Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY! Wykonawca chyba mnie oszukuje. PILNE

Recommended Posts

Witam forumowiczów. To mój pierwszy wątek jaki piszę, więc jak coś sknocę to proszę poprawcie i wybaczcie. Ale do rzeczy.

W sobotę zalali mi ławy betonem B20. Oczywiście zbrojenie zrobione, odebrane przez KB. Z kierownikiem uzgodniliśmy, że ściankę fundamentową będziemy stawiać najwcześniej w środę. Majster jak sie dowiedział, że scianka w środę był oburzony. 30 lat już w tym fachu i po 2 dniach stawia ścianki. Udaliśmy, ze nie słyszymy jego komentarzy. Dziś przyjechały na budowę bloczki i piach. Niestety nie mogłam pojechac na budowę, pojechał mąż i co? Krew mnie zalała :evil: Dzwonie do męża i słyszę, że stawiają już narożniki scianek, bo nie ma na co czekać :evil:

Kurcze, nawet teraz jak pisze, to krew mi napływa aż do uszu. Czytałam trochę na forum i wiem, ze 7 dni to standard miedzy ławami, a ściankami. Niestety nie wiem nawet czy zaizolowali ławę pod bloczkami, bo trochę się z mężem pokłóciłam :-?

Proszę pomóżcie!!!!!!! Nie znam się na budowaniu i boję się, że nie robią zgodnie ze sztuką budowlaną. Poza tym powiedzieli, że do 1 maja skończą i to z więźba :o . Jak to jest z tymi przerwami technologicznymi? kiedy potem ściany, strop, ściany poddasza, więźba?

jak dzisiaj wyprowadzą wszystkie narożniki to będzie dobrze - więcej i tak nie dadzą rady zrobić - dobrze wyprowadzone narożniki to podstawa dalszego budowania... nic się nie dzieje złego i murarz ma rację zanim postawią ścianki fundamentowe to ława zwiąże wystarczająco dobrze...

druga sprawa to to że widać że fachowiec będzie robił po swojemu mimo jakiś tam ustaleń... a to zmusza was do pilnowania go co robi na WASZEJ budowie.

co do izolacji to jak dał pod bloczki jakąś folię (fundamentową) to dobrze a jak nic nie dał to też nic wielkiego się nie stało - ale lepiej jakby dał -

dom będzie z piwnicą czy bez?

... Nie znam się na budowaniu i boję się, że nie robią zgodnie ze sztuką budowlaną ...

niestety - powinnas byc trzymana z dala od budowy ... zazywaj nervosol i popros o skierowanie do lekarza od nerwów

Proszę pomóżcie!!!!!!! Nie znam się na budowaniu i boję się, że nie robią zgodnie ze sztuką budowlaną. Poza tym powiedzieli, że do 1 maja skończą i to z więźba :o . Jak to jest z tymi przerwami technologicznymi? kiedy potem ściany, strop, ściany poddasza, więźba?

Posłuchaj co Geno pisze bo dobrze radzi.

Co do przerw technologicznych to jeżeli mjaster z głowa rozłoży sobie roboty nie musi schodzić z budowy. Wiec wieżba na maj możliwa jak najbardziej. Byleby nie uzyskał szybkości przy niskiej jakośći, tego pilnujecie.

druga sprawa to to że widać że fachowiec będzie robił po swojemu mimo jakiś tam ustaleń... a to zmusza was do pilnowania go co robi na WASZEJ budowie.

Niezależnie czy tym razem zrobił dobrze czy nie, może was więcej nerwów kosztować.

Ale postawienie domu do więźby w 3 miesiące nie jest problemem. Jeżeli ekipa zgrana i nie będzie miała skoków w bok, to nie ma większych problemów. Mój domek powstał do tego stanu w niecałe 3 miesiace. Ale ekipa wchodziła bez większych przerw. Dom stoi rok i na razie bez większych problemów.

A co powiesz o postawieniu domu z poddaszem użytkowym o pow. użyt 145m2, a całkowitej 185m2 w 2 miesiące?

W normie. Nie przeszkadzaj majstrowi tylko pilnuj zgodności z projektem i jakośći. A może nie Ty tylko kierownika przyciśnij zeby był często na budowie.

Dzięki Geno za pocieszenie. O jakiej tabelce piszesz? A co powiesz o postawieniu domu z poddaszem użytkowym o pow. użyt 145m2, a całkowitej 185m2 w 2 miesiące?

Tabletce, takiej kojącej nerwy :)

Stan surowy zamknięty się wznosi szybko więc to możliwe. Wykończenie domu jest bradziej zajmujące i na jego wykonanie większy wpływ mają przerwy technologiczne.

jak dzisiaj wyprowadzą wszystkie narożniki to będzie dobrze - więcej i tak nie dadzą rady zrobić - dobrze wyprowadzone narożniki to podstawa dalszego budowania... nic się nie dzieje złego i murarz ma rację zanim postawią ścianki fundamentowe to ława zwiąże wystarczająco dobrze...

co do izolacji to jak dał pod bloczki jakąś folię (fundamentową) to dobrze a jak nic nie dał to też nic wielkiego się nie stało - ale lepiej jakby dał -

dom będzie z piwnicą czy bez?

Dom bez podpiwniczenia. No dobra, bo już miałam własnoręcznie rozbierać te narozniki :wink: Trochę mi emocje opadły. Dzięki

stan surowy otwarty - możliwe, aczkolwiek zależy jaka ekipa i jak zorganizowana

praca - no i strop nie będzie miał raczej 30 dni do nabierania pełnej mocy...

ale już 3 mce to na luzie można SSZ zrobić

Oczywiście że tak - przecież SSO do SSZ to w jeden dzień można zmienić ;) Wystarczy odpowiednio wcześnie zamówić okna.

... Nie znam się na budowaniu i boję się, że nie robią zgodnie ze sztuką budowlaną ...

niestety - powinnas byc trzymana z dala od budowy ... zazywaj nervosol i popros o skierowanie do lekarza od nerwów

Chyba masz trochę racji. Obawiam sie, że jak tak dalej pójdzie to czeka mnie oddział zamkniety :-?

No tak. Wyszło na to, że jestem psychiczna. Mało tego, nawrzeszczałam na męża i to w Dniu Faceta :oops:

Geno i Ty przeciwko mnie. Myślałam, że masz jaką tabelkę specjalistyczną dla mnie, co i jak na budowie, abym sie nie stresowała, a Ty mi tabletkę proponujesz :lol: no ładnie :-?

Nie da się niestety wszystkiego w tabelki wrzucić ale tabletka może być ziołowa, zdrowsza. Nie ma się co aż tyle stresować.

Chyba masz trochę racji. Obawiam sie, że jak tak dalej pójdzie to czeka mnie oddział zamkniety :-?

pogadaj z Neferką ...

(Jej tesciowa tez w pewnym okresie bruździła na budowie ...)

na wszystko jest rada ... :wink:

Brzoza, ja nie brużdżę na budowie. Ja po prostu się martwię, czy wszystko będzie ok. Poza tym uważam, że jesli uzgodnione było z KB stawianie ścianek w środę, to po cholerę zaczynali dzisiaj? Z pewnością przy budowie 2 domu będę o wiele mądrzejsza, ale póki co wolę dmuchać na zimne, niż mieliby mi coś s......