lidszu 06.08.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Kosik, widzę, że idziecie z budową do przodu. Super jeśli chodzi o twoje pytania to: ad. 1 - u mnie panowie dekarze zmieniali usytuowanie rynien spustowych, tak żeby ładniej wizualnie na domu wyglądały. Nie przyglądałam się nigdy im za bardzo gdzie są usytuowane. ad. 2 - solarów nie mam i nie będę mieć, więc nie pomogę ad. 3 - odkurzacza centralnego też nie mam (mąż nie chciał ), więc teraz musi mnie zaopatrzyć w dwa cichutkie odkurzacze, abym nie musiała z jednym biegać po piętrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 06.08.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 województwo podlaskie 5 tyś za indywidualny + załatwianie formalności może gotowe są tańsze ale - mimo olbrzymiej ilości gotowców- żaden nie spełniał naszych oczekiwań my na 95 metrach (użytkowych) chcieliśmy zmieścić 3 pokoje, kotłownię na paliwo stałe, 2 łazienki, komórkę przy kuchni, garderobę i oczywiście salon i kuchnie i dodatkowo jeszcze ewentualne schody w przypadku adaptacji poddasza:P i oczywiście wszystko to w zwartej bryle typu stodoła. były projekty, które w sumie dałoby się zaadoptować ale zmian byłoby za dużo. Muszę też przyznać , że projektowanie własnego domu jest swego rodzaju przygodą chociaż pewnie gdybyśmy znaleźli gotowy też byłoby dobrze- pewnie byłoby taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik76 07.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Kosik, widzę, że idziecie z budową do przodu. Super jeśli chodzi o twoje pytania to: ad. 1 - u mnie panowie dekarze zmieniali usytuowanie rynien spustowych, tak żeby ładniej wizualnie na domu wyglądały. Nie przyglądałam się nigdy im za bardzo gdzie są usytuowane. Hej Lidszu, a czy możesz zrobić fotki swoich rynien (nawet z telefonu) i wstawić lub mi podesłać ? Twój dziennik i komentarze przeczytałem chyba kilka razy ale nigdzie na fotkach nie widać wszystkich rynien ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 07.08.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Hej Lidszu, a czy możesz zrobić fotki swoich rynien (nawet z telefonu) i wstawić lub mi podesłać ? Twój dziennik i komentarze przeczytałem chyba kilka razy ale nigdzie na fotkach nie widać wszystkich rynien ... Chylę czoła jeśli zdołałeś przeczytać wszystkie komentarze A fotek rynien nie ma, bo uznałam, że nie jest to element, który warto uwieczniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helmer 08.08.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam wszystkich Topazowiczów, ja już mieszkam w moim Topazie od grudnia 2010, czas budowy 8 miesięcy plus posadowienie płyty fundamentowej 1,5 miesiąca w końcówce 2009 roku. Dosyć dużo pozmieniałem w projekcie, zlikwidowałem balkony, jest zadaszenie nad wejściem, większy garaż i dodatkowe pomieszczenia gospodarcze, kominek zlicowany ze ścianą wewnętrzną, zlikwidowałem pokój nad jadalnią i mam antresolę, itp. Jak pisałem wcześniej budowałem z firmą Mabudo ze Zduńskiej Woli, aby uniknąć "przygód" ze "specjalistami" i użerania się latami ze wszystko-wiedzącymi polskimi budowlańcami, dom jest wybudowany wg technologii skandynawskiej sandwich ze elewacją betonową na zewnątrz o dowolnej strukturze, 22 cm izolacji i regipsem od środka wszystko jest prościutkie dobrze zaizolowane tak jak chciałem a firma naprawdę godna polecenia - profesjonaliści , nauczeni z rynku niemieckiego i szwedzkiego no i najważniejsze szybko, bo czas kosztuje. Wyliczyłem, że w sumie na jedno wyszło a jest naprawdę dużo zalet tej technologii.- rury spustowe jak na zdjęciach i dobrze działa, tego lata była dobra próba- odkurzacz centralny: dół 5 wyjść; jedno przy drzwiach tarasowych i kominku, drugie przy schodach , trzecie pomiędzy kuchnią a wyjściem, czwarte to tak zwana szufelka w kuchni a piąte w garażu przy odkurzaczu- solara nie mam bo wyliczyłem, że przy kosztach gazu jakie mamy dzisiaj to zaoszczędzę maksymalnie około 100 PLN miesięcznie czyli solar nigdy się nie spłaci, bo jak już będzie prawie spłacony to trzeba będzie go wymienić. Niemniej jednak poprowadziłem rury do solara ze strychu do kotłowni ( specjalne w metalowej-elastycznej osłonie – drogie jak szlag ), może kiedyś będzie się opłacało albo zafunduję sobie basenik? Podaję kilak linków do firmy Mabudo i mojego domku, dom stoi we Wrocławiu, jak będą pytania chętnie podzielę się moim doświadczeniem.http://mabudo.eu/gal_typ.php?id_typ=16 http://mabudo.eu/images/gal/314_w%20od%20ulicy%20p%20IMG_2384.jpg http://mabudo.eu/images/gal/312_w%20od%20ulicy%20lIMG_2378.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helmer 08.08.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Zapomniałem dodać informacji o odkurzaczu centralnym na piętrze: dwa gniazda, jedno w holu pomiędzy pokojami od strony ogrodu, drugie w sypialni przy korytarzyku do łazienki i garderoby, Mam nadzieję, że mój opis jest zrozumiały, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 17.09.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 ikusia, ciekawa jestem, jak Twój architekt poradził sobie z tym wyzwaniem - wszystko to n 95 metrach? Wrzuć może jakiś rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 11.02.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jakie macie u siebie ogrzewanie i jaki wychodzi Wam koszt ogrzania Topaza (grzejniki, podłogówka, gaz, groszek, prad, pc)? Ja u siebie na razie trzymam 14-16 stopni i wychodzi mi minimum 1 tona peletu na miesiąc, przy ostatnich mrozach wyszło mi zdecydowanie więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miacasa 12.02.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jak mam się czepiać, to się czepiam, a mianowicie.... Domek fajny, ale brakuje mi kominka, przy tak duzym i przytulnym domku by się przydał z pewnościa. Poza tym, nie jestem zwolenniczka polaczenia holu z salonem stopniem. Ładnie to wyglada, ale niezbyt to praktyczne. Po pierwsze zabiera przestrzen w salonie, a po drugie jest niebezpieczne-jeśli w domu sa małe dzieci, badz pies. Poza tym nie podaoba mi sie wejscie z salonu do gabinetu. Jeżli ma on spełniac funkcje tylko gabinetu, to ok. Ale jako pokoj goscinny może być nieco krępujacy. W dodatku, wzięłabym pod uwagę możliwosc zrobienia z gabinetu sypialni, na starosc, jak juz dzieci wyfruna z domu, a chodzenie po schodach stanie sie meczace, taka sypialenka na dole bylaby jak ulał. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 13.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Czy ty na pewno piszesz o projekcie Topaz ? bo... Domek fajny, ale brakuje mi kominka, przy tak duzym i przytulnym domku by się przydał z pewnościa. kominek jest, a jakże, a nawet w/g projektu są dwa - jeden w domu, a drugi na zewnątrz Poza tym, nie jestem zwolenniczka polaczenia holu z salonem stopniem. Ładnie to wyglada, ale niezbyt to praktyczne. Po pierwsze zabiera przestrzen w salonie, a po drugie jest niebezpieczne-jeśli w domu sa małe dzieci, badz pies. w projekcie nie ma stopnia pomiędzy holem, a salonem Poza tym nie podaoba mi sie wejscie z salonu do gabinetu. Jeżli ma on spełniac funkcje tylko gabinetu, to ok. Ale jako pokoj goscinny może być nieco krępujacy. W dodatku, wzięłabym pod uwagę możliwosc zrobienia z gabinetu sypialni, na starosc, jak juz dzieci wyfruna z domu, a chodzenie po schodach stanie sie meczace, taka sypialenka na dole bylaby jak ulał. tu się mogę zgodzić, ale na żywo nie wygląda to wcale źle. proponowałabym najpierw dokładnie zapoznać się z projektem, ale potem go krytykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 13.02.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Jakie macie u siebie ogrzewanie i jaki wychodzi Wam koszt ogrzania Topaza (grzejniki, podłogówka, gaz, groszek, prad, pc)? Ja u siebie na razie trzymam 14-16 stopni i wychodzi mi minimum 1 tona peletu na miesiąc, przy ostatnich mrozach wyszło mi zdecydowanie więcej. Pozdrawiam. ja mam tylko podłogówkę i grzeję gazem. Nie wiem jakie mam zużycie gazu, bo dostałam w grudniu faktury prognozowe aż do kwietnia, które na pewno nie odzwierciedlają faktycznego zużycia gazu teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miacasa 14.02.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 lidszu, w takim razie zwracam honor, jeżeli jest kominek i nie ma stopnia, to OK. domek bardzo ładny i funkcjonalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaKuba 06.06.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Widzę, żezdania są podzielone co do tego projektu. Jestem w fazie poszukiwania i zaznajamiam sie z wszystkimi projektami tej pracowni- wybrałam ją gdyż ma dużo dobrych opinii. Na ich forum czytałam, że sie domek podoba. Trudny wybór przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rrafał 12.06.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Wow super dom!! Jak Wam sie mieszka? Wybralibyście go jeszcze raz czy żałujecie wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tobiasz21 11.07.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 zobaczcie jak ten dom prezentuje sie na zywo, cos pięknego:) http://www.mgprojekt.com.pl/zdjecia-z-realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaKuba 11.07.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 zobaczcie jakie przepiekne wnętrze! http://www.mgprojekt.com.pl/upload/galleries/products/projekt-topaz-wnetrze-1-1320008277-qzggr9jp.jpg dokladnie tak samo chcialabym mieć u siebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Agnieszka. 17.07.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 nieźle! tylko mnie to chyba nie stac na aż takie wnętrze, chociaż bym chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Birds 26.07.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Mam zamiar kupić Topaza, zmian raczej nie będe wprowadzał ale interesują mnie zdjęcia, gdzię moge obejżec lkub ewentualnie czy ktoś by zgodził sie na wizytę u siebie na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Topaz-Wielkopolska 26.07.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 WitaJ, podaj priv maila to podeślę zdjęcia swojego Topaza .Zapraszam również do obejrzenia w Poznaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanel 27.07.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Witam Razem z żoną zdecydowaliśmy się wybudować Topaza. Dzięki za wszystkie zdjęcia, które wstawiliście i porady. Jesteśmy na etapie wprowadzania zmian w projekcie i wasze propozycje są bardzo kuszące. Jak układa wam się współpraca z pracownią? Słyszałem pozytywne opinie, ale warto dopytać. Z projektem nie ma problemów? Czym ogrzewacie dom? Które pakiety najlepiej wziąć jeszcze do projektu od MG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts