Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w sypialni?

Recommended Posts

Być może trudno o kogoś z praktycznymi doświadczeniami, skoro wszycy odradzają podłogówkę w sypialni już na etapie projektu? :wink: Mi też kilka osób mocno odradzało (ale z pozycji teoretyków lub tych którzy słyszeli od kogoś), na razie planuję raczej dać w sypialni tradycyjny grzejnik, chociaż poza tym wszędzie na dole będzie podłogowe. Podejrzewam, że sporo zależy od skuteczności wentylacji, wielkości sypialni itp. Znajomi, którzy przed zagospodarowaniem poddasza spali w salonie na parterze z ogrz. podłogowym, za bardzo się nie uskarżali, ale przyznają, że lepiej im jest teraz na górze (zwykłe grzejniki).

Niestety też jestem teoretykiem (jak na razie). Wydaje mi się, że to czy jest to szkodliwe zalezy od kilku czynników, a nie tylko od samego podłogowego. Samo wysokie łóżko powoduje, że głowę masz wyżej, może dojść kwestia jakiejś tam izolacyjności podłogi itp. Warto ustawić oddzielną regulację dla sypilani - ustawiasz niższą temperaturę i ok.

Podkreślając na pewno nie nalezy spac głową blisko ciepła, ale problem nie jest nie do rozwiązania

Gość japek

Zdecydowanie odradzam. Miałem tę wątpliwą przyjemność spać 2 m-ce w

takim pomieszczeniu. Koszmar... Bardzo duszno, przy dużej amplitudzie temperatur system ma okresloną bezwładość i reagował zwykle po min. 24 godz - czyli na dworze ciepło i w sypialni też. Otwieranie okien nic nie dawało, poza katarem

Zdecydowanie odradzam. Miałem tę wątpliwą przyjemność spać 2 m-ce w

takim pomieszczeniu. Koszmar... Bardzo duszno, przy dużej amplitudzie temperatur system ma okresloną bezwładość i reagował zwykle po min. 24 godz - czyli na dworze ciepło i w sypialni też. Otwieranie okien nic nie dawało, poza katarem

Mikroklimat w pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym w dużej mierze zależy od zapotrzebowania na ciepło w budynku, czyli od izolacyjnosci przegród zewnętrznych, odzyskiwania ciepła z wentylacji.

Przy słabej izolacyjności moc ogrzewania podłogowego musi byc wieksza, a tym samym wyższa jest temperatura posadzki.

Przy domach energooszczędnych ten problem znika.