Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za map? do celów projektowych ?

Gość misiek72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybaczcie że zapytam :oops: ...ile map do celow projektowych jest potrzebnych?Jestem nowa na forum i jeszcze się ciągle tu gubię a wyszukiwarka nie zawsze działa jak powinna.Jestem na etapie zbierania wszelkich papierkow potrzebnych do zlozenia wniosku na pozwolenie na budowe.Otrzymałam już warunki na media i pani w gazowni kazała mi przyniesc mapkę do celów projektowych(jak to powiedziała:Mapka od geodety z czerwonymi pieczatkami-żadno ksero),ma mi cos tam "namalowac"na tej mapce,bo zanim dociagną do mnie gaz to juz mapka nie bedzie wazna(waznosc mapki 6 miesiecy)i wlasnie chce mi to zrobic teraz zebym pozniej niemusiala znowu nowej mapki zamawiac. :roll: Ale nakrecilam...mam nadzeje ze zrozumiecie o co mi chodzi(choc przyznam ,ze ja sama do konca to tak tego wszystkiego nie pojmuje).

Standard to cztery egzemplarze. Podobno. Tak zamawialiśmy, ale póki co został wykorzystany tylko jeden. Pozostałe trzy leżą spokojnie w segregatorze. A pozw. na budowę już jest. Tego właśnie też nie rozumiem. Może będą jeszcze do czegoś potrzebne (???). Nie słyszałam, żeby mapa miała ważność tylko 6 miesięcy. Uzgodnienia na wodę bodajże dostaliśmy ważne na 1 rok.

Geodezja Pruszków przygotowuje nasz do tego ,że mapa ważna będzie przez 30 dni. A na uzgodnienia czeka się tam już ponad miesiąc. Dojdzie do tego ,że mapa umrze śmiercia naturalna zanim się narodzi jakiś projekt.

Dobra mapa zwektoryzowana lub wektorowa w terenie miejskim do 1 ha zaczyna się od 1500 plus VAT. Z tymi tanimi umarłbym w butach.

Słuchajcie, z tymi mapami i papierami panuje niezła paranoja. Okazuje się że do projektu przyłącza elektr. potrzebna jest mapa projektowa nie starsza niż 3-miesięczna. moja mapa ma ponad pół roku, a zabieramy się za projekt dla elektrowni. Teraz wiem po co te trzy egemplarze. Teraz trzeba modlić się do geodetów, żeby zaktualizowali mapy na zasadzie przybicia piecżatek (podobno tak się da). Więcej, na sprowadzenie prądu ze słupa i podłączenie go do skrzynki czeka się ok 6 miesięcy!!!!!!! elektrownia nie odbierze tego, dopóki nie będzie fizycznie budynku. A więc trzeba się wybudować (przynajmniej jedną kondygnację) i dopiero dzwonić do jaśnie państwa, co by zobaczyli osobiście, że budynek jest. Już się pogubiłam z tymi papierami....zwariuję, słowo daję

Ile???

Ja dziś załatwiłem geodetę - 10 mapek za ok 300 zł; czas oczekiwania max 2 tyg. (ale to dlatego że mi się nie śpieszy).

Śmieszny jest post jednego z geodetów ile to on ma zachodu z MAPAMI - to takie usprawiedliwianie się (chyba przed samym sobą) ile to on pracy nie musi włożyć w te rysuneczki :)

Pozdrawiam

Pamiętaj że urząd urzędowi nierówny. Naprawdę wiele zależy od regionu.

Tak samo jak z ilością map. Czytając forum zauważ że jedni dostali 3 mapy, a inni 15. W zależności od tego jak urzędnicy podchodzą do tematu, jedni wymagają oryginału, a innym wystarcza ksero mapy. I jest jeszcze temat ważności takiej mapy - jest ważna 3 miesiące, 6, 12, a może dopóty dopóki nie zajdą w terenie jakieś zmiany. Przepisy w całym kraju takie same, ale urząd urzędowi nierówny. Bądź tu mądry i pisz wiersze.

Powiem tak. Kto nie miał doczynienia z geodezją warszawską wraz z ościennymi powiatami to niech nie nażeka ,że mu ciężko bo nie wie co mówi. Ten co zmaga się z geodezją ożarowską to zapewne od razu do nieba wejdzie za te męki.

Kto pracuje z geodezją krakowską powinien dać na msze za panią Damaszko i spółkę bo przyjaźniejszej geodezji w polsce chyba nie ma.

Co do długości życia mapy to wszystko przez to ,że tak naprawdę nie ma na to żadnego przepisu prawnego a więc wolność tomku w swoim domku.

Jakby tego było mało to nie we wszystkich ośrodkach w Polsce mapy opracowuje się wg. tych samych instrukcji.

Dziękujcie też Bogu ,że narazie nie musicie zamawiać map numerycznych. Wtedy zaczyna się dopiero zabawa .

Jestem na etapie poszukiwania geodety w Gliwicach ceny przedstawiaj się różnie rozpiętość cenowa od 800do 1800zł . Czekam na ofertę z firmy za 1000zł zakres prac mapa do celów projektowych 4szt. mapa sytuacyjna, szkic polowy dokumenty może ktoś morze polecić sprawdzoną niedrogą firmę z tego terenu.

Czy jest jakaś różnica między aktualizacją mapy do celów projektowych a wykonaniem jej od początku? Oczywiście chodzi mi o różnicę w cenie. Mam taką mapę z 2005 roku (od poprzedniego właściciela), która nota bene już jest aktualizacją i chciałbym zlecić jej ponowną aktualizację. Od geodety, który ją wykonywał usłyszałem , że kosztować to będzie ok. 600 zł, czyli właściwie tyle ile za wykonanie nowej. Czy procedura jest taka sama przy aktualizacji i wykonaniu od początku?

Geodeci nie tworzą map. Mapy są od dawna założone prawie na całą powierzchnię kraju. Geodeta tylko aktualizuje taką mapę i ci ją sprzedaje. Czasem tylko ci ją sprzedaje.

Tak czy inaczej geodeta w twoim przypadku musi złłosić robotę w ośrodku, zamówić materiały, pojechać w teren i dokonać aktualizacji mapy.

Taka aktualizacja a raczej potwierdzenie na dany dzień zgodności mapy z terenem ma sens tylko wtedy gdy robi się to na starym KERGu (numer roboty) czyli jeśli chodzi o prawie świeżą mapę.

Geodeta tłumaczył mi, że każda taka mapa musi przejść przez starostwo. Ja robiłam mapę w czerwcu 2007. Nic się w terenie nie zmieniło, ale jeżeli chcę ją uaktualnić, to procedura jest prawie taka sama. Prawie, bo mają ją w swoich zasobach, więc policzą może 200 PLN taniej, w teren i tak wyjdą, dla spokoju sumienia, ale problem jest w starostwie, bo tam czeka się dwa miesiące. Przynajmniej w Cieszynie. Dzięku Bogu, że nie musze aktualizować.

• 3 weeks później...
Dziś po długich poszukiwaniach i godzinnym bieganiu po działce z tyczkami udało mi się dotrzeć do geodety, który za mapa do celów projektowych 4szt. mapa sytuacyjna, szkic polowy ustalił cenę na 700 zł.Udało się nam odnaleźć wszystkie kamienie a było ich sześć geodeta nie krył swojego zdziwienia na temat dokładności osadzenia kamieni granicznych.

• 5 months później...

6 sztuk za 600 zł w ciagu miesiąca.

Nam Pan "dobra rada" kategorycznie nakazał zakup 10 mapek !

Znajomi - sąsiedzi, którzy się obecnie budują wykorzystali 4 szt.

Skąd taka różnica?? Do czego konkretnie potrzebne są te mapki?? ... nawet geodeta się zdziwił jak krzykneliśmy !10! :roll:

Pzdr

K

• 1 month później...