny + zasobnik Vitocell H 160 l http://viessmann.mobi/vitodens-200-w.php Kociol z plynna modulacja mocy od 4,8 do 19 KW Przystosowany do gazu ziemnego jak i propanbutan W zestawie pompa ,naczynie wzbiorcze 10l ,zawor trojdrogowy , system lambda-pro-control Sprawnosc 109 % Oddzielne wyjscie na CO i na zasobnikDo tego jesli ma sie grzejniki dobrac regulator stalotemperaturowy z czujnikiem w pomieszczeniu 'Jesli podlogowka to polecam tzw pogodowke Bardzo dobry serwis i wsparcie techniczne dla uzytkownika Na stronie producenta mozna pobrac praktycznie wszystko co potrzebne Wedlug mojego promotora ( dr.mgr.inz. ) "Kociol jedyny w swojej klasie o epoke do przodu od kondensatow Buderusa "Facet raczej wie co mowi bo sam pracowal jako wykladowca i szkoleniowiec w Viessmannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 10.03.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Od listopada chodzi u mnie viessmann vitodens wb2a. Działa wszystko o.k. Dom o powierzchni 220m, kubatura ogrzewania ok. 700m, średnie zużycie tygodnowe gazu 60-65m. Poleciłbym Ci tylko inny sterownik pokojowy tj. 300-tkę, a nie 200-kę. Więcej możliwości ustawień. Jednak podstawa to dobrze wykonana instalacja, u mnie całą intlalację tj. grzejniki, podłogówka, woda, gaz robił autoryzowany przedstawiciel viessmanna. Sprawnie, profesjonalnie i ... czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 10.03.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Od listopada chodzi u mnie viessmann vitodens wb2a. Działa wszystko o.k. Dom o powierzchni 220m, kubatura ogrzewania ok. 700m, średnie zużycie tygodnowe gazu 60-65m. Poleciłbym Ci tylko inny sterownik pokojowy tj. 300-tkę, a nie 200-kę. Więcej możliwości ustawień. Jednak podstawa to dobrze wykonana instalacja, u mnie całą intlalację tj. grzejniki, podłogówka, woda, gaz robił autoryzowany przedstawiciel viessmanna. Sprawnie, profesjonalnie i ... czysto. Nad wyborem sterownika jeszcze sam sie nie zastanawialem :/ Orientujesz sie moze jaka jest roznica cenowa miedzy nimi ?? Instalacje projektowalem sam i sam ja wykonam wiec nie powinno byc problemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 10.03.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Od listopada chodzi u mnie viessmann vitodens wb2a. Działa wszystko o.k. Dom o powierzchni 220m, kubatura ogrzewania ok. 700m, średnie zużycie tygodnowe gazu 60-65m. Poleciłbym Ci tylko inny sterownik pokojowy tj. 300-tkę, a nie 200-kę. Więcej możliwości ustawień. Jednak podstawa to dobrze wykonana instalacja, u mnie całą intlalację tj. grzejniki, podłogówka, woda, gaz robił autoryzowany przedstawiciel viessmanna. Sprawnie, profesjonalnie i ... czysto. Nad wyborem sterownika jeszcze sam sie nie zastanawialem :/ Orientujesz sie moze jaka jest roznica cenowa miedzy nimi ?? Instalacje projektowalem sam i sam ja wykonam wiec nie powinno byc problemow Niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobsonAzw 10.03.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Różnica między Vitotrolem 200 a 300 wynosi około 300 netto Sam sterownik pokojowy to połowa sukcesu, druga to serwisant który wie jakie kody uaktywnić by wykorzystując krzywą grzewczą regulator wyłączał pompę jak przegrzeje pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.03.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 kocioł kondensacyjny De Dietrich MCR 24 SR 130 6 174,97 zł termostat programowalny przewodowy Easymatic 516,17 zł moc 24 kW zasobnik firmowy 130 l. No a co jest w tych Dietrichach że tak wszyscy je polecaja na tym forum? dlaczego De Dietrich? bo jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mnie zawiódł, ze względu na swą wysoką jakość, bo jest produktem o rozwiniętej technologii, bo jest przyjazny dla użytkownika, o tym, że i dla środowiska to nie wspomnę bo wszystkie kondensaty tak mają, mógłbym jeszcze dużo rzeczy wymieniać, ale wymienię dwie, praktycznie w tej samej cenie co kotły z zamkniętą komorą spalania innych wymienionych przez Ciebie producentów, masz kocioł kondensacyjny, i na koniec jedna sprawa, być może komuś może wydać się śmieszna, ale te kotły są jednymi z najładniejszych na rynku, a moim zdaniem to też coś mówi o producencie moreti to nie dla Ciebie Ty już wybrałeś, to odpowiedź dla pam, pam, a może warto się zastanowić dlaczego je polecają, a to forum jpotrafi być naprawdę krytyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 10.03.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Dobra dobra - tylko dokładnie to samo powie instalator który sprzedaje inne kotły jakiekolwiek by nie były. Ja jeszcze nie kupiłem, nie wybrałem i nie pałam miłoscią do żadnej marki kotła. Ale będę musiał za jakiś miesiąc wybrać. I nigdzie żadnej obiektywnej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 11.03.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Dobra dobra - tylko dokładnie to samo powie instalator który sprzedaje inne kotły jakiekolwiek by nie były. Ja jeszcze nie kupiłem, nie wybrałem i nie pałam miłoscią do żadnej marki kotła. Ale będę musiał za jakiś miesiąc wybrać. I nigdzie żadnej obiektywnej opinii. Bo nie usłyszysz obiektywnej opinii - takich nie ma - kazdy ma jakies doswiadczenia - a i obiektywnie ocenic jest ciezko - jako jedyne chyba to awaryjnosc - a i o tym danych szczegolowych nie ma tylko doswiadzenia poszczegolnych instalatorów 1. uzytkownik nie jest w sanie porownac 2 kotłow bo w koncu decyduje sie na 1 - i jak wszystko działa ok to jest ok i nie wie czy było by z innym lepiej czy gorzej 2. Generalnie jak wszystko dobrze zamontowane/ uruchomione to z wiekszoscia urządzeń na rynku powinno byc przynajmniej przez pierwsze lata ok - wiecej/mniej gazu czy inne detale uzytkowe - prawie nie porownywalne tzn . ciezko porownac modelowo 3. Instalatrozy czesto maja jakies przyzwyczajenia z takich, czy innych wzgledow (nie zawsze finansowych) - ale to jest tak ze pan A mowi ze Vaillant, a Detrich to kupa, pan B 100% odwrotnie - wiec to tez nie jest obiektywnie - z kolejnej strony jak instalator ma przecwiczone 80% montazu Ditricha , a raz na rok wpadnie mu inny kocioł to sie musi troche nameczyc więc tez czesto pozostaja złe wspomnienia 4. "Obiektywne" porownania w literaturze tez nie sa do konca "obiektywne"... Dlatego na koniec kazdy musi sam zdecydowac na co wyda i w sumie któremu instalatorowi zaufa - ew czy oczekuje bajerow/ czy niskiej ceny czy ewentualnej gwaracji niezawodnosci ... Na koniec moge chyba przytoczyc opinie znajomego Wykonawcy - montuje i serwisuje kotłownie - wszelkich mocy. To co mowi ma racej sens "Lepiej kupic tani kondensat, niz wypasiony kocioł niskotemperaturowy klasyczny" - Tzn tyczy sie ta opinia właśnie domków etc. Jak trzeba kondensat pojedzie na wysokich parametrach, a zawsze mozna miec nadzieje na troche wyzsza sprawnosc w okresach przejsciowych. Z kotłem klasycznym takiej szansy nie ma... pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 11.03.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 O właśnie. I taka rada jak z ostatniego zdania to do mnie dociera. Bo dotyczy nie marki, co do której nie ma obiektywnych opinii a samego założenia. Czyli teraz wiem czego szukać. Najprostszy kondensat, bez bajerów a cena podpowie, jaka ma być marka (albo instalator który akurat lubi je montować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts