Spad 22.03.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 600 pln, 6 szt. papierowych + płytka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukiimag 29.03.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 3 szt. mapek do celów projktowych formatu A3 + 3 szt formatu A4 koszt 600 zł czekałem 2 miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarlaJ 29.03.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 1szt. - 450zł Puck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swasix 03.04.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam, otrzymałem w urzędzie mojej gminy elektroniczną mapkę do celów projektowych gratis. Czy w związku z powyższym potrzebny jest mi geodeta, a jeśli tak to czy fakt posiadania przeze mnie tej mapki powinien wpływać na jej cenę u geodety? Podpowiedzcie proszę początkującemu inwestorowi. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lio79 03.04.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 raczej dostałeś mapke archiwalną z archiwum w GminieMusisz dać geodecie, który ją zaktualizuje itp i za to trzeba zapłacić jak powyżej, czyli około 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lio79 03.04.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 raczej dostałeś mapke archiwalną z archiwum w GminieMusisz dać geodecie, który ją zaktualizuje itp i za to trzeba zapłacić jak powyżej, czyli około 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenoll 25.07.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Tak sobie czytam i jestem załamany!!!! Który geodeta wykonuje mapki do celów projektowych w 2 tygodnie??? Ja w moim miescie ( Kielce ) po otrzymaniu zlecenia od klienta muszę złorzyć zgłoszenie pracy geodezyjnej do Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Średnio na przygotowanie dokumentów pozwalajacych mi wogóle na wejście na grunt w celu dokonania ewentualnych pomiarów czekam około 1 miesiąca!!!!!, jeżeli jest duzo zgłoszeń zdarza sie że dłuzej.W najlepszym przypadku jeżeli na terenie z którego mam zlecenie posiadam własna bazę danych takich jak ewidencja działek, raster mapy zaszdniczej do porównania z terenem, osnowa, mogę zacząć prace w terenie jeszcze przed otrzymaniem dokumentów z P.O.D.G.iK.. Niestety jest to niezgodne z prawem i nikt nie ma obowiązku mnie wpuścic na grunt bez zgłoszenia pracy geodezyjnej. Pozatym skad te ceny, chyba od geodetów na emeryturze robiacych mapki na zasadzie kserowania folii mapy zasadniczej i przyklejania fiszki( opis mapy), bez wyjazdu w teren!!!! Taka mapa zwykle ma mało wspólnego z rzeczywistą sytuacją na gruncie.Ja za mapke do celów projektowych biore od 1200 do 1500 złotych. ( małe obiekty do 2-3 ha). Od momentu otrzymania zlecenia do oddania mapki z pieczatkami starostwa mija około 2 - 3miesiace. Owszem czesto po nawet tygodniu zleceniodawca otrzymuje odemnie tkz. mapke na roboczo, treść takiej mapy niczym nie rózni sie od finalnej z tym że nie ma na niej pieczątek starostwa, tak więc może ona słuzyć projektantowi w poczatkowej fazie jego prac, ogólnej orientacji w sytuacji.Przepraszam za tasiemca ale musiałem to napisać bo jak widzę czego wymaga sie od geodetów, w jakim czasie i za jakie pieniądze to zaczynam sie martwić o przyszłość geodezji. Pozdrawiam, geodeta z Kielc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 27.07.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Rzeszów 800 zł. Trzeba jednak szukać bo nie chcą robić a jak już chcą zrobić to trzeba w ciul czekać. W dyskusji z nimi stwierdziłem że mają zajebisty zawód bo skoro mają roboty na 3 miesiące w przód i nikt nie chce zrobić mapki do celów projektowych to żyć nie umierać. Wreszcie z łaską ktoś mi dał numer do człowieka który zrobił to szybciej niż w 3 miechy. Ale generalnie mam złe zdanie o geodetach. Naprawdę można się poczuć jak by łaskę robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q_margott 14.09.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witajcie! Razem z mężem zaczynamy ten trudny etap budowy - czyli pozwolenia itp. Po przeczytaniu tego tematu o geodetach strasznie się przestraszyłam, że tyle kasy za zrobienie mapy do celów projektowych. Znaleźliśmy taniego i dobrego geodetę i o dziwo: 300zł - 3 mapy ( bo tyle będzie nam potrzebne), a za wytyczenie domu (104m2- ławy fundamentu w prostokącie) - też 300. będziemy czekać od 1-tyg do 2, więc nie tak długo. RADA: jeśli ktoś zaczyna myśleć o budowie, to niech lepiej poszuka w swoim regionie geodety, a później czyta ile kto zapłacił, bo można na starcie się bardzo zniechęcić- tak jak ja gdy przeczytałam wszystkie wypowiedzi. Pozdr i życzę wszystkim rozwiązania tak sprawy, aby było dobrze i tanio, bo nikt nie chce kasy za dużo wydawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg68 07.10.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Lublin 500zł 4 egzemplarze, czas oczekiwania - 6 dni!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregcc 08.10.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 300 zl Lublin 1,5 roku temu3 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 10.10.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Akurat ten temat jest o kosztach które są niczym w porównaniu do całości budowy lub jej poszczególnych elementów.Z doświadczenia znajomych mogę tylko przestrzec, aby nie godzić się na mapki do celów projektowych oferowanych przez urzędników. Bardzo często kserują to co mają w urzędzie,znajomy klepnie pieczątkę i dlatego taka mapka jest tania. A potem rozczarowanie jak na etapie budowy pojawia się drzewo, studnia lub inne przeszkody, a na mapie ich nie było. Brak porównania mapy z terenem. Koszt 400-500zł jest w sam razpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 10.10.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 450 złOświęcimz 6 tyg zrobiło się 9niestety okres wakacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 16.11.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 850 zl po negocjacjach, zachodniopomorskie. Mapa tylko w formie elektronicznej. 5 tygodni czekania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 25.11.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 400 zł Wołomin k/Warszawy - 4 mapy czekałem ok. 3 tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 25.11.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 350 złotych za 3 sztuki i około miesiąca czekania okolice Torunia Geodeta miejscowy dokonywał podziału działek poprzedniemu właścicielowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1987 16.12.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Cześć piszę tak dla wyjaśnienia jestem geodetą z rejonu pomiędzy Poznaniem, a Lesznem mapa do celów projektowych papierowa kosztuję około 450zł+vat przed zamówieniem mapy należy się zorientować jaką mapkę projektant sobie życzy, ponieważ coraz częściej zamawiane są mapy numeryczne (mapy w plikach dwg. do programów AutoCad) na nośnikach typy CD te mapki są o 1/3 droższe od zwykłych papierowych, lecz ich wartość dla projektanta jest o niebo lepsza, ponieważ są one o wiele dokładniejsze niż mapy papierowe, które są odbijane na ksero przez co tracą swoją wartość (tracą skale i kartometryczność). Mapa numeryczna do projektu kosztuje 600zł + vat. Te ceny dotyczą map o zasięgu aktualizacji 1 hektara, za każdy następny trzeba doliczyć około 80% ceny podstawowej. Muszę tu zwrócić uwagę, że aktualizacji dotyczy miejsce inwestycji oraz promienia 30 metrów od miejsca inwestycji (dlatego czasami geodeta robi pomiar budynku u sąsiada) , tak mówią przepisy i od tego obszaru naliczany jest obszar aktualizacji mapy. Cena mapy naliczana jest w ten sposób, ponieważ Powiatowe Ośrodki Dokumentacji Geodezyjnej (PODGIK) naliczają w ten sposób koszty geodecie za aktualizację mapy do celów projektowych (taryfikator ustawowy).Procedura wykonania zlecenia: geodeta zgłasza robotę w PODGiK i czeka za materiałami (różnie to bywa ja czekałem kiedyś 1 miesiąc bo tyle mieli roboty, ale z reguły trwa to około 2 tygodnie), po uzyskaniu materiałów robi wywiad terenowy i jeśli są zmiany dokonuje pomiaru i aktualizuje mapę, następnie składa operat w PODGiK do kontroli i znowu czeka, a bez pieczęci urzędu nic z tą mapką nie zrobicie, ponieważ nie ma ona mocy urzędowej. Po podpisaniu mapy przez urzędnika w PODGiK mapa trafia do klienta. Trwa to z reguły około 1 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1987 16.12.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Cześć piszę tak dla wyjaśnienia jestem geodetą z rejonu pomiędzy Poznaniem, a Lesznem mapa do celów projektowych papierowa kosztuję około 450zł+vat przed zamówieniem mapy należy się zorientować jaką mapkę projektant sobie życzy, ponieważ coraz częściej zamawiane są mapy numeryczne (mapy w plikach dwg. do programów AutoCad) na nośnikach typy CD te mapki są o 1/3 droższe od zwykłych papierowych, lecz ich wartość dla projektanta jest o niebo lepsza, ponieważ są one o wiele dokładniejsze niż mapy papierowe, które są odbijane na ksero przez co tracą swoją wartość (tracą skale i kartometryczność). Mapa numeryczna do projektu kosztuje 600zł + vat. Te ceny dotyczą map o zasięgu aktualizacji 1 hektara, za każdy następny trzeba doliczyć około 80% ceny podstawowej. Muszę tu zwrócić uwagę, że aktualizacji dotyczy miejsce inwestycji oraz promienia 30 metrów od miejsca inwestycji (dlatego czasami geodeta robi pomiar budynku u sąsiada) , tak mówią przepisy i od tego obszaru naliczany jest obszar aktualizacji mapy. Cena mapy naliczana jest w ten sposób, ponieważ Powiatowe Ośrodki Dokumentacji Geodezyjnej (PODGIK) naliczają w ten sposób koszty geodecie za aktualizację mapy do celów projektowych (taryfikator ustawowy).Procedura wykonania zlecenia: geodeta zgłasza robotę w PODGiK i czeka za materiałami (różnie to bywa ja czekałem kiedyś 1 miesiąc bo tyle mieli roboty, ale z reguły trwa to około 2 tygodnie), po uzyskaniu materiałów robi wywiad terenowy i jeśli są zmiany dokonuje pomiaru i aktualizuje mapę, następnie składa operat w PODGiK do kontroli i znowu czeka, a bez pieczęci urzędu nic z tą mapką nie zrobicie, ponieważ nie ma ona mocy urzędowej. Po podpisaniu mapy przez urzędnika w PODGiK mapa trafia do klienta. Trwa to z reguły około 1 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1987 16.12.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Cześć piszę tak dla wyjaśnienia jestem geodetą z rejonu pomiędzy Poznaniem, a Lesznem mapa do celów projektowych papierowa kosztuję około 450zł+vat przed zamówieniem mapy należy się zorientować jaką mapkę projektant sobie życzy, ponieważ coraz częściej zamawiane są mapy numeryczne (mapy w plikach dwg. do programów AutoCad) na nośnikach typy CD te mapki są o 1/3 droższe od zwykłych papierowych, lecz ich wartość dla projektanta jest o niebo lepsza, ponieważ są one o wiele dokładniejsze niż mapy papierowe, które są odbijane na ksero przez co tracą swoją wartość (tracą skale i kartometryczność). Mapa numeryczna do projektu kosztuje 600zł + vat. Te ceny dotyczą map o zasięgu aktualizacji 1 hektara, za każdy następny trzeba doliczyć około 80% ceny podstawowej. Muszę tu zwrócić uwagę, że aktualizacji dotyczy miejsce inwestycji oraz promienia 30 metrów od miejsca inwestycji (dlatego czasami geodeta robi pomiar budynku u sąsiada) , tak mówią przepisy i od tego obszaru naliczany jest obszar aktualizacji mapy. Cena mapy naliczana jest w ten sposób, ponieważ Powiatowe Ośrodki Dokumentacji Geodezyjnej (PODGIK) naliczają w ten sposób koszty geodecie za aktualizację mapy do celów projektowych (taryfikator ustawowy).Procedura wykonania zlecenia: geodeta zgłasza robotę w PODGiK i czeka za materiałami (różnie to bywa ja czekałem kiedyś 1 miesiąc bo tyle mieli roboty, ale z reguły trwa to około 2 tygodnie), po uzyskaniu materiałów robi wywiad terenowy i jeśli są zmiany dokonuje pomiaru i aktualizuje mapę, następnie składa operat w PODGiK do kontroli i znowu czeka, a bez pieczęci urzędu nic z tą mapką nie zrobicie, ponieważ nie ma ona mocy urzędowej. Po podpisaniu mapy przez urzędnika w PODGiK mapa trafia do klienta. Trwa to z reguły około 1 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frycuch 15.01.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Wydaje mi się, że forma przedstawiania tych kosztów przez użytkowników forum jest mało użyteczna dla innych ponieważ cena nie jest uzależniona tylko od regionu kraju. W efekcie wygląda ten wątek tak, jakby była to licytacja, kto mniej zapłacił. Proponuję, aby zamieszczać następujące informacje:miejscowość: ......powierzchnia działki: ......ukształtowanie terenu: ......przeszkody terenowe: ......odległość mediów od działki: ......forma wykonanej mapy (papierowa - ile kopii / elektroniczna w formacie dwg / obie): ......czas oczekiwania na wersję elektroniczną: ...... (wystarczającą dla architekta do rozpoczęcia pracy)czas oczekiwania na wersję papierową:cena: ......inne uwagi: ...... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts