lidszu 30.03.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Mikolaj, nie za bardzo rozumiem co masz na myśli z tym architektem . My zatrudniliśmy arch. wnętrz, który nam zaprojektował wybrane przez nas pomieszczenia (np. wszystkie łazienki, salon, naszą sypialnię), natomiast resztę zaprojektujemy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LayneStaley 13.04.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Hey, mam 2 pytanka a wlasciwie prosby. Czy ktos bylby tak mily i "uzyczyl" swojego kierownika budowy? Czekam na pozwolenie na budowe i mam nadzieje zaczac juz maju. Jako ze rowniez mam Topaz III to fajnie by bylo skorzystac z KB, ktory ma doswiadczenie zwiazane z tym projektem. Jezeli macie kogos godnego polecenia, kto ma nie tylko wolne moce przerobowe, ale i chcialby nadzorowac budowe w okolicach Jozefowa (powiat otwocki) to bede wdzieczny za namiary. Druga prosba zwiazana jest oblookaniem jakiegos gotowego Topaza Wiem, ze juz sie umawialiscie niejednokrotnie wiec moze i ja moglbym zabrac komus 15 minut w dogodnym dla Was czasie. thanks from the mountain Layne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 16.04.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Druga prosba zwiazana jest oblookaniem jakiegos gotowego Topaza Wiem, ze juz sie umawialiscie niejednokrotnie wiec moze i ja moglbym zabrac komus 15 minut w dogodnym dla Was czasie. thanks from the mountain Layne zapraszam do siebie na obejrzenie Topaza III na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LayneStaley 19.04.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Dzieki Lidszu! wysłałem Ci wiadomość na priva. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LayneStaley 25.04.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Jeszcze raz wielkie dzieki Lidszu za poswiecony czas i bezcenne uwagi! pzdrLayne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 25.04.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Jeszcze raz wielkie dzieki Lidszu za poswiecony czas i bezcenne uwagi! pzdr Layne naprawdę nie ma za co . Cieszę się, że mogłam pokazać mój domek i podzielić się swoimi spostrzeżeniami z etapu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
junaa 10.06.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witam wszystkich bardzo serdecznie, Z mężem zdecydowaliśmy się na budowę Topaz I ) Już na wstępie mam pytanie. Ponieważ widziałam zdjęcia domu DarkaZet ( śliczny:)), i zastanawia mnie czy poddasze w 'orginalnym' Topazie też jest takie wysokie?? bo na zdjęciach u Darka Zet wygląda przepięknie Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz. P.s. Może Lidszu ma jakieś zdjęcia swojego poddasza bo widziałam ,ze jest już na finiszu i domek wygląda super:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladnygips 22.06.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Witam wszystkich bardzo serdecznie, Z mężem zdecydowaliśmy się na budowę Topaz I ) Już na wstępie mam pytanie. Ponieważ widziałam zdjęcia domu DarkaZet ( śliczny:)), i zastanawia mnie czy poddasze w 'orginalnym' Topazie też jest takie wysokie?? bo na zdjęciach u Darka Zet wygląda przepięknie Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz. P.s. Może Lidszu ma jakieś zdjęcia swojego poddasza bo widziałam ,ze jest już na finiszu i domek wygląda super:) witaj junaa my też budujemy Topaza I Darek zet nie buduje oryginalnego Topaza ( jego domek jest topazopodobny) po wizycie u darkazet postanowiliśmy adaptować poddasze, czyli przeprojektowaliśmy strop na betonowy (terriva), podnieśliśmy dach o jedną wysokość pustaka, "dołożyliśmy" schody na poddasze, przeprojektowaliśmy konstrukcję dachu "rozsuwając" słupy podpierające, przez co uzyskaliśmy ok 80 m2 pełnowymiarowego pomieszczenia bez żadnych słupów na środku, będzie tam męski klub ( bilard, piłkarzyki, ping pong, no i oczywiście bar - pełniuśki dobrych trunków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
junaa 23.06.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedz. Chciałam się jeszcze spytać w którym pomieszczeniu 'dołożyliście' schody? rozumiem,że to są schody ' na stałe' a nie takie składane? My też z mężem chcemy zrobić tam pomieszczenie rekreacyjne:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nook 28.06.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam TOPAZ-owiczów, Mój TOPAZ III buduje się w okolicach Warszawy, konkretnie wieś Powązki. W tym roku SSO (aktualnie etap przed dachem). Projekt relizowany w wariancie strop drewniany, bez przeróbek (poza koniecznymi wynikającymi z niedokładnościc projektu jaki sprzedaje MG - u mnie wyszły różne wysokości nadproży nad oknami na pięrze, plus problem ze ścianką na schodach). Czy ktoś z WAS może podzielić się przemyśleniami w temacie orynnowanie (konkretnie rury spustowe). Zaproponowana w projekcie lokalizacja rury spustowej od ściany frontowej "wchodzi" w balkon, MG proponuje alternatywnie dwie rury spustowe ona ścianie z oknem od jadalni, ale raczej wygląda to niefajnie. Będę zobowiązany za Wasze pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladnygips 09.07.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedz. Chciałam się jeszcze spytać w którym pomieszczeniu 'dołożyliście' schody? rozumiem,że to są schody ' na stałe' a nie takie składane? My też z mężem chcemy zrobić tam pomieszczenie rekreacyjne:) Pozdrawiam schody "dołożone " są na klatce schodowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 12.07.2010 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Wątek ma już 4 podstrony więc pewnie i nie jeden ,,Topaz'' jest już zamieszkały. Słuchajcie, zastanawiam się nad kolorem elewacji. W projekcie przewidziana jest biała, mam obawy czy nie będzie ona ,,za bardzo biła po oczach''. Może ktoś z Was ma ,,Topaza'' z klasyczną białą elewacją (np. 100A z webbera czy inny) i mógłbym pochwalić się zdjęciami? Z góry dzięki za odzew. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia i rafał k. 12.07.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Witam Wszystkich; jestem tu nowa i mam prośbę, a mianowicie: poszukuję firmę, która wybuduje mi Topaza pod Warszawą. Czy znacie kogoś godnego polecenia? Zależy mi aby w tym roku postawić stan zero a w przyszłym SSZ. Ps. Czy gdzieś w okolicach Warszawy można obejrzeć gotowego Topaza? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 29.07.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Wątek ma już 4 podstrony więc pewnie i nie jeden ,,Topaz'' jest już zamieszkały. Słuchajcie, zastanawiam się nad kolorem elewacji. W projekcie przewidziana jest biała, mam obawy czy nie będzie ona ,,za bardzo biła po oczach''. Może ktoś z Was ma ,,Topaza'' z klasyczną białą elewacją (np. 100A z webbera czy inny) i mógłbym pochwalić się zdjęciami? Z góry dzięki za odzew. Pozdrawiam! napisz może do Bożeny030100, ona ma z tego co pamiętam ma białą elewację. ja też się ciągle zastanawiam nad kolorem elewacji, ale wiem, że białej nie będzie, bo mąż się nie zgodzi . Będzie pewnie ecru i do tego ciemniejszy garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 29.07.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam Wszystkich; jestem tu nowa i mam prośbę, a mianowicie: poszukuję firmę, która wybuduje mi Topaza pod Warszawą. Czy znacie kogoś godnego polecenia? Zależy mi aby w tym roku postawić stan zero a w przyszłym SSZ. Ps. Czy gdzieś w okolicach Warszawy można obejrzeć gotowego Topaza? Z góry dziękuję ja mam do polecenia ekipę, która wybudowała mi Topaza do stanu SSO - z więźbą, deskowaniem i papowaniem dachu. Nie są jednak tani. Jeśli będziesz zainteresowana, to prześlę ci namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustiniem1 20.08.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Witam, Chciałam sie przywitac na forum. Własnie przymierzam do zakupu projektu Topaz. Czytajac Wasze wypowiedzi i oglądając galerię przekonałam się do Topaza (raczej III ). Mam pytanie czy jest ktoś, kto buduje lub budował Topaza w woj. kujawsko-pomorskim lub okolicach i byłby tak miły i pozwoliłby mi obejrzec Topaza w rzeczywistosci? Z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich mustiniem1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helmer 22.08.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich, mój Topaz jest już na ukończeniu, ściany i dach budowałem z firmą Mabudo z gotowych elementów, ściany zaczeliśmy stawiać 23 marca 2010 a teraz kładziemy kafle w łazienkach, planowane zakończenie: październik 2010. Postęp budowy można zobaczyć na stronie Mabudo. Dom stoi we Wrocławiu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik76 25.08.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam wszystkich! Właśnie rozpoczynamy formalności związane z pozwoleniem na budowę naszego TOPAZa. Dom na stanąć w okolicy Grodziska Maz. z YTONGu 36,5 (bez ocieplenia) Prace chcemy zacząć z początkiem kwietnia przyszłego roku i teraz szukamy wykonawcy Przeczytałem uważnie wszystkie Wasze wiadomości i pomoże to nam uniknąć wielu problemów. Jednakże cały czas nurtuje mnie kwestia kosztów budowy i zestawienia materiałów. Czy rzeczywiście to zestawienie dostępne na stronie MG projektu jest takie fatalne ? Porównywałem kilka przykładowych cen i wartości z xls są wysokie. Np. koszt netto 1m2 dachówki z arkusza jest wyższy od cen rynkowych za dobre dachówki. Mam olbrzymią prośbę do osób, które budowały lub budują TOPAZa. Czy możecie chociaż na priv podesłać mi informacje o Waszych kosztach SSO (z dachem) budowy. Chodzi mi o robociznę, aby mieć porównanie do potencjalnych wykonawców. pozdrawiamy wszystkich TOPAZowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzezuch 07.09.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam wszystkich serdecznie:) Wraz z mężem właśnie dociągneliśmy naszego topaza II do ostatniego stropu i czekamy na wykonanie dachu. Dom stawiamy w Milanówku pod Warszawą i jest podpiwniczony!! Dzięki temu zyskaliśmy sporo pomieszczeń gospodarczych. Podpiwniczeni domu wymusiło na nas wyniesienie domu o 0.5 m w górę.W samym projekcie nie wnosiliśmy zbyt wielu zmian - z wyjątkiem okien, krore trochę zmniejszylismy lub zrezygnowaliśmy z nich. Zmiany te dokonywaliśmy już na etapie budowy - z naszego doświadczenia dopiero na budowie można doprecyzować pewne zmiany i określić funkcjonalnośc pewnych rozwiązań w budynku. Napewno musimy jeszcze domurować ściankę w jadalni tak by siedząc przy stole nie zaglądać do łazienki.Napewno wszyscy ci ktorzy myślą o realizacji tego projektu muszą liczyć się z wysokim kosztem - głównie stal i beton - wszelkie zmiany w materiałach nie dacą zbytnich oszczędności.My juz sie cieszymy, że dobrneliśmy do tego etapu i czekamy na wiosne by zacząć prace wykonczeniowe. Czy ktoś z was myślał o innej elewacji niż drewno i klinkier? My chcemy uniknąć tych rozwiązań i chętnie obejżymy topaza z inną elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniPi 07.09.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam Wszystkich; ... poszukuję firmę, która wybuduje mi Topaza pod Warszawą. Czy znacie kogoś godnego polecenia? Ps. Czy gdzieś w okolicach Warszawy można obejrzeć gotowego Topaza? Z góry dziękuję w pełni mogę polecić ekipę która stawiała (SSO wraz z więźbą) w tym roku na wiosnę mojego Topaza (po wcześniejszej rekomendacji od innego Topazowicza). kontakt na priv mogę podać zainteresowanym. mój stoi między Warszawą a Babicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts