rencia 11.01.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Czy ktoś może mi powiedzieć, co się powinno mieścić w cenie mapki? To znaczy, co ten geodeta ma za to zrobić? Żebym mogła sobie sprawdzić: no tak, ma zrobić to i to, zrobił, należy mu się... I ile czasu mu to powinno zająć... Ja teraz robię mapkę do podziału działki. Geadeta ma zamiar wziąć 2200. Nie wiem, czy to dużo, wiem, że cholernie długo trwa - prawie 1,5 msc. Geodeta od czasu do czasu przychodzi i opowiada, jak on chodzi po urzędach i coś wyciąga, uzgadnia. dobrze. Ale czy to faktycznie musi tyle trwać, czy ma 5 fuch i nie wyrabia w czasie? On mówi dużo, ale ja nie wiem, co on robi. A mnie BARDZO zależy na czasie. Jakbym wiedziała, co on musi zrobić, mogła bym zweryfikować to czasowo. Już nawet nie chodzi o cenę. I już czuję, że to samo będzie przy nastepnej mapce.... Odpowiedź: Faktycznie podział może cię tyle kopsztować - geodeta musi wyciągnąć mapy z urzędu, zrobić wstępny projekt podziału nieruchomości zbadać KW , zrobić pomiary w terenie, wezwać strony w teren czyli ciebie i sąsiadów - podpisujecie wtedy protokół z przyjęcia granic podziału, zrobić ostateczną mapę z podziału - złożyć operat zpodziału nieruchomości który zawiera wiele różnych dokumentów, zaklauzulować go w urzędzie i jak decyzja o podziale jest prawomocna - dać ci mapę zpodziałem działki - trwa to długo i jeszcze dłużej jak gmina nie ma planu zagosp. przestrzennego. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darials 22.01.2006 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 400zł bez faktury w tydzień za 5szt. ale była porpawka, na mapie pojawiło się drzewo, którego w rzeczywistości nigdy nie było! za wytyczenie budynku (4 narożniki) ten sam geodeta chce 500zła wszystko to w grudniu w bliskich okolicach zielonej góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z8 22.01.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Wrocław- 600 zł bez f-ry (kalka + 4 ostemplowane kopie), czas oczekiwania ok. tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.01.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Odpowiedź: Faktycznie podział może cię tyle kopsztować - geodeta musi wyciągnąć mapy z urzędu, zrobić wstępny projekt podziału nieruchomości zbadać KW , zrobić pomiary w terenie, wezwać strony w teren czyli ciebie i sąsiadów - podpisujecie wtedy protokół z przyjęcia granic podziału, zrobić ostateczną mapę z podziału - złożyć operat zpodziału nieruchomości który zawiera wiele różnych dokumentów, zaklauzulować go w urzędzie i jak decyzja o podziale jest prawomocna - dać ci mapę zpodziałem działki - trwa to długo i jeszcze dłużej jak gmina nie ma planu zagosp. przestrzennego. Rencia, dzieki za wyjaśnienia. Plan ma. Geodeta też mówił coś o sąsiadach. Czy to oznacza, że sąsiedzi muszą się zgodzić na podział MOJEJ działki ????? A jak im nie odpowiada, że ja sobie dzielę moją własność, to co? CO MNIE TO OBCHODZI! Czy jak chcę sprzedać, to też muszę pytać ich o zdanie? Rozumiem, budowa, ale podział???! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 23.01.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja zaplacilem 450zl dwa tygodnie, 5 mapek w sakli 1:1000 pelny zakres jezeli mowa o elektryce i wodzie. Slask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewsco 24.01.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 nie wierze przepłaciłam i to na max 850zł i to za 3 egz. na papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 29.01.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 jest coraz taniej ... nie oceniam czy dobrze czy źle ale ... zmieniło się co w zamian się dostaje a w sumie ))) coraz częściej płaci się za xero no ale cóż ... jak komuś wystarcza xero 9 na 10 przypadków może wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
francuz 16.02.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 550 zl Swiebodzin- Lubuskie geodeta "Renoma" narazie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 17.02.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Do EZS W moim przypadku podział działki trwał niestety 4 -mc zapłaciłam za to 1500zł.Ale to cena bez mapki projektowej mapka 600zł.Jezeli cię to troche pocieszy to my też nie mieliśmy juz siły do geodety. Było tak samo jak u ciebie cały czas coś robił a efektów nie było widać Więc moż to naprawde ma tyle trwać pozdrawiam marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 25.02.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Wiatm. Za cztery mapy 1:1000 (trzy na papierze, jedna na kalce) 400 zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 25.02.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Warszawa - Radzymin.2 x 5 mapek - 1:500 i 1:1000. 500 zł bez faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geodeta 04.03.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Dołącze się do dyskusji. Do tego co napisał James w poście z 7.01.2006 dodam tyle, że cena zeleży również od regionu Polski, np w rejonie Olsztyna ceny usług geodezyjnych są dużo niższe niż w okolicy W-wy, Łodzi czy Krakowa. Do tego dobrze zrobiona mapa do celów projektowych ma znaczenie dla sprawnego przebiegu pozostałych prac projektowych. Nie często , ale zdarza sie że mapki za które klienci płacą po 400 zł nie odzwierciedlają w pełni terenu, bądź są wykonane błędnie co powoduje że projektanci urządzeń technicznych i budynku mają problemy z uzgodniem projektu , przez co cały proces projektowania przeciąga sie w czasie. Bywają też takie przypadki ( w ostatnim półroczu miałem styczność z dwoma takimi przypadkami) kiedy mape trzeba był zrobić jeszcze raz od nowa i porządnie, bo mapka za przysłowiowe 400 zł miała taki braki że projektant ręce rozłożył i dopiero pokierowaał inwestora do porządnego geodety . Kuriozum stanowi przypadek ze stycznia tego roku, kiedy inwestor budujący mały zakład zaoszczędził na geodecie 130 zł i zlecił wykonanie mapy jednemu z urzędników , który dorabia sobie po godzinach. W projekt zaangażowane zostały duże pieniądze , jak doszło do realizacj projektu okazało się , że ściana jednego jednego z budynków jest o 1.5 m przesunięta w stosunku do tego co pokazał geodeta na mapie. Efekt jest taki że inwestor prawdopodobnie nie zdąży z inwestycją w planowanym terminie, przez co straci dotacje z UE( tyle zaoszczędził)Wybierając geodetę głównym kryterium nie powinna być cena, wg mnie naprawdę warto dołożyć 200 zł , zlecić prace ludziom którzy się zajmują tym na co dzień a nie "fuchowiczom" i mieć spokojną głowę, że dalsze prace projektowe nie będą miały poślizgu( o ile bedsą je również wykonywać fachowcy). Pozdrawiam wszystkich inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczyglo 06.03.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Ludziska!Toż geodeta robi tylko kilka kresek na papierze, (z zewnątrz tak to wygląda) i kasuje 500 zł. A architekt też kilka kresek na papierze (wiem coś o "komplikacji" przy projekcie zagospodarowania - mam w rodzinie 2 architektów), i kasuje kilka tyś!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 06.03.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Ludziska! Toż geodeta robi tylko kilka kresek na papierze, (z zewnątrz tak to wygląda) i kasuje 500 zł. Chyba na tym to się nie znasz, więc nie określaj pracy geodety jako kilka kresek za które bierze 500zł. Wymaga to, o wiele więcej pracy niż wielu inwestorom się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 07.03.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Ludziska! Toż geodeta robi tylko kilka kresek na papierze, (z zewnątrz tak to wygląda) i kasuje 500 zł. Chyba na tym to się nie znasz, więc nie określaj pracy geodety jako kilka kresek za które bierze 500zł. Wymaga to, o wiele więcej pracy niż wielu inwestorom się wydaje. Janaro spójrz na profil szczyglo. Toż to chyba kolega po fachu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 07.03.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Janaro spójrz na profil szczyglo. Toż to chyba kolega po fachu . Spojrzałem i jestem lekko zdziwiony że geodeta może takie rzeczy pisać,chyba że chodziło o ironię to tym bardziej jestem zdziwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 07.03.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Ja zaplacilem 500 + vat za 5 egz.Okolice W-wy. Ale jestem zly, bo mi zabraklo mapek i bede musial dorobic.Geodeta mowil, ze starczy. Ale g... prawda. Qdlaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 07.03.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Ja zapłaciłem 400 zł za 3 mapki w skali 1:1000, okolice Tarnowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 07.03.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 J Ale jestem zly, bo mi zabraklo mapek i bede musial dorobic. Geodeta mowil, ze starczy. Ale g... prawda. Qdlaty Jestem zdziwiony bo dość często klient dostaje ode mni tylko matrycę i projektant z niej robi odbitki ksero, podpisuje i to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 08.03.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Jestem zdziwiony bo dość często klient dostaje ode mni tylko matrycę i projektant z niej robi odbitki ksero, podpisuje i to wystarczy. Ja dostalem kolorowe mapki podpisane i podesteplowane przez geodete oraz po 2 pieczatki i 2 podpisy powiatowego osrodka dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej. Nikt kolorowego ksera nie chce przyjac. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts