rafałek 01.09.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Znalazłem faceta z małą kopareczką i postanowiłem wysądować go w dziedzinie przyłączy. Małą kopareczka = małe zniszczenia (tak mi się wydaje). Odpytałem faceta i zaproponował mi 30 zł za mb wykopu ze zrobieniem instalacji w wykopie (materiały liczymy osobno).1. Czy to dużo czy nie?2. Czy w jednym wykopie mogę na różnych poziomach zakopać wodę i kanalizację (woda głębiej, kanalizacja nad nią) - właściciel kanalizacji i wodociągu nie ma nic przeciwko - odbiór takiego przyłącza zapewniony a koszty kopania mniejsze.3. Kanalizację chcę zakończyć na mojej działce stydzienką (potem podepnę się do domu) ale jak zakończyć wodociąg? Czy trzeba zrobić na to jakąś studzienkę czy co? Możecie mnie oświecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 01.09.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Kanalizacji jeszcze u mnie nie ma.Natomiast w zeszły czwartek robili u mnie przyłącze wodne.Wodociąg nie kończy się studzienką tylko zaworem w domu w miejscu zaprojektowanym.Do kosztów doliczyć trzeba geodetę, który robi jeszcze inwentaryzację (u mnie 300 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Inwentaryzację czego? Przyłącza wodociągowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.09.2003 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Wydaje mi się, że zawsze się robi inwentaryzację wszystkich przyłączy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 01.09.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 A kiedy się robi taką inwentaryzację?Sorki, że tak pytam, ale we środę robią mi przyłącza wodociągowe. Rozumiem, że będzie odiór przez gminę - Zakład Wodociągów, a geodetę też muszą sciągać? I co on potwierdzi ? Że wodociąg jest? Skoro on mi nie wytycza miejsca przyłącza wodociągowego, to dlaczego ma mi coś inwentaryzować?A czy moge zinwentaryzaować już wszystko po zakończeniu budowy? Oj, już wszystko mi się pomieszało.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 01.09.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 30 zł za 1mb to sporo. Ja płaciłem 45 zł/godz. Za 8 godzin gosc wykopał 30 mb wykopow pod kanalizację (zszedl od 1,6m do ponad 2,80m). Cena taka obowiązuje w okolicach Wrocławia (Sobótka). Wez lepiej faceta na godziny oraz dwa dni urlopu. Zalatwisz i przypilnujesz wszystkie przyłącza i bedziesz uczestniczyl w calej pracy czujnym okiem inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 02.09.2003 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 U mnie geodetę załatwia ten co robił przyłącze i to on sobie dolicza do rachunku te 300 zł.A inwentaryzacja musi być zrobiona przez geodetę.Dlaczego, skoro jest projekt?Ano dlatego, że w trakcie prac może się okazać, że trzeba nitkę trochę inaczej poprowadzić.U mnie tak było, jak robiłem projekt to wydawało mi się , że wejście do budynku rurą bedzie TU a okazało się po elektryce , że TU nijak mi nie pasuje i trzeba przesunąć około 1,5 m w bok. I co ?......wykonawca podjechał wcześniej do geodety uzgodnił ,że można aby tylko linia od ulicy była zachowana, około 2 m od budynku zrobił skos i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 02.09.2003 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Coz to nie do konca prawda - zapominasz o ZUD..... Tj. jesli instalacja nie moze isc tam gdzie wrysowal ja ZUD musisz zrobic DRUGI ZUD...... (a geodeta nie jest ZUDem)..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 02.09.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 I tu się mylisz. Przyłącze od ulicy jest tak jak na planach, tylko już na mojej działce przed budynkiem skręca. Po za tym z tego co się wiem, to właśnie w tych 300 zł mieści się cena uzgodnienia tego w ZUD-zie. Załatwia to geodeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 02.09.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 OK - podaje ceny Warszawskie:1. uzgodnienie w ZUD przebiegu instalacji 400PLN (druga i nastepne 150PLN)/100m2. wytyczenie 200PLN3. inwentaryzacja 600PLN4. w przypadku gdy inwentaryzacja <> od pkt. 1 jeszcze raz nalezy wykonac pkt. 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.09.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 30 zł za mb wykopu !!! Cena naprawdę szokująca .... . Koparke wynajmuję się na godziny i z pewnością nie zapłacisz więcej jak 50 zł za godzinę. A w godzine to można wykopać naprawde sporo metrów ..... Co do położenia instalacji to: woda - przewód po prostu kładzie się na dnie i przysypuje piaskiem. Podobnie i kanaliza - łączenie rur jest dziecinnie proste. Co do domniemania "mała koparka-małae zniszczenia" to tylko część prawdy. Koparka zawsze zdewasuje teren. I raczej operator nie b ędzie się bawił w robienie podsypki piaskowej. Jeśli nie zależy Tobie na czasie i Twój grunt nie jest zbyt kamienisty to wynajmij jakiegoś silnego faceta spod piwiarni i on Tobie dokładnie szpadelkiem równiutko wykopie dołek, zrobi podsypkę piaskową i zakopie dół z powrotem wraz z dokładnym uporządkowaniem terenu. Ponadto posegreguje wydobytą z rowku glebę na humus, glinę i co tam jeszcze masz . A za to wszystko z pewnością nie weżmie więcej niż 20 zł/mb. A jestem przekonany że i mniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 02.09.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Weź pod uwagę, że wykop trzeba zrobić na głębokość min 1.5 m. Ja płaciłem 35 zł za mb, ponadto od razu operator wykopał mi dół +( wywózka gliny) na szambo oraz rów do GWC rurowego 45 mb na głębokość 1.6 m. oraz po ułożeniu rur (ekipa hydraulików czekała w pogotowiu) zasypał i wyrównał teren. Jak sobie pomyślę, że miałby tylko to zasypać to mnie się słabo robi . A tak cała impreza kosztowała mnie dodatkowa 350 zł i jestem całokowicie zadowolony z efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.09.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Grom. Ty robiłeś prace kompleksowo i zapłaciłeś raptem 350 zł (czyli miałeś 10mb wykopu?). Dół pod szambo także wykopała mi koparka (2x4x2,3 m) ale rowy to juz wolałem sam. Przynajmniej mam porządek na działce. Ponadto w moim rejonie poziom zamarzania gruntu wynosi od 0,8 do 1,2 m. Czyli daleko mi jeszcze do Twojego "min. 1,5m" Ps. łącznie pod wodę, prąd, odprowadzenie ścieków do poletka oczyszczalni korzeniowej, anteny TV i Sat, telefon, videofon itd musiałem zrobić ok. 100 m wykopów (na róznych głębokościach, część instalacji w tych samych wykopach) czyli da się zrobić. Śladów po wykopach nie widać . Wykopy koparką zostały zrobione dla instalacji gazowej (pod koniec pażdziernika). Pracowała mała kopareczka o szerokość wybieraka 35 cm i co się stało - 1 listopada prz wyjeżdzie na cmentarz utopił mi się w niby zasypanym i ugniecionym udrzeniami wybieraka rowie samochód. Musiałem się przebierać i po wyciągnięciu go myć. Niemniej wyraziłem tylko swoją opinię co do ceny 30 zł za mb wykopu. I wcalę nie neguję pożytków wynikających z pracy sprzętem zmechanizowanym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 02.09.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Wykopu miałem 45 mb jak już pisałem.Te 35 to cena za mb przyłącza wodociagowego, które było liczone osobno, reszta była rozliczana tak jak wcześniej pisałem.Co do 1.5 m to taka jest standardowa głębokość położenia rury wodociągowej.Wodociąg w ulicy też jest na tej głębokości.Są przewidziane róże głębokości dla różnych mediów.Jakie dokładnie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.09.2003 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Sam już nie wiem, ale zaczynam jednak rozważać samodzielne kopanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts