Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siedlisko w Parku Krajobrazowym

szam1953

Recommended Posts

:D Witam!

Posiadam 2 działki 0,4 i 0,8 ha. Rozdziela je gminna droga publiczna, przy czym większa graniczy z drugiej strony z jeziorem, długość działek wzdłuż tej drogi - ok. 150 m. Na sąsiedniej działce do tej większej, dostępnej z tej samej drogi w odległości ok. 250 m istnieje zabudowa siedliskowo-zagrodowa w odległości 30 m od linii brzegowej jeziora. Działki znajdują się na terenie Parku Krajobrazowego, jednakże uchwała Wojewody przewiduje uzupełnienie zabudowy w odległości mniejszej jak 100 m od linii brzegowej o ile stanowi to uzupełnienie zabudowy istniejącej i jest w odległości od brzegów wód nie mniejszej jak zabudowa istniejaca ( w tym wypadku 30 m). Po procedurze w SKO uzyskałem WZ i pozwolenie na budowę siedliska z 3 budynkami na mniejszej działce odzielonej od jeziora droga gminną. Rozpocząłem budowę 3 budynków jednocześnie – niwelacja terenu, wytyczenia geodezyjne z zapisami w dziennikach budowy. Wykonałem fundament pod budynek gospodarczy. Taki jest stan inwestycji na dzień dzisiejszy.

Po lekturze tego forum doszedłem do wniosku, że zbyt pochopnie zgodziłem się na kategoryczną ustną odmowę zgody urzędników na budowę siedliska na działce graniczącej z jeziorem i przestałem na WZ dot. mniejszej działki. Ponieważ zaawansowanie inwestycji jest relatywnie niewielkie chciałbym ten stan zmienić w ten sposób , że dokończyłbym budowę budynku gospodarczego z istniejącym już fundamentem, a budowę budynku mieszkalnego z drugim gospodarczym przeniósłbym na działkę granicząca z jeziorem (oczywiście zmiana planu zagospodarowania działki mniejszej konieczna). Urzędnicy znowu mówią NIE. Twierdzą, że już wydali WZ i pozwolenie na budowę siedliska mojego gospodarstwa. Dodam, że obie działki mają charakter rolnych a ja jestem wykwalifikowanym rolnikiem z odpowiednią historią w KRUS.

Oskar pomóż!!! :D

1/ Nie chcę podejmować walki bez pewności wygranej, może to potrwać najwyżej rok, potem muszę kontynuować budowę.

2/ Nie chcę utracić pozwolenia na budowę do czasu uzyskania nowego- gmina słynie z robienia obywateli „w konia”

3/ Nie mam pojęcia jak do tego się zabrać- odmówią WZ siedliskowej na większej działce , gdyż wydali już WZ dla gospodarstwa na innej działce. Może jakieś rodzinne zmiany własnościowe działek, chociaż wolałbym tego uniknąć z powodu kosztów .

Pozdrawiam Szam

Nie wiem w jakim parku masz działki ale w większości rozporządzeń dotyczących parków jest zakaz:

- budowy nowych obiektów budowlanych w pasie szerokości 100 m od linii brzegu jeziora

- nie dotyczy to istniejących siedlisk rolniczych w których dopuszcza się uzupełnienie zabudowy o obiekty niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego, pod warunkiem nie przekroczenia dotychczasowej linii zabudowy i po wykazaniu braku niekorzystnego wpływu planowanej inwestycji na chronione elementy w tym rejonie parku.

Wydaje mi się że nawet na mniejszej działce wchodzisz w strefę 100 m a siedliska nie miałeś tylko budujesz nowe, które obejmuje dwie działki rolne. Jeśli mam rację to wg mnie nie powinieneś dostać wz ale może przepisy dla tego parku są inne.

Wg mnie dostałeś wz na budowę siedliska w ramach gospodarstwa rolnego obejmującego dwie działki o pow. 1,2 ha. Nie wiem czy przed uzyskaniem PnB musiałeś mieć decyzję środowiskową ale gdybyś się starał o budowę siedliska na większej działce to prawdopodobnie musiałbyś ją mieć, czy byś dostał? nie wiem

W tej chwili decyzja PnB jest prawomocna a Ty działkę możesz zabudować lub nie. Możesz oczywiście podjąć oooooooooogromne ryzyko unieważnienia /zmiany decyzji PnB np odstąpienie od realizacji inwestycji wg KPA ale czy dostaniesz PnB na drugą działkę?

Nie wiem w jakim parku masz działki ale w większości rozporządzeń dotyczących parków jest zakaz:

- budowy nowych obiektów budowlanych w pasie szerokości 100 m od linii brzegu jeziora

- nie dotyczy to istniejących siedlisk rolniczych w których dopuszcza się uzupełnienie zabudowy o obiekty niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego, pod warunkiem nie przekroczenia dotychczasowej linii zabudowy i po wykazaniu braku niekorzystnego wpływu planowanej inwestycji na chronione elementy w tym rejonie parku.

Wydaje mi się że nawet na mniejszej działce wchodzisz w strefę 100 m a siedliska nie miałeś tylko budujesz nowe, które obejmuje dwie działki rolne. Jeśli mam rację to wg mnie nie powinieneś dostać wz ale może przepisy dla tego parku są inne.

Wg mnie dostałeś wz na budowę siedliska w ramach gospodarstwa rolnego

obejmującego dwie działki o pow. 1,2 ha. Nie wiem czy przed uzyskaniem PnB musiałeś mieć decyzję środowiskową ale gdybyś się starał o budowę siedliska na większej działce to prawdopodobnie musiałbyś ją mieć, czy byś dostał? nie wiem

W tej chwili decyzja PnB jest prawomocna a Ty działkę możesz zabudować lub nie. Możesz oczywiście podjąć oooooooooogromne ryzyko unieważnienia /zmiany decyzji PnB np odstąpienie od realizacji inwestycji wg KPA ale czy dostaniesz PnB na drugą działkę?

:D Cz. Warunki zabudowy dostałem na mniejszą działkę. Całe gospodarstwo obejmuje jeszcze 4 ha w innym miejscu, ale tej samej gminie. Sprawdze ten przepis, który umożliwia uzupełnienie zabudowy. Być może masz rację, że uzupełnienie zabudowy dot. już istniejących siedlisk, a nie nowo budowanych.

Dzięki bardzo za szybką radę :D

Pozdrawiam Szam

ew. sprawdź u siebie w parku

- zakaz budowy nowych obiektów budowlanych w pasie szerokości 100 m od linii brzegu jeziora
z wyjątkiem obiektów służących gospodarce rybackiej - ale byłby to niemieszkalny

:D Cz. Znowu ja w dyskusji. Zakaz nie dotyczy, o ile wykaże się brak niekorzystnego wpływu na chronoine krajobrazy, siedliska przyrodnicze oraz gatunki roslin, grzybów i zwierząt, tu cutuję:

..."1) określonych w studiach uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin obszarów zwartej zabudowy wsi - gdzie dopuszcza sie uzupełnienie zwartej zabudowy mieszkaniowej i usługowej, pod warunkiem wyznaczenia nieprzekraczalnej linii zabudowy od brzegów wód zgodnie z linią występującą na przyległych działkach"...

Czytam to tak, że mogę uzyskać WZ na większej działce, o ile wykażę brak niekorzystnego wpływu na krajobraz itd.

Teraz dylemat co to takiego te studia uwarunkowań ?

Czy jesli w studiach rola to zabudowa siedliskiem rolniczym mieści sie w nich ?

Pozdrawiam Szam

Czytam to tak, że mogę uzyskać WZ na większej działce, o ile wykażę brak niekorzystnego wpływu na krajobraz itd.

dlatego pisałam o decyzji środowiskowej, która uzależnia wydanie PnB

studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy..posiada każda gmina

Zwarta zabudowa wsi i kierunki rozwoju są pokazane w studium, to nie to samo co tereny rolne z dpuszczeniem siedlisk

dlatego pisałam o decyzji środowiskowej, która uzależnia wydanie PnB

:D . A co z tymi studiami uwarunkowań ? Nie wiem także co to decyzja środowiskowa, kto ją wydaje, jaka procedura?

Dzieki bardzo Dusia, jestem Tobie ogromnie wdzięczny za pomoc :D

Pozdrawiam Szam

studium znajdziesz w swojej gminie, zobacz jakie są ustalenia dla terenu który obejmuje Twoje działki, przede wszystkim na rysunku studium. Porównaj to z rozporządzeniem i będziesz wiedzieć na czym stoisz

Wydanie wz nie jest prawnie zależne od studium, ale gminy się nim podpierają, a szczególnie wtedy kiedy jest park.

Sprawdź też czy ten park ma plan ochrony, niektóre mają. Wtedy prawem nie jest rozporządzenie wojewody ale plan ochrony tego parku.

Coś musiało być na rzeczy że odmówili Ci na większej, a przymknęli oko na budowę na mniejszej jeśli nie ma planu ochrony

Decyzja środowiskowa to wyższa szkoła jazdy, kosztowna dla inwestora, wymagająca uzgodnień, ale zaznaczam, że aby w ogóle do niej doszło to na etapie wz dla dużej działki i moim zdaniem musiałbyś przedtem unieważnić PnB

ale może jeszcze spec od wz się wypowie

Coś musiało być na rzeczy że odmówili Ci na większej, a przymknęli oko na budowę na mniejszej jeśli nie ma planu ochrony

:D .Teraz po lekturze forum wiem, że na mniejszej nie mieli wyjścia od jeziora odziela ją droga gminna- 100 m od brzegów przestaje obowiazywać.

Ta większa- z drugiej strony drogi i granicząca z jeziorem jest w kształcie klina , najmniej 30m, najwięcej 100 m od jeziora.

Czy wiesz kto i na jakiej podstawie wydaje decyzje środowiskową ?

Pozdrawiam Szam :D (nie lubię zamienników, ale powiedzmy, że to kwiatek)

a to ciekawostka przyrodnicza :D

:D Nie potrafię tego teraz znależc, ale chyba w ustawie o ochronie przyrody jest zapis, który wskazuje, ze w wypadku odzielenia brzegów wód od działki droga publiczną obowiazują odległości od tej drogi wynikajace z prawa budowlanego, chyba 4 albo 6 m.. Oczywiście dot. to tej strony drogi, która nie graniczy z działką mającą granice z jeziorem. Na to powoływałem się wnosząc o WZ dla mojej mniejszej działki. Szkopuł w tym , że ma ona tylko 25 m szerokości, i właśnie dlatego chciałbym to zmienić.

Pozdrawiam Szam :D

to chyba teraz nieistotne jak to się stało że dostałeś wz i PnB,

miałeś kłopot już z mniejszą działką stąd pewnie SKO i jakąś podstawę prawną przy odmowie gmina podała

Nie potrafię Ci pomóc, bo masz już wydane PnB.

A jeżeli spełnione są przepisy rozporządzenia dot. parku to każdy, nie tylko właściciel, może wystąpić o wz, ale czy są spełnione :-? na podstawie Twojego pierwszego postu nie, ale tylko Ty to wiesz