brunet wieczorową 27.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ile właściwie jest potrzebnych map? Jedni zamawiają 3, inni 8-12... Jestem umówiony z geodetą z Wołomina, że wykona mi mapki (5 sztuk, czy nie za mało?) za 500zł, czas oczekiwania będzie 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 29.01.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Geodeta z Wołomina wykonał mi mapki za 400 zł - 5 szt. czas czekania 3 tygodnie. Do momentu dostania pozwolenia na budowę wykorzystałem 3 mapki. Na pozwolenie na budowę czekałem 2 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 29.01.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Zgadzam się Na forum odpisują wykonawcy którym zależy na wyższej cenieMapki z orientacji na forum 700 zł - zapłaciłem 400 złProjekt indywidualny domu na forum 7000 zł - 15 000 zł - zapłaciłem 4000 złEkipa budowlana z kompletnym dachem na forum 50 000 zł - 80 000 zł - podpisałem umowę na 44 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 23.02.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 GEOLUX - nie produkuj się i tak nie przetłumaczysz.Dla większości ludzi mapka to mapka i nieważny rozmiar działki, ilość sieci uzbrojenia a w końcu co mają w zasobie w ośrodku.Już nie wspomnę o tym czy ten sam geodeta będzie prowadził budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q_margott 25.02.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Nam w zupełności starczyły te 3 mapki, nawet było za dużo, bo tak naprawdę energetyka zażądała oryginału mapy, zaś wodociągi i gazownia tylko kopie- czyli zwykłe ksero, warto by było przed geodetą zadzwonić do energetyki, wodociągów i gazowni, jakie mapki będą życzyli sobie do składanych wniosków i zaoszczędzi się kilka złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagmara1 25.03.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Ilość mapek pewnie zależy od potrzeb róznych urzędów ( a wiadomo, w różnych częściach kraju urzędy mają swoje ustalenia).[moderowano] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 02.04.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Dagmara, ze tez wczesniej tutaj nie weszlam.Znalazlam najtanszego geodete za 600zl netto:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1987 06.02.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam, jak wcześnie pisałem jestem geodeta. Z mojej strony mogę wam tylko doradzić, żebyście szukali DOBREGO a nie taniego geodetę, ponieważ ja po tanim geodecie poprawiałem w tym roku 5 robót. Na mapkach też radze nie oszczędzać ponieważ na droższych mapach z reguły się oszczędza. Z ręką na sercu polecam mapy dwg. Są one o niebo lepsze od rastrowych map (papierowych) ponieważ nie są one obarczone błędami kartometryczności. Bardzo często projektant projektuje budynek, uzyskuje pozwolenie na budowę, a na końcu geodeta wynoszący osie konstrukcyjne budynku stwierdza, że budynek nie mieści sie na działce i trzeba go przeprojektować ( nie jest to wina projektanta, ani geodety tylko dokładność techniki wykonania mapy) a wiec trzeba za przeprojektowanie zapłacić. Kolejną rzeczą na której się oszczędza to wyłączenie gruntów z produkcji rolnej (dotyczy obszarów wiejski - miasta są zwolnionej z tej czynności) Klasy gruntu od I do IIIb pochodzenia mineralnego i wszystkie klasy pochodzenia organicznego podlegają opłacie za wyłaczenie z produkcji rolnej. Na mapach numerycznych oblicza się powierzchnię bez błędów kartometryczności - które obarczają mapy analogowe (papierowe), błedy obliczenia powierzchni na mapach papierowych sięgaja 20 - 30 m2, a kwota wyłaczenia 1 m2 Klasy IIIb wynosi ok. 36 zł (taryfikator ustawowy) a wiec widać że się oszczędza:). Także radzę nie patrzeć na cenę bo każdy geodeta ma takie same koszty wykonania mapy. Może tylko zaoszczędzić na rzetelności wykonania zlecenia, a brak rzetelności oznacza kłopoty dla inwestora. Ta mapa ma przynieść informacje dla projektanta, żeby na przykład wykonując projekt przyłączy nie uszkodził już istniejących siieci (uszkodzenie światłowodu jest bardzo kosztowne). Jak czytam, że ktoś zapłacił za mapke 500 zł za papierową przy dzisiejszych cenach paliw, sprzętu i zusu to śmiało mogę powiedzieć, że tę mapkę robił GEODETA - EMERYT bo na pewno nie robił tego geodeta na etacie. Jeszcze raz uczulam, przed wyborem fachowca - zorientujcie się czy jest dobry, czy ma uprawnienia zawodowe i czy niej est to jakiś geodeta po 2 letnim zaocznym technikum bo ci też bardzo często zaniżają ceny - nadrabiają tym bark wiedzy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 06.02.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 wojtek1987a jaki jest problem w tym, że mapkę robił Geodeta - emeryt? Ważne żeby było dobrze i tanio.Znam ludzi którzy lubią przepłacić, bo mają wrażenie że jak dużo płacą, to mają lepiej, ale to nie zawsze tak działa. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 06.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Ja za 5 map dałem 500 zł i mapki lux były. Nie robił ich geodeta emeryt tylko geodeta prowadzący działalność gospodarczą. Za 1000 zł takie same mapy by były i tyle nie ma sensu przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_Gdansk 08.03.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 homecactus - niestety w geodezji w 90% tanio niekoniecznie oznacza dobrze. Chociaż każdy by sobie tego życzył... Jestem geodetą i czasami po prostu ręce opadają na kolegów po fachu, po których trzeba poprawiać robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 09.03.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speedy_sw 31.05.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam Szukam geodety woj. śląskie gmina Jasienica miejscowość Międzyrzecze Górne i dodatkowo ekipy budowlanej projekt altea mała działka 11,1 a [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzela2930 26.09.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Lublin 500zł 4 egzemplarze, czas oczekiwania - 6 dni!!! To, że 500 zł to się zgodzę ale czas oczekiwania to..... ja już czekam 3 tydzień ;( Oczywiście są i tacy co liczą sobie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.10.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Fajne u was ceny. Obdzwoniłem ze 30-tu geodetów. Ceny od 900zł do 1300zł za mapkę do celów projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albert_1 25.10.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) cena map do celow projektowych :mapa 1:500 działka o powierzchni do 0,5ha - 400zł netto oraz inne ceny negocjowane ... jak to mowi znajomy geodeta w pakiecie z wytyczeniem taniej .... adaptacje jak i projekty przylaczy wody, kanalizacji, przydomowych oczyszczalni sciekow oraz stawu . ..adaptacja projektu typowego bez zmian z studnia oraz szambem szczelnym (czyli bez przylaczy do i od sieci) kosztuje wyjsciowo 1800 zł netto - klient przekazuje mi dokumenty (warunki zab lub wypis i wyrys, kopie aktu, mape 1:500, wypis z ewidencji gruntow, warunki z energetyki i opcjonalnie warunki wod-kan ) ja zalatwiam reszte i przekazuje komplet dokumentow wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowe.. oczywiscie moge zalatwic i warunki i mape itp za doplata (zwrot kosztów) ... natomiast projekt na przylacze wody lub kanaliza badz przydomowka koszto ok 350zł netto projekt na staw to juz grubsza sprawa ... [moderowano - reklama] Edytowane 26 Października 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Koset 06.01.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 U mnie geodeta skasował mnie na 600zł. Na mapkę czekałam ok. 5 tygodni. Polecam geodetę, nie pamiętam nazwy firmy ale podaje numer telefonu 500 502 482. Telefonicznie uzgodniliśmy cenę, przyjechał na miejsce pomierzył i później po pewnym czasie przywiózł mi gotowe mapy, zero chodzenia, załatwiania z mojej strony, chyba takie czasy, że klient płaci klient wymaga:p. Co do takiej mapki to rzeczywiście przy ogólnym koszcie budowy domku to kropla w morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 07.01.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-yacht 30.10.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 WitamProszę podpowiedzieć czy przy przebudowie całego parteru domu jednorodzinnego z lokalu mieszkalnego na lokal gastronomiczny muszę zamówić mapkę do celów projektowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam Proszę podpowiedzieć czy przy przebudowie całego parteru domu jednorodzinnego z lokalu mieszkalnego na lokal gastronomiczny muszę zamówić mapkę do celów projektowych ? Jeśli potrzebujesz pozwolenia na budowe to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts