Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam pytanko do tych którzy przeszli już przez etap "drzwi wejściowych".

W topazie (przynajmniej III) jest rozmiar 130 x 220 - dość nietypowy.

Jak się z tym uporaliście??? Ja na chwile obecną dostałem jedną wycene na drzwi stalowe (bo takie najbardziej mi pasują) na kwotę 5,5 tys + VAT (bez montażu i transportu) - dość porażająca wycena.

pzdr

• Odpowiedzi 288
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

gdzie można obejrzeć w okolicach warszawy lub mińska mazowieckiego dom wykonany w/g projektu topaz proszę o kontakt na e-mail [email protected] lub ewentualnie zdjęcia z budowy

zdjęcia z budowy możesz obejrzeć w moim dzienniku. Buduję w Twoich okolicach, więc w razie co możemy się umówić na oglądanie na żywo. Proszę o info na PW

Topazowcy,

jak macie rozwiązaną hydroizolację między balkonem i tarasem nad kuchnią? W projekcie płyta nie jest ze spadkiem i na to tylko idzie folia. Zastanawiam się czy warto zrobić coś takiego:

1. nadlać 2cm żeby uzyskać płytę ze spadkiem,

2. na to papa termozgrzewalna

3. styropian - xps

4. wylewka dociskowa

5. hydroizolacja

6. płytki itp.

W projekcie jest tak:

1. płyta żelbetowa bez spadku,

2. styropian

3. hydroizolacja,

4. płytki itp.

Jak macie rozwiązane to u siebie?

Pozdrawiam.

lidszu,

a wylewki robiłaś po ociepleniu elewacji? Czy może zostawiłaś miejsce na styropian przy wylewkach od strony ściany, żeby zachować ciągłość ocieplenia płyta-ściana?

Pozdrawiam.

wylewka była robiona przed ociepleniem, ale został od razu przy wylewce przyklejony styropian, aby zachować ciągłość ocieplenia

Witam,

jesteśmy kolejnym małżeństwem które chce wybudowac "topazika" i chcielibyśmy zobaczyć go na "żywo" może być w trakcie budowy czy jest ktoś chetny który pochwali się swoim domkiem.

Pozdrawiam

Edytowane przez AniaJarek

• 2 months później...

Mam dwa pytania:

- na którą stronę otwieracie (macie zaplanowane otwierać) drzwi od garażu do wiatrołapu?

- w spiżarce będziecie mieli płytki czy tylko farbę?

Co do drugiego to planowałem zwykły biały kolor ale teraz myślę, że może to być niepraktyczne - coś się rozleje itp. A, no i czy likwidowaliście doświetlenie w spiżarce?

A jednak jeszcze jedno pytanie. Szukaliście już drzwi do gabinetu na parterze? Macie jakiś fajny model na oku?

Pozdrawiam topazowców!

Mam dwa pytania:

- na którą stronę otwieracie (macie zaplanowane otwierać) drzwi od garażu do wiatrołapu?

moje drzwi otwierają się do wiatrołapu, a klamkę stojąc twarzą do nich w wiatrołapie mam po lewej ręce

- w spiżarce będziecie mieli płytki czy tylko farbę?

nie mam spiżarki, więc nie pomogę. Pomieszczenie pod schodami zaadaptowałam na spiżarkę, ale nie wykładałam kafelkami na ścianach

Co do drugiego to planowałem zwykły biały kolor ale teraz myślę, że może to być niepraktyczne - coś się rozleje itp. A, no i czy likwidowaliście doświetlenie w spiżarce?

A jednak jeszcze jedno pytanie. Szukaliście już drzwi do gabinetu na parterze? Macie jakiś fajny model na oku?

my będziemy robić z czarnego lacobelu na zamówienie

Pozdrawiam topazowców!

ogólnie coś cicho na naszym wątku się zrobiło :(

• 2 weeks później...

Zyczę wszystkim topazowcom udanej budowy i realizacji kolejnych etapow wykończeniowych w Nowym Roku:)

Ja zlikwidowałam doświetlenie w spiżarce. Stwierdziliśmy, że elewacja zewnętrzna bedzie wyglądzła lepiej bez tego. Dużo światła nie da i się nie otwiera więc jest to zbedny element. My bedziemy wykładać ściany płytkami bo są łatwiejsze w utrzymaniu czystości - może nie na biało ale jakiś delikatny kolor by nie zrobić małej ciemnej nory.

Jeśli chodzi o drzwi od garażu to bedziemy otwierać je w stronę garażu . My mamy podpiwniczony dom co daje większą różnicę poziomów między domem i garażem i to rozwiazanie otwierania drzwi wydaje sie być wygodniejsze. Ja nielubię jak drzwi obijają ścianę i trzeba montować zabezpieczenia, a przy otwieraniu do wiatrołapu chyba się bez tego nie obejdzie.

My zaczynamy wykończenie na wiosnę i jeszcze nie mamy pomysłu na drzwi do gabinetu. Napewno trochę je zmniejszymy.

Witam

Chciałbym się przywitać ze wszystkimi Topazowcami.

Jestem w trakcie budowy Topaza III.

Obecnie mam podciągniętą budowę do stanu zero.

Z dalszymi pracami czekam na lepsze czasy (wiosna).

Mam pytanie związane z oknami w kuchni i w jadalni.

Czy wysokości h=90(kuchnia) i h=52(jadalnia) nie są za niskie.

Pozdrawiam

Witam

Chciałbym się przywitać ze wszystkimi Topazowcami.

Jestem w trakcie budowy Topaza III.

Obecnie mam podciągniętą budowę do stanu zero.

Z dalszymi pracami czekam na lepsze czasy (wiosna).

Mam pytanie związane z oknami w kuchni i w jadalni.

Czy wysokości h=90(kuchnia) i h=52(jadalnia) nie są za niskie.

Pozdrawiam

witaj :D

czy te wysokości, które podałeś dotyczą wielkości okna, czy też wysokości ściany od podłogi ? Jeśli ściany od podłogi, to ja mam w kuchni właśnie 90 cm i jak dla mnie OK. Co do wysokości w jadalni się nie wypowiem, bo mam tam zrobione okno balkonowe

witaj :D

czy te wysokości, które podałeś dotyczą wielkości okna, czy też wysokości ściany od podłogi ? Jeśli ściany od podłogi, to ja mam w kuchni właśnie 90 cm i jak dla mnie OK. Co do wysokości w jadalni się nie wypowiem, bo mam tam zrobione okno balkonowe

Witaj

Dzięki za informacje, oczywiście podane wysokości są od podłogi.

Zastanawia mnie wysokość okna od podłogi w kuchni ze względu na:

- możliwość ochlapania okna podczas używania baterii kuchennej,

- problemy z otwarciem (pełnym) okna ze względu na baterię kuchenną.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Cisza.... może jak zrobi się cieplej pojawią się nowe wątki i problemy:)

Moja główna uwaga dla tych co rozważaja którą wersję topaza wybrać - Napewno w każdej z nich będzicie mieć piękny strych, ktory wielu z już budujęcych zamierza zaadaptować w fajny sposób zatem robienie tylko małych schodków ( drabink opuszczana) jest moim zdaniem błędem. Normalna klatka schodowa dużo nie kosztuje a pozwala na wygodne korzystanie ze strychu - no ale co kto woli

Witam

Zapraszam do nas jeśli jesteś z okolic Warszawy. Uprzedzam jednak, że nasza wersja jest nietypowa bo podpiwniczona

WITAM jestem również zainteresowany widokiem topaza , czy byłaby taka opcja , bede wdzieczny