Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za map? do celów projektowych ?

Gość misiek72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, otrzymałem w urzędzie mojej gminy elektroniczną mapkę do celów projektowych gratis. Czy w związku z powyższym potrzebny jest mi geodeta, a jeśli tak to czy fakt posiadania przeze mnie tej mapki powinien wpływać na jej cenę u geodety? Podpowiedzcie proszę początkującemu inwestorowi. Z góry dziękuję.

• 3 months później...

Tak sobie czytam i jestem załamany!!!! Który geodeta wykonuje mapki do celów projektowych w 2 tygodnie??? Ja w moim miescie ( Kielce ) po otrzymaniu zlecenia od klienta muszę złorzyć zgłoszenie pracy geodezyjnej do Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Średnio na przygotowanie dokumentów pozwalajacych mi wogóle na wejście na grunt w celu dokonania ewentualnych pomiarów czekam około 1 miesiąca!!!!!, jeżeli jest duzo zgłoszeń zdarza sie że dłuzej.

W najlepszym przypadku jeżeli na terenie z którego mam zlecenie posiadam własna bazę danych takich jak ewidencja działek, raster mapy zaszdniczej do porównania z terenem, osnowa, mogę zacząć prace w terenie jeszcze przed otrzymaniem dokumentów z P.O.D.G.iK.. Niestety jest to niezgodne z prawem i nikt nie ma obowiązku mnie wpuścic na grunt bez zgłoszenia pracy geodezyjnej. Pozatym skad te ceny, chyba od geodetów na emeryturze robiacych mapki na zasadzie kserowania folii mapy zasadniczej i przyklejania fiszki( opis mapy), bez wyjazdu w teren!!!! Taka mapa zwykle ma mało wspólnego z rzeczywistą sytuacją na gruncie.

Ja za mapke do celów projektowych biore od 1200 do 1500 złotych. ( małe obiekty do 2-3 ha). Od momentu otrzymania zlecenia do oddania mapki z pieczatkami starostwa mija około 2 - 3miesiace. Owszem czesto po nawet tygodniu zleceniodawca otrzymuje odemnie tkz. mapke na roboczo, treść takiej mapy niczym nie rózni sie od finalnej z tym że nie ma na niej pieczątek starostwa, tak więc może ona słuzyć projektantowi w poczatkowej fazie jego prac, ogólnej orientacji w sytuacji.

Przepraszam za tasiemca ale musiałem to napisać bo jak widzę czego wymaga sie od geodetów, w jakim czasie i za jakie pieniądze to zaczynam sie martwić o przyszłość geodezji. Pozdrawiam, geodeta z Kielc.

Rzeszów 800 zł.

Trzeba jednak szukać bo nie chcą robić :bash: a jak już chcą zrobić to trzeba w ciul czekać. W dyskusji z nimi stwierdziłem że mają zajebisty zawód bo skoro mają roboty na 3 miesiące w przód i nikt nie chce zrobić mapki do celów projektowych to żyć nie umierać. Wreszcie z łaską ktoś mi dał numer do człowieka który zrobił to szybciej niż w 3 miechy.

Ale generalnie mam złe zdanie o geodetach. Naprawdę można się poczuć jak by łaskę robili.

• 1 month później...

Witajcie!

Razem z mężem zaczynamy ten trudny etap budowy - czyli pozwolenia itp.

Po przeczytaniu tego tematu o geodetach strasznie się przestraszyłam, że tyle kasy za zrobienie mapy do celów projektowych.

Znaleźliśmy taniego i dobrego geodetę i o dziwo: 300zł - 3 mapy ( bo tyle będzie nam potrzebne), a za wytyczenie domu (104m2- ławy fundamentu w prostokącie) - też 300. będziemy czekać od 1-tyg do 2, więc nie tak długo.

RADA: jeśli ktoś zaczyna myśleć o budowie, to niech lepiej poszuka w swoim regionie geodety, a później czyta ile kto zapłacił, bo można na starcie się bardzo zniechęcić- tak jak ja gdy przeczytałam wszystkie wypowiedzi.

Pozdr i życzę wszystkim rozwiązania tak sprawy, aby było dobrze i tanio, bo nikt nie chce kasy za dużo wydawać:)

• 4 weeks później...

Akurat ten temat jest o kosztach które są niczym w porównaniu do całości budowy lub jej poszczególnych elementów.

Z doświadczenia znajomych mogę tylko przestrzec, aby nie godzić się na mapki do celów projektowych oferowanych przez urzędników. Bardzo często kserują to co mają w urzędzie,znajomy klepnie pieczątkę i dlatego taka mapka jest tania.

A potem rozczarowanie jak na etapie budowy pojawia się drzewo, studnia lub inne przeszkody, a na mapie ich nie było. Brak porównania mapy z terenem.

Koszt 400-500zł jest w sam raz

pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Cześć piszę tak dla wyjaśnienia jestem geodetą z rejonu pomiędzy Poznaniem, a Lesznem mapa do celów projektowych papierowa kosztuję około 450zł+vat przed zamówieniem mapy należy się zorientować jaką mapkę projektant sobie życzy, ponieważ coraz częściej zamawiane są mapy numeryczne (mapy w plikach dwg. do programów AutoCad) na nośnikach typy CD te mapki są o 1/3 droższe od zwykłych papierowych, lecz ich wartość dla projektanta jest o niebo lepsza, ponieważ są one o wiele dokładniejsze niż mapy papierowe, które są odbijane na ksero przez co tracą swoją wartość (tracą skale i kartometryczność). Mapa numeryczna do projektu kosztuje 600zł + vat. Te ceny dotyczą map o zasięgu aktualizacji 1 hektara, za każdy następny trzeba doliczyć około 80% ceny podstawowej. Muszę tu zwrócić uwagę, że aktualizacji dotyczy miejsce inwestycji oraz promienia 30 metrów od miejsca inwestycji (dlatego czasami geodeta robi pomiar budynku u sąsiada) , tak mówią przepisy i od tego obszaru naliczany jest obszar aktualizacji mapy. Cena mapy naliczana jest w ten sposób, ponieważ Powiatowe Ośrodki Dokumentacji Geodezyjnej (PODGIK) naliczają w ten sposób koszty geodecie za aktualizację mapy do celów projektowych (taryfikator ustawowy).

Procedura wykonania zlecenia: geodeta zgłasza robotę w PODGiK i czeka za materiałami (różnie to bywa ja czekałem kiedyś 1 miesiąc bo tyle mieli roboty, ale z reguły trwa to około 2 tygodnie), po uzyskaniu materiałów robi wywiad terenowy i jeśli są zmiany dokonuje pomiaru i aktualizuje mapę, następnie składa operat w PODGiK do kontroli i znowu czeka, a bez pieczęci urzędu nic z tą mapką nie zrobicie, ponieważ nie ma ona mocy urzędowej. Po podpisaniu mapy przez urzędnika w PODGiK mapa trafia do klienta. Trwa to z reguły około 1 miesiąca.

Cześć piszę tak dla wyjaśnienia jestem geodetą z rejonu pomiędzy Poznaniem, a Lesznem mapa do celów projektowych papierowa kosztuję około 450zł+vat przed zamówieniem mapy należy się zorientować jaką mapkę projektant sobie życzy, ponieważ coraz częściej zamawiane są mapy numeryczne (mapy w plikach dwg. do programów AutoCad) na nośnikach typy CD te mapki są o 1/3 droższe od zwykłych papierowych, lecz ich wartość dla projektanta jest o niebo lepsza, ponieważ są one o wiele dokładniejsze niż mapy papierowe, które są odbijane na ksero przez co tracą swoją wartość (tracą skale i kartometryczność). Mapa numeryczna do projektu kosztuje 600zł + vat. Te ceny dotyczą map o zasięgu aktualizacji 1 hektara, za każdy następny trzeba doliczyć około 80% ceny podstawowej. Muszę tu zwrócić uwagę, że aktualizacji dotyczy miejsce inwestycji oraz promienia 30 metrów od miejsca inwestycji (dlatego czasami geodeta robi pomiar budynku u sąsiada) , tak mówią przepisy i od tego obszaru naliczany jest obszar aktualizacji mapy. Cena mapy naliczana jest w ten sposób, ponieważ Powiatowe Ośrodki Dokumentacji Geodezyjnej (PODGIK) naliczają w ten sposób koszty geodecie za aktualizację mapy do celów projektowych (taryfikator ustawowy).

Procedura wykonania zlecenia: geodeta zgłasza robotę w PODGiK i czeka za materiałami (różnie to bywa ja czekałem kiedyś 1 miesiąc bo tyle mieli roboty, ale z reguły trwa to około 2 tygodnie), po uzyskaniu materiałów robi wywiad terenowy i jeśli są zmiany dokonuje pomiaru i aktualizuje mapę, następnie składa operat w PODGiK do kontroli i znowu czeka, a bez pieczęci urzędu nic z tą mapką nie zrobicie, ponieważ nie ma ona mocy urzędowej. Po podpisaniu mapy przez urzędnika w PODGiK mapa trafia do klienta. Trwa to z reguły około 1 miesiąca.

• 5 weeks później...

Wydaje mi się, że forma przedstawiania tych kosztów przez użytkowników forum jest mało użyteczna dla innych ponieważ cena nie jest uzależniona tylko od regionu kraju. W efekcie wygląda ten wątek tak, jakby była to licytacja, kto mniej zapłacił.

Proponuję, aby zamieszczać następujące informacje:

miejscowość: ......

powierzchnia działki: ......

ukształtowanie terenu: ......

przeszkody terenowe: ......

odległość mediów od działki: ......

forma wykonanej mapy (papierowa - ile kopii / elektroniczna w formacie dwg / obie): ......

czas oczekiwania na wersję elektroniczną: ...... (wystarczającą dla architekta do rozpoczęcia pracy)

czas oczekiwania na wersję papierową:

cena: ......

inne uwagi: ......

pozdrawiam