lidszu 28.01.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 A co do bramy garażowej, to wysokość 2,40 widnieje w projekcie jak byk. Rozmawiałem z ekipą od elewacji powiedzieli, że nie ma z tym problemu. Można kupić 2,25 i resztę wypchać styropianem. Ktoś z Was sprawdzał jaka jest różnica w cenie między standardem a 2,40? Pozdrawiam ja sprawdzałam i różnica mniej więcej 1000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżaś 01.02.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Przede wszystkim witam Topazowców Rozważam zakup projektu domu Topaz z podwójnym garażem. Chłonę wszystkie Wasze wiadomości i sugestie jak gąbka, na razie jest ich dla mnie trochę za dużo (gubię się w tym ), ale mam nadzieję już niedługo ogarnę wszystko Nie ukrywam, że zazdroszczę (ale tak pozytywnie) tym którzy już są w trakcie budowy. Ja dopiero kupiłem działkę i jestem na etapie składania wniosków o przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riplejj 02.02.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Przede wszystkim witam Topazowców Rozważam zakup projektu domu Topaz z podwójnym garażem. Chłonę wszystkie Wasze wiadomości i sugestie jak gąbka, na razie jest ich dla mnie trochę za dużo (gubię się w tym ), ale mam nadzieję już niedługo ogarnę wszystko Nie ukrywam, że zazdroszczę (ale tak pozytywnie) tym którzy już są w trakcie budowy. Ja dopiero kupiłem działkę i jestem na etapie składania wniosków o przyłącza. ... ze mna jest calkiem podobnie... WITAM NOWEGO !!! ZYCZE POWODZENIA !!! i wytrwalosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 02.02.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 A co do bramy garażowej, to wysokość 2,40 widnieje w projekcie jak byk. Rozmawiałem z ekipą od elewacji powiedzieli, że nie ma z tym problemu. Można kupić 2,25 i resztę wypchać styropianem. Ktoś z Was sprawdzał jaka jest różnica w cenie między standardem a 2,40? Pozdrawiam ja sprawdzałam i różnica mniej więcej 1000 PLN jeszcze uzupełniając: Normsthal ma standard 237x500 cm, natomiast Hormann standard ma tylko do 225x500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 12.02.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 projekt topaz II zakupiony wlasnie architekt dorabia nam piwnice, uwzglednia drobne zmiany.... mam nadzieje ze skonczy szybko i bede mogla w koncu złozyć papiery do pozwolenia na budowe planuje zmiany w projekcie: na dole powiekszenie lazienki a wlasciwie rozdzielenie łazienki i wc chyba wykorzystam pomysł malutkiego pomieszczenia typu spiżarnia z drzwimi od strony kuchni. jednoczesnie zrezygnuje ze spiżarni (ktora bede miala w piwnicy) pomieszczenie gospodarcze - wyjscie na zewnątrz aby bez kłopotu wprowadzac tam rowery czy kosiarke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżaś 18.02.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Dzisiaj byliśmy na budowie darkazet bardzo dziękujemy za poświęcony czas i cenne informacje. Oglądanie planów nie daje wyobrażenia o wielkości domu. Dom wygląda imponująco i tak już niewiele zostało do jego zakończenia , szczęśliwi ludzie Jeszcze zastanawiamy się, czy jednak dla nas nie będzie za duży. Jeszcze raz wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_zuk 18.02.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Też tam byłam Dołanczam się do podziękowań Wielkie dzięki. Już jedna nogą można mieszkać w domu Pozazdrościć końca budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riplejj 19.02.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Dzisiaj byliśmy na budowie darkazet bardzo dziękujemy za poświęcony czas i cenne informacje. Oglądanie planów nie daje wyobrażenia o wielkości domu.Dom wygląda imponująco i tak już niewiele zostało do jego zakończenia , szczęśliwi ludzie Jeszcze zastanawiamy się, czy jednak dla nas nie będzie za duży. Jeszcze raz wielkie dzięki ...chocby nie wiem jak wyobraznia bogata byla ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LayneStaley 28.02.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Hey ya, Chciałem tylko zaznaczyć swoją obecność jako właściciel projektu Topaz 3. Budowę planuje rozpocząć w okolicach kwietnia kwietnia/maja 2010. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 01.03.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Hey ya, Chciałem tylko zaznaczyć swoją obecność jako właściciel projektu Topaz 3. Budowę planuje rozpocząć w okolicach kwietnia kwietnia/maja 2010. pzdr witaj ja też buduję Topaza III, gratuluję wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LayneStaley 01.03.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witaj Lidszu dzieki za powitanie Tobie również gratuluje wyboru i trzymam kciuki za postępy prac. Przestudiowałem Twój dziennik - podobnie jak dziennik DarkaZet - chyba ze 2 x, zanim jeszcze podjąłem decyzję o kupnie tego projektu. Ściągnąłem nawet sobie kilka pomysłów do Ciebie - np. cegła na kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riplejj 01.03.2010 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Hey ya, Chciałem tylko zaznaczyć swoją obecność jako właściciel projektu Topaz 3. Budowę planuje rozpocząć w okolicach kwietnia kwietnia/maja 2010. pzdr GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!! I POWODZENIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... a ja, jak narazie, tylko patrze na postepy topaziarzy ... pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 02.03.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam,W miniony weekend miałem okazję zobaczyć Topaza na żywo. Przyłączam się do pozostałych (planujących budowę) forumowiczów - dom w rzeczywistości wydaje się większy i bardziej imponujący niż w projektach. Po wizycie:1) Wewnętrzna ściana nośna przy kuchni jest dość duża. W moim odczuciu tworzy się wąski korytarz w przejściu do kuchni. Sama kuchnia jest tym samym mocno zasłonięta od strony salonu. Szef ekipy który mnie oprowadzał, stwierdził że można zamienić ścianę na słup. Co o tym sądzicie, nie widziałem dotychczas takiego rozwiązania?2) Druga rzecz która rzuciła mi się o oczy, to (relatywnie) mała sień. Czy są jakieś pomysły aby ją powiększyć, nie zamykając jednocześnie wejścia do kuchni?3) Topaz którego oglądałem został podwyższony o kilka cegieł + betonowy strop. W efekcie daje to 140m2 dodatkowej powierzchni! Takie rozwiązanie zastosował chyba także darekzet. Będę wdzięczny za informacje jak w praktyce wygląda poddasze z "normalnym" drewnianym stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_zuk 02.03.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witaj, też w ten weekend oglądałam Topaza u Bożena030100. BArdzo dziękujemy moim zdaniem 1)ściana pasuje idealnie na kredens/komodę lub jakaś szafke od strony jadalni, a to, że jest mocno zasłonięta to bardzo dobrze mnie ten fakt bardzo cieszy - juz mam dosyć kuchni w salonie 2) sień widziałam wykończoną ale bez szaf- była bardzo obszerna, możesz też podejrzeć pomysł lidszu. Ona powiększyła sień do korytarzxyka, teraz do kuchni jest wejście z sieni 3) co do strychu musisz się zastanowić czy naprawdę zależy ci na tak większej powierzchni mp. do ogrzewania i adaptacji, oraz fakt taki, ze po podniesieniu nawet o jedną cegłę bryła domu znacznie zmienia się - i nie jest to dla mnie ładne ale zależy o czym myślisz. Byłam w wykończonym Topazie na strychu jest wielki !!! zamierzam zrobić drewniany strop a na nim małą siłownię i reszte zostawić na stryszek. Można się ponim swobodnie pomieszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 04.03.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Dzisiaj byliśmy na budowie darkazet bardzo dziękujemy za poświęcony czas i cenne informacje. Oglądanie planów nie daje wyobrażenia o wielkości domu. Dom wygląda imponująco i tak już niewiele zostało do jego zakończenia , szczęśliwi ludzie Jeszcze zastanawiamy się, czy jednak dla nas nie będzie za duży. Jeszcze raz wielkie dzięki Też tam byłam Dołanczam się do podziękowań Wielkie dzięki. Już jedna nogą można mieszkać w domu Pozazdrościć końca budowy nie ma za co dziękować ... zawsze chętnie pomagam jeżeli tylko mogę niestety przed nami jeszcze daleka droga do zamieszkania ... niby niewiele brakuje ale kasa kończy i teraz trudne dylematy jak tu się wykończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 04.03.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam, ... 3) Topaz którego oglądałem został podwyższony o kilka cegieł + betonowy strop. W efekcie daje to 140m2 dodatkowej powierzchni! Takie rozwiązanie zastosował chyba także darekzet. Będę wdzięczny za informacje jak w praktyce wygląda poddasze z "normalnym" drewnianym stropem. mój "budynek topazopodobny" ma wymiary piętra 10x12 m (licząc wewnątrz murów) ... czyli po podłodze na strychu mam 120m2 oba stropy są z terivy ... ścianka kolankowa ma 50 cm (1x pustak + 1x pustak wieńcowy) ze 120m2 "podłogi" wykorzystałem tylko 40m2 gdzie zrobiony jest "gabinet" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg128 04.03.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam, Chcialem sie przywitac na forum. Wlasnie przymierzamy sie z zona do zakupu projektu Topaz. Bardzo dziekujemy za wszystkie Wasze rady i pomysly zmian w projekcie. Byly bardzo pomocne. Czytajac je nabralismy wiekszego przeswiadczenia iz to wlasnie 'nasz projekt'. Zastanawiamy sie teraz nad ostatnimi detalami. Mam pytanie czy ktorys z budujacych w Warszawie lub okolicach bylby tak mily i pozwolilby nam obejrzec Topaza w rzeczywistosci? Z gory dziekujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 10.03.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam, Chcialem sie przywitac na forum. Wlasnie przymierzamy sie z zona do zakupu projektu Topaz. Bardzo dziekujemy za wszystkie Wasze rady i pomysly zmian w projekcie. Byly bardzo pomocne. Czytajac je nabralismy wiekszego przeswiadczenia iz to wlasnie 'nasz projekt'. Zastanawiamy sie teraz nad ostatnimi detalami. Mam pytanie czy ktorys z budujacych w Warszawie lub okolicach bylby tak mily i pozwolilby nam obejrzec Topaza w rzeczywistosci? Z gory dziekujemy. jak chcesz to zapraszam Cię/Was w sobotę do mnie tylko pamiętaj że dom nie jest Topazem, jest topazopodobny !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAUNUS73 16.03.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam , mamy projekr pozwolenie szukamy ekipy , budowa k.Grodziska Maz może ktoś coś podrzuci . Jakieś cenne rady od Topazowców planujemy budowe z betonu komórkowego. Pozdro Piszcie na priva . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 29.03.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Witam,Czy Waszym zdaniem warto zaangażowac w budowe architekta, który oprócz projektu będzie nadzorował prace wykończeniowe?Jeszcze niedawno odpowiedź była dla mnie oczywista - TAK. Po rozmowie z kilkoma architektami z Warszawy usłyszałem stawki 150zł za 1m2 i więcej. W przypadku 240m2 Topaza daje to 36000zł ...Najbardziej odpowiadała by mi sytuacja, gdyby całe wykończenie spoczywało na jednej ekipie, a jej szef miałby na tyle umiejętności aby doradzic ciekawe i estetyczne rozwiazania. Z taka ekipa spotkalem sie remontujac mieszkanie, niestety dom to chyba zupelnie co innego ...Coż, może jakiś Wujek Dobra Rada znajdzie i dla mnie dobrą radę.Pozdrawiam tymczasem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts