Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zachować spójne wnętrze domu przy pokojach w różnym stylu

bisia

Recommended Posts

zachować spójne wnętrze domu przy pokojach w różnym stylu - czy to możliwe?

Jakie są sposoby utrzymania takiej spójności? Jakiś dominujący motyw? Kolor? Reguła?

Czy można mieć jeden pokój w stylu wschodnim, inny nowoczesny, trzeci w kolonialnym, a mimo to, żeby całośc miała "ręce i nogi", jak to się mówi? Co zrobić, jeśli każdy z domowników (każdy w innym pokoju) ma różne upodobania?

A po co zachować spójne wnętrze? W zabytkowych zamkach i pałacach każda sala jest w innym stylu :D

A tak na serio przyszło mi do głowy, żeby np drzwi od przedpokoju były takie same i sam przedpokój stonowany, a za drzwiami... każdy buduje swoje królestwo, zmienia nawet kolor tych drzwi.

Co do częściej dziennej, tam gdzie kuchnia, salon, jadalnia należy pomyśleć o spójności, zwłaszcza gdy pomieszczenia są otwarte.

A po co zachować spójne wnętrze? W zabytkowych zamkach i pałacach każda sala jest w innym stylu :D

A tak na serio przyszło mi do głowy, żeby np drzwi od przedpokoju były takie same i sam przedpokój stonowany, a za drzwiami... każdy buduje swoje królestwo, zmienia nawet kolor tych drzwi.

Co do częściej dziennej, tam gdzie kuchnia, salon, jadalnia należy pomyśleć o spójności, zwłaszcza gdy pomieszczenia są otwarte.

U nas dokładnie będzie tak jak mówisz :D

No bo jak pogodzić ogień z wodą??

Czyli 9 letniego chłopca i 5 letnią dziewczynkę?? Jednakowe styke w pokojach nie wchodzą w grę :D :D

O ja też nie będe ingerować w pokoje moich dzieci. Moja ingerencja skończy sie na drzwiach do ich pokoi.

Miałam bardziej na myśli "ciągłość" w części "reprezentacyjnej"

Nie, to jest jasne, dół domu musi jakoś być spójny.

U mnie będzie problem, bo za dużo podoba mi sie różnych materiałów :):)

Właśnie szukam tego detalu :):) Żeby to wszystko jakoś spiąć do kupy :)

Tym "spójnikiem" może też być kolor - powtarzający się, "wędrujący" po pomieszczeniach motyw kolorystyczny.

Trzeba też uważać na dobór kolorów. Mogą być zupełnie różne, ale "gryzące" się, gdy się otworzy drzwi do innego pomieszczenia (a tu np. róż z pomarańczem zaczynają walczyć :lol: :roll: ).

Może też być jakiś charakterystyczny powtarzający się detal wykończeniowy - cegła, drewno, metal.

Albo jakiś element dekoracyjny kojarzący się ze stylem pomieszczenia obok lub ważnego, centralnego punktu mieszkania, ale w niewielkim natężeniu - taki "cytat", akcent. Na przykład pojedyncze "kolonialne" dodatki w nowoczesnej kuchni, gdy salon jest właśnie kolonialny.

ja postawiłabym na kolor i np ten sam materiał w wystroju okien ale w róznych aranzacjach. Generanie podobaja mi się domy nie katalogowe, w ktorych pomieszczenia posiadają odrębny klimat. U siebie bede miała jeden pokoj zadumy w starym stylu. I tak ma być. Nie zamierzam udawac, ze bedzie korespondował z reszta domu w stylu minimalistycznym. Bo za skarby swiata nie bedzie:) chocbym na uszach stawała. Ale tak właśnie mi sie podoba. Sypialnia natomiast w stylu kolonialnym. Do kazdego pokoju wchodzi sie z korytarza (procz salonu otwartego) i kazdy pokój stanowi odrebna bajkę -nie sklonowałam wnętrz. kolorystyka salonu i korytarza jest neutralna wiec nic sie nie gryzie. Wazny jest jednak dobór drzwi. Przez taki element łatwo cos zepsuc. Mam drzwi ktore nie gryzą się z nowoczesnym stylem pokoju dziecka czy łazienki, pasują do kolonialnej sypialni i pokoju w starym włoskim stylu. Są neutralne-ani nowoczesne ani klasyczne. Jesli jednak ktos ma juz nowoczesne dzrwi typu biurowego w domu, powinien mocno zastanowic sie nad innymi stylami...

zachować spójne wnętrze domu przy pokojach w różnym stylu - czy to możliwe?

Jakie są sposoby utrzymania takiej spójności? Jakiś dominujący motyw? Kolor? Reguła?

Czy można mieć jeden pokój w stylu wschodnim, inny nowoczesny, trzeci w kolonialnym, a mimo to, żeby całośc miała "ręce i nogi", jak to się mówi? Co zrobić, jeśli każdy z domowników (każdy w innym pokoju) ma różne upodobania?

moim zdaniem niemożliwe...

mozna próbować łączyć kolorem, ale w tedy kolor musialby być identyczny wszedzie

ewentualnie mozna łaczyć niektóre style np. kolonialny z klasycznym, wschodni z nowoczesnym, neobarokko z ultranowoczesnym, ale jakoś nie widzę połączeń więcej niż dwóch stylów ze sobą.

a tak btw czy nie lepiej stworzyć swój własny styl i później się go trzymać w całym domu niż kopiować style z gazet a w każdym inna gazeta? :wink: