Jezier 09.03.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Potrzebuję jakieś 60 kW, a maksymalnie możliwe z sieci zakładu energetycznego mogę mieć trochę ponad 40 kW (w taryfie G maksymalne zabezpieczenie to 3x63A). Chociaż zakład energetyczny i tak się wykręca i nie daje więcej niż 3x32 A.Czy istnieje sposób aby zgromadzić prąd np. w akumulatorach i potem mieć taką moc jakiej bym potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.03.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 1. Ups. Robią takie nawet na 200kW.2. Agregat. Wg życzenia3. Ochłonąć i spojżeć na swoją instalację. Może da się gdzieś oszczędzić? Maszyny? Napędy przekształtnikowe. Na tym można naprawdę dużo zyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.03.2008 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Agregat odpada. Czyli UPS. Patrząc na ich ceny to chyba lepiej byłoby jednak zastosować UPS o mocy brakującej np 40 kW + 20 kW z sieci mam 60 kW niż taki o mocy 60 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.03.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 trochę się spóźniłeś... o jakieś 15 lat - gdy Flota Północna złomowała łodzie podwodnepewnie można było ściągnąć z Murmańska niedrogo kilka tirów akumulatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.03.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 odwieczną polską troską znów czoła się chmurzą"jakby tutaj mało przerobić na dużo"... przecież to jest taryfa dla odbiorców indywidualnych, zarejestruj działalność gospodarczą i dostaniesz przydział większy, chociaż ograniczony mozliwością sieci. Ale wtedy z czasem ZE rozbuduje sieć i dostosuje ją do twoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.03.2008 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Zastanawiam się czy udałoby mi się zamontować i korzystać z 2-3 przepływowych ogrzewaczy wody o mocy 27 kW każdy + reszta sprzętu ale to już niewielka moc. Inne taryfy niż G nie maja sensu ekonomicznego w domu jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 09.03.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Nie chcę Cię martwić ale to się nie uda. Akumulatory mają skończoną i dość małą ilość cykli ładowanie/rozładowanie. Jeśli potrzebujesz tego prądu do zamiany w ciepło to jedynym sensownym rozwiązaniem jest magazynowanie ciepła... Ew. zrób dom na dwie rodziny i wtedy dwa liczniki (2 przydziały mocy) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.03.2008 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Może sobie kupię Karmę http://image.automobilemag.com/f/auto_shows/2008_detroit/7238175/0710_z+2007_fisker_four-door_plug-in_hybrid_premium_sports_sedan.jpg I gdy nie będę jeździł to będzie robił za UPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.03.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Nikt nie udzieli ci sensownej rady póki nie napiszesz do czego (jakie odbiorniki) potrzebujesz te 60kW w taryfie G.Rozumiem, że chodzi tu o te 3 przepływowe grzałki wody.Dlaczego 3? Dlaczego po 27kW? Jak długo ma taka grzałka pracować ?Moc umowna jest mocą kwadransową (15-to minutową), więc pobór 60kW w ciągu tylko 5 minut odpowiada mocy 20kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.03.2008 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Moc umowna mocą umowną, ale jak ominąć zabezpieczenia/wyłączniki?3 czy 2 bo to ogrzewacze miejscowe powiedzmy na jedną łazienkę. 27 kW bo takie produkują najmocniejsze i takie oferują najwyższy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 09.03.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Od energetyki dostać przydział mocy 60 kW? Ciekawy jestem ile to kosztuje w opłatach stałych. Czy to się bardziej opłaca niż pojemnościowy ogrzewacz o mniejszej mocy? Podejrzewam że magazynowanie energii elektrycznej w akumulatorach aby ją później przerobić na ciepło też jest mniej ekonomiczne niż po prostu magazynowanie ciepłej wody w baniaku. UPSy mają ograniczoną żywotność a i kosztują niemało.Jezier, czy masz jakieś wyliczenia jakie to kwoty wychodzą? Ile kosztuje miesięcznie elektryczne ogrzewanie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 09.03.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ta się zastanawiam, czy Ty Jezier prowokujesz, czy całkiem poważnie zadajesz takie nonsesowne pytania. Na grzyba Ci takie podgrzewacze i to jeszcze trzy. Takie wątpliwości nie pasuja do Ciebie. O co chodzi?Nie wiem od jakiej mocy, ale od "jakiejś wchodzi się" w 2 liczniki, pomiar mocy i moc zamawianą... i to już przstaje być "przyjemne".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 09.03.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ta się zastanawiam, czy Ty Jezier prowokujesz, czy całkiem poważnie zadajesz takie nonsesowne pytania. Na grzyba Ci takie podgrzewacze i to jeszcze trzy. Takie wątpliwości nie pasuja do Ciebie. O co chodzi? Nie wiem od jakiej mocy, ale od "jakiejś wchodzi się" w 2 liczniki, pomiar mocy i moc zamawianą... i to już przstaje być "przyjemne". Pozdrawiam Zdaje mi się że powyżej 36kW to juz trzeba instalować licznik który mierzy moce czynną,bierną i bierną pojemnościową. A masz teściową ? Na rower z nią i niech kreci dynamem ? Będzie za darmo prąd , a i teściowa bedzie zgrabniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomar64 09.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Przeciętny obywatel zużywa ciepłej wody miesięcznie za około 30,00 zł przy cenie energii elektrycznej 0,25 zł w II taryfie.Według mnie przepływowe ogrzewacze mają sens tylko wtedy gdy bojler z wodą jest daleko a my chcemy umyć ręce w umywalce ale do tego potrzeba 3,5 kW.Ja widziałbym go u siebie teraz przy zlewozmywaku. Naczynia zmywa zmywarka ale czasem można umyć szklankę lub brudne ręce a bojler mam daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.03.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ta się zastanawiam, czy Ty Jezier prowokujesz, czy całkiem poważnie zadajesz takie nonsesowne pytania. Na grzyba Ci takie podgrzewacze i to jeszcze trzy. Takie wątpliwości nie pasuja do Ciebie. O co chodzi? Przyłączam się do pytania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.03.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ta się zastanawiam, czy Ty Jezier prowokujesz, czy całkiem poważnie zadajesz takie nonsesowne pytania. Na grzyba Ci takie podgrzewacze i to jeszcze trzy. Takie wątpliwości nie pasuja do Ciebie. O co chodzi? Nie wiem od jakiej mocy, ale od "jakiejś wchodzi się" w 2 liczniki, pomiar mocy i moc zamawianą... i to już przstaje być "przyjemne". Pozdrawiam Tez taka pierwsza myśl po przeczytaniu postu przyszła mi do głowy. Jezier cos bierze. Albo cos pije. Ale dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 09.03.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ta się zastanawiam, czy Ty Jezier prowokujesz, czy całkiem poważnie zadajesz takie nonsesowne pytania. Na grzyba Ci takie podgrzewacze i to jeszcze trzy. Takie wątpliwości nie pasuja do Ciebie. O co chodzi? Przyłączam się do pytania . Jezier prowokuje, albo... ma pomysła na , tylko nie wiem na co. Jezier jesteś guru ogrzewamia elektrycznego. O co ci chodzi w tym wątku? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 09.03.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 to chyba nie Jezier, to jakis podszywacz , bo nawet avatar mi się jego nie wyświetla. Miał kask ....... Eeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.03.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 to chyba nie Jezier, to jakis podszywacz , bo nawet avatar mi się jego nie wyświetla. Miał kask ....... Eeee Sądzę, że Jezier szykuje mocny temat na 1 kwietnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 09.03.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 moze poprstu lubi szybko napełniać wanne gorącą woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts