Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za map? do celów projektowych ?

Gość misiek72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadzam się

Na forum odpisują wykonawcy którym zależy na wyższej cenie

Mapki z orientacji na forum 700 zł - zapłaciłem 400 zł

Projekt indywidualny domu na forum 7000 zł - 15 000 zł - zapłaciłem 4000 zł

Ekipa budowlana z kompletnym dachem na forum 50 000 zł - 80 000 zł - podpisałem umowę na 44 000 zł.

• 4 weeks później...
Nam w zupełności starczyły te 3 mapki, nawet było za dużo, bo tak naprawdę energetyka zażądała oryginału mapy, zaś wodociągi i gazownia tylko kopie- czyli zwykłe ksero, warto by było przed geodetą zadzwonić do energetyki, wodociągów i gazowni, jakie mapki będą życzyli sobie do składanych wniosków i zaoszczędzi się kilka złotych.

• 4 weeks później...
  • 10 months później...

Witam, jak wcześnie pisałem jestem geodeta. Z mojej strony mogę wam tylko doradzić, żebyście szukali DOBREGO a nie taniego geodetę, ponieważ ja po tanim geodecie poprawiałem w tym roku 5 robót. Na mapkach też radze nie oszczędzać ponieważ na droższych mapach z reguły się oszczędza. Z ręką na sercu polecam mapy dwg. Są one o niebo lepsze od rastrowych map (papierowych) ponieważ nie są one obarczone błędami kartometryczności. Bardzo często projektant projektuje budynek, uzyskuje pozwolenie na budowę, a na końcu geodeta wynoszący osie konstrukcyjne budynku stwierdza, że budynek nie mieści sie na działce i trzeba go przeprojektować ( nie jest to wina projektanta, ani geodety tylko dokładność techniki wykonania mapy) a wiec trzeba za przeprojektowanie zapłacić:(. Kolejną rzeczą na której się oszczędza to wyłączenie gruntów z produkcji rolnej (dotyczy obszarów wiejski - miasta są zwolnionej z tej czynności) Klasy gruntu od I do IIIb pochodzenia mineralnego i wszystkie klasy pochodzenia organicznego podlegają opłacie za wyłaczenie z produkcji rolnej. Na mapach numerycznych oblicza się powierzchnię bez błędów kartometryczności - które obarczają mapy analogowe (papierowe), błedy obliczenia powierzchni na mapach papierowych sięgaja 20 - 30 m2, a kwota wyłaczenia 1 m2 Klasy IIIb wynosi ok. 36 zł (taryfikator ustawowy) a wiec widać że się oszczędza:). Także radzę nie patrzeć na cenę bo każdy geodeta ma takie same koszty wykonania mapy. Może tylko zaoszczędzić na rzetelności wykonania zlecenia, a brak rzetelności oznacza kłopoty dla inwestora. Ta mapa ma przynieść informacje dla projektanta, żeby na przykład wykonując projekt przyłączy nie uszkodził już istniejących siieci (uszkodzenie światłowodu jest bardzo kosztowne). Jak czytam, że ktoś zapłacił za mapke 500 zł za papierową przy dzisiejszych cenach paliw, sprzętu i zusu to śmiało mogę powiedzieć, że tę mapkę robił GEODETA - EMERYT bo na pewno nie robił tego geodeta na etacie.

Jeszcze raz uczulam, przed wyborem fachowca - zorientujcie się czy jest dobry, czy ma uprawnienia zawodowe i czy niej est to jakiś geodeta po 2 letnim zaocznym technikum bo ci też bardzo często zaniżają ceny - nadrabiają tym bark wiedzy:(

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

cena map do celow projektowych :

mapa 1:500 działka o powierzchni do 0,5ha - 400zł netto

oraz inne ceny negocjowane ...

jak to mowi znajomy geodeta w pakiecie z wytyczeniem taniej ....

adaptacje jak i projekty przylaczy wody, kanalizacji, przydomowych oczyszczalni sciekow oraz stawu . ..

adaptacja projektu typowego bez zmian z studnia oraz szambem szczelnym (czyli bez przylaczy do i od sieci) kosztuje wyjsciowo 1800 zł netto - klient przekazuje mi dokumenty (warunki zab lub wypis i wyrys, kopie aktu, mape 1:500, wypis z ewidencji gruntow, warunki z energetyki i opcjonalnie warunki wod-kan ) ja zalatwiam reszte i przekazuje komplet dokumentow wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowe..

oczywiscie moge zalatwic i warunki i mape itp za doplata (zwrot kosztów) ...

natomiast projekt na przylacze wody lub kanaliza badz przydomowka koszto ok 350zł netto

projekt na staw to juz grubsza sprawa ...

[moderowano - reklama]

Edytowane przez joliska

• 2 months później...

U mnie geodeta skasował mnie na 600zł. Na mapkę czekałam ok. 5 tygodni. Polecam geodetę, nie pamiętam nazwy firmy ale podaje numer telefonu

500 502 482. Telefonicznie uzgodniliśmy cenę, przyjechał na miejsce pomierzył i później po pewnym czasie przywiózł mi gotowe mapy, zero chodzenia, załatwiania z mojej strony, chyba takie czasy, że klient płaci klient wymaga:p. Co do takiej mapki to rzeczywiście przy ogólnym koszcie budowy domku to kropla w morzu.

• 1 year później...
  • 2 months później...