Bikerus 21.03.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Założenie jest takie że Pompa Ciepła będzie pracowała tylko w nocnej taryfie bo wtedy są duże oszczędności.Wychodzi 8 godzin na dobę.... Oszczednosci bedą ale komfortu nie bedzie. W nocy bedziesz grzał, a wtedy potrzebujesz najmniej ciepła (chocby nawet ze względów zdrowotnych (optymalna temp. w sypialniach w nocyu to 18-19 st C) Rano bedziesz miał ciepło, ale jak wrócisz z pracy to juz dom będzie wychłodzony...całe popołudnie do wieczora brak komfortu. Oszczedzanie oszcedzaniem ale nie mozna przesadzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.03.2008 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 No w sumie racja....A jeśli załączy się pompa jeszcze w ciągu dnia od 13:00 do 15:00 bo te godziny też są tańsze to rozwiąże sprawę??Z tego co wiem to większość użytkowników PC używa taryfy nocnej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.03.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Moze maja zbiorniki buforowe, hm..? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.03.2008 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Ja też będę miał zbiornik Buforowy do Pompy!500 litrów wody kotłowej trochę podtrzyma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 21.03.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 [Oszczednosci bedą ale komfortu nie bedzie. W nocy bedziesz grzał, a wtedy potrzebujesz najmniej ciepła (chocby nawet ze względów zdrowotnych (optymalna temp. w sypialniach w nocyu to 18-19 st C) Rano bedziesz miał ciepło, ale jak wrócisz z pracy to juz dom będzie wychłodzony...całe popołudnie do wieczora brak komfortu. Oszczedzanie oszcedzaniem ale nie mozna przesadzać... mysle ze da rade ..na dobrze zrobionej podlogowce (no i dobrym ociepleniu domu)przy zalozeniu grzania praktycznie w nocnej taryfie powiedzmy 70-80% straty 12 godzine beda okolo 1-2C tak wiec..np koncowka nocy 22-22,5...a w najgorszym razie w czasie niegzrania 20-5-21 C tzreba pamietac ze w czasie dodtakowych godzin w dzien podlogowka dogrzeje..choc sami tego odrazu nie poczujemy... plusem podlogowki jest wlasnie jej duza bezwladnosc a z drugiej strony bardzo duza mozliwosc akumulacji w podlogowce nie jestes wstanie tak jak w innych systemach sterowac np noc sypialnia 18C a w dzien np 21-22C zwlaszcza w polaczeniu z PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 21.03.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Piczman O logice i fizyce słyszałeś? Przywołaj je obie i pomyśl... Jeżeli "typowe straty" docieplonego domu to około 6kW. Jeżeli GWC "daje " ze 3kW. Jeżeli rekuperator "oddaje" z 1,5kW. To i tak grzać trzeba! Adam M. Nie chcę się zbytnio wymądrzać ale u kolegi z tą fizyką to chyba na bakier. O ile mnie uczono na fizyce to straty ciepła a ogólnie ciepło jest równoważne energii i wyraża się jednostkach zwanych dżulami ( 1J ) albo kWh albo kaloriami ( np.1Mcal). Kolega opowiada tu o stratach mocy jesli już używa jednostki kW. A straty ciepła (energii) to moc liczona w czasie (zdaje się że całka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 21.03.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Piczman O logice i fizyce słyszałeś? Przywołaj je obie i pomyśl... Jeżeli "typowe straty" docieplonego domu to około 6kW. Jeżeli GWC "daje " ze 3kW. Jeżeli rekuperator "oddaje" z 1,5kW. To i tak grzać trzeba! Adam M. Nie chcę się zbytnio wymądrzać ale u kolegi z tą fizyką to chyba na bakier. O ile mnie uczono na fizyce to straty ciepła a ogólnie ciepło jest równoważne energii i wyraża się jednostkach zwanych dżulami ( 1J ) albo kWh albo kaloriami ( np.1Mcal). Kolega opowiada tu o stratach mocy jesli już używa jednostki kW. A straty ciepła (energii) to moc liczona w czasie (zdaje się że całka). całka całka - tak też mozna sezonowe czy cos takiego liczy sie w J Dżulach.. zapotrzebowanie na ciepło liczy sie w J/s - znaczy sie w Watach do bilansu źródła ciepłą przujmujemy właśnie moc - znaczy sie W kW MW - zalezy co kto potrzebuje well, takie sa fakty - i do obliczen uzywa sie pare wzorkow i dodaje poszczegolne elemety - całki są dla ochotników, ktorzy nie wierzą dawno wyprowadzonym rownaniom.. i wydaje mi sie aczkolwiek jestem ułomną jednostką ludzką ze adam_mk dobrze prawił - i jakby nie kombinowac kto nie grzeje ten nie jedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.03.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Ty tak masz, czy dopiero chcesz zmusić Naturę do takiej służby?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 21.03.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Ty tak masz, czy dopiero chcesz zmusić Naturę do takiej służby?! Adam M. to TY to ja czy on ? -bo cos nie łapie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.03.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Cuś nie poszło tak, jak chciałem Na inny post odpowiedziałem a tu wkleiło! Pomiń Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts