Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

...niech sie wszyscy odezwia co buduja 70>80m2 doswiadcze

Recommended Posts

Ja buduję takie maleństwo. Pierwszy problem, z którym sie spotkałam -wybór projektu. Jak sie okazało, nie ma wielu gotowych projektów. Ale to mam już za sobą /zrobiłam indywidualny/. Drugi zasadniczy problem to dobór pieca - nie mogę znaleźc nic o odpowiednio niskiej mocy.

ja buduje Age z Archipelagu 112m i b goraco polecam ten projekt. Nie sadze zeby wyszlo duzo drozej niz 70 m. :-)

Bardzo zludne sa takie kalkulacje bo im mniejszy metraz tym bardziej rosnie cena finalna za metr wiec wcale nie jest tak ze dom 70m jest o polowe tanszy od domu 140. Roznica jest niestety znacznie znacznie mniejsza.

widzialem ten kociol osobiscie jest on wielkosci tak na oko ok 50-60 cm.jak sie z nim spotkam to sie zapytam o producenta.kogo interesuje to prosze sledzic ten temat.A jezeli chodzi o droga wypowiedz to ja sie zgadzam ze drozszy bedzie maly dom niz wieksz w przeliczeniu na m2.na ale w ogulnym rozrachunku to wiecej kasy pochlonie wikszy dom.a jezeli ktos ma tylko np.200000 tys. to co moze zrobic ,,,,budowac mniejszy

a jeszcze do zbovid.jak tak piszesz to napisz nam na jakim etapie jestes i jakim systemem budujesz gosp.czy firma i ile kasy juz wydales.jak mozesz opisz wydatki etapami np.st zero,mury z konst.dachu,instalacje itd.i bedziemy porownywac koszty domku 70m2.a domku 115m2.

stan surowy robila firma potem bylo kombinowanie, znajomy kladl kafelki, sam maluje i szpachluje. itd itd

Stan zero 40 tys

Stan surowy z dachem i oknami 140

wykonczenie 100

zostaly meble, plot, ogrod, otynkowanie i malowanie na zewnatrz zam-c planuje sie wprowadzac.

ale na meble i ogrod nie mam juz kasy ;-)

ja buduje Age z Archipelagu 112m i b goraco polecam ten projekt. Nie sadze zeby wyszlo duzo drozej niz 70 m. :-)

Bardzo zludne sa takie kalkulacje bo im mniejszy metraz tym bardziej rosnie cena finalna za metr wiec wcale nie jest tak ze dom 70m jest o polowe tanszy od domu 140. Roznica jest niestety znacznie znacznie mniejsza.

Cena za m2 dużego domu jest bez wątpienia niższa, niż małego. Ale różnica w kosztach urządzenia i późniejszego utrzymania domu dużego i małego są znaczne...

Zresztą było już mnóstwo wątków na ten temat

Mój domek ma 75m + 25m garaż w bryle. Jest parterowy, przeznaczony dla 2 osób dorosłych. Zaprojektowałam go sama, uzwlędniając wszystkie nasze potrzeby. Te 75m to: kuchnia /9m/ z salonem/23m/, sypialnia /16m/, gabinet/11m, ewentualnie można kogoś przespac/, łazienka/8m/, wiatrołap /2m/ hall /3m/, pomieszczenie gosp. /4m/. Stan surowy otwarty -152.000 zł. Wyszło bardzo drogo, bo kupowaliśmy materiały w zeszłym roku w szczycie cen, a oprócz tego mój mąż miał kilka pomysłów jak zrobic coś lepiej /czytaj drożej/. Mimo wszystko sądzę, że nie da się dużo zejśc z tej sumy. Parterówki są drogie w budowaniu -takie same fundamenty jak pod budynek o 2x większej powierzchni, niewiele mniej ścian, a z dachu też nie da się zrezygnowac). Mam nadzieję, że wykończenie będzie tańsze.

PS nie pisze mi c/ci ze znakiem diakratycznym. Ktoś wie co z tym zrobiC?

:o ja zapłaciłem ca 200k pln (na pewno nie więcej niż210k pln) pln za SSO (180m2+50m2garaż w bryle) zacząłem w marcu 2007 i sądzę że na szale w materiałowym ubiegłego lata straciłem około 50kpln

dziwna ta kwota którą podałaś... no chyba że masz jakiś superfikuśny (czytaj drogi) dach...

czytam i czytam i mysle ja sie zgadzam ze im wiekszy dom tym tanszy m2.ALE jak byscie mieli 200000 to co byscie zrobili budowali domek 70 m2 na gotowo czy brac jeszcze wiecej kredytu jakies 60tysia i budowac np 125m2.ALE te 60tesia to jest jakies 10 lat splacania i jednoczesnie 10 lat wyrzeczen a zycie jest krotkie i bawic sie trzeba.pzd.

Witam

Ja mam 200000 i zdecydowałem sie na http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php#. W tej chwili mam postawiony dom, odeskowany i pokryty dach. cementową Euronitu. Wydałem ok 91 tyś. Czy uda mi sie zmieścić w 200 tyś nie wiem, ale zobacze. Oczywiście do tej ceny nie wliczam kosztu działki.

hej kolego.opisz nam twoja budowe jak mozesz.kiedy zaczoles,jakim systemem budujesz i jak mozesz opisz etapami jaka kase wydawales po kolei.np stan zero,mury,kostr dachu,,,,itd ,,material plus robota.a i skad jestes w jakim regionie budujesz.niech sie inni ludzie wypowiedza do tego co napiszesz.dzieki pzd.

• 8 months później...

Tez budujemy Age po małych modyfikacjach i cos mi sie wydaje ze te 112 m to cos nie tak..nasza Aga ma podstawe 9 * 11,5 m to juz na parterze wychodzi ponad m2 a jeszce poddasze...

pozdrawiam

Pawlok