Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakiej odleg?o?ci od jeziora mo?na si? budowa?

Piterek

Recommended Posts

Nie podam Ci przepisów ale sama miałam swego czasu ten dylemat. W gminie uzyskałam info że minimalna odległość to 100m. Kiedyś był podział na rzeki (50m) i jeziora (100m) , teraz wsio równo: 100m. I nie do obejścia. Ja z tego powodu musiałam zrezygnować z pięknej działki.........

Chce kupic działke nad jeziorem jednak wg mnie do brzegu jeziora nie ma 100m (ok.90) sprzedający jednak zobowiązał się, że dostarczy dokumenty plan zagospodarowania oraz mapkę z wrysowaną linią zabudowy a to się kłóci z tym co napisałaś. Gdzie mogę znaleźć jakieś przepisy, podstawę prawną.

Piotr

Nie podam Ci przepisów ale sama miałam swego czasu ten dylemat. W gminie uzyskałam info że minimalna odległość to 100m. Kiedyś był podział na rzeki (50m) i jeziora (100m) , teraz wsio równo: 100m. I nie do obejścia. Ja z tego powodu musiałam zrezygnować z pięknej działki.........

a to była dz. budowlana czy niekoniecznie takowa.

Nie ma znaczenie czy działka jest budowlana czy rekreacyjna czy jeszcze inna jakaś. Prawo budowlane obowiązuje wszystkich, niezależnie od tego co i gdzie chcą zbudować. Proponję przejść się do gminy i tam sprawdzić papiery dotyczące tej działeczki. Na ogół bez problemów takie informacje uzyskasz. Mnie pokazano wszystkie mapy z wyrysowaną linią zabudowy i nie było zmiłuj się :(

• 2 weeks później...
Gość jm
u nas gmina zmieniła w planie zagospodarowania działkę z rolnej na mieszkaniowo-usługowo-turystyczną z możliwością zabudowy w odległości ok. 40 m od jeziora ( na mapce jest linia zabudowy)- czyli jak widać można obejść prawo wodne. Jest jeden problem- gminie musi na tym zależeć. W naszym przypadku chodziło im o uzyskanie wyższej ceny za sprzedaż działki.