Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeszcze raz - czyli podatek od sprzedazy nieruchomosci

Recommended Posts

Witam serdecznie,

szukalem na forum... ale koniec koncow nie mam pelnej jasnosci :oops:

Nieruchomosc zakupiona w 2007 roku - dzialka budowlana.

Jestem zmuszony ja sprzedac - jednak przy wszystkim co zle (miala sobie czekac na starosc ;) ) - uda mi sie na tym zarobic.

Na innej dzialce mam zamiar zbudowac dom.

Czy w takiej sytuacji unikne podatku jesli okresle, ze pieniadze ze sprzedazy beda sluzyly celom mieszkaniowym? - czyli budowa domu.

Aha, czy ma tu jeszcze znaczenie, ze posiadam mieszkanie, w ktorym jestem zameldowany?

....nie wiem, czy jasno zadalem pytanie.... w razie niescislosci - przepraszam

:roll:

https://forum.murator.pl/topic/97927-jeszcze-raz-czyli-podatek-od-sprzedazy-nieruchomosci/

Niestety, wszystko wskazuje na to, że obejmie Cię 19% podatek od dochodu z odpłatnego zbycia nieruchomości (dot. sprzedaży do 5 lat).

Przeznaczenie uzyskanego przychodu na "wydatki mieszkaniowe" nie stanowi podstawy do zastosowania zwolnienia (dot. nieruchomości nabytych do 31.12.2006 r.).

Posiadane mieszkanie nie ma znaczenia.

Jedyna ucieczka przed podatkiem to słynna już "ulga meldunkowa" ale z tego co napisałeś nie jesteś tam zameldowany (czy to możliwe :roll: - był na FM niedawno taki wątek).

https://forum.murator.pl/topic/97927-jeszcze-raz-czyli-podatek-od-sprzedazy-nieruchomosci/#findComment-2345053