Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto buduje z Maxa?

Recommended Posts

25 nigdy bym nie dała z jednej przyczyny (pominąwszy koszty, oczywiście)

liczyłeś kiedyś te koszty, czy strzelasz ogólnikiem ??

Ja mam u siebie 20 cm styropianu bo koszt zwiększenia grubości z 15 na 20 cm wyszedł mi taniej niż 2 tony węgla, głęboko będę się teraz śmiał z każdego kto ma 10cm styropianu u siebie bo ktoś kiedyś mu powiedział że więcej nie warto.

Nie liczyłam. Ale z rok temu krążył po forum taki link do określania U i czegoś tam jeszcze w zależności od grubości przegrody i styropianu. Wyszło mi, że powyżej bodajże 12 cm przyrost zaczyna się nieliniowy. Czyli zysk już jest niewielki. Dla świętego spokoju dałam 15 cm. żeby więcej miało sens, musiałabym zadbać również o super okna, rekuperator i parę innych cech domu pasywnego, a mnie się nie chce :D

Dawno mnie nie było na forum ale czytając Wasze posty nie mogę oprzeć się by czegoś nie napisać. Gratuluję osobom które pragną stosować warstwę styropianu od 15cm >, zysk na pewno jest, tylko stopa zwrotu z inwestycji pewnie sięgnie 300 lat... Niemniej jenak cieszę się żę w Polsce nie brakuje milionerów... a tak poza tym, to pewnie jeżdżą czołgiem, tak na wszelki wypadek. Ja mieszkam w wybudowanym w 2006 roku domu z maxa 29 + 10 cm styropianu. Minęły 2 zimy temperatura 20-21 st.C za gaz GZ-50 (sieciowy) przy kotle tradycyjnym za 2500 zł (świadomy wybór) i zbiornikiem 300l na c. wodę płacę średnio 400 -450zł - 220 m2. Co bardziej bystrzy mogą policzyć sobie, jak szybko zwrócą się zainwestowane pieniądze. Pozdrawiam

Dawno mnie nie było na forum ale czytając Wasze posty nie mogę oprzeć się by czegoś nie napisać. Gratuluję osobom które pragną stosować warstwę styropianu od 15cm >, zysk na pewno jest, tylko stopa zwrotu z inwestycji pewnie sięgnie 300 lat...

Następny co sobie coś zakłada, bez jakiekolwiek sprawdzenia. Koszt dodatkowych 5cm styropianu to raptem kilkaset, do tysiąca złotych (zależnie od wielkości elewacji) w typowych domkach.

Dawno mnie nie było na forum ale czytając Wasze posty nie mogę oprzeć się by czegoś nie napisać. Gratuluję osobom które pragną stosować warstwę styropianu od 15cm >, zysk na pewno jest, tylko stopa zwrotu z inwestycji pewnie sięgnie 300 lat...

Następny co sobie coś zakłada, bez jakiekolwiek sprawdzenia. Koszt dodatkowych 5cm styropianu to raptem kilkaset, do tysiąca złotych (zależnie od wielkości elewacji) w typowych domkach.

...a dalsze 5 cm liczone od już dodanych 5 cm to znowu tylko kilkaset itd. itd. :wink:

20-25 cm styropianu jest fajne i ekonomicznie uzasadnione jak się pomyśli o domu ciepłym od podstaw - tak jak sugerował mpoplaw. Jezeli inwestor daje 5cm styropianu na podłogę, jedną warstwę 10 cm wełny pomiędzy krokwie, ma nawalone tone mostków, wentylacja grawitacyjna, okna z nizin cenowych, tak samo z drzwiami, bramą...a nagle wpada na pomysł posiadania domu ciepłego i energooszczednego i walnie 25 cm styropianu na elewacji to psu na bude takie ocieplenie.

Ja nie mam domu "pasywanego" iluś tam litrowego więc kalkulowałem pomiędzy 12-15 cm. Dałem 15.

Przepraszam, z nie policzyłem IRR dokladnie tylko rzuciłem z grubej rury 300 lat. i choć zakonczyłem budowę i mogę wiele opowiedzieć z doswiadczenia to nie chce mi sie dyskutować, bowiem jak zauważyłem parę lat temu na tym forum nie zawsze dominuje wiedza a jedynie przekonania.... Jak słusznie zauważył mój przedmówca nagromadzenie błędów w trakcie budowy jest ogromne zatem jak zawsze ekonomia rządzi światem. W moim przypadku zaoszczędzone 2000 wrzuciłem do zakupu instalacji rekuperatora lub jak kto woli pojechałem zwyczajnie na wakacje.... w końcu moze dożyję 70 i zwróci mi sie z 20 zł zainwestowanych 40 lat wcześniej pieniędzy... Nie dajmy się zwariować. A policzyć warto

http://www.budujemydom.pl/abc/1302_jak_obliczyc_izolacyjnosc_sciany

Pozdrawiam

A ja mam taki plan. Podłoga na gruncie 10cm, elewacja 12 (może tylko styro o lepszym wspłcz.) i docieplę jeszcze ściankę na styku z garażem np 10ką. Myślę że nie zamarznę.

doóż jeszcze do tego 25-30 wełny

mam i polecam. 30 mam miejscami i przez przypadek (wełna po rodzicach, myśleli, że mają piątkę a mieli 15, hi, hi) i czuje się różnicę. Nie w ciepłocie, pewnie to 25 wystarcza zupełnie, ale w głośności. Tam gdzie jest 30 nie słychać wcale psów i deszczu, tam gdzie 25 - trochę słychać :lol:

...a dalsze 5 cm liczone od już dodanych 5 cm to znowu tylko kilkaset itd. itd. :wink:

20-25 cm styropianu jest fajne i ekonomicznie uzasadnione jak się pomyśli o domu ciepłym od podstaw - tak jak sugerował mpoplaw. Jezeli inwestor daje 5cm styropianu na podłogę, jedną warstwę 10 cm wełny pomiędzy krokwie, ma nawalone tone mostków, wentylacja grawitacyjna, okna z nizin cenowych, tak samo z drzwiami, bramą...a nagle wpada na pomysł posiadania domu ciepłego i energooszczednego i walnie 25 cm styropianu na elewacji to psu na bude takie ocieplenie.

Ja nie mam domu "pasywanego" iluś tam litrowego więc kalkulowałem pomiędzy 12-15 cm. Dałem 15.

Pomimo wszystko, to dołożenie pieniędzy rzędu 100-1500pln na docieplenie ścian w globalu całej budowy - to sorry ale to jest nic. My z żoną postanowiliśmy właśnie dokładać na izolacjach i instalcjach typu Wentylacja, reku, itp. a ewentualnie później zamontujemy marmury, złocone klamki, bogate podłogi i ew. z plazmą też poczekamy... :D Niemniej jednak świadomośc mostków termicznych, kiepskiej stolarki i taniego szkła ma ogromne znaczenie.

Pozdrawiam serdecznie!

A ja mam taki plan. Podłoga na gruncie 10cm, elewacja 12 (może tylko styro o lepszym wspłcz.) i docieplę jeszcze ściankę na styku z garażem np 10ką. Myślę że nie zamarznę.

doóż jeszcze do tego 25-30 wełny

mam i polecam. 30 mam miejscami i przez przypadek (wełna po rodzicach, myśleli, że mają piątkę a mieli 15, hi, hi) i czuje się różnicę. Nie w ciepłocie, pewnie to 25 wystarcza zupełnie, ale w głośności. Tam gdzie jest 30 nie słychać wcale psów i deszczu, tam gdzie 25 - trochę słychać :lol:

Niech będzie jeszcze wełna. Może być z lamy.

My tez budujemy z Maxa. Sciana bedzie grubosci 29cm i na to 15 cm styropianu. Zastanawiamy sie nad styropianem 20 ale to juz chyba lekka przesada.

Piwnice robimy z bloczkow betonowych.

Dlaczego Max?

Bo jest sprawdzony.

Poza tym - po huraganach, ktore przeszly nad Polska tego lata, przejezdzajac przez kraj zauwazylam, ze zniszczeniu ulegly budynki zbudowane z bialych pustakow. Nie bede wymieniac ich nazwy, bo jeszcze cos przekrece, ale Bog mi swiadkiem, ze takie tylko widzialam rozwalone. :o

Szef naszej ekipy mowil, zebysmy brali tylko Maxy z Odonowa (woj swietokrzyskie) bo sie nie krusza. Max jest ogolnie wytrzymaly, ale podczas przenoszenia scianki niektorych (szczegolnie takich z Leroi - Dupoi) potrafia sie wukruszyc.

Placilismy za Maxy po 4zl/szt w lutym.

Szef naszej ekipy mowil, zebysmy brali tylko Maxy z Odonowa (woj swietokrzyskie) bo sie nie krusza

Budowlańcy wciskają kit nieświadomym klientom

Anna Jabłońska z Łodzi kończy budowę domu pod miastem. - Murarze na wejściu zaznaczyli, że zgadzają się tylko na cegłę z Kozłowic. Przekonywali, że inne się kruszą. (...) Producenci cegieł, klejów, farb i tynków namawiają fachowców, by wciskali klientom ich wyroby. Oczywiście za odpowiednią prowizję.

Kochany/a mpoplaw:

Nasz majster nie "zaznaczyl, ze zgadza sie tylko na ...". Tylko nam doradzil. Tak po prostu.

Sam chlop zreszta woli budowac z czegos, co mu sie nie rozleci w rekach! A to jest roznica.

Duskutujemy o Maxie prawda?

Oczywiscie nie mozna sobie pozwalac na wciskanie kitu.

Ale...

To nie jest tak, ze wszyscy wszystkich na kazdym kroku chca oszukiwac.

Zal mi ludzi, ktorzy zyja z takim nastawieniem na tym swiecie...