Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wyczyścić parapet marmurowy

Recommended Posts

• 10 months później...
Witam Wszyskich, zauważyłam w jednym miejscu na Moim parapecie wewnętrzym zachlapanie zaprawą . Wyczyściałam , ale została Mi plama , której nie mogę domyć. Prosze o porade jakim specyfikiem mozna to usunąć?

Dziękuję

Wywabienie plam z kamienia może być niemożliwe. Ja popamiłem czymś granitowy blat. Przetestowałem kilka środków do usuwania plam z kamienia (eksperymenty kosztowały mnie kilka stówek) i dałem sobie spokój. Plamy jak były, tak są. Wlazło jakieś cholerstwo w kamień i już się tego nie wyciągnie. U Ciebie może być podobnie.

Pozdr

DJ

Plamy, które wniknęły w marmur można wyczyścić... Sam miałem taki problem, trochę się pomęczyłęm i się udało...

Pierwszy krok - proszę spróbować uzyć Ultrament Dry It Środek głębokoczyszczący do marmuru. Do kupienia w marketach, jak nie w Praktikerze to w Leroyu... U mnie dało to słaby efekt, ale jednak jakiś był....

Jesli sie nie uda proszę wypróbować Sann Profi Środek do czyszczenia gresu... Nie powinien on być włąściwie uzywany do marmuru zawiera mocne zasady, ale jest skuteczny.... U mnie plamę "wyciągnął" pozostał tylko problem, że kompletnie zmatowił on marmur w miejscu czyszczenia... Ale i na to jest sposób... W sklepach kamieniarskich są potem srodki do polerowania marmuru... Kupić taki, do tego tarcza filcowa, szlifierka kątowa z regulacją obrotów i po sprawie...

cała procedura jest trochę żmudna i trzeba wydać trochę pieniędzy - każdy środek to jakieś 30-50 zł - ale u mnie dało to skutek... Kazdorazowo robić próbę jak środek działa na marmur, są przecież różne marmury... najlepiej od kamieniarza wziąć jakiś odpad i wypróbować...