Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja + Podłogówka ...Pozorna oszczędnośc !!??

Recommended Posts

Założenie jest takie że Pompa Ciepła będzie pracowała tylko w nocnej taryfie bo wtedy są duże oszczędności.Wychodzi 8 godzin na dobę....

Oszczednosci bedą ale komfortu nie bedzie.

W nocy bedziesz grzał, a wtedy potrzebujesz najmniej ciepła (chocby nawet ze względów zdrowotnych (optymalna temp. w sypialniach w nocyu to 18-19 st C)

Rano bedziesz miał ciepło, ale jak wrócisz z pracy to juz dom będzie wychłodzony...całe popołudnie do wieczora brak komfortu.

Oszczedzanie oszcedzaniem ale nie mozna przesadzać...

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[Oszczednosci bedą ale komfortu nie bedzie.

W nocy bedziesz grzał, a wtedy potrzebujesz najmniej ciepła (chocby nawet ze względów zdrowotnych (optymalna temp. w sypialniach w nocyu to 18-19 st C)

Rano bedziesz miał ciepło, ale jak wrócisz z pracy to juz dom będzie wychłodzony...całe popołudnie do wieczora brak komfortu.

Oszczedzanie oszcedzaniem ale nie mozna przesadzać...

mysle ze da rade ..na dobrze zrobionej podlogowce (no i dobrym ociepleniu domu)przy zalozeniu grzania praktycznie w nocnej taryfie powiedzmy 70-80% straty 12 godzine beda okolo 1-2C tak wiec..np koncowka nocy 22-22,5...a w najgorszym razie w czasie niegzrania 20-5-21 C tzreba pamietac ze w czasie dodtakowych godzin w dzien podlogowka dogrzeje..choc sami tego odrazu nie poczujemy...

plusem podlogowki jest wlasnie jej duza bezwladnosc a z drugiej strony bardzo duza mozliwosc akumulacji

w podlogowce nie jestes wstanie tak jak w innych systemach sterowac np noc sypialnia 18C a w dzien np 21-22C zwlaszcza w polaczeniu z PC

Piczman

O logice i fizyce słyszałeś?

Przywołaj je obie i pomyśl...

Jeżeli "typowe straty" docieplonego domu to około 6kW.

Jeżeli GWC "daje " ze 3kW.

Jeżeli rekuperator "oddaje" z 1,5kW.

To i tak grzać trzeba!

Adam M.

Nie chcę się zbytnio wymądrzać ale u kolegi z tą fizyką to chyba na bakier. :D

O ile mnie uczono na fizyce to straty ciepła a ogólnie ciepło jest równoważne energii i wyraża się jednostkach zwanych dżulami ( 1J ) albo kWh albo kaloriami ( np.1Mcal).

Kolega opowiada tu o stratach mocy jesli już używa jednostki kW.

A straty ciepła (energii) to moc liczona w czasie (zdaje się że całka). :o

Piczman

O logice i fizyce słyszałeś?

Przywołaj je obie i pomyśl...

Jeżeli "typowe straty" docieplonego domu to około 6kW.

Jeżeli GWC "daje " ze 3kW.

Jeżeli rekuperator "oddaje" z 1,5kW.

To i tak grzać trzeba!

Adam M.

Nie chcę się zbytnio wymądrzać ale u kolegi z tą fizyką to chyba na bakier. :D

O ile mnie uczono na fizyce to straty ciepła a ogólnie ciepło jest równoważne energii i wyraża się jednostkach zwanych dżulami ( 1J ) albo kWh albo kaloriami ( np.1Mcal).

Kolega opowiada tu o stratach mocy jesli już używa jednostki kW.

A straty ciepła (energii) to moc liczona w czasie (zdaje się że całka). :o

całka całka - tak też mozna ;)

sezonowe czy cos takiego liczy sie w J Dżulach..

zapotrzebowanie na ciepło liczy sie w J/s - znaczy sie w Watach

do bilansu źródła ciepłą przujmujemy właśnie moc - znaczy sie W kW MW - zalezy co kto potrzebuje

well, takie sa fakty - i do obliczen uzywa sie pare wzorkow i dodaje poszczegolne elemety - całki są dla ochotników, ktorzy nie wierzą dawno wyprowadzonym rownaniom..

i wydaje mi sie aczkolwiek jestem ułomną jednostką ludzką ze adam_mk dobrze prawił - i jakby nie kombinowac kto nie grzeje ten nie jedzie ;)