Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co do bramy garażowej, to wysokość 2,40 widnieje w projekcie jak byk. Rozmawiałem z ekipą od elewacji powiedzieli, że nie ma z tym problemu. Można kupić 2,25 i resztę wypchać styropianem.

Ktoś z Was sprawdzał jaka jest różnica w cenie między standardem a 2,40?

Pozdrawiam

ja sprawdzałam i różnica mniej więcej 1000 PLN

• Odpowiedzi 288
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przede wszystkim witam Topazowców :D

Rozważam zakup projektu domu Topaz z podwójnym garażem.

Chłonę wszystkie Wasze wiadomości i sugestie jak gąbka, na razie jest ich dla mnie trochę za dużo (gubię się w tym :oops: ), ale mam nadzieję już niedługo ogarnę wszystko :wink:

Nie ukrywam, że zazdroszczę (ale tak pozytywnie) tym którzy już są w trakcie budowy.

Ja dopiero kupiłem działkę i jestem na etapie składania wniosków o przyłącza.

Przede wszystkim witam Topazowców :D

Rozważam zakup projektu domu Topaz z podwójnym garażem.

Chłonę wszystkie Wasze wiadomości i sugestie jak gąbka, na razie jest ich dla mnie trochę za dużo (gubię się w tym :oops: ), ale mam nadzieję już niedługo ogarnę wszystko :wink:

Nie ukrywam, że zazdroszczę (ale tak pozytywnie) tym którzy już są w trakcie budowy.

Ja dopiero kupiłem działkę i jestem na etapie składania wniosków o przyłącza.

... ze mna jest calkiem podobnie... :)

WITAM NOWEGO !!! :D

ZYCZE POWODZENIA !!! i wytrwalosci :wink:

A co do bramy garażowej, to wysokość 2,40 widnieje w projekcie jak byk. Rozmawiałem z ekipą od elewacji powiedzieli, że nie ma z tym problemu. Można kupić 2,25 i resztę wypchać styropianem.

Ktoś z Was sprawdzał jaka jest różnica w cenie między standardem a 2,40?

Pozdrawiam

ja sprawdzałam i różnica mniej więcej 1000 PLN

jeszcze uzupełniając:

Normsthal ma standard 237x500 cm, natomiast Hormann standard ma tylko do 225x500

• 2 weeks później...

projekt topaz II zakupiony :-)

wlasnie architekt dorabia nam piwnice, uwzglednia drobne zmiany....

mam nadzieje ze skonczy szybko i bede mogla w koncu złozyć papiery do pozwolenia na budowe

planuje zmiany w projekcie:

na dole powiekszenie lazienki a wlasciwie rozdzielenie łazienki i wc

chyba wykorzystam pomysł malutkiego pomieszczenia typu spiżarnia z drzwimi od strony kuchni. jednoczesnie zrezygnuje ze spiżarni (ktora bede miala w piwnicy)

pomieszczenie gospodarcze - wyjscie na zewnątrz aby bez kłopotu wprowadzac tam rowery czy kosiarke

Dzisiaj byliśmy na budowie darkazet :D bardzo dziękujemy za poświęcony czas i cenne informacje.

Oglądanie planów nie daje wyobrażenia o wielkości domu.

Dom wygląda imponująco i tak już niewiele zostało do jego zakończenia :) , szczęśliwi ludzie :D

Jeszcze zastanawiamy się, czy jednak dla nas nie będzie za duży.

Jeszcze raz wielkie dzięki :lol:

Dzisiaj byliśmy na budowie darkazet :D bardzo dziękujemy za poświęcony czas i cenne informacje.

Oglądanie planów nie daje wyobrażenia o wielkości domu.Dom wygląda imponująco i tak już niewiele zostało do jego zakończenia :) , szczęśliwi ludzie :D

...chocby nie wiem jak wyobraznia bogata byla ...

• 2 weeks później...

Witaj Lidszu

dzieki za powitanie :wink:

Tobie również gratuluje wyboru i trzymam kciuki za postępy prac.

Przestudiowałem Twój dziennik - podobnie jak dziennik DarkaZet - chyba ze 2 x, zanim jeszcze podjąłem decyzję o kupnie tego projektu.

Ściągnąłem nawet sobie kilka pomysłów do Ciebie - np. cegła na kominy

8)

Hey ya,

Chciałem tylko zaznaczyć swoją obecność jako właściciel projektu Topaz 3.

Budowę planuje rozpocząć w okolicach kwietnia kwietnia/maja 2010.

pzdr

GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

I POWODZENIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :wink:

... a ja, jak narazie, tylko patrze na postepy topaziarzy ... :cry:

pozdrawiam !!! :lol:

Witam,

W miniony weekend miałem okazję zobaczyć Topaza na żywo. Przyłączam się do pozostałych (planujących budowę) forumowiczów - dom w rzeczywistości wydaje się większy i bardziej imponujący niż w projektach. Po wizycie:

1) Wewnętrzna ściana nośna przy kuchni jest dość duża. W moim odczuciu tworzy się wąski korytarz w przejściu do kuchni. Sama kuchnia jest tym samym mocno zasłonięta od strony salonu. Szef ekipy który mnie oprowadzał, stwierdził że można zamienić ścianę na słup. Co o tym sądzicie, nie widziałem dotychczas takiego rozwiązania?

2) Druga rzecz która rzuciła mi się o oczy, to (relatywnie) mała sień. Czy są jakieś pomysły aby ją powiększyć, nie zamykając jednocześnie wejścia do kuchni?

3) Topaz którego oglądałem został podwyższony o kilka cegieł + betonowy strop. W efekcie daje to 140m2 dodatkowej powierzchni! Takie rozwiązanie zastosował chyba także darekzet. Będę wdzięczny za informacje jak w praktyce wygląda poddasze z "normalnym" drewnianym stropem.

Witaj, też w ten weekend oglądałam Topaza u Bożena030100. BArdzo dziękujemy :D

moim zdaniem

1)ściana pasuje idealnie na kredens/komodę lub jakaś szafke od strony jadalni, a to, że jest mocno zasłonięta to bardzo dobrze mnie ten fakt bardzo cieszy - juz mam dosyć kuchni w salonie :)

2) sień widziałam wykończoną ale bez szaf- była bardzo obszerna, możesz też podejrzeć pomysł lidszu. Ona powiększyła sień do korytarzxyka, teraz do kuchni jest wejście z sieni

3) co do strychu musisz się zastanowić czy naprawdę zależy ci na tak większej powierzchni mp. do ogrzewania i adaptacji, oraz fakt taki, ze po podniesieniu nawet o jedną cegłę bryła domu znacznie zmienia się - i nie jest to dla mnie ładne ale zależy o czym myślisz. Byłam w wykończonym Topazie na strychu jest wielki !!! :lol: zamierzam zrobić drewniany strop a na nim małą siłownię i reszte zostawić na stryszek. Można się ponim swobodnie pomieszczać :)

Oglądanie planów nie daje wyobrażenia o wielkości domu.

Dom wygląda imponująco i tak już niewiele zostało do jego zakończenia :) , szczęśliwi ludzie :D

Też tam byłam :) Dołanczam się do podziękowań :) Wielkie dzięki. Już jedna nogą można mieszkać w domu :D Pozazdrościć końca budowy

nie ma za co dziękować ... zawsze chętnie pomagam jeżeli tylko mogę :)

niestety przed nami jeszcze daleka droga do zamieszkania ... niby niewiele brakuje ale kasa kończy i teraz trudne dylematy jak tu się wykończyć :(

Witam,

...

3) Topaz którego oglądałem został podwyższony o kilka cegieł + betonowy strop. W efekcie daje to 140m2 dodatkowej powierzchni! Takie rozwiązanie zastosował chyba także darekzet. Będę wdzięczny za informacje jak w praktyce wygląda poddasze z "normalnym" drewnianym stropem.

mój "budynek topazopodobny" ma wymiary piętra 10x12 m (licząc wewnątrz murów) ... czyli po podłodze na strychu mam 120m2

oba stropy są z terivy ... ścianka kolankowa ma 50 cm (1x pustak + 1x pustak wieńcowy)

ze 120m2 "podłogi" wykorzystałem tylko 40m2 gdzie zrobiony jest "gabinet"

Witam,

Chcialem sie przywitac na forum. Wlasnie przymierzamy sie z zona do zakupu projektu Topaz. Bardzo dziekujemy za wszystkie Wasze rady i pomysly zmian w projekcie. Byly bardzo pomocne. Czytajac je nabralismy wiekszego przeswiadczenia iz to wlasnie 'nasz projekt'. Zastanawiamy sie teraz nad ostatnimi detalami.

Mam pytanie czy ktorys z budujacych w Warszawie lub okolicach bylby tak mily i pozwolilby nam obejrzec Topaza w rzeczywistosci?

Z gory dziekujemy.

Witam,

Chcialem sie przywitac na forum. Wlasnie przymierzamy sie z zona do zakupu projektu Topaz. Bardzo dziekujemy za wszystkie Wasze rady i pomysly zmian w projekcie. Byly bardzo pomocne. Czytajac je nabralismy wiekszego przeswiadczenia iz to wlasnie 'nasz projekt'. Zastanawiamy sie teraz nad ostatnimi detalami.

Mam pytanie czy ktorys z budujacych w Warszawie lub okolicach bylby tak mily i pozwolilby nam obejrzec Topaza w rzeczywistosci?

Z gory dziekujemy.

jak chcesz to zapraszam Cię/Was w sobotę do mnie

tylko pamiętaj że dom nie jest Topazem, jest topazopodobny !!

• 2 weeks później...

Witam,

Czy Waszym zdaniem warto zaangażowac w budowe architekta, który oprócz projektu będzie nadzorował prace wykończeniowe?

Jeszcze niedawno odpowiedź była dla mnie oczywista - TAK.

Po rozmowie z kilkoma architektami z Warszawy usłyszałem stawki 150zł za 1m2 i więcej. W przypadku 240m2 Topaza daje to 36000zł ...

Najbardziej odpowiadała by mi sytuacja, gdyby całe wykończenie spoczywało na jednej ekipie, a jej szef miałby na tyle umiejętności aby doradzic ciekawe i estetyczne rozwiazania. Z taka ekipa spotkalem sie remontujac mieszkanie, niestety dom to chyba zupelnie co innego ...

Coż, może jakiś Wujek Dobra Rada znajdzie i dla mnie dobrą radę.

Pozdrawiam tymczasem,