zalmar 09.03.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam, proszę o informację czy w świetle obowiązujących przepisów jako osoba prywatna kończąca budowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego wolnostojącego oraz budynku gospodarczego wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną w ramach nowotworzonego siedliska rolniczego (budowa na ukończeniu lecz nie mamy jeszcze pozwolenia na użytkowanie - 100% własność z żoną na zasadach wspólnoty ustawowej) mogę w pobliżu działki siedliskowej na której obecnie kończę budowę rozpocząć drugą budowę też siedliska rolniczego z tym, że dla rodziców, którzy nie są rolnikami i nic z rolnictwem nie mają wspólnego (zresztą tak jak i ja z żoną – wydzierżawiliśmy dodatkową ziemię rolną, aby zbudować nasz dom – takie przepisy). Działkę pod dom rodziców zamierzamy nabyć wraz z rodzicami: moi rodzice 99% + ja z żoną 1% jej wartości. Czy fakt posiadania przeze mnie i moją żonę 1% udziału w działce rodziców oraz posiadanie przeze mnie i moją żonę dodatkowej ziemi rolnej (wymaganej przepisami do budowy siedliska) umożliwi nam otrzymanie pozwolenia na budowę domu rodziców w ramach nowotworzonego kolejnego siedliska rolniczego? Kilka pomocnych być może informacji: 1. do udokumentowania posiadania dodatkowej ziemi rolnej chcemy wykorzystać dzierżawę tej samej ziemi, którą wykorzystaliśmy do budowy mojego domu, 2. na obu działkach gmina od kilku lat nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego (obecnie wyłożony jest do publicznej wiadomości projekt planu), 3. nie są to działki budowlane, jedyna możliwość budowy domu na tym terenie to budowa tzw. siedliska rolniczego czyli wolnostojącego domku jednorodzinnego wraz z budynkiem gospodarczym (w postaci wolnostojącego garażu, składu na opał lub sauny ), 4. oficjalnie inwestorami oczywiście będziemy wspólnie żona, ja oraz moi rodzice lecz całość sfinansują sobie rodzice, 5. aby udokumentować, że jest się rolnikiem trzeba posiadać na własność lub dzierżawić dodatkowo (poza działką na której się buduje dom) ponad 1 ha Czy urzędnik może nie wydać pozwolenia na budowę, argumentując np. że: już jeden dom jako rolnik buduję i drugiego nie mogę, albo rodzice jako współwłaściciele nie są rolnikami, albo dzierżawiona ziemia rolna została już wskazana jako gospodarstwo rolne przy budowie mojego domu. Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 11.03.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A nie prościej bez tego 1%?? Rodzice nie mogą dodzierżawić ziemi i sami być oficjalnymi inwestorami? Po co komplikować z tym 1%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zalmar 11.03.2008 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 niestety, ale obecnie żaden właściciel ziemi nie chce wydzierżawić za rozsądną cenę, gdyż otrzymuje dopłaty bezpośrednie z UE i nie będzie ryzykował ich utraty... więc jako, że ja mam już taką dzierżawę... chcę z tego skorzystać. Niestety nie ma możliwości przeniesienia mojej dzierżawy na rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 12.03.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 nie będzie ryzykował ich utraty... . nie bardzo rozumiem. Ustalacie kto bierze dopłaty i tyle. (tak sądzę) A tak na marginesie z tego co wiem nigdzie nie jest zapisane ile siedlisk można zbudować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zalmar 16.03.2008 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 ale po co mam ustalać kto bierze dopłaty, jeżeli już wiem, że rolnicy obecnie nie chcą wydzierżawiać ziemi... to po pierwsze, a po drugie ja już mam w dzierżawie ziemię, więc po co mam szukać i się prosić o następną i jeszcze dodatkowo za to płacić... i stąd moje pytanie, czy mój udział 1% w działce rodziców umożliwi budowę kolejnego siedliska rolniczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts