j-j 10.03.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Dlaczego więc drewniany strop uważa się za cieplejszy od tradycyjnego?? GWC żwirowy podobno trzeba odkopywać i płukać bo zaczyna śmierdzieć po jakimś czasie... Czy ktoś moze mi podesłac link z dokładnym opisem GWC żwirowego bo nie mogę nic znaleźć oprócz tego że to metoda przestarzała i stosowana wtedy kiedy nie było nowszych rozwiązań!? Smierdzieć??? Przestarzała technologia?? To np. mój GWC: http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-1920.htm Na forum jest jeszcze kupa o GWC. A tu też: http://2.eis.pl/tk/pl/index.php pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.03.2008 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 A co z wodą gruntową?Mamy ją na 60 cm.Czytałem że płytowy odpada,żwirowy podobno też..... A może to też nie prawda??Za duże są rozbieżności, czytam 2 miesiące o jednym i okazuje się że jestem w błędzie!Cały urok FURUM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wodny 1 Bardzo wydajny A czytać należy selektywnie... Tylko to co z sensem! Adam M. (no, i trochę psychiatryka dla równowagi... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.03.2008 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Z tego co wiem Dospel oferuje GWC Glikolowy.Koszt w tej chwili 9 tyś w tym Wymiennik ciecz-powietrze 2 KW.To już nie jest opłacalne.Chyba że masz inny tańszy pomysł na wodne GWC?Proszę o rade! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 No! Poczytali forum, ale mało dokładnie... Ich oferta pojawiła się PO wskazanym wątku... Można. Trzeba trochę polatać za tym, ale się da. "Juwent" za 1500zł robi nagrzewnice. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 10.03.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Policzylem sobie tak na szybko, jesli jestem w bledzie to poprawcie.: Ogrzanie malego domku gazem rocznie to liczmy gorka 5000zlsrednio podaja ze przez went ucieka 40-50% czyli ok 2000zlz tego odzyskamy realnie jakies 70% dzieki reku. czyli ok 1500zlczyli przez 10 lat zaoszczedzimy 15000? Ile kosztuje dobry rekuperator z systemem zeby tak naprawde odzyskac te 70%?Ostatnio bylem na targach to krzykneli 25000 minimum (podkreslam dobry) Wychodzi prawie 20 lat na zwrot. Podobnie sobie policzylem kolektory sloneczne na CWU. moje srednie zuzycie goracej (bardzo goracej) wody to bojler 120 litrow na dobe.Zeby to ogrzac to potrzebuje grzac 3h grzalka 1500Wczyli wychodzi mnie 4,5kwh na dobe to jest jakies 2zl 365 x 2 to jest niecale 800zl rocznie 2 Kolektory zapewniaja jakies 70% zapotrzebowania na CWU no to policzmy ze np 500zl rocznie oszczedzampo 10 latach mam 5000! hurra, zwrocil sie jeden kolektor... Szczerze mowiac zalamuja mnie te nowe technologie. Skad moge wiedziec ze za 5 lat nie wymysla czegos nowego a ja jeszcze przez 15 lat bede tyral zeby mi sie zwrocila stara technologia.Chyba ze by se sam zrobil jakis reku tak jak Adam.M.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.03.2008 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Wybudowales dom, a czy policzyles kiedy Ci sie zwroci? Nie taniej wyjdzie wynajmowac gdzies poza miastem a pieniadze na lokate wlozyc? Taki sam bezsens jak wyliczanie kiedy reku sie zwroci, tutaj chodzi o to zeby wogole wentylacja w domu byla a rekuperator jest tylko przy okazji wentylacji mechanicznej i nie mozna go liczyc jako calkowity koszt. Odlicz kominy i ich obrobki-tego nie wliczales tylko same koszty danego urzadzenia i chcesz miec chociaz poglad na temat kosztow? Ja robie went mech z reku ale wywalilem wszystkie zbedne wobec tego kominy-wychodzi okolo 5000 zl doplaty. Kiedy sie zwroci? Policz Brak wilgoci w domu i grzyba (zdrowiej) to brak kosztownych skad inad remoncikow, a ile moga kosztowac? Policz sobie... Jak widzisz nie wystarczy podac koszty, trzeba umiejetnie je jeszcze rozlozyc i sa rekompensaty w postaci usuniecia wspomnianych kominow grawitacyjnej. Mozan by pewnie tak dlugo, ale czy to ma sens? Kolektory sloneczne to moze byc watpliwa inwestycja, umiejac oszczedzac wode i majc PC to okazuje sie ze wogole nie ma sensu instalacja ich. Z PC bede mial co i cwu a wiec w miare tanio wyjdzie uzytowanie Nie wiem gdzie widziales reku za 25k zl, tyle to ja bym w zyciu nie dal za sam reku, a gdzie instalacje, montaz? Mozesz dobry reku z instalacja miec juz za 15-20k zl (cala instalacja z montazem) i ja taka wlasnie liczylem minus kominy, no i chcial nie chcial wychodzilo mi 5k zl drozej niz grawitacja Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2008 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A wracając do podłogówki..... Skoro dzięki Reku i GWC będziemy miec odzysk ciepła to w jaki sposób można sterować temp. w domu przy ogrzewaniu podłogą? Grzejniki rozumiem raz 70 stopni a raz 50 , dobra automatyka i jest OK. Podłogówka ma dużą bezwładności cieplną a poza tym z tego co wiem to powinna mieć określoną temp.Żadnych skoków nie może być!!! Skoro odzysk ciepła z GWC i Rekuperatora daje tyle energi : Jeżeli "typowe straty" docieplonego domu to około 6kW. Jeżeli GWC "daje " ze 3kW. Jeżeli rekuperator "oddaje" z 1,5kW. To jak skutecznie sterować ogrzewaniem podłogowym? Włączać i wyłączać (oczywiście to zadanie dla kotła)?Skoro tak to raz podłoga zimna a raz ciepła a to żadna wygoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.03.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Zapomnij RAZ NA ZAWSZE!!! o ciepłej podłodze!!! Zazwyczaj Ty masz 36,6stC. Podłoga zazwyczaj powinna mieć od 22 do 28stC. Po prostu - w domu jest ciepło od takiego ogrzewania! Podłoga zimna = spierdzielone? Przemyśl to! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2008 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A Ty adam_mk jesteś za podłogówką w całym domu czy raczej system mieszany? Zastanawiamy się nad takim rozwiązaniem że ogrzewanie podłogowe wszędzie oprócz 3 sypialni ( tu grzejniki). Czy szkoda kombinować ... Widzę że jesteś mocno za Podłogówką....czy mi się wydaje??? PS. Za ciepłą podłogę uważam 28 stopni a nie 55 jak u moich znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 11.03.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Wybudowales dom, a czy policzyles kiedy Ci sie zwroci? Nie taniej wyjdzie wynajmowac gdzies poza miastem a pieniadze na lokate wlozyc? Taki sam bezsens jak wyliczanie kiedy reku sie zwroci, tutaj chodzi o to zeby wogole wentylacja w domu byla a rekuperator jest tylko przy okazji wentylacji mechanicznej i nie mozna go liczyc jako calkowity koszt. Odlicz kominy i ich obrobki-tego nie wliczales tylko same koszty danego urzadzenia i chcesz miec chociaz poglad na temat kosztow? Ja robie went mech z reku ale wywalilem wszystkie zbedne wobec tego kominy-wychodzi okolo 5000 zl doplaty. Kiedy sie zwroci? Policz Brak wilgoci w domu i grzyba (zdrowiej) to brak kosztownych skad inad remoncikow, a ile moga kosztowac? Policz sobie... Jak widzisz nie wystarczy podac koszty, trzeba umiejetnie je jeszcze rozlozyc i sa rekompensaty w postaci usuniecia wspomnianych kominow grawitacyjnej. Mozan by pewnie tak dlugo, ale czy to ma sens? Kolektory sloneczne to moze byc watpliwa inwestycja, umiejac oszczedzac wode i majc PC to okazuje sie ze wogole nie ma sensu instalacja ich. Z PC bede mial co i cwu a wiec w miare tanio wyjdzie uzytowanie Nie wiem gdzie widziales reku za 25k zl, tyle to ja bym w zyciu nie dal za sam reku, a gdzie instalacje, montaz? Mozesz dobry reku z instalacja miec juz za 15-20k zl (cala instalacja z montazem) i ja taka wlasnie liczylem minus kominy, no i chcial nie chcial wychodzilo mi 5k zl drozej niz grawitacja Pzdr. sorki ze cie tak urazilem.. zadalem pytanie i liczylem na to ze ktos mnie poprawi. Jak widac trafilem na gorliwego zwolennika na ktorego to podzialao jak plachta na byka... Tak czy siak dzieki za zwrocenie uwagi na koszt wentylacji, bo faktyycznie jak gadalem z gosciami to mowili o wszystkim, z instalacja itp... itd... Trzeba by o skorygowac moze. Co do "zwracania sie" instalacji to wyszedlem z punktu ktory jest sztandarowym dla sprzedawcow reku czyli "oszczednosci" wiec nie dziw sie ze licze kiedy sie zwroci. co do wilgoci i grzyba.. no coz... mieszkalem juz w ... chyba 6 miejscach w ktorych byla wentylacja grawitacyjna i jakos grzybkow nie zauwazylem. Ale nic to... nie istotne. Chcialem zbadac temat i reakcje.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.03.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Nie podales od kogo cytat ... Powaznie, nie jestem gorliwym zwolennikiem tylko realista. Gdybym mial na styk kasy (a nie mam na zbyciu niestety) i wyliczyl wszystko z kalkulatorem w supermarkecie to pewnie nie bralbym nawet pod uwage urzadzen ktore cokolwiek podnosza w cenie/kosztach, ale ... Nie napisalem ze grzyb poajwi sie od razu przy grawitacyjnej. Ja teraz mieszkam z grawitacyjna i nic sie nie dzieje. Ja mialem na mysli wieksze prawdopodobienstwo, to ze nie masz teraz tego to nie znaczy ze nie trafi i na Ciebie kiedys -skad bylby wiec problem gdyby go nie bylo? (ale napisalem) Glownie to oszczednosc i komfort, a moze na razie w odwrotnej koleinosci-bez znaczenia Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 11.03.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 az cieplej sie robi od tego czytania minimum 85 % ! 95 % !! malo!! przeciez z reku jest tak jak z kotlem kondensacyjnym - sprawnosc powyzej 100 % - zauwazcie, ze przeciez cieple powietrze wywiewane z pomieszczenia kondensuje w reku i sprawnosc nalezy liczyc nie od wartosci opalowej lecz od ciepla spalania (dodajac pomijane przez wszystkich cieplo kondensacji) nie bez znaczenia jest tez dynamika wymiany ciepla wprost proporcjonalna do delty Te oraz zmiana preznosci pary wodnej za reku ... mysle, ze i na rekuperatory kondensujace ze sprawnoscia powyzej 100 % jelenie by sie znalezli i bronili pozniej do upadlego pozdrawiam cieplo (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.03.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 "A Ty adam_mk jesteś za podłogówką w całym domu czy raczej system mieszany? " Tak. Jestem za podłogówką wszędzie.Życie mnie zmusze najpierw do remontu a potem ewentualnie do budowy (a miało być odwrotnie).Więc: parter i oba piętra będą z podłogowym.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 13.03.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Nurtuje nas jedna kwestia, a mianowicie: Chcemy mieć podłogówkę w całym domu, ... Zastanawia nas ,jak długo utrzyma się temperatura w domu po wygaśnięciu w piecu z działającą rekuperacją..... Dlaczego mając super ocieplony dom, podłogówkę i rekuperator chcecie palić w piecu (węglowym ? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2008 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dlaczego mając super ocieplony dom, podłogówkę i rekuperator chcecie palić w piecu (węglowym ? ). 1. Nie ma GAZU!!! 2.Na OLEJ już nikt nie robi ( nie wnikam, pewnie drogo) 3.Pompa ciepła raczej odpada Zostaje .... węgiel, chociaż raczej będzie brykiet i drewno bo bardziej ekologicznie A może jeszcze coś ktoś wymyśli ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 13.03.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Prund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.03.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 WitamOd razu wyjaśniam, mam podłogówkę w całym domu, nie ma reku (ponieważ koszt ogrzewania, gotowania i CWU nie uzasadnia jego instalacji). Jeśli chodzi o ogrzewanie przez 2 dni potem "zimna podłoga" to bez obaw, piec będzie się włączał tylko wtedy gdy będzie niższa temperatura w pomieszczeniach niż zaprogramowana na programatorze. Praktycznie mam zaprogramowane włączanie ogrzewania (temp dzienna) na 2 godz przed wstawaniem domowników, każdy rano lubi cieplejszą podłogę, jeśli jednak przez noc temp w pomieszczeniach nie spadła poniżej ustawionej dziennej to ogrzewanie się nie włączy, co wcale nie oznacza zimnej podłogi, po prostu ciepło nie jest aż tak bardzo odczuwalne bosą stopą. Odnośnie stosowania GWC i reku to uważam, że oba jednocześnie ograniczają swoje możliwości, tzn ani GWC, ani reku nie będą wykorzystywały całkowitej swojej mocy a to dlatego, że oba urządzenia pobierają zimne powietrze z zewnątrz, ogrzewają go odzyskując ciepło z ziemi, oraz z wentylacji i wprowadzają do wnętrza domu już podgrzane. Jednak zapotrzebowanie domu na świeże powietrze jest takie jak powietrze z niego wydalane (przez wentylację, ewentualnie kominek), zatem przy sprawnie działającym reku i GWC możliwości obu układów częściowo by się znosiły, co zamiast wpłynąć na obniżenie kosztu ogrzewania, mogłyby go nawet powiększyć (oba urządzenia są na prąd), pomijając koszt samej inwestycji. Zaznaczam że są to tylko teoretyczne dywagacje bez sprawdzenia w praktyce i mogę się mylić. Dodam, że w swoim domu do kominka dostarczam powietrze częściowo podgrzane w rurze zakopanej pod domem (różnica temp powietrza dostarczanego czasem sięgała kilkudziesięciu st.C) wentylację mam grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.03.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Zaznaczam że są to tylko teoretyczne dywagacje bez sprawdzenia w praktyce i mogę się mylić. Mylisz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.03.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Mylisz się Na pewno masz rację, ale w czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts