chriso 01.09.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Postepuje zapewne jak wielu z Was i mam nadzieje ze pomozecie mi znalezc rozwiazanie. Sprzedaje moje mieszkanie, w ktorym jestem zameldowany z rodzina, aby miec srodki na dokonczenienie budowy (mysle ze zajmie to 6-9 miesiecy). Musze sie oczywiscie z mieszkania wymeldowac. Pytanie co dalej aby normalnie funkcjonowac? Moge sie zameldowac u rodzicow, ale zabawa w wymiane wszystkich dokumentow na 6-9 miesiecy srednio mi sie usmiecha. Jak Wy rozwiazaliscie ten problem? Dom nie jest jeszcze w takim stanie, aby mozna bylo zrobioc czesciowy odbior. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 01.09.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Wbrew pozorom mozna funkcjonować bez meldunku... W tej chwili chyba nawet nie ma obowiązku posiadania takowego.Znam osoby, które były w takiej samej sytuacji - trzeba było sprzedać rok temu mieszkanie, a formalny odbiór domu nastąpił jakieś dwa miesiące temu. Przez ten czas nie były nigdzie zameldowane.W jakiś specyficznych sytuacjach może się to na pewno okazać kłopotliwe, ale przy normalnej "egzystencji obywatelskiej" na pewno jest wykonalne.Można mieć na wszelki wypadek kogoś kto w krytycznej sytuacji "wpuści" pod swój dach... Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriso 01.09.2003 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ok, a co na to banki? co z rejestracja samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 02.09.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Mieszkając "pod mostem" urodziłam dziecko, założyłam konto w banku, zlikwidowałam w innym i załatwiłam mnóstwo innych spraw. Teraz zameldowałam się tylko dlatego, że muszę wyrobić paszport a bez meldunku trwałoby to zbyt długo. Dokumentów nie wymieniałam a tam gdzie się czepiali dawałąm dowód - teraz w dokumentach nic nie mogą kreślić więc wymeldowanie polegało na daniu mi karteczki którą czasami pokazywałam a czasami nie Jeśli chodzi o adres kontaktowy to jedź do urzędu z prośbą o nadanie adresu domu i od tej pory możesz podawać ten adres jako korespondencyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Właśnie nie zmieniaj niczego w banku, ani w dokumentach. Ludzie to (już) nie państwo policyjne - możecie mieszkać gdziekolwiek. W wielu przypadkach podajecie adres ZAMIESZKANIA w formularzach - nie ZAMELDOWANIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 No, niezupełnie... póki co w Polsce obowiązuje obowiązek meldunkowy.Można za brak meldunku (choćby czasowego) zapłacić niezłą karę, choć nie słyszałam, by się to komuś trafiło. Mam dokładnie taką sytuację: stare mieszkanie sprzedałam, a nie chcę się meldowac np u rodziców w innym mieście ze wzgl. na zmianę Skarbowego (jeśli zmieniasz urząd a masz zwrot podatku większy niż 500zł to "nowy " urząd ma obowiazek Cię skontrolować).Czekam na opdbiór budynku w który mieszkam.... a to się teraz ciągnie... Dokumenty mam na "stary" adres i nie zmieniam. W starym dowodzie już nic nie wbijają, więc nikt nie wie, że tak już nie mieszkam, adres zgadza się z tym w prawie jazdy i dow. rej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 póki co w Polsce obowiązuje obowiązek meldunkowy. Można za brak meldunku (choćby czasowego) zapłacić niezłą karę, choć nie słyszałam, by się to komuś trafiło. No cóż - ja słyszałem akrat coś zupełnie przeciwnego. Tzn - że nie ma w Polsce obowiązku meldunkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Jeden słyszał, drugi słyszał. .... a może ktoś przeczytał? To dopiero będzie wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.09.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Proszę bardzo, ustawa o ewidencji... http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr16907978&ver=-1&jedn=-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Właśnie droga Alanto, ustawa jest z 1974r. Podobno była nowelizacja i teraz wykreślono ów obowiązek. Niestety nie potrafię powołać się na źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 np:http://www.e-prawnik.pl/ep.php3/bD1wbCZwPTEzMiZrPTE= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 03.09.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Jaro, ustawa jest stara, ale zauważ, że podałam tekst jednolity (po zmianach) z Dz.U.01.87.960 , czyli dosyć nowy, bo z 2001r..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 03.09.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Na pewno w Polsce już nie ma obowiązku meldunku czasowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.09.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 "Kiedyś" - nie było możliwości wymeldowania kogoś z pobytu stałego bez podania miejsca kolejnego miejsca zameldowania na pobyt stały. Obecnie można wymeldować z pobytu stałego na adres "do nikąd" - tak to brzmi w żargonie urzędniczym. Sankcję za pobyt bez zameldowania nadal istnieją ale jest to przepis właściwie juz od lat "martwy" . Można w dalszym ciągu byc zameldowanym gdzieś na pobyt czasiowy (oprócz zam. na pobyt stały lub jako jedyny meldunek). Zaświadcza o tym zameldowaniu nie wpis do dowodu osobistego lecz zaświadczenie okazywane wraz z dowodem.Niemniej "egzystowanie" bez zameldowania na pobyt stały jest niezwykle uciążliwe i rodzi wiele problemów prawnych. ez - twierdzisz, że w Polsce nie ma już obowiązku meldunku na pobyt czasowy... pojedź na wczasy np. do Ustki, Szczyrku, Zakopanego czy gdzie tam chcesz. Wynajmij kwaterę i co ... Musisz zapłacić tzw. taksę klimatyczną a jest to nierozerwalnie związane z faktem zameldowania (na pobyt czasowy poniżej 2 miesięcy) w miejscowości której Rada Miasta/Gminy podjęła stosowną uchwałę o ustanowieniu takiej opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 04.09.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Nie mam się czym przejmować, jest obowiązek czy nie. Ja się wymeldowałem, stary meldunek został w dowodzie - nic nie wykreślają i można tak żyć bardzo długo. Obecnie od ponad 2 miesięcy jesteśmy bez meldunku czyli bezdomni. Ma to nawet swoje plusy np. jak cię szukają jakieś oragany. Jedno pytanie pewnie oczywiste: czy warunkiem meldunku - jest odbiór budynku? Pewnie tak, ale może są jakieś furtki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 04.09.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Hej Żyję bez meldunku od 2 lat i jak dotąd odpukać nie mam z tym żadnych problemów łącznie z drogówką i US, który zadowolił się NIPem 3. Kiedy ktoś wreszcie zlikwiduje ten socjalistyczny wymysł i bzdurną wymianę dokumentów w czasach gdy adres zamieszkania zmienia się częściej niż e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.09.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Zbyszek W - zastanów się co piszesz. Ustalenie adres miejsca pobytu jest b. ważne i występuje nie tylko w krajach postkomunistycznych. Zresztą mogą się w tym wątku wypowiedzieć naszi koledzy zamieszkali w innych krajach. O przepraszam, w niektórych krajach afrykańskich nie ma obowiązku meldunkowego a liczbę ludnosci mierzy się metodą termiczna. Leci sobie samolocik, ma skierowaną w dół kamerę termowizyjną i rejestruje wszystko co się rusza a ma temperaturę przykładowo między 36,5 st.C a 36,9 st. C. Jeśli akurat ktoś jest chory i ma gorączkę to go nie policzy a jeśli zaś prosiaczek pecari też jest chory i ma gorączkę w tym przedziale to go oczywiście policzy. Czy tego chcesz? A tak na poważnie. Może się zdarzyć taka sytuacja, że i Ty bedziesz musiał ustalic miejsce pobytu np. kogoś komu coś pożyczyłeś a on nie oddaje a ty nie wiesz gdzie on mieszka. Wówczas idziesz do UM piszesz wniosek, płacisz 5 złp i po kilku minutach już wiesz. Jest to tylko jeden z przykładów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 18.09.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Miejsce pobytu dla US ustalam przez NIP-3, a resztę na podstawie deklaracji (działa tez przy zakładaniu działalności gosp). Jak złożę fałszywie to ja mam problem bo nie dostanę zawiadomienia o czymś ważnym i nie spotkałem się dotąd z brakiem zrozumienia dla tej prostej prawdy. Dla celów sprawdzenia tożsamości adres jest bezużyteczny - od tego są nip i pesel. Dla ew. windykacji też - w miejscu zamieszkania nie przechowuję żadnych dóbr wartych zainteresowania komornika. O aktualizację adresu w instytucjach, z którymi mam kontakt (bank itp) i tak muszę dbać sam - meldowanie się nic mi nie daje. Może zamelduję się w domu jak już się wprowadzę. pozdro PS: możliwość kupienia cudzego adresu w UM o której wspominasz jest niewyobrażalna. Oznacza, że byle karczek może za 5 zł kupić mój adres i nachodzić mnie celem "zwrotu rzeczy, które mu się należą". Co na to GIODO ? Jeśli to prawda to nadaje się do Superekspresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 17.03.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Jako że nadszedł czas rozliczania pitów - mam pytanie do osób żyjących bez meldunku co wpisują w rubrykę dane identyfikacyjne i adres - adres korespondencyjny czy nic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts